Тоқ ішек




Презентация қосу
Биология пәнін оқытуда
гигиеналық тәрбие
беру
Оқушыларға гигиеналық тәрбие
беру бағдарламасы төмендегі
талаптардан тұрады

•Денешынықтыру мен шынығудың салауатандырудағы
маңызы;
•Мектеп оқушыларының ақыл-ой еңбегінің гигиенасы;
•Тағам тану гигиенасы;
•Қоғамдық және жеке бас гигиенасы;
•Жарақаттанудың алдын алу;
•Политехникалық оқытудың гигиенасы;
•Жыныс тәрбиесі.
Мектеп жасына дейінгі балалар мен
бастауыш сыныптардағы мектеп оқушыларына
мына тәсілдерге оқытып, дағдыландыру қажет:

- қолдарын уақытында (тамақ ішер алдында,
әжетханаға барғаннан кейін және жануарлармен
ойнағаннан соң т.б.) мұқият жуу;
- денені белге дейін және аяқтарды жуу;
- тісті күту;
- шаш пен тырнақтардың тазалығын сақтау;
- бөлмелерді дұрыс жиыстырып, желдетіп
отыру;
Балалардың кітаптарына қойылатын
гигиеналық талаптар
Әрбір оқулықтардың басылымын, олар
көптеп шығарылғанға дейін өндірістік
мамандардың іріктеп тексеруі (жағдайлары
толық көрсетілген техникалық құжаттар);
Басылымнан шыққан оқулықтарға
гигиеналық сараптма жасау үшін, таңдап,
іріктеп алу;
Халықты гигиеналық сауаттандыру
төменгі бөлімдерден тұрады

Жұмысқа түсер Сонымен қатар,
алдында инструктаж санитарлық
жүргізіліп, соңынан дәрігерлер балалар
жұмысқа түсетін
мен жасөспірімдер
адамның санитарлық
кітапшасына белгі
гигиенасы бойынша
қойылады. Одан білімді насихаттауға
кейінгі оқытуды баспаға материалдар
балалар мекемесінің дайындауға
медицина қатысады.
қызметкерлері
жалғастырады
Сабақтың тақырыбы:

Ас қорыту мүшелерінің құрылысы.
Ас қорыту жүйесінің аурулары,
олардың алдын алу.
Ас қорыту жүйесінің
Ас қорыту жолы
маңызы

Бездер
Естеріңде болсын!

Тамақты үнемі көп жеу
сенің организміңе зиян.

Тамақты жаңа дайындалған
күйінде жеуге дағдылану керек
Ас қорыту жолы Ас қорыту бездері

Ауыз қуысы
Жұтқыншақ Бауыр
Өңеш
Асқазан Ұйқы без
Ас ішек
Тоқ ішек
Ауыз қуысының
құрылысы: алдыңғы
жағында ерін мен ұрт ,
жоғары жағы-қатты және
жұмсақ таңдай,төменгі жағы
–тіл мен ауыз түбінен,
артқы жағы жұтқыншаққа Жұтқыншақ- ұзындығы
өтеді. 11-13см бұлшықетті
мүше, онда ас қорыту
және тыныс алу
жолдары қиылысады.
Жұтқыншақтың төменгі
Өңеш- ұзындығы, жағы тарылып өңешке
шамаен 25см бұлшық өтеді
етті түтік. Өңеш көкет
арқылы өтіп, ХІ кеуде
омыртқасы деңгейінде
асқазанға ашылады.
Асқазан- асқорыту
жолының көлемді ұлғаюы.
Ол құрсақ қуысында көкет
астында орналасқан. Пішіні
сыйымдылығы 2-3 л
алмұрт немесе ұзын
қапшық тәрізді.Тамақ
асқазаннан аш ішекке Аш (ащы) ішек-ас
түседі. қорыту жолының едәуір
ұзын бөлігі, оның
ұзындығы 5-7 м және 3
бөлікке : ұлтабар, аш
Тоқ ішектің ұзындығы ішек және мықын ішекке
1,5 -2 м және соқыр ішек , бөлінеді. Астың
жиек ішек және тік ішекке қорытылмаған қалдығы
бөінеді. Соқыр ішектің тоқ ішекке өтеді
құрт тәрізді өсіндісі-
ұзындығы 8-15 см
аппендиксі болады. Тоқ
ішек тік ішекпен
аяқталады
Бауыр- ең ірі без.
Ұйқы без асқазанның
Массасы, шамамен 1500 г.
астыңғы жағында Ол қызыл қоңыр түсті,
екінші бел оның көп бөлігі
омыртқасының оң жақ қабырға
деңгейінде орналасқан. астында орналасады.
Бауыр-күрделі
түтікшелі без.
Оның секреті -өт
-Дұрыс тамақтану;

-Санитарлық-гигиеналық ережелерді сақтау;

-Дұрыс қозғалыс режимін сақтау;

-Зиянды әдеттерден аулақ болу қажет.
Оқушылар өздеріңнің ас қорыту жолында қандай
өзгеріс бар деп ойлайсың, одан құтылу үшін
не істеуге болады?
Қорытынды шығар, бақылап,
нәтижесі қандай болғандығын жазып келу.

Ұқсас жұмыстар
Ішек инвагинациясы
ЖІҢІШКЕ ІШЕК
Аналь ішек
Ас қорыту мүшелерінің құрылысы. Ас қорыту жүйесінің аурулары, олардың алдын алу
Жануарлардың Ас қорыту жүйесі
Клизманың түрлері
Асқорытуды реттеу
Ас қорыту жүйесінің аурулары, олардың алдын алу
Ас қорыту жүйесі
Ішастар туындылары
Пәндер