КӘСІПОРЫН БАСҚАРУ ОБЪЕКТІСІ РЕТІНДЕ


Slide 1

КӘСІПОРЫН БАСҚАРУ ОБЪЕКТІСІ РЕТІНДЕ

Slide 2

Дәріс жоспары:

Басқару объектісі ретінде кәсіпорынның түсінігі, кәсіпорындардың жіктелімі

Кәсіпорын анықтамасына жүйелік көзқарас

Кәсіпорынның жалпы белгілері

Кәсіпорынның ішкі ортасы

Кәсіпорынның сыртқы ортасы

Slide 3

?

Slide 4

Ұйым - алға қойылған мақсатқа жету барысында адамдар тобы еңбегінің саналы үйлестірілуі

«Кәсіпорын»- ұйымдастырулық - құқықтық бірлік. Пайда табу мақсатында өнім өндіретін/қызмет көрсететін кәсіпкерлік іс - әрекетпен айналысатын ұйым

Slide 5 Slide 6

Ресми ұйымдар дегеніміз - мақсатты орындауда басқару принципін жүйелі үйлестіретін нақтылы құрылымға ие болатын басшылық еркімен құрылған адамдар тобы.

Бейресми ұйымдар дегеніміз - қызмет барысындағы әлеуметтік қатнастарға, ішкі еңбектерге байланысты ойламаған жерден құрылады.

Күрделі ұйымдар дегеніміз - құрылым мен мақсаттарды жан-жақты кешенде сипаты жағдайында пайда болады. Ресурстар мен мүмкіндіктер, мақсаттар басымдылығына қарай тиімді үйлестіруді талап етеді.

Slide 7

ҰЙЫМ РЕСУРСТАРЫ

- адамдық

- қаржылық

- материалдық

-технологиялы

- ақпараттық

Slide 8

Ұйымның ішкі ортасы

Кадрлар

Ұйым

Ұйымдастырулық кесіні

Қаржылық кесіні

Өндірістік кесіні

Маркетингтік кесіні

Slide 9

Ішкі өзгерістердің байланысы

Адамдар

Мақсаттар

Құрылым

Тапсырмалар

Технология

Slide 10

Жоғарғы буын - ұйымның жалпы стратегиясын, бағыт-бағдарламасын қалыптастырып жасауда және жалпы ұйымдық дамуды бағалауда қызмет атқаратын жоғарғы басшыларды (президент, вице-президент, директор, басқарма) өз құрамына енгізеді.

Орта буын (денгей) - жоғарғы буын анықтаған ұйымның жалпы мақсатын жүзеге асыруда үйлестіру қызметтерін орындайтын өндірістік және функционалдық бөлім басшылары.

Төменгі деңгей - тікелей орындаушылар және де төменгі қызметтерді орындайтын басшы буындар.

Slide 11

1

1. 1

1. 2

1. 3

1. 2

1. 2. 1

1. 2. 3

1. 2. 3

Мақсат шежіресі (кескіні)

Slide 12

Қазіргі кездегі менеджерлерге төмендегідей талаптар қойылады:

- өзіне деген сенімділік

- жеке басының бағалы қасиеттері, мен өзін үнемі жетілдіру.

- бастамаларды іздестіру

- қызметкерлерді баулу және байланыс орнатуға қабілеттілік.

- баскару әдіс-тәсілдерін білу

- тиімді шешім қабылдауға дағдылану.

Slide 13

Ұйым

Басқару жүйесі

Басқару

Басшылық

Ұйымның сыртқы ортасы

Ұйымның ішкі ортасы

Slide 14

Тікелей әсер ету факторлары ұйым операциясына тікелей түрде ықпалын тигізетін факторлар жатады. Бұған жабдықтаушылар, еңбек ресурстары, заңдар мен мемлекеттік реттеу мекемелері, тұтынушылар мен бәсекелестер жатады.

Жанама әсер ету ортасының факторлары операцияларға тікелей әсер ете алмағанымен біршама өзгерістер туғызуы мүмкін: экономиканың ахуалы, ғылыми техникалық прогресс, әлеуметтік, мәдени және саяси өзгерістер.

Slide 15

ҰЙЫМНЫҢ МАКРО ОРТАСЫ (PEST талдау)

Ұйым

Әлеуметтік факторлар

Технологиялық факторлар

Slide 16

Ұйымның байланыс ортасы

Ұйым

САТЫП АЛУШЫЛАР

БӘСЕКЕЛЕСТЕР

ЖҰМЫС КҮШІНІҢ НАРЫҒЫ

ЖАБДЫҚТАУШЫЛАР

Slide 17

БАСҚАРУ СУБЪЕКТІСІ-биліктік әсерді жүзеге асыратын жеке немесе заңды тұлға. Басқару субъектісінің биліктік өкілдігі, оның әсер етуінің экономикалық және моральдық- этикалық тетіктері басқару процесінің негізіне салынған.

БАСҚАРУ ОБЪЕКТІЛЕРІ-бұл басқару субъектісінің биліктік әсері бағытталған жеке және заңды тұлғалар, сондай-ақ әлеуметтік экономикалық жүйелер мен процестер.

Slide 18

Ф. ТЕЙЛОРДЫҢ ҒЫЛЫМИ БАСҚАРУ ПРИНЦИПТЕРІ

Ғылымның негізін жасау, ол бұрыңғы салт-дәстүрді, қалыптасқан жұмыс әдістері әр бір элементті ғылыми зерттеу.

Қызметкерлерді ғылымдық белгісіне байланысты таңдау, оларды дайындау, жүйелік оқыту.

Әкімшілік пен жұмысшылар арасында жұмыста ғылыми жүйені ұйымда пайдалану мақсатында бірігуі.

Еңбек және жауапкершіліктің әкімшілік пен жұмысшылар арасындағы теңдестік.

Notes: Слайд 2

Slide 19

А. ФАЙОЛДІҢ БАСҚАРУ ПРИНЦИПТЕРІ

Жұмыстың бөлінуі

Билік

Тәртіп

Бірбасшылық

Бағыт бірлігі

Жеке көзқарастың ортақ көзқарасқа бағынуы

Персоналды марапаттау

Орталықтандыру

Иерархиялық мақсат

Тәртіп (материалдық бағалау және адамдар әрқайсысы өзінің сай орнынды болуы)

Әділеттілік

Қызметкердің жұмыстағы тұрақтылығы

Сезімталдық

Корпоративтік рух

Slide 20

Ұсынылатын әдебиеттердің тізімі

Рахымбаев А. Б., Сабатаева Б. О. Менеджмент. Алматы, 2013

Мэскон М., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента. М. : Дело, 2002

Ахметов К. Ғ. Сағындықов Е. Н. Менеджмент негіздері. Ақтөбе-Орал. : «А-Полиграфия», 2005 2. Бердалиев К. Б. «Менеджмент» / Курс лекций. - Алматы Экономика, 2005.

Бердалиев К. Б «Басқару негіздері» Аламты «Экономика»1997ж.

Шекшня С. В., Управление персоналом современной организации. Учебно-практическое пособие. М. : Интелсинтез, 1997

Румянцева З. П., Саломатин Н. А., Акбердин Р. З. и др. Менеджмент организации. - М. : 1996г.

Котлер Ф. Маркетинг менеджмент. Спб: Питер Ком, 2001

Томпсон А., Стрикленд А. Стратегический менеджмент. М. : ЮНИТИ, 1998


Ұқсас жұмыстар
Жеке тұлға басқарудың субъектісі
Менеджмент
ҚАРЖЫЛЫҚ МЕНЕДЖМЕНТТІҢ МАҚСАТЫ ЖӘНЕ МІНДЕТТЕРІ
Меншікжәне әлеуметтік - экономикалық қатынас
КӘСІПОРЫН ШАРУАШЫЛЫҚ ОБЪЕКТІСІ, ЭКОНОМИКАЛЫҚ ЖҮЙЕНІҢ НЕГІЗГІ БУЫНЫ РЕТІНДЕ
МЕНЕДЖМЕНТТЕГI ЖҮЙЕЛІ ЫҚПАЛ
ЖОСПАР ӘЛЕУМЕТТАНУ ТҮСІНІГІ
Аудиттің түрлері
Басқару субъектісінің қызметтері
Менеджмент әдістері мен қызметтері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz