Флавоноидтар туралы түсінік



Қазақстан Республикасы білім және ғылым министрлігі Е. А. Бөкетов атындағы Қарағанды мемлекеттік университеті
«ФЛАВОНОИДТАР»
Орындаған: ТФП-41 тобының студенті
Жандарбек Н.
Қабылдаған: .
Қарағанды 2019

ЖОСПАР
Флавоноидтар туралы түсінік
Тарихы
Классификациясы
Кездесуі
Қолданылуы
Қорытынды
Әдебиеттер тізімі

Флавоноидтар-өсімдік полифенолдарының ең ірі класы. Химиялық тұрғыдан алғанда, флавоноидтар гидроксипроынды флавон (флавоноидтар), 2, 3-дигидрофлавон (флаванондар) изофлавон (изофлавоноидтар), 4-фенилкумарин (неофлавоноидтар), сондай-ақ қалпына келтірілген карбонил тобы бар флавондар (флаванолдар) болып табылады. Флавоноидтарға көбінесе С6-С3-С6 қатарының басқа да қосылыстары жатады, оларда бір - бірімен үш көміртекті фрагментпен біріктірілген екі бензолды ядросы бар-халкондар, дигидрохалкондар және аурондар бар.

ТАРИХЫ
Флавоноидтар ғасырдан астам өсімдік пигменттері ретінде белгілі. Алайда, флавоноидтердің адам үшін биологиялық рөліне арналған бірінші жұмыс 1936 жылы Физиология немесе медицина бойынша Нобель сыйлығының лауреаты Альберт де Сент-Дьердидің жарық көрді. Ол Венгр қызыл бұрышынан бөлінген флавоноид, бәлкім, қан тамырларының сынғыш қабырғаларын нығайтуға ықпал ететінін хабарлады. Ол бұл қосылыс витаминдерге жатады деп болжап, ол үшін "P витамині" атауын ұсынды. Флавоноидтерге қызығушылықтың жаңа толқыны 1990-ші жылдары басталды. Ол флавоноидтардың антиоксиданттық қасиеттерін ашумен және олардың еркін радикалдарды бейтараптандыру қабілеттерімен байланысты

КЛАССИФИКАЦИЯСЫ

Флавоноидтардың арасында суда еритін және липофильді қосылыстар бар, ол көбінесе сары, қызғылт сары және қызыл түсті. Флавоноидтардың кейбір сыныптары-антоцианиндер мен аурондар-өсімдіктердің түстері мен жемістерінің бояуын негіздейтін өсімдік пигменттері болып табылады. 6500-ден астам флавоноидтар белгілі. Флавоноидтардың жалпы қабылданған жіктелуі үш көміртекті фрагменттің тотығу дәрежесіне байланысты оларды 10 негізгі сыныптарға бөлуді көздейді. :катехиндер (флаван-3-олдар, флаван - катехиндер туындылары, лейкоантоциандар) лейкоантоцианидиндер (флаван-3, 4-диолдар) флаваноны (туынды флавона - флаваноны, флаванонолы, флавоны, флавонолы) және және


Өсімдік флавоноидтарының тағамдық көздері
Флавоноидтар тағамдық және өсімдік тектес сусындарда кеңінен таралған, олар цитрус цедрасы, садақ, жасыл шай, қызыл шарап, қара сортты сыра, шырғанақ, тунбергия және қара шоколад (70% какао және одан жоғары) . Флавондар мен флавонолдардан көбінесе тағамдық өнімдерде кверцетин кездеседі, сондай-ақ кемпферол, мирицетин, апигенин және лютеолин таралған. Өсімдіктердегі флавоноидтардың құрамы көптеген факторларға, соның ішінде генетикалық ерекшеліктерге, өсу жағдайларына, жетілу дәрежесіне және сақтау тәсіліне байланысты, бұл флавоноидтерді тағамдық тұтыну нормаларын анықтауды қиындатады[4] .

Жасыл шай
Шайдың (сары - қызыл - қара шай) ферменттеу дәрежесінің өсуіне қарай оның хош иісі өседі, бірақ антиоксиданттық белсенділік төмендейді. Жасыл шай кверцетин мен кемпферолға бай.
БиожетімділігіБұған дейін өсімдік тағамынан флавоноидтардың биожетімділігі өте аз: ішекте тек қана флавоноидтар еркін түрде (қант қалдығынсыз) сіңеді деп саналды, олар табиғатта сирек кездеседі. Алайда, кейбір флавоноидтар мысалында кейінгі зерттеулер олардың биожетімділігі көзіне байланысты және бұрын болжағандағыдан әлдеқайда жоғары екенін көрсетті.


Қолдану
Флавоноидтар-табиғи бояғыштар, тағамдық антиоксиданттар, илеу заттары. Флавоноидтардың қатары антибактериалды (микробқа қарсы) әсерге ие. Дәрілік заттар ретінде Р-витаминдер деп аталатын рутин және кверцетин флавоноидтары қолданылады. Олар әсіресе аскорбин қышқылымен ұштасып, капиллярлардың өткізгіштігі мен сынғыштығын азайтуға қабілетті, қанның ұюын тежейді және эритроциттердің серпімділігін арттырады. ]

ҚОРЫТЫНДЫ
Өсімдік полифенолдарының ең ірі класы - флавоноидтар. Жоғары өсімдіктердің екінші метаболиті болып табылады және жемістердегі, көкөністердегі, шөптердегі, какао мен кейбір сусындардағы фенолдық қосылыстардың үлкен класы болып табылады. Фармацевтика, косметика және биологиялық қоспаларда қолданылады. Витаминделген дәрі түрінде шығарылады. Флавоноидтар кешені антиоксиданттық, қабынуға қарсы, антимутагендік және антиканцерогенді қасиеттерге ие.

ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ
Запрометов М. Н. Основы биохимии фенольных соединений, М., 1974.
Биохимия фенольных соединений / Под ред. Дж. Харборна М. : Мир, 1968.
Harborne J. В., Comparative biochemistry of the flavonoids, L. - N. Y., 1967.
The flavonoids, Eds Harborne J. B., Mabry T. J. and Mabry Н., L., 1975.

- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz