Ана сүтінің құрамы
Презентация қосу
С.Ж.АСФЕНДИЯРОВ АТЫНДАҒЫ КАЗАХСКИЙ НАЦИОНАЛЬНЫЙ
ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ МЕДИЦИНА МЕДИЦИНСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ ИМЕНИ
УНИВЕРСИТЕТІ С.Д.АСФЕНДИЯРОВА
«Нутрициология» кафедрасы
СӨЖ
Тақырыбы: Ана сүтінің құрамы
және оның маңызы
Орындаған:Оңласын А.
Топ:ЖМ16-10-01
Тексерген:Хасенова Г.
Жоспары:
1. Ана сүтінің құрамы.
2. Ана сүтінің түрлері.
3. Сүттің тәуліктік мөлшері және
құрамы.
4. Ана сүтінің артықшылығы.
5. Қорытынды.
Ана сүтінің құрамы :
сулар-87%
ақуыздар-1%-1,5%
дәрумендер- 0,5%
майлар-3,5%-4%
көмірсулар -7%
минералды заттар-0,5%
тұздар-0,2%
Б:М:К қатынасы 1:3:6
100 мл ана сүтінен бөлінетін
энергия-288,7 кДж
Ана сүтінің түрлері:
Уыз-жүктіліктің соңғы күндері және әйел босанғаннан кейінгі алғашқы
күндерде желім тәріздес қою,сарғыш немесе сұрлы сары түсті
сұйықтық.
Өткінші сүт
Жетілген сүт
Балаға керекті сүттің тәуліктік мөлшері:
7-10 күн-2ай-дене салмағының 1/5
2-4ай-дене салмаңының 1/6
4-6ай-дене салмаңының 1/7
6-12ай-дене салмағының 1/8
6 айлығына дейін тағамның тәуліктік мөлшері 1000мл-ден аспауы керек.
Уыз бен сүттің құрамы:
Сүт түрі ақуыз қант май құндылығы
(лактоза)
Уыз 80-100 40-53 28-41 4,8-8,1
Өткінші сүт 14-23 57-66 29-44 2,4-3,4
Жетілген сүт 12-14 33-34 33-34 1,8-2,0
Сүт безінің секреті (секрет - өнім) жүкті
әйелдің 4 айлығында түзіле бастайды, бірақ
уыз сүті босанар алдында ғана жетіледі.
Босанғаннан кейін 5 күн уыз шығады. 6-шы
күннен бастап уыз нағыз сүтке айнала
бастайды. 7-ші күні нағыз қалыпты сүт
шығады. Оның құрамы кестеде
көрсетілгендей қалыпқа келеді.
Дегенмен әр ананың сүтінің өзіне тән
ерекшелігі болады. Анасының ішіп-жеген
тамағына, денсаулығына, жасына, көңіл-
күйіне байланысты сүтінің құрамы мен
сапасы өзгеріп тұрады.
Ана сүті мен сиыр сүтінің айырмашылығы
Құрамындағы заттар Ана сүті, % Сиыр сүті, % Ерекше қасиеттері
Казеин 0,2 2,7 Ана сүтінің ақуыздарының амин
қышқылдары нәресте тіршілігіне
α-лактоальбумин 0,3 0,1 аса қажет.
Лактоза 7,0 4,8 Ана сүтті қуаттырақ.
Май 3,8 3,7 Қанықпаған май қышқылдары ана
сүтінің сапасын жоғарлатады.тез
бойға сіңіп,зиян келтірмейді.
С дәрумені 4,3 1,6 Организмнің түрлі жұқпалы
ауруларға қарсы тұруын
арттырады, сүйек пен тістің
мықтылығын жақсартады.
Е дәрумені 6,0 1,0
Са 33,0 125,0
Йод 7,0 21,0
Fe (темір) 0,15 0,1 Организмде темір жетіспесе
эритроциттердің түзілуі
бұзылады.
Су - сүттің құрамының 87% құрайды. Алғашқы
емізу кезінде балаға тез сіңімді, сондықтан алты
айға дейін балаға қосымша су беруді қажет
етпейді.
Ақуыздар ең аз бөлігін құрайды,
шамамен 1% ғана. Баланың жүйке
жүйесінің өсіп, дамуын қамтамасыз
етеді. Жаңа туылған сәби мен бір жасар
сәбидің ақуыздың қажеттілігі әртүрлі.
Ана сүті бала өскен сайын ақуыздардың
мөлшері бұдан да азайып отырады.
Өйткені бір жасар балаға ақуыздың көп
мөлшерін қажет етпейді.
Дәрумендер мен минералды заттар ең аз
мөлшерін құрағанымен, баланың ағзасына
пайдасы өте зор. Ана сүтінің 1%-ы дәрумендер
мен минералды заттардан құралады. Бұл
дәрумендер баланың зат алмасу процесін
реттейді. Ана сүтінде балаға қажетті барлық
дәрумендер мен минералды заттар болады.
Кальций, фосфор, фосфаттар және 15 түрлі
гормандар бар.
Ана сүтіндегі майдың мөлшері 4% құрайды.
Бұл сәбидің күнделікке қажетті энергиясына
жеткілікті мөлшерін құрайды. Майлар ана
сүтінде микроскопиялық түйіршіктер ретінде
болады. Олар оңай қорытылады. Баланынң
миының дамуына ықпал етеді. Сүттің
құрамының негізгі компонентері майлар болып
табылады. Олар баланы емізіп отырған кезде
өзгеріп отырады. Емізудің соңына қарай
қоюланады, мөлшері көбейеді. Бала өздігінен
емуін доғарады. Осы уақытқа дейін емізудің
маңызы зор, өйткені сүттің құнары артады.
Көмірсулар сүт бөлігінің 7% құрайды. Бұл
-лактоза, фруктоза, глактоза және олиго қант
жүйелерінен тұрады. Баланың дамуына лактозаның
маңызы зор. Кальций мен темірдің сіңірілуі, жүйке
жүйесіне қажетті заттар түзеді. Ішектегі
микрофлораның дамуына үлесін қосады. Ана
сүтінде көмірсулармен қатар лактаза ферменті бар.
Лактаза ферменті майға бай. Ұзақ уақыт еметін,
түнде еметін сәбилер бұл ферментті көбірек алады.
Қорытынды:
Ана сүті балаға арналған ең жақсы тағам. Ол
баланы ауру сырқаттардан сақтап қана коймай,
баланың иммундік жүйесін арттырады. Ана
сүтімен өскен бала анемия, рахит, өкпенің
қабынуы, дисбактериоз сияқты аурулармен
ауырмайды. Әртүрлі инфекциялық ауруларға сирек
шалдығады. Мерзімінен ерте туған сәби тез ет
алып, салмақ қосады.
Пайдаланған әдебиеттер:
1. https://anamenbala.kz
2. Б.Түсіпқалиев «Балалар ауруының
пропедевтикасы»,2002ж.
3. https://bigox.kz
4. Т.Ш.Шарманов «Педиатрияда тағаммен
емдеу»,2015ж.
5. Камалтынова Е.М.,Бушмелева Л.П. «Питание детей
первого года жизни»;Феникс-Москва,2011г.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz