Қарасан қоздырушысы




Презентация қосу
Тақырыбы: Қарасан қоздырушысы
Дәріс мақсаты: студенттерге қарасан қоздырушысының
морфологиялық, биологиялық қасиеттері және қарасанның
зертханалық балау әдістерімен таныстыру.
Негізгі сұрақтар:
1. Қарасан ауруына сипаттама.
2. Қарасан қоздырушысының негізгі қасиеттері:
- морфологиясы;
- өсінділік қасиеттері;
- биохимиялық қасиеттері;
- антигендік қасиеттері;
- Қарасан қоздырушысының негізгі патоген факторлары
және ауруының патогенезы;
- қоздырғыштың төзімділігі;
- антибиотиктерге төзімділігі.
- 2. Қарасанның бактериологиялық зерттеу әдістері.
- 3. Қарасанға қарсы қолданатын биопрепараттар.
Қарасан - жіті, жұғымтал емес, дененің етті
жерлерінде басып көргенде сықырлайтын
дыбыс шығатын домбыққан қабынуы пайда
болуымен ерекшеленетін жұқпалы ауру.

Қарасанмен жиі ірі қара мал 3 айдан 4 жас
аралығында, сирегірек қой, ешкі, бұлан мен
бұғы аурады.
ҚАРАСАН ҚОЗДЫРУШЫСЫНЫҢ МОРФОЛОГИЯСЫ
Clostridium chavoei

Вегетативті клетка Спора

Қарасан қоздырушысы клетка
ортасында немесе шетіне
жақын спора түзеді
Патологиялық материалдан
жасалған жағындыда қысқа, жуан,
сопақ таяқшалар табылады
Қарасан қоздырушысының қоректік орталарда өсуі

2 сурет.
Қантты қанды агардағы Clostridium
chauvoei өсіндісі (гемолиз алаңы бар
домалақ жылтыр колониялар.
1 сурет.
Китт-Тароцци ортасында
Clostridium chauvoei
3 сурет.
өсіндісі
Қантты агардағы Clostridium chauvoei
өсіндісі (Гроссберг)
ҚАРАСАН ҚОЗДЫРУШЫСЫНЫҢ БИОХИМИЯЛЫҚ
ҚАСИЕТТЕРІ

Көрсеткіштері C.Chavoei Көрсеткіштері C.Chavoei

Желатинді сұйылту
+ Лецитиназа -

Ұйыған қан сарысуын
сұйылту
- Глюкоза
Сахароза
Жұмыртқаның сары
уызын сұйылту
- Лактоза Қышқыл және
Мальтоза газ түзіп
Сүтті
іріту/пептонизациялау
+/- Галактоза ыдыратады

Индол түзу Левулеза
-
Н2S түзу ± Маннит
Салицин
Нитраттарды
нитриттерге редуциялау
- Глицерин Ыдыратпайды
Дульцит
Каталаза түзу
- инулин
Қарасан қоздырушының патогенді факторлары

Гемолизин ірі қара малдың және қойдың
Гемолизин эритроциттерін ерітеді, жылқы мен
қоянның эритроциттерін өзгертпейді.
Гемотоксикалық Фагоцитоз тежеледі,
Экзотоксин компонент ұсақ қан тамырлары зақымданады,
гликогеннің ыдырауынан газ бөлініді.
Бұның нәтижесінде зақымданған
Өліеттендіру телім домбығады, басып көргенде
компоненті сықырлайтын дыбыс шығарады,
осы жерлері өліеттенеді.
Токсиндер мен ыдыраған ұлпаның
Дезоксирибонуклеаза өнімдері қанға өтіп,
(бета-фактор), бүкіл организмді улайды.
Гиалуронидаза Дененің ыстығы жоғарылайды,
Агрессин (гамма-фактор) жүректің, бауырдың
Оттегіне сезімтал қызметі бұзылады,
гемолизин аурудың ақыры өлімге соқтырады
(дельта-фактор)
Қарасан аурудағы патологиялық анатомиялық
өзгерістер

Қарасанмен ауруыған ірі қара
малдың патологиялық
анатомиялық өзгерістері
(бұлшық етінің қараюы, газ
көпіршіктерінің жиналуы)
Қарасанның зертханалық балауы
Зерттейтін материал - экссудат сұйығы, зақымданған бұлшық ет,
бауыр, көк бауыр кесінділері, жүректегі қан

Бактериоскопиялық Бактериологиялық
Биологиялық
зерттеу зерттеу
зерттеу

Себінді жасау
(Китт-Тароцци, Мартен, Цейсслер
Теңіз шошқасына
Жағындыны микроскоптау және ми қосылған орталары, биосынама қою
(Грам және Муромцев қантты-қанды агар ) (зардапты материалдың
экстрактісін, бөліп алған
әдістері бойынша бояу) өсіндіні бұлшық етке егу)

(Китт-Тароцци, Мартенсорпасы
лайланады, Цейсслер ортасында
түйме, жүзім жапыраға тәрізді Теңіз шошқасы
шоғырлар өседі, 16-48 сағаттан соң өлімге
Жуан таяқшалар, сопақ,
ми қосылған орталар қараймайды) ұшырайды
жұмыртқа және ұршық тәрізді.
(уыттылық жаңа бөлініп
Спора түзеді, қауашақ түзбейді алған өсінділерде
байқалады)
Қарасан қоздырушысымен зақымданған теңіз
шошқасының патологиялық анатомиялық өзгерістері

Теңіз шошқасының ішегінің
газсыз атониясы

Clostridium chauvoei өсіндісімен
зарарланғаннан кейін 24 сағаттан соң
өлген теңіз шошқасының өліксесі. (Бұлшық
етінің қызаруы, қараюы).

Ұқсас жұмыстар
ҚАРАСАН
ҚАРАСАН (GANGRENA EMPHYSEMATOSA ЭМФИЗЕМАТОЗНЫЙ КАРБУНКУЛ)
ҚАРАСАН АУРУЫ
ТОПАЛАҢ ОНЫ БАЛАУ ӘДІСТЕРІ
Қиды залалсыздандыру туралы
1. Вирустық аурулардың спецификалық алдын алу. Вакцина дайындау принциптері. Адьюванттар, иммуномодуляторлар
ІНДЕТТІ АУРУЛАРДА ҰША
Инфекциялық аурулар кезінде сойыс өнімдерін ветеринариялық- санитариялық сараптау және ветеринариялық-санитариялық бағасы
ШОШҚА ТІЛМЕСІНІҢ ҚОЗДЫРУШЫСЫ
Кампилобактериоздың бактериологиялық диагностикасы
Пәндер