Қауынның Қазақстанда таралған сорттары




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы
Білім және ғылым министрлігі
Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті

СӨЖ
Т А Қ Ы Р Ы Б Ы : Қ АУЫ Н Ж Ә Н Е О Н Ы Ң С О Р Т Т А Р Ы Н А С И П АТТ А М А

О Р Ы Н Д А Ғ А Н : С А Д УАК А С О В А А . К
ТЕКСЕР ГЕН: ЖИЛКЫБАЕВА С.Д

СЕМЕЙ 2017
Қарастырылатын сұрақтар:

*Қауынға қысқаша сипаттама
*Қауынның Қазақстанда таралған сорттары
*Сорттарды анықтау белгілері
Қауын (Cucumіs melo) –
асқабақ тұқымдасына
жататын бір жылдық
шөптесін өсімдік. Жапырағы ірі,
кезектесіп орналасқан, жіңішке
сабағы буындарға тарамданып жер
бетіне төселіп өседі. Тамыр жүйесі
күшті дамыған, жан жағына 2,5-2 м
тарамдалады, топыраққа 40-50 см ал
кейбір тамырлары 2,5-3 м дейін
бойлайды. Гүлі сары, дара жынысты,
қос жынысты түрі де кездеседі.
Жемісі – көп тұқымды, жемісінің түсі
де, пішіні де сортына байланысты
әртүрлі болады, салмағы 200 г-нан 16
кг-ға дейін. Қауынның жемісінің
құрамында 4,5 – 18% қант, 0,6%
белок, С, РР витаминдері, каротин
болады.
Қауынның Қазақстанда
аудандастырылған
сорттары: Колхозница 749/753, Алена,
Комсомолка 142, Сары-каун 31, Ич-кызыл
1895, Іле, Ашық сары, Бұхара-944,
Қалайсан.
Колхозница 749/753. Қысқа
өркенді өсімдік. Өскін пайда
болғаннан гүлденуге дейін 30-35
тәулік, аналық гүлдің гүлденуінен
жемістің пісуіне дейін – 50-55
тәулік. Өсінді кезеңі 90-95 тәулік.
Алғашқы жатындары екінші реттік
бұтақтардың 8-9 жапырақтарының
қолтығында пайда болады.
Жемістері домалақ, ұсақ, 0,3-0,6 кг,
сары, ашық-сары. Мәйегі жұқа, ақ,
тығыз, қанттылығы жоғары.
Қазақстанның солтүстігіндде
танапта жемістерінің жартысынан
азы пісіп үлгереді.
Алена. Алматы облысының Іле
кешенді сұрып телімінде
шығарылған. Ерте піседі (70-75
күн). Орташа қуатты 1,5-1,8 м
өсімдік. Жемісі домалақ, тегіс
немесе сәл шеңберкескінділенген.
Тор көзі ұсақ, жеміс сағағына
жақынырақ қоюлау. Аясы (фоны) –
сарғылт-жасыл, оюлы (суреті) –
орташа енді сарғылт-жасыл таспа.
Қабығының қалыңдығы орташа,
мәйегі ақ, нәзік, тәтті. Жемісінің
орташа массасы 1,5 кг. Дәмдік
құндылығы – 4,5-4,8 ұпай. Жалпы
қанттылығы – 12,2%. Өнімділігі
150-170 ц/га. Ашық жерде
пленкалы жабындарды қолданып
және көштпен өсіруге ұсынылады.
Сары-каун. Ерте пісетін
бақшалық сұрып. Тұқымдары
сопақ, сары түсті. Мәйегі ақ түсті,
нәзік, тәтті, алмұрт дәмді. Мекені
Тәжік ССР-ы, Түркмен ССР-ы,
Қазақ ССР-ның оңтүстігінде.
Комсомолка 142. Орташа
мерзімде пісетін бақшалық сұрып.
Тұқымдары домалақ келген,
шеңберкескінділенген
(сегменттелген). Піскен өнімнің
түсі сары, орташа тілімделген
жолақтар түрінде болады. Мәйегі
ақ түсті, тәтті, нәзік, кішкене
жағымды иісі бар
Ич-кызыл 1895. Орташа
мерзімде пісетін бақшалық
сұрып.Орын ауыстыруға және
консервілеуге бейімделген.
Тұқымдары үлкен емес, сопақ,
сарғылт-жасыл, мәйегі тәтті.
Мекені Қазақ ССР-ның Жамбыл
облысы және Қырғыз ССР-ы.
Пайдаланылған әдебитеттер:
Н.Г. Щепетков, М.Ә. Ысқақов “Жеміс-көкөніс
шаруашылығы’’, ‘’’Районированные сорта”

Ұқсас жұмыстар
Қауын дақылының маңызы, ерекшелігі
ҚАУЫННЫҢ ӨСУІ ЖӘНЕ ҚАУЫН СОРТТАРЫНЫҢ ТҮРЛЕРІ
Алма және алмұрт
Асқабақ және орамжапырақ тұқымдастар
Жеміс-жидек дақылдарының биологиялық және өндірістік сипаттамалары
Қауынның егістіктегі алатын орны
Қарбыздың халық шаруашылығындағы маңызы, морфологиялық және ботаникалық сипаттамасы
ОҚО томаттың селекциялық зерттеуі
Дәнді дақылдардың сары таты
Көкөністердің ауыспалы егістік танабы мен өсіру әдістері
Пәндер