Кеңес беруші



Тақырыбы: Ас қорыту мүшелерінің жұқпалы аурулары: тырысқақ, дизентерия және басқа ауру қоздырғыштары, осы аурулардың тасымалдаушылары. Алдын алу шаралары; шыбындармен, тарақандармен күресу, жеке бастың гигиенасы.

Сабақтың тақырыбы: Асқорыту мүшелерінің аурулары
Сабақтың мақсаттары
Асқорыту мүшелерінің ауруларының:
-себептерін
- алдын алу жолдарын білу
Бағалау критерийлері
асқорыту жүйесінің ауруларын атайды
асқорыту жүйесі ауруларының алдын алу шараларын ұсынады.

Тырысқақ вибрионы
Тырысқақ
Ауруды қоздырушы: тырысқақ вибрионы
Таратушы: шыбындар, таракандар

Дизентерия (қантышқақ)
Шигелла(Shigella) тобының микробтары туғызатын жұқпалы ауру, көбінесе тоқ ішектің кілегейлі қабықшасы зақымдалады. Дизентерия таяқшасы ауру адамдардың нәжісімен ластануы арқылы су қоймаларында, азық-түліктерде, топырақта пайда болады.

Жұғу тәсілдері


Іш сүзегі
Salmonella typhi және salmonella paratephi А және В қоздырғышымен шақырылатын, фекальді-оральді жолмен берілетін, ішектің лимфа аппаратының зақымдалуымен, сипатталтын антропанозды жедел инфекция.

Белгілері

Гастрит
Гастрит - асқазанның кілегей қабатының қабынуы

Гепатит - бауырдың ошақты, диффузды, созылмалы қабынуы
Сау бауыр
Гепатитке шалдыққан бауыр

Созылмалы гепатит

Емделуші
Дәрігер
Кеңес
беруші
Рөлдік ойын

Емделуші: өзіне берілген ауру түрінің барлық белгілерін айтып көрсетеді.
Дәрігер: Аурудың белгілеріне қарап, аурудың түрін анықтайды / диагноз қояды/ және аурудың пайда болу жолдарын айтады. Аурудан емделу жолдарын айтады.
Кеңес беруші: Аурудың алдын алу жолдарын айтып, кеңес кітапшасын ұсынады.

Рөлдік ойынға қатысушылар
Қызыл
Қызыл сары
Жасыл
Емделуші
Аурудың белгілерін толық көрсете алады. Аурудың белгілерін дәрігерге толық жеткізеді. Актерлік шеберлігі жоғары.
Аурудың белгілерін біледі, бірақ көрсеткенде толық жеткізбейді. Дәрігерге ауру түрін сипаттайды.
Ауру белгілерін толық білмейді. Аурудың белгілерін көрсеткенде қиналады. Дәрігерге ауруды толық сипаттай алмайды.
Дәрігер
Емделушінің ауру белгілеріне қарап, ауру түрін анықтайды. Диагнозды дұрыс қояды. Аурудың қайдан және қалай пайда болғанын сипаттайды. Ауруды емдеу жолдарын нақты айтады.
Емделушінің ауру белгілеріне қарап, ауру түрін анықтайды, бірақ диагнозды толық айтпайды. Аурудың қайдан және қалай пайда болғанын сипаттайды, бірақ ауруды емдеу жолдарын нақтыламайды.
Ауру белгілеріне қарап емделушінің ауру түрін анықтайды, бірақ оны дұрыс түсіндірмейді. Диагноз қоюда қиналады. Актерлік шебірлігі көрінбейді.
Кеңес беруші
Аурудың алдын алу жолдарын кеңес кітапшасына түсіріп, оны толық талдап береді. Сөз мәнері мен актерлік шеберлігі өте жоғары.
Кеңес кітапшасын жасайды, бірақ онда аурудың алдын алу жолдары толық көрсетпейді.
Кеңес кітапшасын жасай алмайды, аурудан қалай алдын алу керектігін толық жеткізбейді.
Рөлдік ойынды бағалау

Алдын алу шаралары
• Қолыңызды мұқият жуыңыз, әсіресе, тамақ дайындар және тамақтанар алдында.
• Тек қайнатылған суды ғана ішіңіз. Ыстық шай не кофе, шарап, сыра, газдалған су немесе алкогольсіз сусындар, және бөтелкедегі не пакеттегі жеміс шырындары сияқты сусындар әдетте қауіпсіз саналады.
• Егер қауіпсіз судан жасалғанына күмәніңіз болса, мұзды пайдаланудан бас тартыңыз.
• Термикалық өңдеуден мұқият өткізілген өнімдерді пайдаланыңыз (қайнатылған, пісірілген/қуырылған, ыстық сумен жуылған (жеміс, көкеніс) немесе қабығынан аршылған, т. б. ) . Шикі теңіз өнімдерін пайдаланбаңыз.
• Алдын ала дайындалған тамақты жақсылап ысытыңыз.
• Пастерленбеген сүтті ішер алдында, оны қайнатыңыз.
• Егер сізде диарея болса, әсіресе, ауыр түрі, немесе жиі құссаңыз, шұғыл арада медицианлық көмекке жүгініңіз. Медициналық көмекті күтіп отырғанда, қайнатылған су немесе тәтті емес, мысалы, сорпа ішкен жөн.

Ішек-құрт аурулары




Дұрыс тамақтану

Диетология- тамақты дұрыс пайдалану туралы ғылым.



Аурудың аты
Қоздырушы
Таратушысы/ жұғу тәсілі
Белгілері
Алдын алу шаралары
Тырысқақ
Дизентерия (қантышқақ)
Іш сүзегі
Ішек- құрт аурулары

Тамақтану пирамидасын толтыр;

Қорытынды
Сапасы төмен және көп тұрып бүліне бастаған азық-түліктерді пайдалану тамақтан улануға соқтыруы мүмкін. Мұндай жағдай көбіне тұрып қалған шұжықтарды, консервілерді, улы саңырауқұлақтарды пайдалану кезінде байқалады. Асқазан-ішек ауруларын, ішек-құрт ауруларын алдын алу үшін адам өзінің жеке басының тазалығына зор мән беру керек. Сонымен көпшілік орындарда да гигиеналық талаптар қатаң сақталуы тиіс. Тамақтан уланудан сақтану үшін: тағамдық заттарды көбіне тоңазытқышта ұстау; жылы жерде сақталған шұжық, қалбырлы ыдыстағы консервілерді пайдаланбау керек. Дұрыс тамақтана білу де денсаулықтың басты шарты. Адам дұрыс тамақтанған кезде ғана ағзасына қажетті тағамдық заттарды толық пайдаланады.
Адам пайдаланатын тағам әр түрлі, әрі қуаты мол нәрлі болуы қажет. Тағамның құрамында өсімдіктекті де, жануартекті де азық-түлік өнімдері болуы шарт.

Рефлексия
Мен сабақта . . . білдім
Маған . . . ұнады
Мен үшін пайдалы . . . болды
Менің . . . ұсынамын
Үй тапсырмасы: ас қорыту жолы аурулары тақырыбына
байланысты 10 сөзге глоссарий дайындау
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz