Желатинді капсулалар




Презентация қосу
Қазақ Ұлттық Аграрлық
университеті
L/O/G/O

Ветеринария факультеті

Капсулалар және оларды дайындау
технологиясы

Тексерген: Батанова Ж.
Орындаған: Әлтай Ж.Е
Капсулалар

Ветеринарияда
]
соңғы жылдары желатинді
капсулалардағы дәрілік препараттарды
қолдануға көп мән аударылып отыр. Кейбір капиталистік
елдерде
дәрінің бұл түрі таблеткалардан кейін екінші орын алады.
Капсулаларға көп назар аударылуының себебі: желатин
қабықша дәрілік заттардың
сыртқы әсерлерден қорғайды, дәрінің исі мен дәмін
бүркейді.
Капсулалардың биологиялық
тиімділігі жоғары - олар тез ісініп, асқазан-ішек
жолдарында дәрілік затты тез босатып ериді.

www.themegallery.com
Желатинді капсулаларда
жеке дәрілік заттарды
оларды ылғалды
түйіршіктеуге, қыздыруға,
қысымға ұшыратпай
босатуға болады.
Сондықтан да желатинді
капсулаларда көптеген
антибиотиктер жіберіледі.

www.themegallery.com
Қазіргі кезде медициналық капсулалар
ретінде заводтық өндіріс өнімінің екі түрін
түсінеді: 1) дайын дозаланған дәрі түрі -
сұйық, паста тәріздес, ұнтақ
тәріздес, түйіршіктелген заттармен
толтырылған желатинді капсулалар
Сарsиlае medicinalis герlеtае 2) Белгілі
көлемді желатин немесе крахмал
негізінде дайындалған сыйымды құты –
Сарsulae gеlаtіnоsае, Capsulae amylaeceae
seu oblate оларды дәріхана
жағдайларында қажет болған кезде
дәрілік заттармен толтырады.

www.themegallery.com
Желатинді капсулалар желатинді қабықшадардың
құрамындағы пластификаторлардың мөлшеріне
байланысты жұмсақ - Сарsиlае mоllеs және катты -
Capsula gelatiosae durae больш тәріздес немесе сопақша
келген, майлы сұйықтыктармен тпьілуға арналган.
сьшымдьцгыгы 0,1-0,2 мл жұмсақ желатинді капсулалар
«інжу моншақтар» немесе перлалар - Регlае gеlаtinosае деп
аталады.

www.themegallery.com
Ұзартылған мойны бар жұмсақ желатинді
капсулалар – Тиbаtinае түбатиндер деп аталады,
олар арнайы балаларға арналған. Мойнын кесу
арқылы ішіндегі дәріні сығып шығаруға болады.
Ең алғашқы капсулалардың түрі крахмалдың түрі
крахмалды қабықшалар болып саналады. Олар
1730 жылдан бері белгілі. Бірақ дайындалуы қиын,
сынғыш крахмалды қабықшаларды желатинді
капсулалар ығыстырып тастады.
Крахмалды қабықшалар. Жағымсыз иісті немесе
қатты бояғыш заттарды салу үшін қолданылады.
Олар біріне бірі кигізілетін екітостағаншадан:
“түбінен ” және “ қақпағынан” тұрады.
www.themegallery.com
Крахмалды капсулалар дайындаудың
өндірістік процесі 3 операциядан
құралады:
•крахмалды қоспаны дайындау
•қабықтарды қалыптау
•қабықтарды кесу .

www.themegallery.com
Крахмалды қоспа бидай крахмалы мен крахмал
желімінен Заводтарда қабықтар алу процессі
үздіксіз болады, сондықтан қоспаны өндіріс
қалдықтарынан дайындайды. Бұл үшін
жарамсыз және кесілген қабықтарды қазанда
20-22°С температура жібітеді. Ісінген қоспаны ет
тартқыш арқылы өткізеді және осы біркелкі
ботқа тәріздес қоспаға крахмалдың қажетті
мөлшерін қосады. Алынған қамырдың

ылғалдылығы 67-68% шамасында болүы керек .

www.themegallery.com
Қабықшаларды дайындау. Қабықтарды гидравликалық престе
қыздыру арқылы қалыптайды. Пресс екі плитадан тұрады:
қозғалмайтын плитаға матрицалар және төменгі плитаға пуансондар орналасқан.
Матрицада қабықшалардың бойынша жасалған терендетілген тесіктер бар, ал пуансон
осыларға сәйкес шығыңғы, шошақ больш келген. Жұмыс алдында матрица 110-120°С
температураға дейін, алhere Text in және шабдалы
пуансондар 120-140 сС-қа дейін қыздырылады
майымен майланады. Сонан соң төменгі плитаға крахмалды қоспаны here құяды. Төменгі
плита жоғары көтеріліп, пуансондар матрица тесіктеріне тығыз кіргізіледі және оларда
45-55 секунд бойынша ұсталып тұрады. Жоғары температура мен қысым әсерінен
крахмал декстринге дейін жартылай гидролизденеді, сөйтіп ол крахмалды қоспаны
желімдейді. Осы кезде қоспа калыпталған қабықшықтар орналасқан қатты табақтар
(беттер) қүра тез кебеді. Сонан соң төменгі плитаны төмен түсіреді, қүрғақ крахмалды
табақты плитадан түсіріп алады.

Қабықтарды кесу. Қабықтардың сынғыштығын төмендету
үшін оларды 30-40°С температурада, ылғалдылығы 98-99%
ылғалдағыш камерада өндейді, ылғалдау мерзімі 8-10 мин.
Ылғалданған крахмалды табақтардың ылғалдылығы 14-15% болуы
керек. Сонан соң қабықшаларды арнайы кескіш машиналарда
кесіп, ойьш алады.
Қабықшаларды санау. Олардың жарықтары, дақтары, механикалық қоспалары
болмауы және бөлме температурасындағы суда ыдырамай- тез жұмсарып кетуі керек.
1 қабықты 10 мл ыстық суда шайкағанда, жүзіп жүрген ұлпасы бар лай сұйықтық
пайда болады. Қабықшаларды қолмен немесе арнайы машиналармен толтырады

www.themegallery.com
Желатинді капсулалар. Саpsulae gelatinosae
Қазіргі кезде шығарылатын желатинді капсулалар
келесі түрлерге белінеді:
I) жұмсақ желатинді капсулалар, 2) қатты желатинді
капсулалар.
Жұмсақ желатинді капсулалар - сопақша шар тәрізді
цилиндрлі формалы созылғыш құты оған салмағы
0,1-1,5 г майлы ерітінділер, қатты немесе паста тәріздес
заттар салуға болады.
Қатты желатинді капсулалар - қатты, ұштары
домалақталған формалы құтылар, олар екі бөліктен
тұрады – корпустан және қақпақтан Алмалы-салмалы
(ажырайтын) капсулалар үш көлемде шығарылады;
диаметрі 3 мм-ден 9,5 мм-ге дейін ұзындығы 11-25 мм дейін,
қабырғаларының қалындығы 0,08-0,15 мм-ге дейін.
Фармацевтикалық өндірісте боялған қатты капсулалар
шығарылады: ақ түсті (титанның қос тотығымен боялған),
сары түсті (тартразинмен) қызғылт сары және қызыл (қышқыл
қызылмен) «екі түсті (сары және қызыл).
Казіргі кезде желатинді капсулалар үш тәсілдермен алынады:
1) батыу. 2)престеу; 3) тамшылату.
www.themegallery.com
L/O/G/O

Капсулаларды батыру тәсілімен алу технологиясы.
Батыру тәсілімен әрі жұмсақ, әрі қатты капсулаларды
алуга болады. Өндірісте жұмсақ капсулаларды алу
келесі сатылардан тұрады.
Желатин массасын дайындау
Бір шеті ашық қабықшаларды қальштау.
3. Толтыру
Дәнекерлеу
Капсулалардың сапасын бағалау.
Капсулаларды кептіру
Тегістеу және жуу
Жарамсыз капсулаларды қайта өңдеу.
.

www.themegallery.com
L/O/G/O

Батыру алдында қалыптар салқындатылады, шабдалы немесе
басқа маймен майланады. Сонан соң олар бір қалыпты ырғақпен
ваннаға батырылады және дәл осылай шығарылады, массаның
артық мөлшерін ағызып тастайды және қазықшаларын жоғары
қаратып аударып, тоңазытқышқа желатинделу үшін салынады.
Салқындаған рамкалар шығарылып алынады, қабықшаларды
қолмен шешіп алады. Осымен бір мезгілде көзбен шолып, жарамсыз
қабықшаларды бөліп тастайды.
• 3. Капсулаларды толтыру. Бұл үшін электронды дозаторлар қолданылады.
Оның негізгі бөлігі медициналық шприц болып табылады. Поршеньдік насостың
көмегімен сұйықтық шприцке сорылады. Кері қарай жүргенде масса шприцтен
бос қабықшаларға түседі.
4. Капсулаларды дәнекерлеу. Дәнекерлеу қолмен электрлі дәнекерлегіштің
көмегімен жүргізіледі. 55-650 С температураға дейін қыздырылған дәнекерлегішті
капсула мойнының тесігі бойымен айналдырады, желатинді масса осы жерде
балқып, балқытылған қоспа тесікті желімдеп бекітеді.
Дәнекерлеуді еріген желатинді масаның тамшысымен де жүргізуге болады.
5. Капсулалардың сапасын бақылау. Көзбен шолып дәнекерлеудің сапасын
тексереді, капсуланың беріктігін, толтырылу дәрежесін анықтайды. Ағатын,
қабырғаларының қалыңдығы әртүрлі, механикалық қоспалары бар және т.б.,
капсулалар жарамсыз деп табылады. Жарамсыз капсулалар қайта өңдеуге
жіберіледі.
6. Капсулаларды кептіру. Капсулаларды кептіру 23-26 0 температурада ауа
күшпен айналып жүретін шкафта 20 сағат бойына жүргізіледі. Кептірілген
қабықшалардың ылғалдылығы 10-12% болады.

www.themegallery.com
Әдебиеттер
Чуешов В.И. и др. Промышленная
технология лекарств.– Харьков.–
2002.– в 2-х томах: 1-й том 716 с.,
2-й том 557 с.
“Руководство к лабораторным
занятиям по заводской
лекарственных форм” –Под
ред. Тенцовой А.И., М., 1986 г.
Сагындықова Б.А. “Дәрінің
өндірістегі технологиясы”, 2 том.,
Шымкент: 2002

www.themegallery.com
L/O/G/O

Назарларыңызға
рахмет!

Ұқсас жұмыстар
Капсулалар қатты микрокапсулалар жұмсақ
Бір капсуланың құрамында белсенді заттар
Дәрілерді тік ішекке енгізу
ДӘРІЛІК ҮЛГІЛЕРДІҢ МЕДИЦИНАДА
Клебсиеллез және протоез
Балық өнімдерін балықтардың бактериалдық ауруларына байланысты сараптау және санитариялық бағалау
КОЛИТТІ ЕМДЕУ ТЕРАПИЯСЫ
Органикалық емес табиғаттың жіктелуі және номенклатурасы
Ешкілердің кривиллозы
Жоба жетекшісі
Пәндер