Ұлтабар алды қарындар ауруларында тағайындалатын диеталық азықтар
Презентация қосу
ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ АГРАРЛЫҚ УНИВЕРСИТЕТ
Ұлтабар алды қарындар ауруларында
тағайындалатын диеталық азықтар
Орындаған: Арысбекова Ж.
Тексерген : Жылгелдиева А.
Қарындардың аурулары ірі қаралар арасында
жиірек, ал ұсақ малдар арасында сиректеу
кездеседі. Қарындар ауруларын жиірек
тудыратын себептерге уақытылы
азықтандырмау, сапасыз азықтар, азықтардың
темір-терсектермен ластану, шырынды
азықтан құрғақ азыққа және керісінше тез
ауыстыру, ылғи бірыңғай азықтармен,
жеммен, сыра қалдықтарымен және
қойыртпағымен не қатқыл, ірі , нәрсіз
азықтармен азықтандырудан болады.
ҰЛТАБАР ҚАРЫН АУРУЛАРЫНЫҢ ЖІКТЕЛУ
Динамизыкалық
Органикалық аурулар
бұзылулар
Мес қарынның
Мес қарынның кебуі
жарақаттан қабынуы
Қарындардың Тақия қарынның
жынға толып кетуі жарақаттан қабынуы
Қарындардың
уланулардан
қабынуы
Қарындар
аралығындағы
саңылаулардың
безоармен бекітілуі
НЕГІЗГІ ЖӘНЕ ТУЫНДАҒАН
ДИСТОНИЯЛАР
Қарындардың жіті және Қарындардың жіті және
созылмалы гипотониясы созылмалы атониясы
Көп мезгіл бірыңғай және
сапасыз азықтармен
Уйренбеген азыққа тез көшіруден
азықтандырудан пайда болған
пайда болған атониялар
гипотониялары
Белокты азықтарды көп бергеннен Азықтандыру және суғару тәртібін
пайда болған гипотониялар ылғи бұзудан пайда болған
атониялар
Жүрек, өкпе, бауыр, жыныс Жуйке жүйесі қызметінің
мүшелері ауруларының бұзылуынан пайда бол,ан
салдарынан және туатын атониялар
мезгілде пайда болған
туындаған гипотониялар Жұқпалы емсе, індетті және өқрт
ауруларының салдарыннан пайда
боған атониялар
Ұлтабар қарындардың жіті гипотониясы және
атониясы – мес, тақия және қатпаршақ қарындардың
жиырылуларының бұзылуларымен сипатталынатын дерт.
Себептері : Қарындардың өз бетімен дамитын гипотониясы және
атониясы, ірі қарада жиірек, ешкілерде сирегірек, шырынды
азықтан қатқыл, құрғақ азықтарға тез ауыстырғаннан пайда
болуы мүмкін, әсіресе құрғақ күйәнде жегізген егін және диірмен
қалдықдары, жарылмаған жемді дән күйінде өп берген өте кауіпті.
Тағайындалатын диетасы : Азықты бір түрінен екінші түріне
біртіндеп көшірген дұрыс. Сапалы азықтарды күнделікті беріп
тұру және 4-6 км аралыққа жүйелі тұрде серуендету. Жиілетіп
жоғары сапалы пішен не пішендеме, көк шөп, сүрлем, мада
туралған қант қызылшасына, не сәбізге немесе картопка ас тұзын
сеуіп, ұннан ботқа, 50-100г нан немесе сыра ашытқысын береді.
Ұлтабар қарындардың созылмалы
гипотониясы және атониясы – қарындардың
жиырылу- созылу қызметтерінің бұзылуынан ұзаққа созып тұрақты
өтуімен сипатталынатын, негізгі, көбінесе туындаған түрде дамиды.
Себептері : Сапасыз азықтармен, көп уақыт құрғақ, кесіп
ұнтақталған сабанмен, кешеуілдетіп шабылған не сілтіленіп
кеткен пішенмен, бұтақтардан дайындалған азықпен, топанмен,
мекенмен, сонымен қатар сапасы нашар пішендемемен
азықтандыру себепкер болады. Малды көп мезгіл серуендетпеу .
Тағайындалатын диетасы: Азықты жиілетіп, аздан береміз.
Құрама жем не жаңадан шабылған көк шөп , сапалы сүрлем, сәбіз,
қант қызылшасын, пішендеме, сыра не нан ашытқыларын,
ашытылған азық береді. Тәулігіне 2 реттен 20-30 минуттік
қажытпай серуендету ұйымдастыру.
Мес қарыннның азыққа шектен тыс толуы – мес
қарынның азық-жынға тығыздалынып шектен тыс толп кетуінен не
мес қарынның бұлшық еттерінің шала салдануы деп атайды.
Себептері : Малдың дән күйіндегі астықты – арпаны, қара бидайды,
жүгерінің дәндерін, ұнды, сонымен қатар тамыр жемістерін,
қойыртпақтарды, патока, қыспақ және басқа да техникалық өндіріс
қалдықтарын көп жеп қоюы, сабанмен, кеш дайындалған пішенмен ,
топанмен, мекенмен, өлең шөппен, дайындалмаған құрғақ қамыспен көп
уақыт азықтануы, аталмыш ауруды тудыруға себепкер болады. Мес
қарынның толуы малдар, әсіресе мардымсыз азықтардан кейін шөбі мол
жайылымға еркін жайылғанда жиі байқалады.
Тағайындалаын диетасы : Малға жеңіл қорытылатын азықтарды
алдымен аздап, кейінірек шаруашылықта қолданылатын мөлшерде
мөлшерге дейін жеткізіп береміз. Жеңіл қорытылатын азықтарға ұннан
жасалған быламық , сапалы сүрлем не пішен, қызылша жатады.
Азықтарды белгіленген мөлшерден артық бермеу, ірі талшықты азықты
малға беруден бұрын арнайы дайындау , яғни майдалайды, булайды,
әкпен өңдейді не ашытады және басқа жолдармен дәмін келтіреді.
Мес қарынның жіті кебуі - мес қарында газдың тез арада
және көп мөлшерде жиналуынның салдарыннан оның шектен тыс
кернелуімен сипатталынатын дерт. Ірі қара мал және қойлар
арасында жиі, ал ешкі мен түйелерде сирегірек кездеселді.
Себептері : Қарынның негізгі кебуінен тез ашитын азықтарды көп
мөлшерде жегеннен болады. Шырынды көк аазықтар: жаңадан
шабылған көк шөп, жөңышқа , бедене және басқада бұршақ
тұқымдас өсімдіктер, уызданған кезіндегң жүгерінің собығы,
көктеген күздік дәнді өсімдіктер , қырық қабат және қызылшаның
жапрақтары жегеннен болады.
Тағайындалатын диетасы : Малды құрғақ азықтан шырынды азыққа
көшірген кезде ережелді міндеттң түрде сақтау. Малды шөбі бітік
жерге шығарар алдында құрғақ және шырындылығы аздау
азықтармен тойдырады. Малды шық кезінде және жайбырдан кейін
тез арада шығармайды. Малды шырынды көк шөппен
азықтандырудың алдында не тойғаннан кейін көп кешіктірмей суғару
өте қауіпті.
Мес қарынның созылмалы кебуі - мес өарынның қимыл
қызметтерінің тұрақты бұзылып, оны жиналған газдар кернеуімен
сипатталынатын дерт, ірі қара малда жиі , ұсақ малдарда сирегірек
кездеседі.
Себептері : қарындардың қимыл қызметтері бұзылғанда пайда
болады. Кекіруді қиындататын өңеш аурулары әрдайым туындаған
тимпонияды тудырады. Қой мен ешкілерде он екі елі ішектң толық не
жартылай бітелуінен болды.
Тағайындалатын диетасы : Толық сапалы азықтарды реттеп беру .
Сапалы пішен мен минералды заттар және витаминдерге толы азық
беру.
Мес қарын алкалозы – мес қарын жының рН сілтілік
жағынан өздергендіктен, онда азық қорыту бұзылуымен
сипатталатын патология . Мес қарынның қимылынынң
бұзылуынан және оның толып кетуімен, зат алмасуының бауыр
және басқада ағзаладың қызметтерінің бұзылуымен жүреді.
Себептері : Бұршақ тұқымды азықтарды, бұршақ-сұлы
қоспаларымен және құрамында белогы аз азықтармен шектен тыс
азықтандырғанда болуы мүмкін. Шіріген азық жеу, ұзақ мерзім
ашығуда себепкер болады.
Тағайындалатын диетасы : белокты азықпен шектен тыс
азықтандырмау. Азотты қоспаларды, қант пен протеин
қатынасын сақтап азықтандыру. Азықтын сапасын, гигиенасын
сақтау.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz