ЭКСТРУЗИЯ ӘДІСІ




Презентация қосу
Қазақстан республикасы ғылым және білім министрлігі
Е.А. Бөкетов атындағы Қарағанды Мемлекеттік Университеті

Макарон өнімдерін
өндіру технологиясы
Орындаған: Химия факультетінің 2-курс студенті
Нұрсейіт Жансәуле

Қарағанды 2019
Жоспар:
I. Кіріспе
II. Негізгі бөлім
a. Макарон өндірісінің формалары
b. Кептірілген өнімдерді суыту
c. Буып-түю
d. Экструзия әдісі
III. Қорытынды
IV. Глоссарий
V. Кері байланыс
Кіріспе
Макарон саласындағы техникалық
прогресстің негізгі бағыты – ірі фабрикаларға
прогрессивті технологиялар, жоғары өндірісті
құрал-жабдықтар, ал шағын өнеркәсіптерде
негізгі өндірістік, қосымша және
транспорттық операцияларға комплектті
құрал-жабдықтар енгізу болып табылады. Бұл
өндірісте өнімнің сапасын жақсартады, адам
күшімен жасалатын операцияларды жояды
және шикізат шығындалуын тоқтатады.
Макарон өнімдерін өндірудің маңызды сатылары
1) Шикізатты дайындау.
2) Макарон қамырының дайындалуы
3) Қамырды престеу.
4) Шикізат өнімдерін кесу.
5) Өнімдерді кептіру.
6) Кептірілген өнімдерді суыту.
7) Буып-түю.
Макарон өнімдерінің формалары
1-cурет. Қамырды илеу алдында ұнды алдын
ала ылғалдандыратын құрылғы
2-Сурет. Қоспаларды дайындауға және дозалауға арналған B6-
LOA орнатудың технологиялық схемасы
3-сурет. URM-ның әмбебап кесу механизмі
Кептірілген өнімдерді суыту

Бұл процесс өте жоғарғы температуралы өнімді
бөлме тепературасына дейін және буып-түю үшін
керекті температураға дейін салқындату
мақсатында жүргізіледі. Кептірілген өнімдерді баяу
салқындату үшін тұрақтандырғыш деп аталатын
арнайы бинттер және камералар қолданылады.
Салқындатылған сапасына қойылатын талаптарға
сәйкес келмейтін өнімдер жоюдан бас тартылады,
содан кейін өнім оралады.
5-Сурет. Колориферсіз кептіру шкафы ВВП
6-Сурет. КСК 4Г-45булы

конвейірлі кептіру

машинасы
а — шкафпен: б — жалпы

7-Сурет. 2ЦАГИ-700

Колориферсіз кептіру

шкафы
Буып-түю
Дайын өнімдерді кішігірім контейнерлерде
қолмен немесе орау машиналарымен немесе ірі
контейнерлерде сорғымен орауға болады. Дәстүрлі
макарон өнімдерінің әрқайсысы әрдайым
көрсетілген кезеңдерден тұрады, бірақ өндірілетін
өнімнің түрі, сондай-ақ осы жабдықтың болуы
және пайдаланылатын жұмыс режимдері кез-
келген кәсіпорындағы макарон өнімдерін өндірудің
нақты технологиялық схемасын анықтайды.
ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ҮРДІС. ӨНДІРІСТІҢ ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ
ҮРДІСІ КЕЛЕСІ СХЕМАДА КӨРСЕТІЛГЕН.
ЭКСТРУЗИЯ ӘДІСІ

Экструзия - пішіндейтін құралдан
балқытылған материалды батыру
нәтижесінде дайын өнімді алудың үздіксіз
технологиялық процессі. Экструзия
процесінде пайдаланылатын материал
тұтқырлықтың жоғары деңгейімен
сипатталады, ал өнім қажетті пішіннің
көлденең қимасымен болады.
Экструзияға, басқаша айтқанда, механикалық күштердің,
жоғары температураның және ылғалдың әсерінен орын
алатын күрделі физика-химиялық процесс ретінде
анықтама бере аламыз. Өңделетін шикізат ішкі үйкелуден
және материалдың деформациялануынан, сондай-ақ
сыртқы жылу есебінен босатылатын жылумен қызады.
Экструзия процесінің айнымалы параметрлері ретінде
өңделетін материалдың құрамы мен ылғалдылығы,
сондай-ақ шикізатқа әсер етудің қысымы, температурасы,
қарқындылығы мен ұзақтығы болып табылады.
Экструзияның негізгі әдістері - суық қалыптау,
термиялық өңдеу және «ыстық экструзия» әдісі (құю).
ЭКСТРУЗИЯ ПРОЦЕСІНІҢ НЕГІЗГІ
ПАРАМЕТРЛЕРІ
Экструзия әдісінің негізгі параметрлері, әдетте, аймақтың
температурасы, балқыманың қысым деңгейі, бас аймағының
температурасы, сондай-ақ экструдирленген профильдің
салқындату режимі жатады.
Экструзионды машинаның негізгі технологиялық параметрлері
иірменің сипаттамаларына жатқызылуы мүмкін, ол мыналармен
жабдықталған:

Ұзындығы
Диаметрі
Иірме ұзындығының диаметрге қатынасы
Айналу жылдамдығы
Иірме профильі
ЭКСТРУЗИЯ ТҮРЛЕРІ
Үш негізгі түрі бар:

Жылы Суық Ыстық
Суық экструзия әдісі қысымның әсерінен және өнімнің басы арқылы
қалыптасуы кезінде баяу қозғалысы кезінде өңделетін материалдағы тек
механикалық өзгерістерді қамтиды.
Жылы экструзия әдісі құрғақ шикізатты және суды араластыруды қамтиды,
содан кейін бұл қоспаны экструдерге жібереді. Экструдерде механикалық және
жылу әсеріне ұшырайды. Дайын өнім тығыздықтың төмен деңгейімен, көлемін,
икемділігін және жасушалық құрылымымен сипатталады. Кейбір жағдайларда
дайын өнім кептіріледі.
Ыстық экструзия әдісі жоғары жылдамдықта және 20 ° C температурада
процестердің ағынын қамтиды. Материалдың құрылымы әр түрлі өзгерістерге
ұшырайды. Қыздыру өнімге қыздыру элементтері арқылы, сондай-ақ
экструдердің сыртқы қабырғалары арқылы жеткізіледі.
НЕГІЗГІ ҚҰРАЛДАРЫ
Экструдер (экструдинг-пресс) - профилирлеуші құрал
көмегімен (экструзия басы) басу арқылы (экструзия)
иілімді материалдарды қалыптауға, пішіндеуге
арналған машина
Экструдер мыналарды қамтиды: жылытқыш
элементтері бар корпус; корпусқа
орналастырылған жұмысшы корпусы
(архимед бұрандасы, диск, поршень);
өңделген материалдың жүктеме бірлігі;
электр жетегі; температураны, басқа да
аспаптарды және басқару құрылғыларын
орнату және басқару жүйелерін қамтиды.
ЭКСТРУДЕРДІҢ ЖҰМЫС ІСТЕУ
ПРИНЦИПІ
Экструзия машинасының жұмыс аймағы
үш шартты аймаққа бөлінеді:

◦ Шикізатты қабылдау аймағы;
◦ Пластификация аймағы;
◦ Өнімді басу аймағы (немесе балқыту
мөлшерлеу аймағы).
Өңделген материал шикізатты алу аймағына жіберіледі,
нақтылап айтсақ, бұрандаманың бұрылыстарының
арасындағы бұрыштарға түседі. Жаңа материал келгенде, ол
тығыздала бастайды. Бұдан басқа, құюшы материалдарды
пластикалық аймаққа бұрады және жылжытады, онда
материал еріп кетеді және пластифицирленеді, бұл
араластыруға ықпал етеді. Тығындарды қалыптастыратын
басылған материал, бұрағыш бойымен сырғанап өтеді.
Тығын пайда болуының нәтижесінде қысым деңгейі артады.
Қысым тордың кедергісін жеңу және профильді
қалыптастыру үшін жұмсалады. Басу өнімі ауданында
шикізат толығымен гомогенизирленеді және
қалыптастырушы басы арқылы басылады.
Тағамдық экструдер Shtak-72
ҚОРЫТЫНДЫ

Макарон - өте танымал және ыңғайлы азық-түлік өнімдері және
кез келген отбасының рационына енгізілген. Олар салыстырмалы
тамақтану құндылығына ие, қол жетімді, тез дайындалады,
Құрғақ пішінде олар ұзақ уақыт бойы қасиеттерін өзгертпестен
сақталады, олар ет, ірімшік, жұмыртқа, көкөніс, түрлі соустар
мен дәмдеуіштермен жақсы үйлеседі. Макарон әрқашан жоғары
сұранысқа ие екендігі кездейсоқ емес. Елдің азық-түлік
нарығында макарон тұрақты және қолайлы ұстанымға ие, себебі
олардың бағасы маусымның басында және маусымның бірінші
жартысында өсетін картоптың құнына теңеледі, ал макарон
өнімдері бағасы өте тұрақты. Макарон жоғары қоректік
құндылықпен, жақсы сіңімділікпен ерекшеленеді.
ГЛОССАРИЙ
1. Макарондар — түтікше тәрізді етіп ашымаған қамырдан
дайындалып кептірілген тамақ өнімі.
2. Ингредиент (латынша іngredіens – енетін, кіретін) – кейбір
күрделі қосылыстар не қоспалардың құрамдас бөлігі.
3. Престеу - шикізатты және құрылыс өнімдерді қысыммен
өңдеу.
4. Экструзия - пішіндейтін құралдан балқытылған материалды
батыру нәтижесінде дайын өнімді алудың үздіксіз
технологиялық процессі.
5. Экструдер (экструдинг-пресс) - профилирлеуші құрал
көмегімен (экструзия басы) басу арқылы (экструзия) иілімді
материалдарды қалыптауға, пішіндеуге арналған машина
КЕРІ БАЙЛАНЫС:
1. Бастапқы бидай мен ұнның түріне қарай
макарон өнімдерінің жіктемесі қандай?
2. Макарон өнімдерін өндірудің маңызды
сатыларын атап өтіңіз?
3. Қамырды пресстеудің мақсаты қандай?
4. Өнімдердің кептірудің мақсаты қандай?
5. Экструзия машинасының қандай жұмыс
аймақтары бар?

Ұқсас жұмыстар
Эластомерлерді экструзиялау процестерін модельдеу
Фторполимерлер жабыспайтын жабыны бар ыдыстарды өндіруде кеңінен қолданылуымен танымал
Процестер және аппараттар курсының пәні
Халық ауыз
Этнопедагогикалық зерттеу әдістері
Оқушылардың көңіл - күйін ширатып, белсенділігін арттыру
Даму психологиясын зерттеу әдіс - тәсілдері
ДНК секвенирлеу әдісі
ҰЛПА ҚАБЫНУЫН ЕМДЕУДЕ ҚОЛДАНЫЛАТЫН ФИЗИКАЛЫҚ ФАКТОРЛАРДЫҢ САЛЫСТЫРМАЛЫ СИПАТТАМАСЫ
Кәсіпкерлік қызметтегі еңбек ресурстарының қалыптасуы
Пәндер