Әдістің артықшылығы




Презентация қосу
«Қайта ауыстыру әдісі»
Аңықтама:
Әдіс тәжірибеде алынған нәтижелердің
дұрыстығын бірнеше рет бағалау және
уақыт факторының әсерін ескеру
мақсатында жасалды. Бұл әдіс топтық
әдістердің артықшылықтарын және
кезеңдердің әдісін біріктіреді және
нәтижелерді бірнеше рет салыстыруға
мүмкіндік береді. Көбінесе бұл әдіс
сиырларды азықтандыру бойынша
тәжірбиені қалыптастыруда қолданылады.
Бұл әдісті 1958 жылы С.С
Еленевский және В.Н. Козаков
ұсынды. Олар сүттенетін
сиырларға тәжірбие жасап, бұл
әдісті енгізді.
Әдістің
артықшылығы:
• Толық және нақты нәтиже
алуға мүмкіндік береді.
• Нәтижелерді бірнеше рет
салыстыруға мүмкіндік
береді.
Әдістің
1.Біркемшіліктері:
азықты келесі азыққа
ауыстырған кезде тәжірбиенің
бірінші әдісіне әсер етуі
мүмкін;
2.Бұл әдіске көп уақыт және
қаражат кетеді.
Әдістің талаптары:
Жануарлардың үш эксперименталдық
топтарын (әрқайсысы бес бастан) құрамыз.
Жануарлар тұқымын, жасын, салмағын,
құрылысын және т.б. ескере отырып
таңдалады. Деректер 1-2 жасқа дейін
қабылданады. Жануарлардың майлылығы мен
денсаулық жағдайы да біркелкі болуы керек.
Егер қандай да бір себептермен 15 біртекті
жануарларды алу мүмкін болмаса, онда
іріктеуде жеке ұқсастық белгілеріне ғана қарап
таңдап алуға болады. Бір топ –бақылау, қалған
екі топ тәжірбиелік топ болады.
Мысал ретінде «Қырдың қызыл сиырына»
қарастыруға болады.
Тұқымы: Қырдың қызыл сиыры (сүтті бағытта)
Жынысы: Ұрғашы
Жасы: 3ж
Салмағы: 450-500 кг
Сүттілігі: 3500 кг/жылына
Сүттің майлылығы: 3,6-3,8 %.
Конституциясы: Нәзік
Денсаулық паспорты бойынша денсаулықтары
мықты.
Қырдың Қызыл Сиыры құрғақ континентті ауа-райына
бейім келеді. Малдың түсі қызыл, дене тұрқы
созылыңқы және сүт бездері мен кеудесінің орта
бөлігі, бөксесі едәуір жақсы дамыған, құйымшақы
ұзын. Бұлшық еттері, кеудесі, тері асты клетчаткалары
орташа дамыған. Артқы жағы жалпақтау әрі түзу және
ұзын, ішті келеді. Сирақтары жіңішке, тұяқ бітісі
мықты. Асыл тұқымды ш-тарда орташа сүт өнімд. 3000
— 4500 кг, сүтінің майлылығы 3,6 — 3,8%. Кейбір
асыл тұқымдарының сүттілігі 9000-нан 12500 кг-ға
дейін жетеді. Сиырының тірілей орташа салм. 445 —
550 кг, ал бұқалары — 800 — 1000 кг. Бордақыланған
сиырдың үлес салмағы 50 — 56%.
Әдістің мерзімі:

Тәжірибенің жалпы ұзақтығы 160
күн, оның ішінде 120 күн
негізгі есепті кезең болып
табылады, 20 - дайындық және 20 -
қортыңды.
Тәжірибе жыл мезгілдеріне сәйкес
қою қажет: шамамен 15 шілдеден-
25 қазанға және 10 қарашадан-10
сәуірге дейін.
1-ші
фактор:Картоп
Іс жүзінде картоп қосымша азық ретінде өте
тиімді болып табылады.Оны пайдалану
концентрацияланған жем шығаруды азайтуға
көмектесе алады және ол сүтті қосуда жақсы
әсер етеді.Малға жаңа,буға пісірілген және
кептірілген түрде беруге болады. Оны алдын
ала тазалап, жуып, бөліктерге бөліп,
заөымдалған жерлерін алып тастау керек.
Сүтті бағыттағы сиырлар тәулігіне 20кг
картоп жей алады.
2-ші фактор:Сәбіз
Сәбіз (лат. Daucus) –
шатыршагүлділер тұқымдасына
жататын екі, бір не көп жылдық
шөптесін өсімдіктер туысы.
Сәбіз- ауылшаруашылық жас малдарға,
құстарға, буаз сиырларға және
шошқаларға таптырмайтын мал азығы.
Онда құрғақ зат пайызы көп болады
және каротинге бай (1 кг 240 мг-ға
дейін).
Сиырдын азықтану нормасы(НР)

Азық Тәуліктік Құрғақ Азық Сінімді Кальции, Фосфор, Каротин,м
азық,к бірліктері,к ақуыз,к г г г
өлшемі,к г г г
г
Шөп 12,0 9,6 5,5 588,0 84,0 24,0 180

Турнепс 15,0 1,2 1,3 105,0 15,0 5,0 -

Сәбіз 6,0 0,8 0,8 48,8 - - 360

Қайнатылға 0 - - - - - -
н тұз

Рациондық 42,07 16,0 13,6 1206,0 94,5 48,0 540,0
қортыңды
1-ші,2-ші фактор.

Картоп 5,0 1,0 1,5 60,0 1,0 3,5 -

Комбикорм 4,5 4,0 4,5 495,0 4,5 13,5 -
Қайта алмастыру әдісімен тәжірибе жүргізу
схемасы.
Тәжірбие кезеңдері: Топтары

Дайындық кезеңі-20 күн Қортыңды 1-тәжірибе 2-тәжірибе

Негізгі кезең-120 күн ОР+50 %А+50% Б

1-тәжірибе
2- тәжірибе (20-күн) ОР+50 ОР+100 % А ОР+100 % Б
%А+50% Б
3- тәжірибе(20-күн) ОР+100 % Б ОР+100 % А

4- тәжірибе(20-күн) ОР+100 % А ОР+100 % Б

5- тәжірибе(20-күн) ОР+100 % Б ОР+100 % А

6-тәжірибе(20-күн) ОР+100 % А ОР+100 % Б

Қортыңды кезең-20 күн ОР+50 %А+50% Б
Қайта алмастыру әдісі нәтижесінің
диаграммасы.

4.5

3.5

2.5

1.5

0.5

0
40 күн 40 күн 40 күн 40 күн
Қортыңды:
Бұл әдіс бойынша сүттің
майлылығы 2,4%-ға артты. Бұл
әдісті қолдану
аса қатты тиімді емес. Бірақ та
нақты нәтиже алу үшін бұл әдісті
қолданған тиімді.

Ұқсас жұмыстар
Топтар Тәжірбиелік топ Бақылау тобы
Оқытудың әдістері
Полярографиялық әдіс
Электр және магнит өрістермен танысу
Эмиссиялық спектроскопия
Менеджменттің ұйымдастыру қызметі
Пневмо - кинетикалық әдіс
Жарықтандыру түсінігі
Интербелсенді оқыту әдістерінің ортакәсіптік білім беру саласындағы ерекшеліктері
Пассивті әдістер Активті әдістер Интербелсенді әдістер
Пәндер