Тамақтанудың заманауи мәселелері



СӨЖ
С. Ж. АСФЕНДИЯРОВ АТЫНДАҒЫ
ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ МЕДИЦИНА УНИВЕРСИТЕТІ
КАЗАХСКИЙ НАЦИОНАЛЬНЫЙ МЕДИЦИНСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ ИМЕНИ С. Д. АСФЕНДИЯРОВА
«Нутрициология» кафедрасы
Тақырыбы: Тамақтанудың заманауи
мәселелері
Орындаған: Файзулла Ф. Ғ.
Тобы: ЖМ16-10-1
Қабылдаған: Хасенова Г. Х.

Жоспары:
Кіріспе
Заманауи тамақтану
Фаст-фуд дегеніміз не?
Фаст-фудтың шығу тарихы
Семіздік проблемасы
«Двойная порция» деректі фильмі
Тамақтану пирамидасы
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер

Кіріспе
Тамақтану-тыныс алумен қатар адамның өмірлік маңызды қажеттілігі. Ол тек тамақ тұтынуды ғана емес, сонымен қатар оның сіңірілуі және ағзаға сіңуі күрделі процестерін қамтиды. Денсаулық жағдайы, дене бітімі, психикасы-көп жағдайда адам қалай тамақтанатынын, өз өмірінде тамақтанудың қандай рөлі бар екенін және оның тамақтануы қаншалықты тиімді екенін анықтайды. Сондықтан бұл тақырып менің ойымша ең өзекті.

Заманауи тамақтану
Қазіргі заманғы тамақтану, бір жағынан, қолжетімді болды-мысалы, үйге тамаққа тапсырыс беру үшін плитаның жанында бірнеше сағат емес, хабарландыру бойынша қоңырау шалу керек. Бірақ екінші жағынан, көптеген дәмдеуіштер пайда болды, ал дүкен сөрелері консерванттар бар тағамдарға толы. Бүгінгі таңда адам денсаулықтың көптеген мәселелері дұрыс тамақтанбаумен байланысты екенін түсінбейді. Сонымен қатар, біз сапасыз және тіпті өте қауіпті өнімдерді жейміз, оларды рационнан алып тастау керек.

Балалар мен жасөспірімді дұрыс тамақтандыру олардың денсаулығын нығайтып, дене және ой қабілетінің дамуына мүмкіндік береді, еңбек ету мен сабақ үлгеру қабілетін арттырады. Егер тамақтану дұрыс ұйымдастырылмаса, тиімсіз, яғни жеткіліксіз болса, организмде метаболизм, зат алмасу бұзылып, оның айналадағы ортаның зиянды әсеріне және әртүрлі жұқпалы ауруларға қарсы тұрарлық қабілеті төмендейді.
Балалардың тамақтануының үлкендерге қарағанда, едәуір айырмасы болады. Үлкендерге тамақ организмдегі тіршілік процестерін қолдану үшін, әртүрлі жұмыстарға жұмсалған күш қуатты қалпына келтіру үшін қажет болса, өсіп келе жатқан жас организмге тек өмірлік процестерді ғана қолдану үшін емес, сонымен бірге бүкіл организмнің өсу, даму, қалыптасу процесіне қажет.

Біздің әлем өте тез дамып келеді, тиісінше біздің өміріміздің қарқыны жеделдетіледі. Бұл адамдардың басым бөлігі тез тағамға көшуіне алып келеді: кез-келген жерде фаст-фудты тұтынады, судың орнына лимонад ішеді. . . Өкінішке орай, бұл өнімдердің барлығы химиялық қоспалар, тағамдық бояғыштар.

«Фаст-фуд» дегеніміз не?
Бүгінгі өмір қарқыны адамды тез және жүрісте тамақтануға мәжбүр етеді, уақыттың жетіспеуінен дайын тағамдарды сатып алуға және балаларды тез тамақтану орындарына әкелуге мәжбүр болады. Бірақ мұндай сылтаумен ақталудың қажеті жоқ, себебі адамдар тек өзінің ағзасына зиян келтіріп жатыр. Бұл ұғым - "Макдональдстың" синонимі емес. Фаст-фуд - дайындауға аз күш-жігерді талап ететін жартылай фабрикат. Бұған чипстер, барлық кептірілген нан, кез келген газдалған сусын, және т. б. тағамдар жатады.

Фаст-фудтың пайда болу тарихы
Фаст-фуд-әлемдік мәселе ме немесе бос шу ма?
20 ғасырда фаст-фуд тамақтанудағы заманауи адамның рационында көшбасшы орынға ие болды. Тіпті, оның зияндылығы туралы білетін адамдар да, бір кішкентай гамбургер немесе хот-догты газдалған сусындармен, ағзаға зиян келтірмейді деген үмітпен қолданады.
Фаст-фуд аудармада "тез тамақтану" дегенді білдіреді және бұл термин сөздікте 1951 жылы енгізілді.
Фаст-фудтың ауқымды индустриясы Америкада White Castle компаниясының ашылуынан 20-шы жылдары басталды, ал Канадада 40-шы жылдары бүкіл әлемде танымал McDonald ' s пайда болды. Бірақ, көп жағдайда фаст-фуд көптеген калорияларды қамтиды, бұл семіздік пен басқа аурулардың пайда болуына ықпал етеді. Мысалы, бір ғана Англияда семіздіктен халықтың 1/5 бөлігі зардап шегеді және бұл сан үнемі өсуде.

Семіздік проблемасы
Дамыған елдер үшін семіздік проблемасы өте өзекті. Әл-ауқаттың өсуінен туындаған тамақ тұтынудың сапалы жаңа деңгейіне көшу адам тамақтандырудағы теңгерімнің бұзылуына алып келді. Халықтың көпшілігінің рационында тазартылған және өнеркәсіптік өңделген жоғары калориялы өнімдер едәуір бөлігін алады. Бұл алиментарлы ауруларға - ас қорыту, зат алмасудың бұзылуына әкеледі, соның салдарынан жүрек - қантамыр ауруларының қаупін арттырады.



Двойная порция
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz