Серологиялық реакция түрлері және олардың қолданылуы
Презентация қосу
Жоспар
1. Серологиялық реакция түрлері және олардың
қолданылуы
2. Агглютинация реакциясы
3. АР бруцеллез ауруына қою техникасы
Серологиялық реакция түрлері
Агглютинация Преципитация
Комплемент
Бейтараптау
байланыстырушы
ИФТ ИФА
Серологиялық реакциялардың
қолданылуы:
1) Ауру мал қан сарысуынан 2) бөлінген микроорганизм арқылы
антиденені антиген түрін ажырату
табу (серодиагностика); (идентификация).
Агглютинация реакциясы /АР/
Иммунобиологиялық реакцияны қою негізінде ауру және ауырып
тұрған жануарлардың қанының сарысуында осы инфекцияға тән
арнаулы антителалардың табылуы арқылы организмде қоздырғыштық
болуын анықтайды немесе аурудан белгісіз қоздырғыштың культурасы
бөлінсе, оны сипаттап жазып, анықтау керек.
Ауру организм сарысуында инфекция немесе тірі күйіндегі
бактериялық антигенді қолдан енгізсе, микробтар клеткасын бір жерге
шоғырландырып жіберіп, сөйтіп, қозғалу қабілетін жоятын заттар
табылатынын Губер мен Видаль дәлелдеген болатын.
Бұл антителаларды авторлар агглютинин деп атаған.
Агглютиналаушы сарысуларды бактерия эмульсиясына қосқанда
бірнеше сағат өткеннен соң эмульсияның мөлдірленіп, микробтар
денесінен /желімделген/ тұратын пробирка түбінде үлпілдек
шөгінділер пайда болады.
АР реакциясы осы ауруларға диагноз қою үшін
қолданылады
Жылқының іш
бруцеллез лептоспироз
тастауы
маңқа туляремия салмонеллез
листериоз пулорроз кампилобактериоз
АР /бруцеллезге/ қоюдың техникасы
Бруцеллезге күдікті жануарлардың мойын қан тамырларының залалсыз-
дандырылған пробиркаға қан алады да, 15 минуттай жылы жерге немесе
термостатқа қояды. Осының салдарынан фибрин ман қанның ұйыған
элементтері пробиркалардың түбіне шөгеді. Осы кезден бпстап металл және
шыны таяқшалармен оларды қармап, түн бойына тоңазытқышта сақтайды.
Тұнған сарысуды залалсыздандырылған пробиркаларға құяды.
Мүйізді ірі қара мал бруцеллезіне агглютинация реакциясын әдеттегі
бактериялық пробиркаға құйылған физиологиялық ерітіндіге қояды. Әрбір
сарысуға 4 пробиркадан /бірінші пробиркада сұйылту 1:50, екіншіде - 1:100,
үшіншіде - 1:200, төртіншіде - 1:400/.
1. Физиологиялық ерітіндіні бірінші пробиркаға 1,96 см3, екіншіге,
үшіншіге, төртіншіге - I см3-тан құяды.
2. I пробиркаға зерттелетін сарысудың 0,04 см3 құйып ұқыпты түрде
араластырады, сонда 1:50 сұйылту алынады.
3. Осы пробиркадан I см3 ерітінді алып екіншіге құяды да жақсылап
араластырады, сонда 1:100 сұйылту алынады.
4. Екінші пробиркадан I см3 ерітіндіні үшінші пробиркаға құяды да,
жақсылап араластырады. Сонда 1:200 сұйылту алынады.
5. Үшінші пробиркадан I см3 ерітіндіні төртінші пробиркаға құйып
жақсылап араластырады. Сонда 1:400 сұйылту алынады.
6. Төртінші пробиркадан алынған I см3 ерітіндіні төгіп тастайды.
7. Барлық пробиркаларға 0,05 см3-тан антиген құяды.
8. Сондай сұйылту дәрежесімен алдын ала белгілі оң және теріс сары-
суларды бақылау варианты ретінде қойылады, антигенді физиологиялық
ерітіндіге қояды.
9. Пробиркалар орналастырылған штативтерді 2-4 сағатқа 370С темпера-
турасы бар термостатқа қояды. Осыдан кейін бөлме температурасында бір
тәулік ұстайды.
АР анықтау және оның нәтижесін жазып қою
Сарысудың сұйылтуы
Агглютинация агглютинация жоқ
Анықтау алдынан бақылауды тексереді. Реакцияны қараңғы фонда немесе
сәулені қайта шағылыстыру үшін пробирка түбін айнаға таяп қояды.
Пробирка түбінде тұйме сияқты антиген тұнбасы түзілсе, онда сарысу оң
болғаны. Сілкігенде бірқалыпты эмульсия түзіледі.
Пайдаланылған
әдебиеттер тізімі
1.Толысбаев Б.Т. Бияшев Қ., Ветеринарлық микробиология және
иммунология .Алматы 2006 .
2.Толысбаев Б.Т.,Шоқанов Н.,Булашев А.,Бияшев Қ., Малдәрігерлік
микробиология ,1999, Алматы.
3.Костенко Е.И. Руководство к практическим занятиям по ветеринарной
микробиологии. – М.Сельхозиздат, 1989.
3.Козловский Е.В., Емельяненко П.А. (ред.). Ветеринарная микробиология.
–М.: «Колос». -1982.
4.Коляков Я.Е. Ветеринарная иммунология. –М.: «Агропромиздат». -1986.
5.Борисов Л.Б. и Медицинская микробиология, иммунология, вирусология.
М. «Медицина», 1994.
6. Т.Сайдулдин. Орысша - қазақша малдәрігерлік сөздігі. Алматы, 1993. –
115б.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz