Емдік қасиеті




Презентация қосу
Қазақстан Ғылым және Білім министірлігі Семей қаласы Шәкәрім атындағы
мемлекеттік университеті

СӨЖ
Тақырыбы: Шырғанақ

Орындаған: Садуакасова А.К
Тексерген: Кумарбекова Г.А
Жоспар:

Кіріспе
• Күтімі
• Көбейтілуі
• Емдік қасиеті
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер
Шырғанақ – бұталы немесе шағындау ағаш
болып саналатын тікенді өсімдік. Жапырағы
мен гүлі бір уақытта ашылады. Қазақстан
жерінде бір ғана түрі кездеседі. Тау етегінде,
тоғайлы алқапта, өзен-сужағалауларында,
жартасты, тасты тау беткейлерінде өседі.
Жапырағы күміс түстес. Сәуір, мамыр
айларының аралығында гүлдейді. Гүлдеп
біткен соң жеміс салады. Жемісі қазан айында
піседі. Күзде жемісінде болатын ащы дәм
алғашқы қара суықтан кейін жоғалады.
Жемісінде 8 % шырғанақ майы бар, каротинге
бай.
Құрамындағы дәрумендердің қасиетін жоғалтпау үшін жемісін ағаш
бөшкелерде, күн көзінен таса жерлерде сақтау керек. Шырғанақтың
жемісінен шырынды сусындар, қайнатпа, тосап жасалады. Шырғанақ майы
терідегі жаралар мен күйіктерді жазады. Адамның ішкі ағзасының
жұмысын жақсартып, бауырдың негізгі қасиетін сақтауға көмектеседі.
Көптеген қатерлі ісіктерді емдеуге, хирургиялық операциялардан кейін де
қолданылады. Өсімдіктің бұтасы тығыз және қатты болып келеді.
Сондықтан оны жылжитын құмдардың жолына егіп, таудағы жүретін
көшкінге тосқауыл ретінде жартасты тау беткейлеріне егуге болады.
Көгалдандыруда жеке немесе топтап егуге және жасыл қоршау ретінде
өсіруге болады
Күтімі

Ашық күн көзінде өскенді қалайды.
Шырғанақ тұқымынан Вставка рисунка
да, тамыр және қалемшесімен
де көбейеді. Жаңадан шыққан
өскіні 4-5 жылдан кейін ғана
жеміс бере бастайды. Тұқымы
арқылы күз мезгілінде көбейеді.
Грейпфруттың бұл түрі ең көне
болып табылады. Жемістерінің түсі
ақ, жағымды дәмі бар, жемістерде
тұқым көп. Бұл сорттың жемісі
шырынды дайындау үшін жақсы.

Дункан
Бұл грейпфруттың ескі түрі.
Жемістері орташа өлшемді,
тегіс қабығы сары. Жұмсағы
өте нәзік, шырынды, хош
иісті және іс жүзінде
сүйексіз. Дәмі тәтті қышқыл,
сүйектері бар сорттарының
ұқсас түрлерінен өте
ерекшеленеді. Бұл сорттың
жемісі шырынды дайындау
үшін жақсы.

Марш
Оробланк
о

Бұл сорттың мөлшері, салмағы аз, бірақ қалың
қабығы бар және дәмі тәтті, жемістерінде сүйектері
жоқ, жұмсағының түсі ақ
Қолданылуы
Вставка рисунка
Грейпфрут жемістерін негізінен
шикідей жейді, жеміс және
дәмді салаттар үшін ингредиент
ретінде қолданылады. Одан
сондай-ақ Джем дайындайды
және шырындар жасайды.
Грейпфруттың эфир майлары
кондитерлік және ликер-арақ
өндірісінде, сондай-ақ әртүрлі
одеколондар мен әтірлер
дайындау үшін парфюмерияда
қолданылады
Қорытынды

Грейпфрут – цитрусты жеміс. Ол апельсин мен помелоның тоғысуынан пайда
болған жеміс. Оның құрамында В, Р, D, С дәрумендері мен А продәрумені
бар. С дәрумені лимонға қарағанда көбірек болады. Сондай-ақ ол
органикалық қышқыл, минералды тұздар, пектин, фитонцид, нарингин
және эфир майларына бай. Жемістің иісі мен құрамындағы пайдалы заттар
адамға аса пайдалы әрі ағзасындағы көптеген үдерістерді қалыпқа келтіреді.
Пайдаланылған әдебиеттер
•Жеміс-көкөніс шаруашылығы ,Щепетков Н.Г
•Жеміс-жидек және көкөніс шаруашылығы,Г.Б
Бекимова
Көкөніс шаруашылығы,Ысқақов М.Ә

Ұқсас жұмыстар
Ешкі сүті
Емдік шикізат ретінде өсімдік маңызы
Емдік мөлшері
Тыныс алу жүйесі бұзылыстарында қолданылатын фитотерапия
ЭФИР МАЙЛЫ ӨСІМДІКТЕР
Ешкі сүтінің емдік қасиеті
Дәрілік өсімдіктердің морфологиялық белгілері
Түйе жануары, ерекшеліктері
Емдік денешынықтырудың жалпы негіздері
Дәрілік бақбақ
Пәндер