Тоқ ішек



Биология пәнін оқытуда гигиеналық тәрбие
беру


Оқушыларға гигиеналық тәрбие беру бағдарламасы төмендегі талаптардан тұрады
Денешынықтыру мен шынығудың салауатандырудағы маңызы;
Мектеп оқушыларының ақыл-ой еңбегінің гигиенасы;
Тағам тану гигиенасы;
Қоғамдық және жеке бас гигиенасы;
Жарақаттанудың алдын алу;
Политехникалық оқытудың гигиенасы;
Жыныс тәрбиесі.

Мектеп жасына дейінгі балалар мен бастауыш сыныптардағы мектеп оқушыларына мына тәсілдерге оқытып, дағдыландыру қажет:
- қолдарын уақытында (тамақ ішер алдында, әжетханаға барғаннан кейін және жануарлармен ойнағаннан соң т. б. ) мұқият жуу;
- денені белге дейін және аяқтарды жуу;
- тісті күту;
- шаш пен тырнақтардың тазалығын сақтау;
- бөлмелерді дұрыс жиыстырып, желдетіп отыру;

Балалардың кітаптарына қойылатын гигиеналық талаптар
Әрбір оқулықтардың басылымын, олар көптеп шығарылғанға дейін өндірістік мамандардың іріктеп тексеруі (жағдайлары толық көрсетілген техникалық құжаттар) ;
Басылымнан шыққан оқулықтарға гигиеналық сараптма жасау үшін, таңдап, іріктеп алу;

Халықты гигиеналық сауаттандыру төменгі бөлімдерден тұрады
Жұмысқа түсер алдында инструктаж жүргізіліп, соңынан жұмысқа түсетін адамның санитарлық кітапшасына белгі қойылады. Одан кейінгі оқытуды балалар мекемесінің медицина қызметкерлері жалғастырады
Сонымен қатар, санитарлық дәрігерлер балалар мен жасөспірімдер гигиенасы бойынша білімді насихаттауға баспаға материалдар дайындауға қатысады.

Сабақтың тақырыбы:
Ас қорыту мүшелерінің құрылысы.
Ас қорыту жүйесінің аурулары,
олардың алдын алу.

Ас қорыту жолы
Бездер
Ас қорыту жүйесінің
маңызы

Естеріңде болсын!
Тамақты үнемі көп жеу
сенің организміңе зиян.
Тамақты жаңа дайындалған
күйінде жеуге дағдылану керек

Ас қорыту мүшелерінің құрылысы
Ас қорыту жолы
Ас қорыту бездері
Ауыз қуысы
Жұтқыншақ
Өңеш
Асқазан
Ас ішек
Тоқ ішек
Бауыр
Ұйқы без


Ауыз қуысының құрылысы: алдыңғы жағында ерін мен ұрт, жоғары жағы-қатты және жұмсақ таңдай, төменгі жағы -тіл мен ауыз түбінен, артқы жағы жұтқыншаққа өтеді.
Жұтқыншақ- ұзындығы 11-13см бұлшықетті мүше, онда ас қорыту және тыныс алу жолдары қиылысады. Жұтқыншақтың төменгі жағы тарылып өңешке өтеді
Өңеш- ұзындығы, шамаен 25см бұлшық етті түтік. Өңеш көкет арқылы өтіп, ХІ кеуде омыртқасы деңгейінде асқазанға ашылады.

Асқазан- асқорыту жолының көлемді ұлғаюы. Ол құрсақ қуысында көкет астында орналасқан. Пішіні сыйымдылығы 2-3 л алмұрт немесе ұзын қапшық тәрізді. Тамақ асқазаннан аш ішекке түседі.
Аш (ащы) ішек-ас қорыту жолының едәуір ұзын бөлігі, оның ұзындығы 5-7 м және 3 бөлікке : ұлтабар, аш ішек және мықын ішекке бөлінеді. Астың қорытылмаған қалдығы тоқ ішекке өтеді
Тоқ ішектің ұзындығы 1, 5 -2 м және соқыр ішек, жиек ішек және тік ішекке бөінеді. Соқыр ішектің құрт тәрізді өсіндісі-ұзындығы 8-15 см аппендиксі болады. Тоқ ішек тік ішекпен аяқталады

Ұйқы без асқазанның
астыңғы жағында
екінші бел
омыртқасының
деңгейінде орналасқан.
Бауыр- ең ірі без.
Массасы, шамамен 1500 г.
Ол қызыл қоңыр түсті,
оның көп бөлігі
оң жақ қабырға
астында орналасады.
Бауыр-күрделі
түтікшелі без.
Оның секреті -өт



Ас қорыту жолдары
ауруларының алдын алу үшін:
Дұрыс тамақтану;
Санитарлық-гигиеналық ережелерді сақтау;
Дұрыс қозғалыс режимін сақтау;
Зиянды әдеттерден аулақ болу қажет.

Үйге тапсырма:
Оқушылар өздеріңнің ас қорыту жолында қандай
өзгеріс бар деп ойлайсың, одан құтылу үшін
не істеуге болады?
Қорытынды шығар, бақылап,
нәтижесі қандай болғандығын жазып келу.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz