Тамақтанудың заманауи мәселелері




Презентация қосу
С.Ж.АСФЕНДИЯРОВ АТЫНДАҒЫ КАЗАХСКИЙ НАЦИОНАЛЬНЫЙ
ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ МЕДИЦИНА МЕДИЦИНСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ ИМЕНИ
УНИВЕРСИТЕТІ С.Д.АСФЕНДИЯРОВА

«Нутрициология» кафедрасы

СӨЖ
Тақырыбы: Тамақтанудың заманауи
мәселелері
Орындаған: Файзулла Ф.Ғ.
Тобы: ЖМ16-10-1
Қабылдаған: Хасенова Г.Х.
Жоспары:
• Кіріспе
• Заманауи тамақтану
• Фаст-фуд дегеніміз не?
• Фаст-фудтың шығу тарихы
• Семіздік проблемасы
• «Двойная порция» деректі фильмі
• Тамақтану пирамидасы
• Қорытынды
• Пайдаланылған әдебиеттер
Кіріспе
Тамақтану-тыныс алумен қатар
адамның өмірлік маңызды қажеттілігі. Ол
тек тамақ тұтынуды ғана емес, сонымен
қатар оның сіңірілуі және ағзаға сіңуі
күрделі процестерін қамтиды. Денсаулық
жағдайы, дене бітімі, психикасы-көп
жағдайда адам қалай тамақтанатынын, өз
өмірінде тамақтанудың қандай рөлі бар
екенін және оның тамақтануы
қаншалықты тиімді екенін анықтайды.
Сондықтан бұл тақырып менің ойымша
ең өзекті.
Заманауи тамақтану
Қазіргі заманғы тамақтану, бір жағынан,
қолжетімді болды-мысалы, үйге тамаққа
тапсырыс беру үшін плитаның жанында
бірнеше сағат емес, хабарландыру бойынша
қоңырау шалу керек. Бірақ екінші жағынан,
көптеген дәмдеуіштер пайда болды,ал дүкен
сөрелері консерванттар бар тағамдарға толы.
Бүгінгі таңда адам денсаулықтың көптеген
мәселелері дұрыс тамақтанбаумен байланысты
екенін түсінбейді. Сонымен қатар, біз сапасыз
және тіпті өте қауіпті өнімдерді жейміз, оларды
рационнан алып тастау керек.
Балалар мен жасөспірімді дұрыс тамақтандыру олардың
денсаулығын нығайтып, дене және ой қабілетінің
дамуына мүмкіндік береді, еңбек ету мен сабақ үлгеру
қабілетін арттырады. Егер тамақтану дұрыс
ұйымдастырылмаса, тиімсіз, яғни жеткіліксіз болса,
организмде метаболизм, зат алмасу бұзылып, оның
айналадағы ортаның зиянды әсеріне және әртүрлі
жұқпалы ауруларға қарсы тұрарлық қабілеті төмендейді.

Балалардың тамақтануының үлкендерге қарағанда,
едәуір айырмасы болады. Үлкендерге тамақ
организмдегі тіршілік процестерін қолдану үшін,
әртүрлі жұмыстарға жұмсалған күш қуатты қалпына
келтіру үшін қажет болса, өсіп келе жатқан жас
организмге тек өмірлік процестерді ғана қолдану үшін
емес, сонымен бірге бүкіл организмнің өсу, даму,
қалыптасу процесіне қажет.
Біздің әлем өте тез дамып келеді, тиісінше біздің
өміріміздің қарқыны жеделдетіледі. Бұл адамдардың басым
бөлігі тез тағамға көшуіне алып келеді: кез-келген жерде
фаст-фудты тұтынады, судың орнына лимонад ішеді...
Өкінішке орай, бұл өнімдердің барлығы химиялық қоспалар,
тағамдық бояғыштар.
«Фаст-фуд» дегеніміз не?
Бүгінгі өмір қарқыны адамды тез және жүрісте тамақтануға мәжбүр
етеді, уақыттың жетіспеуінен дайын тағамдарды сатып алуға және
балаларды тез тамақтану орындарына әкелуге мәжбүр болады. Бірақ
мұндай сылтаумен ақталудың қажеті жоқ, себебі адамдар тек өзінің
ағзасына зиян келтіріп жатыр. Бұл ұғым - "Макдональдстың" синонимі
емес. Фаст-фуд - дайындауға аз күш-жігерді талап ететін жартылай
фабрикат. Бұған чипстер, барлық кептірілген нан, кез келген газдалған
сусын, және т. б. тағамдар жатады.
Фаст-фудтың пайда болу тарихы
Фаст-фуд-әлемдік мәселе ме немесе бос шу ма?
20 ғасырда фаст-фуд тамақтанудағы заманауи адамның рационында
көшбасшы орынға ие болды. Тіпті, оның зияндылығы туралы білетін
адамдар да, бір кішкентай гамбургер немесе хот-догты газдалған
сусындармен, ағзаға зиян келтірмейді деген үмітпен қолданады.
Фаст-фуд аудармада "тез тамақтану" дегенді білдіреді және бұл термин
сөздікте 1951 жылы енгізілді.
Фаст-фудтың ауқымды индустриясы Америкада White Castle
компаниясының ашылуынан 20-шы жылдары басталды, ал Канадада 40-
шы жылдары бүкіл әлемде танымал McDonald ' s пайда болды. Бірақ,
көп жағдайда фаст-фуд көптеген калорияларды қамтиды, бұл семіздік пен
басқа аурулардың пайда болуына ықпал етеді. Мысалы, бір ғана
Англияда семіздіктен халықтың 1/5 бөлігі зардап шегеді және бұл сан
үнемі өсуде.
Семіздік проблемасы
Дамыған елдер үшін семіздік проблемасы
өте өзекті. Әл-ауқаттың өсуінен туындаған
тамақ тұтынудың сапалы жаңа деңгейіне көшу
адам тамақтандырудағы теңгерімнің
бұзылуына алып келді. Халықтың көпшілігінің
рационында тазартылған және өнеркәсіптік
өңделген жоғары калориялы өнімдер едәуір
бөлігін алады. Бұл алиментарлы ауруларға —
ас қорыту, зат алмасудың бұзылуына әкеледі,
соның салдарынан жүрек — қантамыр
ауруларының қаупін арттырады.
Двойная порция

2004 жылы "Двойная порция" деректі фильмі үлкен шу
көтерді, онда 33 жасар Морган Сперлок өзіне эксперимент өткізді.
Күнделікті 30 күн ол мейрамханалар мен жылдам тамақ
жасайтын дәмханалардан тамақтанды, спортпен айналыспады,
үнемі дәрігердің бақылауында болды. Нәтиже айтарлықтай
болды: 12 кг артық салмақ, бауырдың зақымдануы, жыныстық
дисфункция, көңіл-күйдің өзгеруі. Бұрынғы жағдайға келу үшін
бір айдан көп уақыт қажет болды. Фаст-фуд қаупінің қатты
көрнекі үлгісі үшін фильм тіпті 2005 жылы "Оскар" сыйлығын
алды.
Дұрыс тамақтану тек өзіңіздің қолыңызда...
Қорытынды
Біз тұтынатын өнімдердің сапасына ғана емес, олардың санына да
мұқият қарауымыз керек. Шамадан тыс мөлшерде қолданылатын кез
келген өнім зиянды болуы мүмкін. Егер біз тым көп тамақтансақ, онда
өзімізді нашар сезінеміз және тола бастаймыз. Егер біз майларды артық
қолдансақ және дәнді дақылдар, жемістер мен көкөністер жеткіліксіз
болса, онда жүрек-қан тамырлары аурулары немесе обырмен, не сол
сияқты, басқа да аурулармен ауыруымыз мүмкін. Егер рационымызда сүт
өнімдері жеткіліксіз болса, остеопороз бен сынықтар пайда болады .
Осылайша, «барлық өнімдерді тұтыну қажет", бірақ дұрыс тамақтануды
ұмытпау керек.

Ұқсас жұмыстар
ДНҚ теломеразалар
Тамақтану туралы ғылымының дамуына отандық ғалымдардың рөлі
Фармацевтикалық көмек жүйесі
Азық - түлік стресс
Психология және кәсіптік қызметтік этикасы
Спортшылардың негізгі ақуыз көздері
ӘЛЕУМЕТТІК ПЕДАГОГИКАНЫ
Мектептегі тамақтану
ҚР білім беру нарығы заңдылықтар мен тенденциялар
ПСИХОЛОГИЯНЫҢ ӘДІСТЕРІ
Пәндер