Амин қышқылдары


Slide 1

Қазақ Ұлттық Аграрлық Университеті

Алматы 2016

Тағамдық белок алу және аминқышқылдары

Slide 2

I. Кіріспе

II. Негізгі бөлім

2. 1 Белок пен амин қышқылдарының пайдасы.

2. 2 Белоктық тағамдардан қандай амин қышқылын алуға болады?

2. 3 Тағамдық белок өндірісі.

2. 4 Аминқышқылдары.

III. Қорытынды

IV. Пайдаланылған әдебиеттер

Жоспар:

Slide 3

Белок, протеиндер - күрделі молекулалы табиғи органикалық қосылыстар.

Кіріспе

Slide 4

Белоктардың барлығы екі топқа бөлінеді:

Slide 5

Мысалы, адам мен жануарлар денесінің құрғақ заттарында 45%, жасыл өсімдіктерде 9 - 16%, дақыл тұқымында 10 - 20%, бұршақ тұқымдастар дәнінде 24 - 35%, бактерия клеткаларында 50 - 93% белоктық заттар бар. Белок барлық организмге ортақ зат болғанымен, әр түрлі организм белоктарының құрылымы түрліше болады. Белок - бүкіл тірі организмнің негізгі қорегі. Ол клетка протоплазмасын құрумен қатар, организмдегі көптеген тіршілік кұбылыстарына - тамақтану, өсу, көбею, тітіркену, козғалу, тыныс алу процестеріне тікелей қатысады. Белоктың құрамында жиырма түрлі амин қышқылдары болады. Әр түрлі белоктардың амин қышқылы құрамы жағынан да, олардың тізбектегі орналасу тәртібі жағынан да бір-бірінен айырмашылығы зор.

Сурет 1 Амин қышқылдары

Slide 6

Негізгі бөлім

Белок =1 грамға 4, 1 ккал, майда 1 грамға шаққанда 9, 2 ккал калория бар.

Макроэлменеттердің тепе-теңдігін сақтау үшін ақуыздың бір күндік мөлшері тағамда 3, 0 пайыздан аспауы керек. Ақуыз май сияқты емес, жиналмайды және денеден тез шығып кетеді. Ал май артық қорға қалып қояды да, салмақтың артуына, көптеген сырқаттардың пайда болуына әкеледі.

Сурет 2

Slide 7

Ақуыз қандай тағамда бар?

Дұрыс тамақтану үшін өсімдікпен қатар, жануар ақуызын да пайдаланған жөн. Өсімдік ақуыздары күріш, асбұршақ, ірі бұршақ және бұршақ қабығы сояларында болады. Ал жануар ақуызының негізгі көзі болып тауық, күркетауық, бұзау, сиыр, балық және шошқа еті табылады.

Ағзада ақуыз аз болса ше?

Ақуызды аз мөлшерде пайдалану ішкі органдар қызметінің бұзылуына әкеледі. Ал бұл жасушалардың ақуыз бен кейбір амин қышқылдарын ішкі органдардан алуынан кейін пайда болады. Әсіресе, ең басты бұлшық ет - жүрек бұлшық етінен алу денсаулыққа үлкен қауіп төндіреді.

Сурет 3

Slide 8

Тағамдық белок өндірісі.

Ашытқыны және бактерияны қолдану.

Балдырларды және микроскопиялық саңырауқұлақтарды қолдану.

Slide 9

Өсімдік өалдығының гидролизетында культивирлеуге Сandida, Torulopsis, Sacharomyces туысының ашытқыларын қолдану тиімді, олар көміртегінің көзі ретінде гентоза, пентоза және органикалық қышқылдарды қолданады. Қалыпты жағдайда 1т қалдықтан 250кг азықтық ашытқы алуға болады.

1-ферментер корпусы: 2-салқындатқыш жейде: 3-жылуалмастырғыш: 4-жылуалмастырғышқа жылы су беру; 5-жылуалмастырғыштан жылы суды шығару; 6-егіс культурасын беру әкелу; 7-сұйық ұоректік орта беру; 8- аэрация, қоректік ортаны араластыру үшін ауа беру; 9-жылуалмастырғыштың ішкі қуысын ауа ағысын бағыттауға арналған кювета; 10-ферментация соңында ашытқы суспензиясының шығымы 11-аэрация жағдайында тазартқыш фильтр арқылы ауаның атмосфераға шығуы.

Сурет 4

Slide 10

Азықтық ақуызды өсіруге жақсы субстрат сүтті өңдеудегі өндірістік қалдық болатын - сүт сарысуы. 1 т сүт сарысуында 10 кг бағалы ақуыз және 50 кг оңай утилизацияланатын лактоза дисахариді болады. Сүт сарысуынан ақуызды бөліп алу үшін төмен молекулалы заттарды мембрана арқылы ультрафильтрация әдісін қолданатын тиімді технологиясы жасалды.

Сүт сарысуын ашытқылау негізінде азықтық ақуыздың 3 түрі алынады: ауылшаруашылық жануарлар төлдерін қоректендіретін құнды сүтті алмастыратын БИО-ЗЦМ; құрамында ақуызы 2, 5-3 есе жоғары сұйық ақуыз өнім «Промикс» құрғақ ашытқы ақуызымен байытылаған өнім «Провилакт», ол құрғақ майсыздандырылған сүтті алмастырғыш ретінде қолданылады.

белок

Slide 11

Балдыр биомассасының жиналу интенсивтілігі бойынша азықтық азықтық ақуыз бен бактерияға жол берсе де, шаруашылық өсімдіктерден едәуір озады. Ашық типтегі культиваторға өсіру кезінде 1га су бетінен 70 т құрғақ биомассаны жылына алуға болады, ал 1га жерден 3-4т бидай 5т күріш, 6т соя, 7т жүгері алуға болады.

Хлорелла мен сценедесмус жасушаларындағы ақуыз мөлшері 45-55% құрғақ массасы есебінде, ал спирулин жасушасында 60-65% ақуыз болады.

Хлорелла

сценедесмус

Slide 12

Микроскопиялық саңырауқұлақ ақуыздары.

Аминқышқылдық құрамы бойынша жақсы теңестірілген ақуыздың бағалы көзіне көптеген микроскоптық саңырауқұлақ мицелия жасушалары жатады. өзінің қоректік қасиеті бойынша саңырауқұлақ ақуыздары ет пен соя ақуызына жақын келеді, сондықтан тек азықтық концентрат даярлауға ғана емес, сонымен қатар адам тамағына да қолданылады. Микроскоптық саңырауқұлақты өнеркәсіптік өсіруге арналған шикізат ретінде өсімдік қалдықтары қолданылады, онда қажетті клетчатка, целлюлоза, легнин бар. Осымен бір мезгілде екі маңызды міндет шешіледі - ақуыз массасын алу және өсімдік шаруашылығының қалдықтарын утилизациялау, яғни олар қоршаған ортаны ластаушы көзі болуы мүмкін.

Slide 13

Шөптесін өсімдіктердің вегетативті массасындағы ақуыздың алмастырылмайтын амин қышқылдары ( г - 100 г ақуыз)

Аминқышқылы

Пішен тектес өсімдік ақуызы

Эталон ФАО

Изолейцин

4, 5-5, 5

4, 2

Лейцин

8, 8-10, 2

4, 8

Лизин

5, 6-7, 3

4, 2

Метионин

1, 6-2, 6

2, 2

Фенилаланин

5, 5-6, 8

2, 8

Треонин

4, 7-5, 3

2, 8

Триптофан

1, 2-2, 3

1, 2

Валин

5, 9-6, 9

4, 2

Slide 14

III. Қорытынды


Ұқсас жұмыстар
АМИНҚЫШҚЫЛДАРДЫҢ ӨНДІРУ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ ЖАЙЛЫ
НЕГЕ БЕЛОКТАР ТІРШІЛІКТІҢ МАҢЫЗДЫ ҚҰРАМБӨЛІГІ
Алмаспайтын амин қышқылдары
Аминқышқылдарды өндіру биотехнологиясы
АЛМАСУЫНЫҢ БҰЗЫЛУЫ
Аминқышқылдардың стереоизомериясы, жіктелуі, реакциялары
Аминқышқылдардың өндіру биотехнологиясы
Амин қышқылдар
РНҚ нуклеотидінің құрамы
Азот қосылыстары және олардың өзгеруі
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz