Этерификация реакциясында Гидролиздену реакциясы


Slide 1

Фармацевтикалық химия

Slide 2

Жоспар:

Карбонилді қосылыстар

Спирттер

Күрделі эфирлер

Дәрумендер

Фенолдар

Slide 3 Slide 4

Альдегидтер (лат. al(cohol) dehyd(rogenatum) - сутексiз спирт) - органикалық қосылыс. Молекула құрамында карбонил немесе оксо топшасы бар көмірсутек туындыларын альдегидтер және кетондар деп атайды.

Slide 5

Кетондар - құрамында екі көмірсутек радикалымен байланысқан карбонил тобы >C=O бар органикалық қосылыстар класы. Жалпы формуласы RCOR^1. Кетондар алифатты, алициклді, ароматты немесе гетероциклді қатарларға бөлінеді. Алифатты қатардағы ең қарапайым кетондар - ацетон CH3COCH3, ароматты қатарда - бензофенон C6H5COC6H5. Кетондар органикалық еріткіштерде жақсы ериді.

Slide 6 Slide 7

Кетонның химиялық касиеттері

Slide 8

Физикалық қасиеттері.

Ең қарапайым альдегид ол кұмырска альдегиді-өткір иісті газ. Метанальдің 35 - 40%-тік судағы ерітіндісі формалин деп аталады. Ол өте улы. Қалғандары сұйык, ал жоғары молекулалы қосылыстары - қатты заттар. Карбонилді косылыстардың қайнау температуралары сәйкес біріншілік және екіншілік спирттерден төмен болады. Мысалы, пропанол 97°С-та, ал ацетон 56°С-та кайнайды.

Slide 9

Спирттер(ағылш. spіrіt) - құрамында бір не бірнеше гидроксил топтары - (-ОН) болатын көмірсутек туындылары.

Спирттер

Slide 10 Slide 11

Химиялық қасиеттері.

Спирттердің химиялық қасиеттерін анықтайтын гидроксил тобы және ол байланысқан радикалдардың құрылысы. Гидроксил тобы қатысында өтетін реакциялар О-Н немесе С-ОН байланыстарын үзу арқылы жүреді. Спирттер (алканолдар) полюсті косылыстар, көміртек пен оттек және оттек пен сутек атомдарының арасында екі полюсті байланысы бар: С -» О жәнө 0 <- Н . О <- Н байланысының полюстігі С -> О байланысының полюстігіне қарағанда жоғары. Оттектің жұп электрондары спирттерге электрондонорлық қасиет береді.

Slide 12 Slide 13

Күрделі эфирлер

R мен R' - бірдей немесе әр түрлі көмірсутек радикалдары.

Күрделі эфирлер кіші және үлкен молекулалы, қаныққан, қанықпаған, ароматты қышқылдар мен спирттерден түзілуі мүмкін. Күрделі эфирлерді спирттер мен бейорганикалық қышқылдарды әрекеттестіріп те алады.

Slide 14 Slide 15

Алу әдістері

1. Күрделі эфирлер көбіне табиғи өнімдерден алынады.

2. Этерификация реакциясында карбон қышқылдары мен спирттерді минерал қышқылдар қатысында әрекеттестіріп, нәтижесінде, күрделі эфир мен су түзіледі. Эфирлену реакциясы кезінде карбоксил тобының гидроксилі мен спирт молекуласындағы сутектен су молекуласы түзілетіні реакцияға изотоптар енгізу арқылы анықталды.

Химиялық қасиеттері

Slide 16 Slide 17

Дәрумен - адам мен жануарлардың тіршілігіне, олардың ағзасындағы зат алмасудың бірқалыпты болуы үшін аз мөлшерде өте қажетті биологиялық активті органикалық қоспалар. Дәрумен (латынша vіta - тіршілік және амин) туралы ілімнің негізін 1880 жылы орыс дәрігері Николай Лунин салды. 1912 жылы поляк дәрігері Казимеж Функ сол кезге дейін жасалған тәжірибелер нәтижесін қорытындылап, ғылымға дәрумен терминін енгізді.

Slide 18 Slide 19 Slide 20

С дәрумені - Аскорбин қышқылы

С дәрумені балғын жемістерде, әсіресе цитрусты жемістерде және көккөністерде кездеседі. С дәрумені коллагеннің түзілуі үшін қажет және тері мен қоысылс тінінің, сүйектердің, қан тамырларының және дентиннің тұтастығын сақтауға көмектеседі. Ол жараның бітуі үшін қажет және күйіктен кейін қалыпқа келуге септігін тигізеді. Сондай-ақ, темірді және құрамында темір бар кейбір заттарды сіңіруге ықпал етеді.

Slide 21

А дәрумені көру үшін қажетті болып табылады, және ретин қышқылына түрленген кезде, терінің денсаулығы мен сүйектің өсуі үшін қажет болып табылады. А дәруменінің тапшылығы әлемнің кедей жерлерінде көптеп кездеседі және ақшам соқырлықты, инфекцияларға деген жоғары бейімділікті, әсіресе қызылша мен диареяны тудырады. А дәрумені сары немесе қызыл жемістер мен көкөністерде, әсіресе сәбізде (каротин) кездеседі.

Slide 22

Д дәрумені - Кальциферол

Д дәруменінің тапшылығы балаларда мешелді, ал ересектерде - сүйек жұмсаруын тудырады. Д дәруменінің қайнар көзі - күн сәулесі әсер еткен тері. Теріде Д дәруменінің тапшылығы күн сәулесі аз түсетін климатта тұратын, және күндізгі уақытта орынжайда қалып, жұмыс істейтін адамдарда кездесуі мүмкін. Өнімдердің көбінің құрамында Д дәрумені жоқ, немесе балық майын қоспағанда, тым көп мөлшері бар. Дегенмен де, маргарин, кейбір жармалар, және балаларға арналған сүт қоспалары тәрізді кейбір өнімдер Д дәруменімен байытылады.

Slide 23
Ұқсас жұмыстар
Жай эфирлер Күрделі эфирлер
ҚАНЫҚПАҒАН МАЙЛЫ ҚЫШҚЫЛДАР
Тұздар гидролизі
Алюминий хлоридінің гидролиз механизмі
ТҰЗДАРДЫҢ ГИДРОЛИЗІ
Преципитация реакциясы
Вирусологиялық балау әдістері
Карбон қышқылдарының құрамы
Альдегид тобына тән реакциялары
Спирттер және фенолдар
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz