Әдістің артықшылығы


Slide 1

«Қайта ауыстыру әдісі»

Slide 2

Аңықтама:

Әдіс тәжірибеде алынған нәтижелердің дұрыстығын бірнеше рет бағалау және уақыт факторының әсерін ескеру мақсатында жасалды. Бұл әдіс топтық әдістердің артықшылықтарын және кезеңдердің әдісін біріктіреді және нәтижелерді бірнеше рет салыстыруға мүмкіндік береді. Көбінесе бұл әдіс сиырларды азықтандыру бойынша тәжірбиені қалыптастыруда қолданылады.

Slide 3

Бұл әдісті 1958 жылы С. С Еленевский және В. Н. Козаков ұсынды. Олар сүттенетін сиырларға тәжірбие жасап, бұл әдісті енгізді.

Slide 4

Әдістің артықшылығы:

Толық және нақты нәтиже алуға мүмкіндік береді.

Нәтижелерді бірнеше рет салыстыруға мүмкіндік береді.

Slide 5

Әдістің кемшіліктері:

Бір азықты келесі азыққа ауыстырған кезде тәжірбиенің бірінші әдісіне әсер етуі мүмкін;

Бұл әдіске көп уақыт және қаражат кетеді.

Slide 6

Әдістің талаптары:

Жануарлардың үш эксперименталдық топтарын (әрқайсысы бес бастан) құрамыз. Жануарлар тұқымын, жасын, салмағын, құрылысын және т. б. ескере отырып таңдалады. Деректер 1-2 жасқа дейін қабылданады. Жануарлардың майлылығы мен денсаулық жағдайы да біркелкі болуы керек. Егер қандай да бір себептермен 15 біртекті жануарларды алу мүмкін болмаса, онда іріктеуде жеке ұқсастық белгілеріне ғана қарап таңдап алуға болады. Бір топ -бақылау, қалған екі топ тәжірбиелік топ болады.

Slide 7

Мысал ретінде «Қырдың қызыл сиырына» қарастыруға болады.

Тұқымы: Қырдың қызыл сиыры (сүтті бағытта)

Жынысы: Ұрғашы

Жасы: 3 ж

Салмағы: 450-500 кг

Сүттілігі: 3500 кг/жылына

Сүттің майлылығы: 3, 6-3, 8 %.

Конституциясы: Нәзік

Денсаулық паспорты бойынша денсаулықтары мықты.

Slide 8 Slide 9

Қырдың Қызыл Сиыры құрғақ континентті ауа-райына бейім келеді. Малдың түсі қызыл, дене тұрқы созылыңқы және сүт бездері мен кеудесінің орта бөлігі, бөксесі едәуір жақсы дамыған, құйымшақы ұзын. Бұлшық еттері, кеудесі, тері асты клетчаткалары орташа дамыған. Артқы жағы жалпақтау әрі түзу және ұзын, ішті келеді. Сирақтары жіңішке, тұяқ бітісі мықты. Асыл тұқымды ш-тарда орташа сүт өнімд. 3000 - 4500 кг, сүтінің майлылығы 3, 6 - 3, 8%. Кейбір асыл тұқымдарының сүттілігі 9000-нан 12500 кг-ға дейін жетеді. Сиырының тірілей орташа салм. 445 - 550 кг, ал бұқалары - 800 - 1000 кг. Бордақыланған сиырдың үлес салмағы 50 - 56%.

Slide 10

Әдістің мерзімі:

Тәжірибенің жалпы ұзақтығы 160 күн, оның ішінде 120 күн

негізгі есепті кезең болып табылады, 20 - дайындық және 20 - қортыңды.

Тәжірибе жыл мезгілдеріне сәйкес қою қажет: шамамен 15 шілдеден-25 қазанға және 10 қарашадан-10 сәуірге дейін.

Slide 11

1-ші фактор:Картоп

Іс жүзінде картоп қосымша азық ретінде өте тиімді болып табылады. Оны пайдалану концентрацияланған жем шығаруды азайтуға көмектесе алады және ол сүтті қосуда жақсы әсер етеді. Малға жаңа, буға пісірілген және кептірілген түрде беруге болады. Оны алдын ала тазалап, жуып, бөліктерге бөліп, заөымдалған жерлерін алып тастау керек. Сүтті бағыттағы сиырлар тәулігіне 20кг картоп жей алады.

Slide 12

2-ші фактор:Сәбіз

Сәбіз (лат. Daucus) - шатыршагүлділер тұқымдасына жататын екі, бір не көп жылдық шөптесін өсімдіктер туысы.

Сәбіз- ауылшаруашылық жас малдарға, құстарға, буаз сиырларға және шошқаларға таптырмайтын мал азығы. Онда құрғақ зат пайызы көп болады және каротинге бай (1 кг 240 мг-ға дейін) .

Slide 13

Азық

Тәуліктік

өлшемі, кг

Құрғақ азық, кг

Азық бірліктері, кг

Сінімді ақуыз, кг

Кальции, г

Фосфор, г

Каротин, мг

Шөп

12, 0

9, 6

5, 5

588, 0

84, 0

24, 0

180

Турнепс

15, 0

1, 2

1, 3

105, 0

15, 0

5, 0

-

Сәбіз

6, 0

0, 8

0, 8

48, 8

-

-

360

Қайнатылған тұз

0

-

-

-

-

-

-

Рациондық қортыңды

42, 07

16, 0

13, 6

1206, 0

94, 5

48, 0

540, 0

Сиырдын азықтану нормасы(НР)

Slide 14

Картоп

5, 0

1, 0

1, 5

60, 0

1, 0

3, 5

-

Комбикорм

4, 5

4, 0

4, 5

495, 0

4, 5

13, 5

-

1-ші, 2-ші фактор.

Slide 15

Қайта алмастыру әдісімен тәжірибе жүргізу схемасы.

Тәжірбие кезеңдері:

Топтары

Дайындық кезеңі-20 күн

Қортыңды

1-тәжірибе

2-тәжірибе

Негізгі кезең-120 күн

1-тәжірибе

ОР+50 %А+50% Б

2- тәжірибе (20-күн)

ОР+50 %А+50% Б

ОР+100 % А

ОР+100 % Б

3- тәжірибе(20-күн)

ОР+100 % Б

ОР+100 % А

4- тәжірибе(20-күн)

ОР+100 % А

ОР+100 % Б

5- тәжірибе(20-күн)

ОР+100 % Б

ОР+100 % А

6-тәжірибе(20-күн)

ОР+100 % А

ОР+100 % Б

Қортыңды кезең-20 күн

ОР+50 %А+50% Б

Slide 16

Қайта алмастыру әдісі нәтижесінің диаграммасы.

Slide 17

Қортыңды:

Бұл әдіс бойынша сүттің майлылығы 2, 4%-ға артты. Бұл әдісті қолдану

аса қатты тиімді емес. Бірақ та нақты нәтиже алу үшін бұл әдісті қолданған тиімді.


Ұқсас жұмыстар
Топтар Тәжірбиелік топ Бақылау тобы
Оқытудың әдістері
Полярографиялық әдіс
Электр және магнит өрістермен танысу
Эмиссиялық спектроскопия
Менеджменттің ұйымдастыру қызметі
Пневмо - кинетикалық әдіс
Жарықтандыру түсінігі
Интербелсенді оқыту әдістерінің ортакәсіптік білім беру саласындағы ерекшеліктері
Пассивті әдістер Активті әдістер Интербелсенді әдістер
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz