Ұсақтау процесі
Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті
Агротехнология институты
Тағам және қайта өңдеу өндірістерінің технологиялары жоғарғы мектебі
Ұсақтаудағы
автоматтандыру
Орындаған: ТПР-31 топ студенттері
Тексерген: а.о. Г.М. Жазыкбаева.
Орал – 2019 жыл
Жоспары:
1. Ұсақтау процесі
2. Ұсақтау машиналары
3. Тағам өнеркәсібінде қолданылатын
ұсақтағыштар
4. Ұсақтағыштарға қойылатын талаптар
Ұсақтау
Ұсақтау – механикалық күштердің әсерімен қатты денелерді бөлу процесі. Ұсақтау
процесі
процесінде материалдың көлемі сақталады да, оның бөліктер саны және қоршаған ортамен
жанасу беті көбейеді. Ұсақтау процесі химиялық, тағам өнеркәсібінде және т.б. өндірістерде
кеңінен қолданылады.
Ұсақталған материал экстракциялау, жылумен өңдеу және т.б. процестердің өтуін
тездетеді және заттардың, жылудың шығындарын азайтады.
Ұсақтау қолданылатын күштердің түріне байланысты:
• қысу;
• шағу;
• сындыру;
• үйкеу;
• айыру.
Бөлшектердің өлшеміне (размеріне) және материалдың механикалық қасиетіне
байланысты ұсақтау тәсілін таңдап алады.
Ұсақтаудың тиімділігі ұсақтау дәрежесімен анықталады.
Ұсақтау дәрежесі і материал бөлшектерінің ұсақтауға
дейінгі (D) және ұсақтаудан кейінгі (d) өлшемдерінің қатынасына тең.
Материал бөліктерінің және ең үлкен кесектерінің бастапқы және соңғы мөлшерлеріне
байланысты:
• ірі;
• орташа;
• ұсақ;
• жұқа;
• коллойдты.
Ұсақтау
машиналары
Ұсақтау машиналары
Ұнтақтағыштар Диірмендер
ірі және орташа орташа, ұсақ, жұқа,
ұнтақтауда коллоидты ұсақтауда
Негізгі ұсақтау машиналары келесі типтерге бөлінеді:
жақты, гирациялық (жартылай дірілді), балғалы
ұнтақтағыштар және соққылы әрекетті
ұнтақтағыштар;
үйкеліс машиналары;
білікшелі ұнтақтағыштар мен жүгіргіштер;
шарлық және сырықты (стержневые)
ұнтақтағыштар;
сақиналы, дірілді және коллоидты диірмендер.
Тағам өнеркәсібіндегі ұсақтағыштар
А1-КДО ұсақтағышы
1 – дека; 2 – ұсақтағыш; 3 – ротор;
4 – патрубка; 5 – планка; 6 – вал; 7
– рушитель; 8 – лента; 9 –
транспортер
• Кептірілген көкөністерді, картопты, өнімділігі 2,5 т/сағ болатын тағамдық
концентраттарды өндіру желісінде, т.б. өнімдерді ұсақтауға арналған.
Ұсақтағыш транспортер, тұтқыш (рушитель), ұсақтағыштан тұрады. Транспортер
жетекші және жетекті барабандарды қамтитын шексін лента түрінде орындалған. Тұтқыш
ірі кесектерді алдын ала уатуға, содан кейін оларды ұсақтағышқа беруге арналған.
Тұтқыштың негізгі жұмыс органы ротор болып табылады. Ұсақтағыш бастапқы өнімді
талап етілген ұсақтау мөлшеріне дейін ұсақтауға және оны патрубкаға беруге арналған.
Жұмыс органдары – ротор және екі дека.
Алдымен, бастапқы өнім транспортерге төгіледі де ұсақтағышқа беріледі. Ірі кесектерді
байқаған жағдайда, ұсақтату үшін тұтқышты қолданады. Содан кейін тұтқыштан шыққан
өнім ұсақтағышқа жіберіледі.
ВДР-5 ұсақтағышы
1 – бункер; 2 – верхний диск; 3,4 – дека; 5 –
выгрузочный рукав; 6 – нижний диск; 7 – ступица;
8 – защитная воронка; 9 – электродвигатель; 10 –
сварная станина; 11 – корпус; 12 – крышка.
Жаңа піскен алмаларды, басқа да тұқым жемістерін (алмұрт, айва) ұсақтауға
арналған. Жеміс-жидектердің шырындарын өндірудің технологиялық желісінің
жабдықтарына кіреді.
Станина, бункер, ротор, ұсақтау камерасы, реттеу механизмі бар декалардан
тұрады.
Жемісті бункерге жүктейді, айналмалы жоғарғы дискіге түседі, оның
пышақтары оларды қатты ұсақтайды. Ұсақталған масса төменгі дискіге түседі,
ол ішкі қалақтарымен жылжымалы декаға қысады да, пышақпен толығымен
ұсақтайды. Ұсақтадған масса бөлшектері ортадан тепкіш күш пен сыртқы
қалақтардың әсерінен келте құбырлары арқылы шығарылады.
А9-КРВ “Ритм” машинасы
1 – барабан, 2 - диск, 3 – задняя
крышка, 4 – вал, 5 – подшипник,
6 –корпус, 7 –передняя крышка, 8
– неподвижные пальцы, 9 –
воронка, 10 – движущие пальцы,
11 – лопасть.
Сәбізді, қызылшаны, картопты, ақ тамырды текшелеп, “кеспе” және дөгелектеп кесуге
қолданылатын әмбебап түбіркескіш болып табылады.
Тиегіш бункер арқылы шикізат барабан ішіне түседі, ортадан тепкіш күш әсерінен
корпустың ішкі бетіне лақтырылады және қалақшалармен төменге, тарақты
пышақтарға ығыстырылады. Шикізат айналмалы дискідегі пышақпен көлденең
бағытта кесіледі.
• Машина өнімділігі 2000 кг/сағ.;
• Электрқозғалтқыштың қуаты 1,7 кВт.
• Көлемі 1080X1160X1500 мм.
• Салмағы 380 кг.
• Шикізат 7 немесе 10 мм-лік текшелерге, 5 немесе 10 мм-лік бағаналарға, 5 немесе 7
мм қалыңдығы бар дөңгелекшелерге кесіледі.
К6-ФКМ коллоидты диірмені
Шұжық, сосиска, ет және балық паштеттерін,
шошқа терісінен жасалған тұрақтандырғыштарды
дайындау кезінде жұмсақ шикізатты (фарш) жұқа
ұсақтауға арналған.
Тесігінің диаметрі 3 мм-ден аспайтын және
температурасы +6°С-тан аспайтын ет
тартқыштарда алдын ала ұсақталған өнім
қабылдау бункеріне жүктеледі. Ауырлық күші мен
вакуум әсерінен өнім кесетін механизмге түседі.
Ротор мен статор арасындағы саңылау арқылы өтеді, ұсақталады да,
алдын ала дайындалған қабылдау сыйымдылығына түсіру патрубкасы
арқылы шығады.
Коллоидты диірмен толық тот баспайтын, аралас етіп жасалады.
Қозғалтқыш кесу механизмінің астында орналасады. Ұсақтау дәрежесі
статор мен ротор арасындағы саңылау арқылы реттеледі. Қабылдау
бункерінде кесу механизміне шикізатты беру үшін қалақты айдағыш
орнатылған.
Ұнтақтау процестерін автоматтандыру кезінде бірқатар міндеттерді
шешу қажет:
• Механизмдердің жай-күйін автоматты бақылау:
1. механизмдер мен машиналар мойын тіректерінің
температураларын;
2. май жағу жүйесінің параметрлерін;
3. ұсақтау бөлімінің қайта тиеу түйіндерінің жай-күйін;
4. жұмыс ұзақтығы мен технологиялық механизмдердің тоқтап
тұруын.
• Ұнтақтау циклінің технологиялық параметрлерін автоматты
бақылау:
1. бастапқы шикізат бойынша цикл өнімділігі;
2. ұнтақтау циклына берілетін су шығыны;
3. ұнтақтау өнімінің гранулометриялық құрамы;
4. диірмен барабанын шикізатпен толтыру;
5. диірменді ұнтақтау ортасымен жүктеу.
• Автоматты ұсақтау циклін басқару:
1. Циклдің технологиялық параметрлерін тұрақтандыру;
2. Цикл жұмысын оңтайландыру.
Машиналар мынадай жалпы талаптарга жауап берулері керек:
1) машиналардың істен шығатың ұсақтағыш элементтерін
алмастыру тез және оңай болу керек;
2) ұсатылған материалдың бөлшектерінің өлшемдері бірдей
және ұсақтағыштың құрылымы ұсақтау дәрежесін
мүмкіндігінше тез және оңай өзгертетін болу керек.
3) құрғақ материалдарды ұсақтағанда шаң аз шығу керек;
4) белгілі дәрежеге дейін ұсақталған материал ұсатқыштан тез
шығарылуы керек;
5) ұсақтағыштың массасы мүмкіндігінше аз болуы керек.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz