Лимон қышқылы


Бұл презентацияның бағасы: 500 теңге
Скачать: бот арқылы


Презентация қосу
Столыпин аграрлық реформасы
Мазмұны
Кіріспе
Негізгі бөлім

Пайдаланылған әдебиеттер тізімі.
Кіріспе

Органикалық қышқылдар азық-түлік, фармацевтикалық, химиялық, тоқыма,
тері өндіру, металлургия және басқа да өндіріс салаларында қолданылады.
Органикалық қышқылдарды химиялық және микробиологиялық тәсілмен
өндіреді. Химиялық жолмен өндіргенде техникада қолданысқа ие болатын
мұнайдың химиялық шикі затынан, ағаштың құрғақ ажырату өнімдерінен
бөліп алады. Микробиологиялық тәсілмен 50-ден астам органикалық
қышқыл алынады. Мысалы, лимон, глюкон, кетоглюкон және итакон
қышқылдары микробиологиялық тәсілмен алынатын болса, сүт, салицил,
сірке су қышқылдары химиялық және микробиологиялық тәсілдермен
өндіріледі, алма қышқылы химиялық жолмен алынады, т. б. Органикалық
қышқылдарды микробиологиялық жолмен өндіргенде пайдаланатын
микроорганизмдерді 2 топқа бөледі:
анаэробты (сүт, пропион қышқылдарын алатын)
аэробты (сірке су, лимон, итакон, глюкон қышқылдарын алатын) микро-
организмдер
Лимон қышқылы
Лимон қышқылы - суда жақсы еритін түссіз кристалдар. Ол лимонда,
қарақатта, итбүлдіргенде, шетен жидегінде, қызылшада болады. Оны жеміс
суларына, кәмпиттерге, дәрі-дәрмектерге үстеме ретінде және тамақ (қайнатпа,
кисель, қырыққабат сорпасы, балық және т.б.) дайындағанда пайдаланады.
Лимон қышқылын алғаш рет 1784 жылы Шеле
лимоннан бөліп алды. Саудалық деңгейдегі
өнеркәсіп 1826 жылы Англияда пайда болды.
Лимон қышқылын алудың биологиялық негізі
1917 жылы Aspergillus туысына жататын
мицеллалы саңырауқұрақтардан бастады

Лимон қышқылы (тағамдық қоспа E330) органикалық қышқылдарға
жатады, табиғи антиоксидант және консервант болып табылады.
Лимон қышқылының продуценттері
Лимон қышқылы - микробиологиялық
өндірістік негізгі өнімдерінің бірі -
саңырауқұлақтар көмегімен өндіріледі. Кейбір
саңырауқұлақтар лимон қышқылының
продуценттері бола алады. Оларды атап
айтатын болсақ: Aspergillus niger, Asp.
awamori, Asp. fonsecalus, Asp. luchensis, Asp.
wenti, Asp. usani, Asp. lanosus, Asp. flavus,
Penicillium jantinellum, Penic.ressrictum,
Trichoderma viride, Mucor piriformis, Ustilina
vulgaris, т. б. көптеген штамдар продуценттері.
Бактериялардың арасынан лимон қышқылын
Artrobacter paraffineus, Corynobacterium т. б.
түрлері түзе алады. Ал өндірісте тек мутантты
Aspergillus niger мен Asp. wenti және
ашытқылардың кейбір штамдарын пайда- Лимон қышқылының продуценттері
ланады.
Лимон қышқылын өндіру
Өндіріс жағдайында лимон қышқылын Лимон қышқылы өндірісінің
4 жолмен алады: процесстерінің негізі сатылары
Беттік дақылдау
Терең дақылдау Егу материалын алу
Қатты фазалы ферментация
Koji процесі
Шикізат-мелассаны
дайындау

Дайындық және ауаны
стерилизациялау

Ферментация

Жіпшумақ-түзушіні
биомассадан бөлу
Сірке қышқылы
Сірке қышқылы - адамдар танысқан ең алғашқы
қышқылдардың бірі. Ол құрамы 6-14% этил спиртінен
тұратын сұйықтықты сірке қышқылды ашыту
нәтижесінде түзіледі. Бұл үдеріс ауада кездесетін сірке
қышқылды бактерияладың Acetobacter туысының әсері
нәтижесінде жүреді.
Сірке қышқылы табиғатта өсімдіктерде,жануарлар
бөліндісінде (зәр,өт) күйінде және күрделі эфир
түрінде кездеседі,шіру және ашу нәтижесінде түзіледі.
Ашу үдерісі арнайы бактериялар «сірке
саңырауқұлағы» әсер ету нәтижесінде жүреді.

Сірке қышқылын жасыл жапырақтардан және барлық
дерлік өсімдіктердің тұқымынан табуға болады :
ашыған шарапта, кваста, сырада кездеседі.
Пайдаланылған әдебиеттер
Б.К. Заядан, Г. Өнерхан Тағам биотехнологиясы,
Алматы, «қазақ университеті», 2011. – 302 б.
Неверова О.А., Гореликова Г.А., Позняковский В.М.
Пищевая биотехнология продуктов из сырья
растительного происхождения Сибирское
университетское издательство, 2007. - 416 с.
Гореликова Г.А. Основы современной пищевой
биотехнологии Учебное пособие. - Кемеровский
технологический институт пищевой промышленности.
– Кемерово, 2004. – 100 с.
Ғаламтор желісі

Ұқсас жұмыстар
ЛИМОН ҚЫШҚЫЛЫН АЛУДЫҢ ТЕРЕҢДІК
Лимон қышқылын алудың тереңдік әдiсі
Мелассадан лимон қышқылын алу туралы ақпарат
Мелассадан лимон қышқылын алу
Қышқылдар Сірке қышқылы
ОКСИҚЫШҚЫЛДАР
Микроорганизмдер— органикалық қышқыл өндірушілер
Лимон қышқылын алу
Қышқылдардың жіктелуі,алынуы, химиялық қасиеттері
Кребс циклі
Пәндер