Флавоноидтар туралы түсінік




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы білім және ғылым министрлігі
Е.А.Бөкетов атындағы Қарағанды мемлекеттік
университеті

«ФЛАВОНОИДТАР»
Орындаған: ТФП-41 тобының студенті
Жандарбек Н.
Қабылдаған: .

Қарағанды 2019
ЖОСПАР
• Флавоноидтар туралы түсінік
• Тарихы
• Классификациясы
• Кездесуі
• Қолданылуы
• Қорытынды
• Әдебиеттер тізімі
• Флавоноидтар-өсімдік
полифенолдарының ең ірі класы.
Химиялық тұрғыдан алғанда,
флавоноидтар гидроксипроынды
флавон (флавоноидтар), 2,3-
дигидрофлавон (флаванондар)
изофлавон (изофлавоноидтар), 4-
фенилкумарин (неофлавоноидтар),
сондай-ақ қалпына келтірілген
карбонил тобы бар флавондар
(флаванолдар) болып табылады.
Флавоноидтарға көбінесе С6-С3-С6
қатарының басқа да қосылыстары
жатады, оларда бір — бірімен үш
көміртекті фрагментпен
біріктірілген екі бензолды ядросы
бар-халкондар, дигидрохалкондар
және аурондар бар.
ТАРИХЫ
• Флавоноидтар ғасырдан астам өсімдік пигменттері ретінде
белгілі. Алайда, флавоноидтердің адам үшін биологиялық рөліне
арналған бірінші жұмыс 1936 жылы Физиология немесе
медицина бойынша Нобель сыйлығының лауреаты Альберт де
Сент-Дьердидің жарық көрді. Ол Венгр қызыл бұрышынан
бөлінген флавоноид, бәлкім, қан тамырларының сынғыш
қабырғаларын нығайтуға ықпал ететінін хабарлады. Ол бұл
қосылыс витаминдерге жатады деп болжап, ол үшін "P
витамині" атауын ұсынды.Флавоноидтерге қызығушылықтың
жаңа толқыны 1990-ші жылдары басталды. Ол
флавоноидтардың антиоксиданттық қасиеттерін ашумен
және олардың еркін радикалдарды бейтараптандыру
қабілеттерімен байланысты
КЛАССИФИКАЦИЯСЫ
• Флавоноидтардың арасында суда еритін
және липофильді қосылыстар бар, ол
көбінесе сары, қызғылт сары және қызыл
түсті. Флавоноидтардың кейбір
сыныптары-антоцианиндер мен
аурондар-өсімдіктердің түстері мен
жемістерінің бояуын негіздейтін өсімдік
пигменттері болып табылады. 6500-ден
астам флавоноидтар белгілі.
Флавоноидтардың жалпы қабылданған
жіктелуі үш көміртекті фрагменттің
тотығу дәрежесіне байланысты оларды
10 негізгі сыныптарға бөлуді
көздейді.:катехиндер (флаван-3-олдар,
флаван — катехиндер туындылары,
лейкоантоциандар)лейкоантоцианидиндер
(флаван-3,4-диолдар)флаваноны (туынды
флавона — флаваноны, флаванонолы,
флавоны,
флавонолы)дигидрохалкондархалконыанто
циан және
антоцианидиндерфлавонондарфлавондар
және изофлавондарфлавонолдараурондар
Флавоноидтар өсімдік метаболизмінде маңызды рөл атқарады және жоғары
өсімдіктерде өте кең таралған. Көптеген флавоноидтар-өсімдік ұлпаларына түрлі
түсті пигменттер. Сонымен, антоциандар қызыл, көк, күлгін түсті, ал флавондар,
флавонолдар, аурондар, халкондар — сары және қызғылт түсті.Флавоноидтар
өсімдіктердегі биосинтез жолдарының ортақтығымен біріктірілген.

А сақинасы малон қышқылының үш белсендірілген молекулаларынан
синтезделген.Олар фотосинтезге, лигнин мен субериннің түзілуіне,
өсімдіктердің патогенезінде қорғау агенттері ретінде қатысады,
тұқымдардың өсу процестерін реттеуге, сондай-ақ өсімдіктердің
ұзаратын өсіп келе жатқан бөліктерінің жасушаларын пролиферациялауға
және сүртуге (апоптоз жолымен) қатысады

Олардың алуан түрлілігі өсімдіктерде олардың көпшілігі қант — гликозидтермен
қосылыстар түрінде болатынымен түсіндіріледі. Қант қалдықтары
моносахаридтермен — глюкозамен, галактозамен, ксилозамен және т.б., сондай-
ақ әртүрлі ди -, үш-және тетрасахаридтермен ұсынылуы мүмкін. Қант
қалдықтарына оксикорикалық және оксибензиялық қышқылдардың молекулалары
жиі қосылады.Катехиндер мен лейкоантоциандар түссіз. Олар
конденсацияланған илеу заттарының негізін қалаушы.
• Өсімдік флавоноидтарының тағамдық
көздері
• Флавоноидтар тағамдық және өсімдік
тектес сусындарда кеңінен таралған,
олар цитрус цедрасы, садақ, жасыл шай,
қызыл шарап, қара сортты сыра,
шырғанақ, тунбергия және қара шоколад
(70% какао және одан жоғары).
Флавондар мен флавонолдардан көбінесе
тағамдық өнімдерде кверцетин кездеседі,
сондай-ақ кемпферол, мирицетин,
апигенин және лютеолин
таралған.Өсімдіктердегі
флавоноидтардың құрамы көптеген
факторларға, соның ішінде генетикалық
ерекшеліктерге, өсу жағдайларына,
жетілу дәрежесіне және сақтау тәсіліне
байланысты, бұл флавоноидтерді
тағамдық тұтыну нормаларын
анықтауды қиындатады[4].
• Жасыл шай
• Шайдың (сары — қызыл — қара шай) ферменттеу дәрежесінің өсуіне қарай
оның хош иісі өседі, бірақ антиоксиданттық белсенділік төмендейді.
Жасыл шай кверцетин мен кемпферолға бай.
• БиожетімділігіБұған дейін өсімдік тағамынан флавоноидтардың
биожетімділігі өте аз: ішекте тек қана флавоноидтар еркін түрде (қант
қалдығынсыз) сіңеді деп саналды, олар табиғатта сирек кездеседі. Алайда,
кейбір флавоноидтар мысалында кейінгі зерттеулер олардың
биожетімділігі көзіне байланысты және бұрын болжағандағыдан
әлдеқайда жоғары екенін көрсетті.
Биологиялық Гүл жапырақтарын Жануарлар
функция бояу жәндіктер флавоноидты топтың
Флавоноидтардың қажетті өсімдіктерді қосылыстарын
синтездей алмайды, ал
табиғи функциялары тауып, тозаңдануға кейбір көбелектердің
аз зерттелген. көмектеседі. қанаттарында болатын
Ультракүлгін Флавоноидтар флавондар олардың
сәулеленуді (330-350 өсімдіктердің кейбір ағзасына тағаммен
нм) және көрінетін патогенді кіреді. Қазіргі уақытта
жарықтың бөлігін саңырауқұлақтармен флавоноидтар (басқа
(520-560 нм) сіңіру зақымдануына өсімдік фенолдарымен
қатар) адам тамағының
қабілетінің төзімділігінің
және басқа
арқасында олар факторы болып сүтқоректілердің
өсімдік тіндерін табылады. алмастырылмайтын
артық радиациядан компоненті болып
қорғайды. саналады.
• Қолдану
• Флавоноидтар-табиғи
бояғыштар, тағамдық
антиоксиданттар, илеу
заттары. Флавоноидтардың
қатары антибактериалды
(микробқа қарсы) әсерге
ие.Дәрілік заттар ретінде Р-
витаминдер деп аталатын
рутин және кверцетин
флавоноидтары қолданылады.
Олар әсіресе аскорбин
қышқылымен ұштасып,
капиллярлардың өткізгіштігі
мен сынғыштығын азайтуға
қабілетті, қанның ұюын
тежейді және
эритроциттердің серпімділігін
арттырады.]
ҚОРЫТЫНДЫ
• Өсімдік полифенолдарының ең ірі класы — флавоноидтар.
Жоғары өсімдіктердің екінші метаболиті болып
табылады және жемістердегі, көкөністердегі,
шөптердегі, какао мен кейбір сусындардағы фенолдық
қосылыстардың үлкен класы болып табылады.
Фармацевтика, косметика және биологиялық қоспаларда
қолданылады. Витаминделген дәрі түрінде шығарылады.
Флавоноидтар кешені антиоксиданттық, қабынуға қарсы,
антимутагендік және антиканцерогенді қасиеттерге ие.
ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ
• Запрометов М. Н. Основы биохимии фенольных
соединений, М., 1974.
• Биохимия фенольных соединений / Под ред. Дж. Харборна
М.: Мир, 1968.
• Harborne J. В., Comparative biochemistry of the flavonoids, L.
— N. Y., 1967.
• The flavonoids, Eds Harborne J. B., Mabry T. J. and Mabry Н.,
L., 1975.

Ұқсас жұмыстар
Флавоноид тар
Флавонидтарды зерттеу әдістері
Флавоноидтарды зерттеу әдістері
Құрамында витаминдері бар дәрілік шикізаттар
Құрамында қабынуға және асқазан жарасына қарсы, жүрек-қан тамырлар жүйесіне әсер ететін және Р-дәрумендік белсендік көрсететін флавоноидтары бар дәрілік өсімдіктер мен шикізаттар
ФЛАВОНОИДТАР - АНТИОКСИДАНТТАР ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ БЕЛСЕНДІ ҚОСЫЛЫСТАР
Дәрілік өсімдіктердің морфологиялық белгілері
Құрамында сапониндері бар дәрілік өсімдіктер
Фармакологиялық белсенді заттар
Құрамында сапониндер бар дәрілік өсімдіктер
Пәндер