Флавоноидтар туралы түсінік


Slide 1

Қазақстан Республикасы білім және ғылым министрлігі Е. А. Бөкетов атындағы Қарағанды мемлекеттік университеті

«ФЛАВОНОИДТАР»

Орындаған: ТФП-41 тобының студенті

Жандарбек Н.

Қабылдаған: .

Қарағанды 2019

Slide 2

ЖОСПАР

Флавоноидтар туралы түсінік

Тарихы

Классификациясы

Кездесуі

Қолданылуы

Қорытынды

Әдебиеттер тізімі

Slide 3

Флавоноидтар-өсімдік полифенолдарының ең ірі класы. Химиялық тұрғыдан алғанда, флавоноидтар гидроксипроынды флавон (флавоноидтар), 2, 3-дигидрофлавон (флаванондар) изофлавон (изофлавоноидтар), 4-фенилкумарин (неофлавоноидтар), сондай-ақ қалпына келтірілген карбонил тобы бар флавондар (флаванолдар) болып табылады. Флавоноидтарға көбінесе С6-С3-С6 қатарының басқа да қосылыстары жатады, оларда бір - бірімен үш көміртекті фрагментпен біріктірілген екі бензолды ядросы бар-халкондар, дигидрохалкондар және аурондар бар.

Slide 4

ТАРИХЫ

Флавоноидтар ғасырдан астам өсімдік пигменттері ретінде белгілі. Алайда, флавоноидтердің адам үшін биологиялық рөліне арналған бірінші жұмыс 1936 жылы Физиология немесе медицина бойынша Нобель сыйлығының лауреаты Альберт де Сент-Дьердидің жарық көрді. Ол Венгр қызыл бұрышынан бөлінген флавоноид, бәлкім, қан тамырларының сынғыш қабырғаларын нығайтуға ықпал ететінін хабарлады. Ол бұл қосылыс витаминдерге жатады деп болжап, ол үшін "P витамині" атауын ұсынды. Флавоноидтерге қызығушылықтың жаңа толқыны 1990-ші жылдары басталды. Ол флавоноидтардың антиоксиданттық қасиеттерін ашумен және олардың еркін радикалдарды бейтараптандыру қабілеттерімен байланысты

Slide 5

КЛАССИФИКАЦИЯСЫ

Slide 6

Флавоноидтардың арасында суда еритін және липофильді қосылыстар бар, ол көбінесе сары, қызғылт сары және қызыл түсті. Флавоноидтардың кейбір сыныптары-антоцианиндер мен аурондар-өсімдіктердің түстері мен жемістерінің бояуын негіздейтін өсімдік пигменттері болып табылады. 6500-ден астам флавоноидтар белгілі. Флавоноидтардың жалпы қабылданған жіктелуі үш көміртекті фрагменттің тотығу дәрежесіне байланысты оларды 10 негізгі сыныптарға бөлуді көздейді. :катехиндер (флаван-3-олдар, флаван - катехиндер туындылары, лейкоантоциандар) лейкоантоцианидиндер (флаван-3, 4-диолдар) флаваноны (туынды флавона - флаваноны, флаванонолы, флавоны, флавонолы) және және

Slide 7 Slide 8

Өсімдік флавоноидтарының тағамдық көздері

Флавоноидтар тағамдық және өсімдік тектес сусындарда кеңінен таралған, олар цитрус цедрасы, садақ, жасыл шай, қызыл шарап, қара сортты сыра, шырғанақ, тунбергия және қара шоколад (70% какао және одан жоғары) . Флавондар мен флавонолдардан көбінесе тағамдық өнімдерде кверцетин кездеседі, сондай-ақ кемпферол, мирицетин, апигенин және лютеолин таралған. Өсімдіктердегі флавоноидтардың құрамы көптеген факторларға, соның ішінде генетикалық ерекшеліктерге, өсу жағдайларына, жетілу дәрежесіне және сақтау тәсіліне байланысты, бұл флавоноидтерді тағамдық тұтыну нормаларын анықтауды қиындатады[4] .

Slide 9

Жасыл шай

Шайдың (сары - қызыл - қара шай) ферменттеу дәрежесінің өсуіне қарай оның хош иісі өседі, бірақ антиоксиданттық белсенділік төмендейді. Жасыл шай кверцетин мен кемпферолға бай.

БиожетімділігіБұған дейін өсімдік тағамынан флавоноидтардың биожетімділігі өте аз: ішекте тек қана флавоноидтар еркін түрде (қант қалдығынсыз) сіңеді деп саналды, олар табиғатта сирек кездеседі. Алайда, кейбір флавоноидтар мысалында кейінгі зерттеулер олардың биожетімділігі көзіне байланысты және бұрын болжағандағыдан әлдеқайда жоғары екенін көрсетті.

Slide 10 Slide 11

Қолдану

Флавоноидтар-табиғи бояғыштар, тағамдық антиоксиданттар, илеу заттары. Флавоноидтардың қатары антибактериалды (микробқа қарсы) әсерге ие. Дәрілік заттар ретінде Р-витаминдер деп аталатын рутин және кверцетин флавоноидтары қолданылады. Олар әсіресе аскорбин қышқылымен ұштасып, капиллярлардың өткізгіштігі мен сынғыштығын азайтуға қабілетті, қанның ұюын тежейді және эритроциттердің серпімділігін арттырады. ]

Slide 12

ҚОРЫТЫНДЫ

Өсімдік полифенолдарының ең ірі класы - флавоноидтар. Жоғары өсімдіктердің екінші метаболиті болып табылады және жемістердегі, көкөністердегі, шөптердегі, какао мен кейбір сусындардағы фенолдық қосылыстардың үлкен класы болып табылады. Фармацевтика, косметика және биологиялық қоспаларда қолданылады. Витаминделген дәрі түрінде шығарылады. Флавоноидтар кешені антиоксиданттық, қабынуға қарсы, антимутагендік және антиканцерогенді қасиеттерге ие.

Slide 13

ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ

Запрометов М. Н. Основы биохимии фенольных соединений, М., 1974.

Биохимия фенольных соединений / Под ред. Дж. Харборна М. : Мир, 1968.

Harborne J. В., Comparative biochemistry of the flavonoids, L. - N. Y., 1967.

The flavonoids, Eds Harborne J. B., Mabry T. J. and Mabry Н., L., 1975.

Slide 14
Ұқсас жұмыстар
Флавоноид тар
Флавонидтарды зерттеу әдістері
Флавоноидтарды зерттеу әдістері
Құрамында витаминдері бар дәрілік шикізаттар
Құрамында қабынуға және асқазан жарасына қарсы, жүрек-қан тамырлар жүйесіне әсер ететін және Р-дәрумендік белсендік көрсететін флавоноидтары бар дәрілік өсімдіктер мен шикізаттар
ФЛАВОНОИДТАР - АНТИОКСИДАНТТАР ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ БЕЛСЕНДІ ҚОСЫЛЫСТАР
Дәрілік өсімдіктердің морфологиялық белгілері
Құрамында сапониндері бар дәрілік өсімдіктер
Фармакологиялық белсенді заттар
Өсімдік құрамындағы белсенді заттарды анықтау
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz