Жануарлар ауруларының клиникалық диагностикасы



ПРЕЗЕНТАЦИЯ
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
М. ӘУЕЗОВ атындағы ОҢТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
«АУЫЛШАРУАШЫЛЫҚ ҒЫЛЫМДАРЫ» ЖОҒАРЫ МЕКТЕБІ
« ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ КЛИНИКАЛЫҚ ДИАГНОСТИКА» КАФЕДРАСЫ
Орындаған:
Тобы:
Қабылдаған:
Тақырыбы:
Шымкент 2019

Мазмұны:
I. Кіріспе
II. Негізгі бөлім
A. Д - витамині
Б. Д-витаминінің биологиялық ролі
B. Д - витаминінің авитаминозы
III. Қорытынды
IV. Пайдаланылған әдебиеттер

Кіріспе
Дәрумен - адам мен жануарлардың тіршілігіне, олардың ағзасындағы зат алмасудың бірқалыпты болуы үшін аз мөлшерде өте қажетті биологиялық активті органикалық қоспалар. Дәрумен (латынша vіta - тіршілік және амин) туралы ілімнің негізін 1880 жылы орыс дәрігері Николай Лунин салды. 1912 жылы поляк дәрігері Казимеж Функ сол кезге дейін жасалған тәжірибелер нәтижесін қорытындылап, ғылымға дәрумен терминін енгізді. Дәрумен немесе витамин - салыстырмалы құрылысы күрделі емес және әртүрлы табиғаты бар төменгі молекулярлы органикалық қосылыстардың тобы.

Д - витамині
Д витаминдерінің жиынтығы (эргокальциферол-Д2 жəне холекальцеферол-Д3) . Бұл витаминдер организмде кальций мен фосфордың алмасуына қатысады. Олар кальций мен фосфордың ішектен тасымалдануына қатысады, патагормонмен бірге сүйектің минералдануына ықпал етеді, кальций жəне фосфор тұздарының бүйрек өзекшелерінде кері сорылуын стимулдайды. Мұндайда кальций канцентрациясы көбейеді.
Д витамині жеткіліксіз болған жағдайда шеміршектің метафизарлық кальцийленуі болмайды да, рахит пайда болады. Жыныстық жетілген малдардың сүйегі жұмсарады

Д-витаминінің биологиялық ролі
Кальциферолдардяң негізгі қызметі организмде кальцидің алмасуын реттеу болып табылады. Д витамині өзінен-өзі биологиялық активті емес, реттегіш қызметі олардың гидроксильденген туындыларына байланысты, ондай туындылардың полиярлық сипаты бар. Д3 витамині ең алдымен бауырда гидроксильденеді, одан кейін бүйректе 1, 25- жəне 1, 24, 25- түзіледі.

Бұл заттар бүйректен негіщінен ащы ішекке жəне сүйек ұлпаларына барады, сол арада кальцидің жəне фосфордың алмасуын реттиді. Əдетте бұларды стеройдтық гормондар ретінде қарастырады, өйткені олар бір жерде түзіледі де, басқа мүшелерде жəне ұлпаларда əсер етеді. Д витаминінің осы гидроксильденген метаболиттері ішектердің шырыш қабатында кальций йонының сорылуын реттейді. Д витамині стеройдтық гормондар сияқты транскрипция деңгейінде əсер етеді жəне ол кальцийді байланыстырушы белоктардың синтезделуіне себеп болады. Ол белоктың М 1-12000 Белок ішекте кальцийдің 2-4 атомын қосып алады да, қан арқылы сүйек ұлпасына жəне басқа да мүшелермен ұлпаларға жеткізеді.

АВИТАМИНОЗЫ
Д-авитаминоз кезігде малдың өнімі бірден төмендейді, тауықтың жұмыртқасы кемиді. Табиғатта таралуы. Д витамині жəне оның провитаминдері табиүатта кең таралған. Жануар тектес азық-түліктерде балық бауырының майында, сиыр, қой жəне треска бауырында көп болады. Сол сияқты сарымайда, сүтте, жұмыртқада, кездеседі. Эргостерол сонымен қатар ашытқы, өсімдік дəндерінің майында жəне саңылауқұлақтарда кездеседі. Ауыл шаруашылығы малдарының Д витаминін қажет етуі: тірідей массасының əр 100 кг мөлшеріне 25 мкг болуы керек. Мал шаруашылығында рахит ауруының алдын алу үшін торайларды, шөжелерді ультракүлгін сəулесімен қыздырады, күн түсіп тұрған ашық күндері жас төлдерді ашық жерге шығарып бағады. Сол сияқты ашытқы саңылауқұлақтарды сəулемен өңдейді де, оны жем шөпке қосып береді. Витаминдерді көп мөлшерде беруге болмайды. Өйткені адам гипервитаминоз сырқатына шалдығуы мүмкін. Мұндай сырқат кезінде кальций тұздары өкпеге, бүйрекке, жүрекке жəне қан тамырлары қабырғасына жиналады, сонымен бірге организімге улы əсер етуі де мүмкін.


Емге қолдану
Д витамині мешел, остеомаляция жəне остеопорозды емдеу үшін жəне олардан сақтандыру ретінде қолданылады. Қалқанша маңындағы бездің қызметі нашарлағанда, туберкулездің кейбір түрінде, псориазда, тері жегінде қолданылады. Д витамині капсулада май ерітіндісі түрінде шығарылады.

Малдəрігерлік практикада Д2 витамині мынадай препараттар түрінде қолданылады: видеин, майға езілген Д3 витамині, тетравиттегі жəне тривиттегі А, Д жəне Е витаминдерінің майлы ерітінділері. Жануарлардың жəне адамның терісінде Д провитамині 7-дегидрохолестерол болады, ультракүлгін сəулесімен əсер еткен кезде олд Д3 витаминіне (холекальциферолға) айналады.
Д4 витамині, Д5 витамині бидай дəнінің майынан бөлініп алынған, Д6 витамині бұршақ тұқымдас өсімдіктер майынан бөлініп алынған, ал Д7 витамині синтездік жолмен бөлінген.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz