Кеңес беруші




Презентация қосу
Тақырыбы: Ас қорыту мүшелерінің
жұқпалы аурулары: тырысқақ,
дизентерия және басқа ауру
қоздырғыштары, осы аурулардың
тасымалдаушылары. Алдын алу
шаралары; шыбындармен,
тарақандармен күресу, жеке бастың
гигиенасы.
САБАҚТЫҢ ТАҚЫРЫБЫ:
АСҚОРЫТУ МҮШЕЛЕРІНІҢ АУРУЛАРЫ
Сабақтың Асқорыту мүшелерінің
мақсаттары ауруларының:
-себептерін
- алдын алу жолдарын білу

Бағалау асқорыту жүйесінің ауруларын
критерийлері атайды
асқорыту жүйесі ауруларының
алдын алу шараларын ұсынады.
Тырысқақ
Ауруды
қоздырушы:
тырысқақ вибрионы
Таратушы:
шыбындар,
таракандар
Тырысқақ вибрионы
Дизентерия (қантышқақ)
Шигелла(Shigella) тобының
микробтары туғызатын
жұқпалы ауру, көбінесе тоқ
ішектің кілегейлі қабықшасы
зақымдалады. Дизентерия
таяқшасы ауру адамдардың
нәжісімен ластануы арқылы
су қоймаларында, азық-
түліктерде, топырақта пайда
болады.
Жұғу тәсілдері
Іш сүзегі
Salmonella typhi және
salmonella paratephi А және В
қоздырғышымен
шақырылатын, фекальді-
оральді жолмен берілетін,
ішектің лимфа аппаратының
зақымдалуымен,
сипатталтын антропанозды
жедел инфекция.
Белгілері
ГАСТРИТ
ГАСТРИТ – АСҚАЗАННЫҢ
КІЛЕГЕЙ ҚАБАТЫНЫҢ
ҚАБЫНУЫ
ГЕПАТИТ – БАУЫРДЫҢ ОШАҚТЫ,
ДИФФУЗДЫ, СОЗЫЛМАЛЫ ҚАБЫНУЫ

Сау бауыр

Гепатитке шалдыққан бауыр
СОЗЫЛМАЛЫ ГЕПАТИТ
Токсикалық – өндірістік,
дәрі дәрмектерден
Жұқпалы аурулар тұрмыстық және
мен паразиттердің гепатотропты улы
тағамдық заттармен
әсерінен созылмалы улану
себептерінен

Токсико аллергиялық,
кейбір дәрі дәрмектердің
тікелей улылық әсері ғана
Бауырдағы зат алмасудың
емес, басқа гепатотропты
бұзылуы амилоидоз бен майлы
химиялық заттардың бүкіл
дистрофия кезіндегі нәруыз,
организмге және бауыр
дәруменнің жеткіліксіздігі
клеткасына әсерінің
сезімталдығы
жоғарылауынан
Рөлдік ойын
Дәрігер

Кеңес
Емделуші беруші
Емделуші: өзіне берілген ауру түрінің барлық
белгілерін айтып көрсетеді.

Дәрігер: Аурудың белгілеріне қарап, аурудың
түрін анықтайды / диагноз қояды/ және
аурудың пайда болу жолдарын айтады.
Аурудан емделу жолдарын айтады.

Кеңес беруші: Аурудың алдын алу
жолдарын айтып, кеңес кітапшасын ұсынады.
Рөлдік ойынды бағалау
Рөлдік ойынға Қызыл Қызыл сары Жасыл
қатысушылар
Емделуші Аурудың белгілерін Аурудың белгілерін Ауру белгілерін толық
толық көрсете алады. біледі, бірақ білмейді. Аурудың
Аурудың белгілерін көрсеткенде толық белгілерін көрсеткенде
дәрігерге толық жеткізеді. жеткізбейді. Дәрігерге қиналады. Дәрігерге
Актерлік шеберлігі ауру түрін сипаттайды. ауруды толық сипаттай
жоғары. алмайды.
Дәрігер Емделушінің ауру Емделушінің ауру Ауру белгілеріне қарап
белгілеріне қарап, ауру белгілеріне қарап, ауру емделушінің ауру түрін
түрін анықтайды. түрін анықтайды, бірақ анықтайды, бірақ оны
Диагнозды дұрыс қояды. диагнозды толық дұрыс түсіндірмейді.
Аурудың қайдан және айтпайды. Аурудың Диагноз қоюда қиналады.
қалай пайда болғанын қайдан және қалай пайда Актерлік шебірлігі
сипаттайды. Ауруды болғанын сипаттайды, көрінбейді.
емдеу жолдарын нақты бірақ ауруды емдеу
айтады. жолдарын
нақтыламайды.

Кеңес беруші Аурудың алдын алу Кеңес кітапшасын Кеңес кітапшасын жасай
жолдарын кеңес жасайды, бірақ онда алмайды, аурудан қалай
кітапшасына түсіріп, оны аурудың алдын алу алдын алу керектігін
толық талдап береді. Сөз жолдары толық толық жеткізбейді.
мәнері мен актерлік көрсетпейді.
шеберлігі өте жоғары.
Алдын алу шаралары
• Қолыңызды мұқият жуыңыз, әсіресе, тамақ дайындар және тамақтанар
алдында.
• Тек қайнатылған суды ғана ішіңіз. Ыстық шай не кофе, шарап, сыра, газдалған
су немесе алкогольсіз сусындар, және бөтелкедегі не пакеттегі жеміс шырындары
сияқты сусындар әдетте қауіпсіз саналады.
• Егер қауіпсіз судан жасалғанына күмәніңіз болса, мұзды пайдаланудан бас
тартыңыз.
• Термикалық өңдеуден мұқият өткізілген өнімдерді пайдаланыңыз
(қайнатылған, пісірілген/қуырылған, ыстық сумен жуылған (жеміс, көкеніс) немесе
қабығынан аршылған, т.б.).Шикі теңіз өнімдерін пайдаланбаңыз.
• Алдын ала дайындалған тамақты жақсылап ысытыңыз.
• Пастерленбеген сүтті ішер алдында, оны қайнатыңыз.
• Егер сізде диарея болса, әсіресе, ауыр түрі, немесе жиі құссаңыз, шұғыл арада
медицианлық көмекке жүгініңіз. Медициналық көмекті күтіп отырғанда,
қайнатылған су немесе тәтті емес, мысалы, сорпа ішкен жөн.
Ішек—құрт аурулары
Дұрыс тамақтану
Диетология-
тамақты
дұрыс
пайдалану
туралы
ғылым.
Аурудың Қозды Таратушы Белгілері Алдын алу
аты рушы сы/ жұғу шаралары
тәсілі
Тырысқақ
Дизентерия
(қантышқа
қ)

Іш сүзегі
Ішек- құрт
аурулары
Тамақтану пирамидасын
толтыр;
Қорытынды
Сапасы төмен және көп тұрып бүліне бастаған азық-түліктерді пайдалану
тамақтан улануға соқтыруы мүмкін. Мұндай жағдай көбіне тұрып қалған
шұжықтарды, консервілерді, улы саңырауқұлақтарды пайдалану кезінде
байқалады. Асқазан-ішек ауруларын, ішек-құрт ауруларын алдын алу
үшін адам өзінің жеке басының тазалығына зор мән беру керек. Сонымен
көпшілік орындарда да гигиеналық талаптар қатаң сақталуы тиіс.
Тамақтан уланудан сақтану үшін: тағамдық заттарды көбіне
тоңазытқышта ұстау; жылы жерде сақталған шұжық, қалбырлы
ыдыстағы консервілерді пайдаланбау керек. Дұрыс тамақтана білу де
денсаулықтың басты шарты. Адам дұрыс тамақтанған кезде ғана ағзасына
қажетті тағамдық заттарды толық пайдаланады.
Адам пайдаланатын тағам әр түрлі, әрі қуаты мол нәрлі болуы қажет.
Тағамның құрамында өсімдіктекті де, жануартекті де азық-түлік өнімдері
болуы шарт.
РЕФЛЕКСИЯ
Мен сабақта .............................білдім
Маған........................................ұнады
Мен үшін пайдалы.................болды
Менің......................... ұсынамын

Үй тапсырмасы: ас қорыту жолы аурулары тақырыбына
байланысты 10 сөзге глоссарий дайындау

Ұқсас жұмыстар
Психологиялық кеңес жұмыстары
Психологиялық көмектің мақсаттары, психологтың рөлі
Клиентке бағытталған терапия
экономикалық институттар,меншік және кәсіпкерлік
Консультантқа бару мотивтері
Практикалық кеңес беру түрлері
Педагог-психологтың ата-аналармен жұмысты тиімді ұйымдастыру бағытындағы іс-әрекеті
Қазкоммерц Инвест компания туралы
Инновациялық жобаның өмірлік циклы
Жоспардың нақтылығы
Пәндер