БЕЛОКТАРДЫҢ ЭЛЕКТРОФОРЕЗДІК ҚАСИЕТІ




Презентация қосу
Белок.Белоктардың
физикалық, химиялық
қасиеттері.

Орындағандар: Орынбасар А.Е
Құрманбаева Д.Қ
Әлтаева А.Б
Қабылдаған: а.о Досмагулова К.К
ЖОСПАР:
1. Белоктардың құрылысы
2. Белоктардың құрамы
3. Белоктардың қызметі
4. Химиялық қасиеттері
Фридрих Энгельс пікір бойынша: «Тіршілік — белок
заттарының өмір сүру формасы».

Ақуыз туралы алғашқы
мәліметтер XVIII ғасырдан
белгілі. 1745 ж. италиялық
ғалым Беккори бидай ұнынан
лейковина деген ақуызды
бөліп шығарған.

Фридрих Энгельс
БЕЛО молекулалары өте күрделі
болатын
К аминқышқылдарынан
құралған органикалық зат
аминқышқылдары
қалдықтарынан күралған
жоғары молекуларлық
органикалық түзілістер.

Құрамында:
50,6 – 54,5% көміртек,
21,5 – 23,5% оттек,
6,5 – 7,3% сутек,
15 – 17,6% азот,
0,3 – 2,5% күкірт бар, кейде фосфор
кездеседі.
БЕЛОК

Глобулярлы
Фибрилярл
ы

Протеинд Протеидте
ер р
Фибрилярл
Альбуминдер Нуклеопротеидтер ы
Глобулиндер Хромопротеидтер
Гистондар Глюкопротеидтер
Протоаминдер Фосфопротеидтер Түктің,
Проламиндер Липопротеидтер
Глютелиндер
шаштың,
Металлопротеидте
Протеиноидтер р
бұлшық ет
Ферменттер
склеропротеидтер белоктары
Ақуыздың
құрылымының
деңгейлерi:
1 — бірінші,
2 — екінші,
3 — үшінші,
4 — төртінші
реттік
құрылымы.
АМИН -әр түрлі белоктардың
ҚЫШҚЫЛДАРЫ молекуладарын түзетін
мономерлі жеке заттар

Молекуласында:
• Карбоксильдік (-СООН)
топ та,
�- амин қышқылының •Аминдік (NH2) топ та
жалпы формуласы: бар.

R CH
COOH Аминдік топ жағдайында
да және басқа жағдайда
да болады.
NH2
20 АМИН
ҚЫШҚЫЛДАРЫ
Полярсыз Полярлы
бейтарап бейтарап
1. Глицин (гли)
9. Серин (сер)
2. Аланин (ала)
10. Треонин (тре)
3. Валин (вал)
11. Цистеин (цис)
4. Лейцин (лей)
12. Тирозин (тир)
5. Изолейцин (иле)
13. Триптофан (три)
6. Метионин (мет)
14. Аспарагиг (Асн)
7. Фенилаланин (фен)
15. Глутамин (глн)
8. Пролин (про)
Полярсыз
Полярлы негізді
қышқыл
16. Аспарагин қышқылы
18. Лизин (лиз)
(асп)
19. Аргинин (арг)
17. Глутамин қышқылы
20. Гистидин (гис)
(глу)
БЕЛОКТАРДЫҢ ФИЗИКАЛЫҚ
ЖӘНЕ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ
Белоктар үлкен молекулалы зат, ол жартылай өткізгіш мембранадан
өте алмайды.Белоктарды басқа қоспалардан диализ арқылы тазарту
осындай қасиетіне негізделген.
Дальтон
дегеніміз-
берілген зат
молекуласының Мысалы: 16000 Д белоктың
сутегі атомынан молекулалық массасы да
қанша есе ауыр 16000 болады.
екенін
көрсететін
шама
БЕЛОКТАРДЫҢ
ЭЛЕКТРОФОРЕЗДІК ҚАСИЕТІ
Белоктарды
электрофорез әдісімен
бөлуд алғаш рет Белок қоспасын
ұсынған А.Тизелиус. бөлшектерге ажыратып
бөлу үшін, белоктың
электрлік қасиеті
пайдаланылады. Осылайша
бөліп ажырату әдісі
электрофорез деп
аталады.

Белоктардың ерігіштігіне қарамай,
оның кез-келген түрін бөліп алып,
талдау жасауға болатын ең жетілген
әдіс НДС=ПААГ заттарына қатысты
электрофорез әдісі.
БЕЛОКТАРҒА САПАЛЫҚ РЕАКЦИЯЛАР
1.Биурет реакциясы. Бұл реакция арқылы белоктардың
құрамындағы пептидті байланысты ашады. Пептидтер сілтілі ортада мыс
иондарымен күрделі иондарымен күрделі комплексті қосылыстар түзіге
қаблетті келеді.

NH2

NH2 C=O

C=O+HNH CO NH+NH3

NH2 NH2 CO

NH2
Несеп нәрі биурет
2.Ксантропротеин реакциясы. Белок
ертітіндісіне концентрациялы азот қышқылымен әсер
еткен кезде ерітінді сары түске боялады.Осыған
аммиак қосса, қызғылт қоңыр түске боялады. Мысалы:
тирозин, фенилаланин , триптофан сияқтылар.

ОН

NH2 NH2

СН СH2 СН СООН СH2
Тирозин СН СООН
Фенилаланин
ФОЛИН РЕКЦИЯСЫ

Күшті негіздер және Пептидтік байланысы
фосфорлы-молибденді- бар мыс иондарың
вольфрам қышқылы комплексі мен
қатысқан кезде мыс фосфорлы-молибденді-
иондары Cu2+ вольфрам қышқылы
Белокпен қосылып, көк тирозинмен реакцияға
түске боялады. түседі.

Фолин реакциясымен
Бұл реакция биурет
Лоуридің әдісі бойынша
реакциясымен
белоктардың мөлшерін
салыстырғанда сезімтал
анықтайды
келеді.
АҚУЫЗДАР — ЕКІДАЙЛЫ
ЭЛЕКТРОЛИТТЕР

Ортаның белгілі бір рН мәнінде
олардың молекулаларындағы
оң және теріс зарядтар бірдей
(изоэлектрлік нүкте деп
аталады) болады.

Бұл — ақуыздардың маңызды
қасиеттерінің бірі. Бұл нүктеде
ақуыздар электрбейтарап
болып, суда еруі азаяды.
Ақуыздардың осы қасиеті
технологияда ақуызды өнімдер
алуға қолданылады.
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН
ӘДЕБИЕТТЕР:
1. 1. Билогиялық химия оқу құралы
З.Сейітов
2. Биологиялық химия К.С.Сағатов
3. 2. www.wikipedia.com

Ұқсас жұмыстар
Жай және күрделі ақуыздар. Гликопротеиндердің, нуклеопротеиндердің құрылысы мен функциялары
Жай ақуыздар
ДНҚ диагностикалық әдістер
НЕГЕ БЕЛОКТАР ТІРШІЛІКТІҢ МАҢЫЗДЫ ҚҰРАМБӨЛІГІ
Сүттің қасиеті
Сүттің құрамы мен қасиеті
Бие сүті мен қымыздың қасиеті
Белоктар. Белоктардың кеңістіктік құрылымы. Химиялық байланыстар. Блоктардың физико- химиялық қасиеттері
Темір элементінің қасиеттері
Белоктардың қызметтері мен құрылысы. Белоктардың жіктелуі
Пәндер