Қызу басқыш заттар




Презентация қосу
Қызу басқыш заттар
Антипиретиктер
Тексерген: Күзембекова Г
Орындаған: Сартбаева Ж
Тобы- Вм 303

L/O/G/O
www.themegallery.com
Жоспар

1) Кіріспе
2) Негізгі бөлім
а) Парааминдік туындылар
б) Пиразолон туындылары
с)Салицил қышқылы туындылары
3) Қорытынды
4) Пайдаланылған әдебиет тізімі
Кіріспе

Әртүрлі қызу басқыш заттардың әсер ету
механизмі әртүрлі болғанымен, ең негізгісі
температураны реттеу қызметін қалпына келтіру
болып табылады. Бұл рефректорлы түрде
температураның пайда болуын азайтады. Сонымен
бірге терінің қан тамырларын кеңейтіп, жылу
алмасуын күшейтеді, ал кейбір антипиретиктер
қан тамырларына тікелей әсер етіп, олардың
диаметрін кеңейтеді. Үлкен мөлшерде қызу басқыш
заттар температураны реттейтін орталықты
және барлық жүйке жүйесін әлсіретеді.
• Қызу басқыш заттардың бір
тобы температураны реттейтін
орталыққа әсер етумен қатар,
уытты заттарға, бактерияларға
қарсы әсер етіп,
температураны көтеретін
себептерін жояды. Қызуды
басумен қатар, ауырсыну
сезімділігін әлсірететін әсерін
де байқауға болады. Олар
температураны реттейтін
орталыққа әсер еткендей,
қозған ауырсыну сезімділігінің
орталығын әлсіретіп, шеттік
рецептордың сезімталдығын
баяулатады.
Парааиндіфенол

-Фенацитин
-Парацетамол
пиразолон
- Антипирин
- Амидопирин
- анальгин

салицил қышқылы
Натрий ацетилсалици
салицаты т
• Түссіз, жылтыр, иіссіз, аздап ащы дәмі
бар ұнтақ. Фенацитиннің қызу басатын
әсері 20-30 минуттан кейін басталып,
5-6 сағатқа дейін созылады. Егер
препараттың мөлшері қызу басатын
әсерінен 2-3 есе көп болса, онда
ауырсыну сезімділігінде басатын әсері
басталады. Фенацитинді жоғары
мөшерде ұзақ уақыт қолдаған кезде
оргпнизмге қолайсыз әсер етеді. Бұл
кезде жүректің жұмысы әлсіреп, қанда
метгемоглабиндердің мөлшері көбейеді,
эритроциттер ыдырай бастайды.
Фенацитинді қызу басуға және
ауырсыну сезімділігін әлсіретуге
қолданады.
• Парацетамол – ақ немесе күлгін түстес ұнтақ.
Спиртте жақсы ериді, ал суда ерімейді. Қызу
басатын әсері фенацетинге ұқсас
болғанымен, әлсіз әрі ұзақ болады. Керісінше,
ауырсыну сезімділігін әлсірететін және
қабынуға қарсы әсері басымырақ. Уыттылығы
онша емес.
• Антипирин – иіссіз, ащы дәмі бар ақ түсті
ұнтақ. Антипирин қызуды реттейтін және қан
тамырларын қозғайтын орталыққа әсер етеді.
Бұл температураның төмендеуіне әкеп
соғады.
• Анальгин – ақ немесе
сарғыштау түсті
кристалды ұнтақ. Ұзақ
сақтағанда сарғаяды,
бірақ өзінің активтілігін
төмендетпейді.
Анальгин
• Қолданылуы:

шөп қоректі жануарларда жіті түрде
1 өтетін ас қорыту жүйесінің
аурулары кезінде ауырсыну
сезімділігін әлсірететін;

2 ауырсыну сезімділігін
әлсірететін ;

ревматизмге қарсы және
3 температураны басатын
әсері бар.
Анальгинді енгізу:

ішке беру арқылы

тері астына
Ауырсыну сезімділігін
тез арада басу
мақсатымен 10-25%
бұлшық етке -дық ерітіндіні вена
арқылы енгізуге
болады.
Салицил қышқыл
туындылары

- Салицил қышқылы- ақ түсті, иіссіз,
ащы дәмді ұнтақ.
- Сезімтал жүйке ұштарын қааты
қоздырады
Жараға жаққанда жараның жазылуын
тездетіп, улы затарға қарсы әсер етеді.

Натрий салицаты – ақ түсті, иіссіз
ұнтақ.
- Қызуды басуға
- қабынуға қарсы әсер етеді
- бактерияларды өлтіріп, жараны
емдеуге қолданылады.
Ацетилсалицид
қышқылы
Қызуды Ревматизмге
қарсы.
басады

Ауырсыну - Click to add Text
сезімділігін - Click to add Text
- Click to add Text
әлсіретеді
Content

Ақ түсті, өткір кристалдар немесе пластинкалар.
Қорытынды
• Қызу басқыш дәрілік заттар
температураны түсіруге көмектеседі.
• Сондай – ақ ауырсыну сезімдерінде
жоюға көмектеседі. Антипиретиктерді
екінші рет қайтара қолданғанда
олардың емдік қасиеті әлсіреп, аз
уыттылығы біршама артады.
Пайдаланылған әдебиет тізімі

• Фармокология – Б.Д.Айтжанов,
Ә.М.Өтенов, М.А.Молдағұлов. Алматы –
2007ж, 220 бет
• Фармокология – И.Е.Мозгов.Москва –
1985 г,114 бет
• Ветеринарық фармокология – 85 бнт
• Интернет желісі

Ұқсас жұмыстар
Салицил қышқылын қолдану
Жүйке жүйесіне әсер ететін дәрілік заттар
Дарынды оқушыны зерттеу
Алкогольдің организмге сіңірілуі
Сыртқы әсерлерге жасушалардың реакциясы
Ахмет Ясауидің арғы тегі қожалар әулеті
Өздігінен қызудың шығу көздері
Қожа Ахмет Йассауи
Гидросфераның ластануы
Дәрілік өсімдіктерден шикізатты дайындау процессінің негізі
Пәндер