Желатинді капсулалар


Slide 1

Қазақ Ұлттық Аграрлық университеті Ветеринария факультеті

Капсулалар және оларды дайындау технологиясы

Тексерген: Батанова Ж.

Орындаған: Әлтай Ж. Е

Slide 2

Капсулалар

]

Ветеринарияда соңғы жылдары желатинді капсулалардағы дәрілік препараттарды

қолдануға көп мән аударылып отыр. Кейбір капиталистік елдерде

дәрінің бұл түрі таблеткалардан кейін екінші орын алады.

Капсулаларға көп назар аударылуының себебі: желатин қабықша дәрілік заттардың

сыртқы әсерлерден қорғайды, дәрінің исі мен дәмін бүркейді.

Капсулалардың биологиялық

тиімділігі жоғары - олар тез ісініп, асқазан-ішек жолдарында дәрілік затты тез босатып ериді.

Slide 3

Желатинді капсулаларда жеке дәрілік заттарды оларды ылғалды түйіршіктеуге, қыздыруға, қысымға ұшыратпай босатуға болады. Сондықтан да желатинді капсулаларда көптеген антибиотиктер жіберіледі.

Slide 4

Қазіргі кезде медициналық капсулалар ретінде заводтық өндіріс өнімінің екі түрін түсінеді: 1) дайын дозаланған дәрі түрі - сұйық, паста тәріздес, ұнтақ тәріздес, түйіршіктелген заттармен толтырылған желатинді капсулалар Сарsиlае medicinalis герlеtае 2) Белгілі көлемді желатин немесе крахмал негізінде дайындалған сыйымды құты - Сарsulae gеlаtіnоsае, Capsulae amylaeceae seu oblate оларды дәріхана жағдайларында қажет болған кезде дәрілік заттармен толтырады.

Notes: Content Layouts

Slide 5

Желатинді капсулалар желатинді қабықшадардың құрамындағы пластификаторлардың мөлшеріне байланысты жұмсақ - Сарsиlае mоllеs және катты - Capsula gelatiosae durae больш тәріздес немесе сопақша келген, майлы сұйықтыктармен тпьілуға арналган. сьшымдьцгыгы 0, 1-0, 2 мл жұмсақ желатинді капсулалар «інжу моншақтар» немесе перлалар - Регlае gеlаtinosае деп аталады.

Notes: Content Layouts

Slide 6

Ұзартылған мойны бар жұмсақ желатинді капсулалар - Тиbаtinае түбатиндер деп аталады, олар арнайы балаларға арналған. Мойнын кесу арқылы ішіндегі дәріні сығып шығаруға болады. Ең алғашқы капсулалардың түрі крахмалдың түрі крахмалды қабықшалар болып саналады. Олар 1730 жылдан бері белгілі. Бірақ дайындалуы қиын, сынғыш крахмалды қабықшаларды желатинді капсулалар ығыстырып тастады. Крахмалды қабықшалар. Жағымсыз иісті немесе қатты бояғыш заттарды салу үшін қолданылады. Олар біріне бірі кигізілетін екітостағаншадан: “түбінен ” және “ қақпағынан” тұрады.

Slide 7

Крахмалды капсулалар дайындаудың өндірістік процесі 3 операциядан құралады:

крахмалды қоспаны дайындау

қабықтарды қалыптау

қабықтарды кесу.

Slide 8

Крахмалды қоспа бидай крахмалы мен крахмал желімінен Заводтарда қабықтар алу процессі үздіксіз болады, сондықтан қоспаны өндіріс қалдықтарынан дайындайды. Бұл үшін жарамсыз және кесілген қабықтарды қазанда 20-22°С температура жібітеді. Ісінген қоспаны ет тартқыш арқылы өткізеді және осы біркелкі ботқа тәріздес қоспаға крахмалдың қажетті мөлшерін қосады. Алынған қамырдың ылғалдылығы 67-68% шамасында болүы керек.

Slide 9

Қабықшаларды дайындау. Қабықтарды гидравликалық престе қыздыру арқылы қалыптайды. Пресс екі плитадан тұрады: қозғалмайтын плитаға матрицалар және төменгі плитаға пуансондар орналасқан. Матрицада қабықшалардың бойынша жасалған терендетілген тесіктер бар, ал пуансон осыларға сәйкес шығыңғы, шошақ больш келген. Жұмыс алдында матрица 110-120°С температураға дейін, ал пуансондар 120-140сС-қа дейін қыздырылады және шабдалы майымен майланады. Сонан соң төменгі плитаға крахмалды қоспаны құяды. Төменгі плита жоғары көтеріліп, пуансондар матрица тесіктеріне тығыз кіргізіледі және оларда 45-55 секунд бойынша ұсталып тұрады. Жоғары температура мен қысым әсерінен крахмал декстринге дейін жартылай гидролизденеді, сөйтіп ол крахмалды қоспаны желімдейді. Осы кезде қоспа калыпталған қабықшықтар орналасқан қатты табақтар (беттер) қүра тез кебеді. Сонан соң төменгі плитаны төмен түсіреді, қүрғақ крахмалды табақты плитадан түсіріп алады. Қабықтарды кесу. Қабықтардың сынғыштығын төмендету үшін оларды 30-40°С температурада, ылғалдылығы 98-99% ылғалдағыш камерада өндейді, ылғалдау мерзімі 8-10 мин. Ылғалданған крахмалды табақтардың ылғалдылығы 14-15% болуы керек. Сонан соң қабықшаларды арнайы кескіш машиналарда кесіп, ойьш алады. Қабықшаларды санау. Олардың жарықтары, дақтары, механикалық қоспалары болмауы және бөлме температурасындағы суда ыдырамай- тез жұмсарып кетуі керек. 1 қабықты 10 мл ыстық суда шайкағанда, жүзіп жүрген ұлпасы бар лай сұйықтық пайда болады. Қабықшаларды қолмен немесе арнайы машиналармен толтырады

here

Text in

here

Slide 10

Желатинді капсулалар. Саpsulae gelatinosae

Қазіргі кезде шығарылатын желатинді капсулалар келесі түрлерге белінеді:

I) жұмсақ желатинді капсулалар, 2) қатты желатинді капсулалар.

Жұмсақ желатинді капсулалар - сопақша шар тәрізді цилиндрлі формалы созылғыш құты оған салмағы

0, 1-1, 5 г майлы ерітінділер, қатты немесе паста тәріздес заттар салуға болады.

Қатты желатинді капсулалар - қатты, ұштары домалақталған формалы құтылар, олар екі бөліктен

тұрады - корпустан және қақпақтан Алмалы-салмалы (ажырайтын) капсулалар үш көлемде шығарылады;

диаметрі 3 мм-ден 9, 5 мм-ге дейін ұзындығы 11-25 мм дейін, қабырғаларының қалындығы 0, 08-0, 15 мм-ге дейін.

Фармацевтикалық өндірісте боялған қатты капсулалар шығарылады: ақ түсті (титанның қос тотығымен боялған),

сары түсті (тартразинмен) қызғылт сары және қызыл (қышқыл қызылмен) «екі түсті (сары және қызыл) .

Казіргі кезде желатинді капсулалар үш тәсілдермен алынады: 1) батыу. 2) престеу; 3) тамшылату.

Slide 11

Капсулаларды батыру тәсілімен алу технологиясы. Батыру тәсілімен әрі жұмсақ, әрі қатты капсулаларды алуга болады. Өндірісте жұмсақ капсулаларды алу келесі сатылардан тұрады. Желатин массасын дайындау Бір шеті ашық қабықшаларды қальштау. 3. Толтыру Дәнекерлеу Капсулалардың сапасын бағалау. Капсулаларды кептіру Тегістеу және жуу Жарамсыз капсулаларды қайта өңдеу. .

www. themegallery. com

Slide 12
Ұқсас жұмыстар
Капсулалар қатты микрокапсулалар жұмсақ
Бір капсуланың құрамында белсенді заттар
Дәрілерді тік ішекке енгізу
ДӘРІЛІК ҮЛГІЛЕРДІҢ МЕДИЦИНАДА
Клебсиеллез және протоез
Балық өнімдерін балықтардың бактериалдық ауруларына байланысты сараптау және санитариялық бағалау
КОЛИТТІ ЕМДЕУ ТЕРАПИЯСЫ
Органикалық емес табиғаттың жіктелуі және номенклатурасы
Ешкілердің кривиллозы
Жоба жетекшісі
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz