СҮЛЕЙМЕНОВА НАЗГҮЛ МЕЙРАМХАНА МЕЙМАНХАНА
Презентация қосу
ОРЫНДАҒАН:МҰСАЕВА Д. УСАЛИ А. ТӨРЕГЕЛДИЕВА М.
ТЕКСЕРГЕН: СҮЛЕЙМЕНОВА НАЗГҮЛ
МЕЙРАМХАНА/ МЕЙМАНХАНА
БИЗНЕСІ МАРКЕТИНГІНІҢ
ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ
ҚАЗАҚСТАНДАҒЫ МЕЙРАМХАНАЛАР МЕН МЕЙМАНХАНА ҚЫЗМЕТІ
НАРЫҚТЫҚ ЭКОНОМИКАҒА КӨШКЕННЕН БАСТАП БЕЛГІЛІ
ӨЗГЕРІСТЕРГЕ ИЕ БОЛДЫ. ХАЛЫҚТЫҢ ӘЛЕУМЕТТІК ЖАҒДАЙЫ
ЖОҒАРЫЛАҒАН САЙЫН ӘЛЕУМЕТТІК-МӘДЕНИ ЖӘНЕ МӘДЕНИ
ДЕМАЛАТЫН ОРЫНДАРҒА СҰРАНЫС ТА АРТА ТҮСТІ (КАФЕ,
МЕЙРАМХАНА, КЛУБТАР). ҚОҒАМДЫҚ ТАМАҚТАНУ НАРЫҒЫНДА
ҰСЫНЫЛАТЫН ӨНІМ, ҚЫЗМЕТ, ОЛАРДЫҢ БАҒАСЫ,
БӘСЕКЕЛЕСТІГІ ТҰТЫНУШЫЛАР СЕГМЕНТІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ
ИКЕМДЕЛДІ. ОЛ ҮШІН МАРКЕТИНГ ҚЫЗМЕТІ ҚОЛДАНЫЛУДА.
Қоғамдық тамақтандыру саласындағы маркетинг
7 элементтен тұрады:
Тауар немесе қызмет көрсету;
Баға;
Өндіру;
Коммуникация;
Қызмет көрсету үрдісі;
Персонал;
Физикалық қоршаған орта.
Қоғамдық тамақтану саласы өндіріс пен тұтыну қызметін тура байланыстырады.
Қызмет сферасының басқа да секторларындай қоғамдық тамақтануда тұтыну мен
өндіру үрдісі сәйкес келеді. Бұл салада өндіріс үрдісі тауар және қызметті сату мен
тұтыну өзара байланыстырылған. Сонымен қатар тұтынушыға қызметтердің
көптеген түрлері ұсынылады. Қазіргі кезде ұсынылатын қызмет пен тауар бірігіп,
«жағымды әсер» деп аталатын инновациялық тауарға айналды. Осыған
байланысты қоғамдық тамақтандыру орындары негізгі қызмет түрін өзгертіп қана
қоймай, сонымен қатар қосымша қызметін де жетілдіруде.
Қоғамдық тамақтандыру қызметіне деген сұраныс елімізде маусымдық сипатта
жүзеге асырылып жатыр. Практика бойынша бұл саладағы максималды сатылым
көлемі қыста, минималды сатылым көлемі жазда. Осыған байланысты мейрамхана
бизнесіндегі маркетингті басқару мәселесі – сұранысты теңестіру. Ол үшін бағаны
реттеу, жеңілдіктер қолдану және т.б. шаралар қолданылады. Сонымен қатар
мейрамхана бизнесіндегі сұраныс икемді болып табылады. Себебі ол тұтынушының
төлем қабілеттілігі мен табысына байланысты болады.
Қоғамдық тамақтанудағы өнім мен
қызметтің өзара бірін-бір толықтыруы.
Мейрамхана бизнесі ең алдымен
тұтынушыға байланысты, тұтынушы
мейрмахананың жұмыс істеу мерзімін
ұзартады немесе қысқартады. Сонымен
қатар өнімнің сапалығы мен оның
дайындалу технологиясы да маңызды.
Ал өнім түрлері, құрамы және сапасы
бәсекелестік жақсы дамыған мейрамхана
бизнесінде нарық сегментін кеңейтуге
мүмкіндік береді.
1. Қоғамдық тамақтану
орындарындағы баға кәсіпорын
типі мен мақсатына байланысты.
Қазақстандағы қоғамдық
тамақтандыру орындарында
бәсекелестік баға мен
дифференциация стратегиялары
қолданылады. Қоғамдық
тамақтандыру орнының ұсынатын
бағасы оның өмірлік цикліне
байланысты. Қоғамдық
тамақтандырудағы бағаны
қалыптастыру (асхана мен элитті
мейрамханаға дейін) 50-1000%
саудалық баға қоюмен реттеледі.
2. Қоғамдық тамақтандырудағы
қызметті жылжыту үшін арнайы
жылжыту арналары және жеке
коммуникациялар қолданылады.
Сауда агенттері ролінде даяшылар
қызмет атқарады. Зерттеу бойынша
қоғамдық тамақтандыру туралы
ақпараттар жеке қарым-қатынас
немесе ауызша жарнамалау
арқылы (жағымды әсер қалтыру)
жүзеге асады.
1. Мейрамхана бизнесіндегі
қызметтің өзгермелілігі. Бұл жерде
персонал біліктілігі маңызды роль
атқарады. Бұл арнайы персоналға
арналған маркетингтік
концепцияны жасау, қызмет
көрсету стандартын ұстану,
мотивация және қызмет сапасын
қадағалау арқылы жүзеге асады.
Жалпы мейрамхана бизнесіндегі
көрсетілетін қызмет сапасы
елімізде өте тұрақсыз, себебі
қызмет көрсететін персонал өз
қызметін толық деңгейде жүзеге
асырмайды немесе
немқұрайлылық танытады.
2. Архитектура және дизайн,
интерьер және қызмет көрсету
үрдісі, қызметті тұтыну
атмосферасы мен жағдайы. Кез
келген қоғамдық тамақтандыру
саласындағы қызмет көрсетушілер
ең алдымен тұтынушыға оның
күткен қызмет көрсетуінен 10 есе
жоғары қызмет көрсету мен
атмосфера сыйлауы керек.
Отандық қоғамдық тамақтандыру орындарының құрылымы
еуропалық елдермен салыстырғанда өзгеше, мысалы, Францияда жалпы
қоғамдық тамақтандыру орындарының көлемі 41% (мейрамхана), Норвегия
38%, Германия 28%, Қазақстанда 4,5%.
Маркетинг ғылымы
өте күрделі эволюциялық жолмен
қалыптасты және даму жолында
барлық салаларды қамти отырып
өзінің керектігін дәлелдеді.
Мейрамхана бизнесінде
«қонақ» деген ұғым өте
маңызды роль атқарады, себебі
басқа салада ол «тұтынушы»
ретінде қалыптасса, мейрамхана
және қонақ үй бизнесінде ол
«қонақ» ретінде қабылданады.
Мейрамхана бизнесінде ең басты назар қонақтарды
күтіп алу, оларды орналастыру, тамақтандыру, жақсы
көңіл-күй сыйлау және шығарып салу қызметі өте жоғары
деңгейде өтуі керек:
1. Қонақтарды қарсы алу және орналастыру;
2. Қонақтарды тамақтандыру:
• Өндірістік (асханада тамақтардың дайындалуы);
• Саудалық (ішімдіксіз және ішімдікті сусындар мен
дайын өнімдерді өткізу);
• Сервис (қонақтарға сапалы қызмет көрсету).
3. Қызмет көрсетудің сезілмейтіндігі. Мейрамханаға
келген қонақ 5-6 сағатқа сол мейрамхананың қызметін
тұтынушы болып келеді. Ал біздің тұтынушының көбі
көрсетілген қызметке ақы төлей отырып, өздерін
меншік иесі ретінде сезінеді. Соңында тұтынушы
көрсетілген қызметтің тиімділігі мен пайдасына
байланысты сол мейрамхана туралы жағымды әсер
қалдырады. 4 негізгі сенсорлық канал:
• Визуалды (тұтынушының түс, жарық мөлшері, пішіні,
кеңістіктің орналасуы). Қызмет көрсету маркетингінде
визуалды аспект шешуші роль атқарады. Оның 3
себебі бар:
• Қызмет көрсетудің сапасын бағалау оны тұтынудан
кейін жүзеге асады;
• Визуалды аспект арқылы мейрамхананың жоғарғы
деңгейдегі имиджін қалыптастыруға болады;
• Жылы түстерді қолдана отырып, тұтынушының
көңіл-күйін жоғарылату.
• Есту каналы (музыкалық жиілік деңгейі, темпі, тембрі,
дыбыс сапасы, диджейдің дикциясы, сөйлеу мәнері);
• Иіс сезу каналы (тамақтанатын жерде ешқандай иіс
болмауы тиіс);
• Жиһаздардың жұмсақтығы, ыңғайлылығы және т.б.
мхана бизнесіндегі маркетингте көбінесе ішкі маркетинг қолданылады. Ішкі маркетинг
тингтің философиялық тұрғыда қолданылуы және персоналға қарым-қатынасы
ынушыға қызмет көрсету әдістері.
көрсету маркетингінің негізін қалаушы Грен Росс ішкі маркетингке байланысты келесі
цияны айтады: «мейрамхана қызметкерлері немесе персоналдары дұрыс қызмет көрсету үшін
ынталандырылуы және клиентке бағытталған шаралар қолданылуы қажет».
мхана бизнесіндегі маркетингте барлық қызмет түрлері маркетинг тұрғысынан басқарылуы
Маркетингті басқару:
ық мүмкіндіктерін талдау (маркетинг ортасы, нарық, тұтынушы, бәсекелестер);
спективті мақсатты анықтау (сегменттеу, мақсатты нарықты таңдау және өнімді позициялау);
кетингтік тиімді стратегияны таңдау (маркетингтік тізбекті орналастыру, альтернативалық
тегия дайындау, стратегияны негіздеу және бағалау);
кетинг кешенін дайындау (тауарлық, бағалық, өткізу, коммуникациялық, қоршаған орта,
сонал саясаттары);
кетингті ұйымдастыру (маркетинг қызметі, маркетингтің өзара қарым-қатынасы, ішкі
кетинг);
кетингтік бақылау (7P-ді бақылау).
Мейрамхана бизнесіндегі маркетингті басқару қағидалары:
Өзектілігі;
Сенімділігі;
Релеванттылығы;
Толықтығы;
Мақсаттылығы;
Келісімділігі немесе ақпараттың бірдейлігі.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz