Ферменттердің жалпы қасиеттері


Slide 1

Ферменттер. Ферменттердің жалпы қасиеттері. Ферменттердің жіктелуі мен номенклатурасы.

Орындағандар: Орынбасар А. Е

Құрманбаева Д. Қ

Әлтаева А. Б

Қабылдаған: а. о Досмагулова К. К

Slide 2

Жоспары:

Фермент туралы жалпы түсінік

Ферменттердің химиялық құрамы және құрылымы

Ферменттер атаулары мен жіктемесі

Ферменттің активті орталығы

Ферменттер қасиеттері

Ферменттердің практикалық маңызы

Slide 3

Ферменттер (латынша fermentum- ашу немесе enzym, en-ішкі, zyme-ашытқы) тірі ағзада түрлі биохимиялық реакцияларды белсендіруші, биологиялық катализатор.

Химиялық табиғаты жағынан ақуыз, протеиндер-ақуыз, ақуызды емес простетикалық топпен байланысқан жоғары молекулалы қосылыс.

Slide 4

Ферменттерді және олар катализдейтін реакцияларды зерттейтін биохимия бөлімі энзимология деп аталады.

ХІХ ғасырдың ортасында кейбір фермент препараттары (уыттан - амилаза, қарын сөлінен пепсин, т. б. ) бөлініп алынды.

Ең алғаш таза ферментті 1926 ж. жас биохимик Дж. Самнер кристалл түрінде алды.

Зерттеліп табылған ферменттердің саны 6000-ға жуық. Олардың бәрі де белокты заттар.

Ферменттердің бәрі де үлкен молекулалы қосылыстар, олардың молекулалық массасы 10мыңнан 1млн-ға жетеді.

Slide 5

Ферменттер

Күрделі

Қарапайым

Рибонуклеаза, пепсин, трипсин, амилаза-гидролаза классы

Апофермент (ақуызды бөлігі)

Кофермент (ақуызсыз фермент)

Slide 6

Апофермент - ақуыз денесі (ақуыздық бөлігі)

Каталитикалық орталық

Субстраттық орталық

Ақуыздың активті бөлігі

Аллостериялық (реттегіш) орталық

Ферменттің құрылысы

Slide 7

Ферменттер атаулары

Жүйелік атау: әр ферменттің номері (шифры)

болады, ол төрт саннан тұрады.

бірінші сан ферменттің класын білдіреді,

екінші сан класс тармағын,

үшінші сан - класс тармағы бөлігін,

төртінші сан өз тармағындағы номерін көрсетеді.

Мысалы, 2. 7. 1. 2. АТФ: глюкоза-6-фосфотрансфераза.

Тривиалдық атаулар екі жолмен пайда болады:

Фермент әсер ететін субстрат атауына -аза жұрнағы қосылады. Мысалы, мальтозаны екі молекула глюкозаға гидролиздейтін фермент мальтаза.

Фермент катализдейтін реакция атауына -аза жұрнағы қосылады (оксидаредуктаза) .

Кейбір ферменттердің тарихи қалыптасқан атаулары

бар. Мысалы, пепсин, трипсин, папаин, эластаза, т. б.

Slide 8

ФЕРМЕНТТЕРДІҢ ЖІКТЕЛУІ

Оксидоредуктазалар

Гидролазалар

Трансферазалар

Лиазалар

Изомеразалар

Лигазалар

Slide 9

Ферменттің активті орталығы

Фермент молекуласының субстратпен тікелей тиісіп жанасатын бөлігін ферменттің активті орталығы деп аталады;

Активті орталық бүйір радикалында функционалды тобы бар амин қышқылдарының қалдықтарынан түзіледі.

Күрделі ферменттерде активті орталыққа металл иондары мен коферменттер де кіреді.

Slide 10

Ферменттің активті орталығы 2 аймақтан тұрады:

Субстраттық Катализдік

ферменттің әсер ету арнайылығын катализдейтін реакцияның түрін

субстратты тану және онымен байланысу фермент-субстратты комплекс түзілуін қамтамасыз етеді.

Slide 11

Ферменттердің қасиеттері

Фермент активаторлары мен ингибиторлары;

Проферменттер және оларды активтендіру;

Изоферменттер;

Мультиферменттік жүйе.

Ферменттік реакциялар жылдамдығына температураның әсері;

Ортаның рН көрсеткішінің әсері;

Фермент әсерінің ерекшелігі;

Slide 12

Ферменттердің практикалық маңызы

Бактериалдық ашу

Физиологиялық реттегіш

Катализ

Жасушалық метаболизм

Макромолекулалар

Генетикалық аппарат

Тамақтану

Мембраналар ультрақұрылысы

Коферменттер

Фармокология

Биосинтез

Реакциялар кинетикасы

Энергия айналуы

Биохимиялық эволюция

Тума зат алмасу бұзылуы

Slide 13

Тұңғыш рет 1910 жылы А. Гэррод зат алмасу ферменттермен және тұқым қуалайтын аурулардың арасындағы байланысты анықтады.

Медицинада ферменттер емдеу мақсатында қолданылады:

амилазалар. асқазан, ішек-қарын ауруларын емдеуде;

протеазалар- іріңдеген жараны емдеуде;

стрептокиназа-тромбоздар емдеуіне қолданылады.

iрi қараның асқазан асты бездерінен алатын трипсин ферменті трахеиттер және бронхит сияқты тыныс жолдарының iсiп қызару ауруларында қолданады

пепсин ас қорыту аурулары (гастрит) кезінде қолданылады.

ұйқы безі (панкреатин) ферментi ас қорытудың жақсарту мақсаты-мен бауырдың әр түрлi ауруларында қолданады.

Slide 14

Жеңіл өнеркәсіпте:

Текстиль: амилаза жіптердегі крахмалды кетіру, бактериалды протеазалар қой терісі бөліктерінен жүнді бөліп алуда;

Былғары өнерәсібінде: жүн мен теріні зақымдамай жүнді бөліп алу (бактериалды протетазалар)

Резина дайныдау: латексті губкалы резинаға алмасуына қажетті оттегіні (сутегі проксидінен) алу үшін катализалар қолданылады.

Фотография жасауда фицин ферменті қолданылған пленкадан желатинді кетіріп, күмісті бөліп алу ушін керек.

Ферменттік компоненттері бар жуу ұнтақтарын жасауда бактериалды протеазалар пайдаланылады

Slide 15

Пайдаланылған әдебиеттер:

1. Биологиялық химия К. С. Сағатов

2. Билогиялық химия оқу құралы З. Сейітов

3. www. wikipedia. com


Ұқсас жұмыстар
Белоктар биохимиясы
Қышқыл және сілті ферменттер
Ферменттер биологиясы
Ферменттер әсерінің теориясы
Ферментативті катализ
ФЕРМЕНТТІҢ БӨЛІНУІ
Гормондар жайлы
Ферменттер және коферменттер туралы ақпарат
Иммобилденген ферменттер
:Ферменттер және коферменттер
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz