Топтар Тәжірбиелік топ Бақылау тобы




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
С. ТОРАЙҒЫРОВ АТЫНДАҒЫ ПАВЛОДАР МЕМЛЕКЕТТІК
УНИВЕРСИТЕТІ
«ЗООТЕХНОЛОГИЯ, ГЕНЕТИКА ЖӘНЕ СЕЛЕКЦИЯ» КАФЕДРАСЫ

КІШІ ТАБЫН
ӘДІСІ
Мазмұңы:
Кіріспе
Шығу тарихы
Мақсаты
Әдістің талаптары
Әдістің артықшылығы мен кемшілігі
Әдістің мысалы
Қорытынды
Кіріспе:
Мал шаруашылығы-бұл қоғамға қажетті мал
шаруашылығы өнімдерін өндіру мақсатында ауыл
шаруашылығы малдары мен құстарын өсірумен
айналысатын ауыл шаруашылығының өмірлік
маңызды салаларының тобы. Мал шаруашылығы
саласы еліміздің мал шаруашылығында жетекші орын
алады. Ол халықты бағалы азық - түлікпен-тұтас
сүтпен, сиыр етімен және бұзаумен қамтамасыз етеді.
Жануарлардың басқа түрлерімен салыстырғанда ірі
қара малдың ең жоғары сүт өнімділігі бар. Сиырдан
дұрыс өсіру және ұстау кезінде майлылығы 4% және
одан жоғары жылына 5000-8000 кг және одан көп сүт
алынады.
Шығу тарихы:
Жануарларды азықтандыру және ұстау
бойынша ұзақ уақыт тәжірибе жүргізуде
кіші табын әдісін А. П. Дмитроченко, И. Я.
Гуревич және Ю. Г. Олль (1958-1965)
ұсынды.
Әдістің мақсаты:

Сүт өнімдерін арттыру
мақсатынды малдарды
бордақылау
Әдістің талаптары:
Әдістің мәні қандай да бір мәселені
зерттеу үшін ( мысалы, сүтті мал
шаруашылығында) өндірістік бірлікке
бөлінетін жануарлардың үлкен тобын
қалыптастырады. Бұл топтың құрамы
зерттеу жүргізілетін табынның
көшірмесі болуы тиіс. Бұл ретте
өнімділік деңгейін, жасын, тірі
салмағын, тұқымын және табынды
сипаттайтын басқа да елеулі
көрсеткіштерді ескереді
Артықшылығы:
Бір мезгілде бір климаттық
жағдайларда 2 тәжірибе жүргізіледі. Іс
жүзінде, бір тәжірибе екіншісін
қайталайды
Кемшілігі:
Тәжірибе қою әдістемесінің
талаптарын қанағаттандыратын
біртектес жануарлардың көп санын
таңдауда қиындық болуы мүмкін.
Мысал ретінде «Қырдың қызыл сиырын»
қарастыруға болады:

Тұқымы:Қырдың қызы сиыры
Жынысы: аналық
Жасы: 3жас
Салмағы : 450- 500 кг
Сүттілігі: 3500 кг/жылына
Сүттің майлылығы: 3,6-3,8 %.
Конституциясы: Нәзік
Малдың түсі қызыл, дене тұрқы созылыңқы және сүт бездері мен
кеудесінің орта бөлігі, бөксесі едәуір жақсы
дамыған, құйымшақы ұзын. Бұлшық еттері, кеудесі, тері асты
клетчаткалары орташа дамыған. Артқы жағы жалпақтау әрі түзу
және ұзын, ішті келеді. Сирақтары жіңішке, тұяқ бітісі мықты. Асыл
тұқымды ш-тарда орташа сүт өнімд. 3000 — 4500 кг, сүтінің
майлылығы 3,6 — 3,8%. Кейбір асыл тұқымдарының сүттілігі 9000-
нан 12500 кг-ға дейін жетеді. Сиырының тірілей орташа салм. 445
— 550 кг, ал бұқалары — 800 — 1000 кг. Бордақыланған сиырдың
үлес салмағы 50 — 56%.
Кіші табын әдісін жүргізу схемасы:

Топтар Тәжірбиелік топ Бақылау тобы

1 AB AB
2 AB AB+C
Уақыты 15-17 күн 50-65 күн

А- шөптер
Негізгі рацион
В- су

С- комбикорм
Сиырды азықтандыру нормасы(НР)
Азық Тәулікті Кұрға Азықтық Ақуыз Кальци Фосфо Каротин
к қ бірлік,кг ,кг и,г р,г ,мг
мөлшер азық,
і,ег
кг
Шөптер 12,0 9,6 5,5 588,0 84,0 24,0 180
Турнепс 15,0 1,2 1,3 105,0 15,0 5,0 -
Су 150л - - - - - -
Рационал 42,07 16,0 13,6 1206,0 94,5 48,0 540,0
ьды
қортыңды

Комбикорм құрамы
Комбикорм: %
Сұлы 23
Арпа 55
Балық ұны 2
Ұсақ бидай 20
Қорытыңды
Әдісті қолданбас бұрын бастапқы кезеңде сүт майлылығы 3,6%-тен 3,8%. болды

Топтар: Тәжірибелік топ Бақылау тобы
Кезеңдері:
Дайындық: 1күн-0,01% 1күн- 0,02%
15 күн 15күн=0,15% 15күн=3,4%

Қорытыңды: 1күн-0,3% 1күн- 0,01%
50 күн 50күн =15% 50күн=1,2%

Жалпы: 15% 6%

Бұл әдістің арқасында сүттің майлылығы 15%
және 6% ға артты.
Осы әдісті қолданар алдында сиырлардың
сүттілігі орта есеппен жылына 3500 кг,айына-
420 кг құрады.
Топтары: Тәжірбиелік топ Бақылау тобы
Кезеңдері:
Дайындық: 1күн- 1кг 1күн-2
15 күн 15күн=15кг 15күн=30кг

Қорытыңды: 1күн-2кг 1күн- 3кг
50 күн 50 күн=100кг 50күн=150кг

Жалпы: 115кг 180кг

Бұл әдіс арқылы екі топта сүт 115 кг-
ға және 180 кг-ға артты.
ң ы зғ а
а рл а ры
На з ! !!
ра х м ет

Ұқсас жұмыстар
КОМАНДАЛЫҚ МЕНЕДЖМЕНТ
БИОЛОГИЯ ПӘНІНЕН СЫНЫПТАНТЫС ТӘРБИЕЛІК ЖҰМЫСТАРДЫ ӨТКІЗУ ӘДІСТЕРІ
Мектеп телімдерінде тәжірбие қою әдістемесінің негізгі элементі
Сүттің майлылығы
Әлеуметтік топ түрлері
Зерттеудің ұзақтылығы
Клиникалық зерттеулердің иерархиясы
Сабақтың типтері
Ғылыми зерттеулердің соңғы нүктелері клиникалық (шынайы) және суррогатты (аралық) ақырлары
Билік анықтамасы
Пәндер