Витаминдердің адам ағзасы үшін маңызы




Презентация қосу
ВИТАМИНДЕР

Орындаған: Орынбасар А
Құрманбаева Д
Әлтаева А
Тексерген: Досмагулова Қ
Ж О С П А Р:
1. Витаминдер деген не?

2. Витаминдердің адам ағзасы үшін маңызы.

3. Витаминдердің класификациясы.

4. Витмаминдердің ашылу тарихы.
Витаминдер деген не?

Витаминдер — (латынша vita — «өмір») — ағзаның
қалыпты өмір сүруі үшін қажетті заттар.
Витаминдер түрлі ферменттердің белсенді
санаттарында каталитикалық функцияларын
орындайтын, жәнее ақпараттық делдалдар ретінде
әрекет ететін түрлі биохимиялық реакцияларға қатысады.
Олар организм үшін энергия көзі болып табылмайды.
Дегенмен, витаминдер метаболизмде шешуші рөлге ие.
Ашылу тарихы

Витаминдерді 1880 жылы орыс дәрігері Николай
Иванович Лунин (1853–1937) тапты.
Витаминдер ағзадағы зат алмасу процесіне қарқынды
әсер етеді. Қазіргі кезде витаминдердің 30-ға жуық түрі
белгілі. Витаминдер, әсіресе балалар мен
жасөспірімдердің дұрыс өсуі, дамуы үшін өте қажет.
Ағзаның түрлі ауруларға қарсы тұру қабілетін арттырады.
Витаминдер өсімдіктекті және жануартекті тағамдардың
құрамында кездеседі.
Адамға тәулігіне қажетті барлық витаминдердің мөлшері 180–
200 мг.
Витаминдердің адам ағзасы үшін маңызы

Витаминдердің қабылдануының бұзылуы, негізгі үш
патологиялық жағдайды тудырады:

Витаминдердің аса Витамин болмауы —
жоғары мөлшері — авитаминоз
гипервитаминоз

Гиповитаминоз — витамин
тапшылығы
Витаминдердің
класификациясы

МАЙДА ЕРИТІН СУДА ЕРИТІН
М а й д а е р и т і н в и т а- Витамин А

Витамин D
(кальциферолдар)

Витамин Е
(токоферолдар)
миндер

Витамин К

Майда еритін витаминдер денеде жиналады, ал олардың
қоймалары майлы тін мен бауыр.
СУДА ЕРИТІН ВИТАМИНДЕР:

Аскорбин қышқылы (витамин С)
Витамин Р (биофлавоноидтар,
полифенолдар)
Фолацин (фолиевты қышқыл)
Рибофлавин (витамин B2)
Цианокобаламин (витамин B12)

Тиамин (витамин B1)
Витамин РР (ниацин, никотин қышқылы)

Пантотеновты қышқыл (витамин B3) Пиридоксин (витамин B6)

Биотин (витамин Н)
А витамині
А витамині, оны ретинол немесе каротин деп атайды. Ол біздің көз системамызға
«жауап береді». Бұл витамин сиыр мен шошқа бауырында, уылдырықта, және сүтте көп
мөлшерде бар.
В витамині
В тобының витаминдерінің адам ағзасы үшін рөлі жоғары, олар бұлшықеттердің негізгі
құрылыс материалдары белоктардың өндірісіне қатысады, сонымен қатар жүйке және
эндокриндік жүйелерді нығайту үшін.
С витамині
Ол тотығу-тотықсыздану
реакцияларына, белок, көмірсулар
мен майдың метаболизмінің
қалыпты жолын қамтамасыз етуде
қатысады. Сонымен қатар, ол
ененің иммундық-биологиялық
реакцияларына әсер етеді.

С дәрумені Экзокринді ұйқы безі
функциясына, протромбина
қалыптастыруда, эритропоэз,
бүйрек сүзу қабілеті оң әсер етеді.
D витамині
D витаминінің жасушаішілік қышқылдану процестерге, минералды зат алмасу
процестеріне қатысады.

Сонымен қатар, витамин D эндокриндік бездердің (гипофизарлы, бүйрек үсті,
қалқанша безінің, қалқанша маңы безінің), холестерин метаболизміне әсер етеді.

Ұқсас жұмыстар
Тағамдық өнімдердегі витаминдерді сақтау жолдары
Витаминдер. Витаминдердің адам ағзасы үшін маңызы
Д’’ ДӘРУМЕНІ
Амин қышқылдар
Органикалық және минералды компаненттер
Тағамның құрамы
Витаминтәрізді заттар
Орот қышқылы
Авитаминоздар және гиповитаминоздар
Витамин тәрізді заттар. Алиментарлы, екіншілік авитаминоз жане гиповитаминоздар. Гипервитаминоздар
Пәндер