Темекінің шығу тарихы
Презентация қосу
ДӘМДІК ТАУАР
(ТЕМЕКІ)
ЖОСПАР:
1. Темекі
2. Темекінің шығу тарихы
3. Денсаулыққа зияндылығы
4. Темекі түтінінің құрамындағы заттар
5. Темекі өндірісі
ТЕМЕКІ
Темекі - қағаз цилиндр, оның ішінде темекі шегуге арналған ұсақталған
темекі жапырағы бар. Зауытта өндірілген темекінің көпшілігінің ұзындығы
84 мм және диаметрі 7,62 мм (King Size стандарты), сонымен қатар деммен
жұтылған түтіндегі улы заттардың концентрациясын ішінара төмендететін
арнайы сүзгі бар. Зауытта дайындалған темекі 100 мм, 110 мм (Queen Size
стандарты) және ұзындығы 120 мм және диаметрі 7-8 мм, сондай-ақ 89 мм
және диаметрі 9 мм болуы мүмкін (Магнум стандарты).
Темекі жапырағы
ТЕМЕКІНІҢ ШЫҒУ
ТАРИХЫ
Темекіге алғашқы ұқсастықтарды американдық үндістер ойлап тапты. Олар
темекіні сабанға, қамысқа, жүгері жапырақтарына орай бастады. 1492
жылы Колумб Кариб бассейніндегі аралдардың бірінде (бұл, мүмкін,
Тобаго аралы, кейбір тарихшылардың айтуы бойынша, «табак» сөзі
шыққан) ескі үнді шылым шегетін кісіні кездестірді.
Еуропада темекінің таралуы 1853-1856 жылдардағы Қырым соғысынан
кейін басталды. - Орыс және түрік сарбаздары темекіні шегу үшін темекіні
қағаздан немесе газеттің бөліктерінен орай бастады. Бұл әдетті
Қырымдағы ағылшын және француз әскерлері түрік солдаттары қабылдады
, содан кейін Англияда олардың жаппай өндірісі құрылды. Еуропадағы
алғашқы темекі зауыты Лондонда салынды.
Темекі 1880 жылдардың аяғында АҚШ-та өндіруге арналған ойлап табатын
машиналарға тез таралуы керек. Темекіні өндіру үшін жаңа «жеңіл»
сорттардың темекілері пайдаланылды. Темекі темекі шегушілер арасында
тез танымал болды, өйткені темекіні немесе түтікті шегу үшін уақыт керек
болды және бұл әрқашан бола бермейді. Алғашқы темекілер фильтрмен
жабдықталмаған және папиросты темекіге ұқсайтын.
Алғашқы асбест фильтрлі темекілер Англияда шығарылды. Бұл әйгілі Кент
маркасының темекілері болды. Одан әрі бәсекелестікке байланысты қазіргі
заманғы сүзгілер типтері жасалды. Кейінірек ментол қосылған темекі фильтрі
пайда болды.
1847 жылы түріктің қолмен оралған темекілерін сататын әйгілі Филип Моррис
компаниясы құрылды, ал 1902 жылы Нью-Йоркте кеңсе ашып, маркетингпен
белсенді айналыса бастады және Marlboro темекілерін шығарды. Темекі
танымал болды, ал 1913 жылы Р.Д. Рейнольдс Camel шылымдарын шығарды.
1920 жылдары ер адамдар ғана емес, әйелдер де шылым шегуді бастады. 1939
жылы американдық темекі компаниясы жаңа Pall Mall брендін шығарды (оны
АҚШ-тағы ең ірі темекі өндірісі), Рейнольдс Уинстон фильтрлі темекі брендін
ұсынды.
Екінші дүниежүзілік соғыс кезінде, 1939-1945 жылдары темекі сатылымы
жоғары болды. Темекі компаниялары миллиондаған темекіні солдаттарға
ақысыз жібереді (темекілер солдаттардың тамақтану рационына кіреді), ал
соғыстан кейін олар тұрақты тұтынушылар санына ие болады. Темекі
өнеркәсібінің «Алтын ғасыры» 1940 жылдардың соңы - 1950 жылдардың басы
болып саналады, сол кезде атақты кино актерлері темекі мен темекіні
өздерінің сәнді және жұмбақ бейнесінің ажырамас бөлігіне айналдырады.
ДЕНСАУЛЫҚҚА
ЗИЯНДЫЛЫҒЫ
Темекі шегу әлемде өлімнің алдын алуға болатын себептердің арасында
бірінші орынға ие, бірақ жыл сайын 3,5-тен 5,4 миллионға дейін адам
темекі шегуден болатын денсаулықтың салдарынан қайтыс болады .
Сарапшылардың бағалауынша, бүкіл әлемде ~ 167, 82 миллион адам темекі
шегуден қайтыс болған. Дамыған елдерде (мысалы, АҚШ-та) темекі
шекпейтіндердің орташа өмір сүру ұзақтығы темекі шекпейтіндерге
қарағанда 13 жасқа қысқа болады .
Шылым шегу, дәлірек айтсақ, никотин С дәрумені сіңірілуіне кедергі
келтіреді. Бұл гиповитаминозды тудырады, оның салдары барлық ағзаларға
әсер етеді, әсіресе тамыр қабырғаларының оксиданттармен бұзылады.
Темекі шегу ішкі ағзалардың айтарлықтай өзгеруіне әкеледі; көбінесе
тыныс алу жүйесіне, жүрек-тамыр жүйесіне, асқазан-ішек жолдарына әсер
етеді.
Темекі шекпейтіндерге қарағанда өкпе рагы бірнеше рет ауырады. Қазіргі
мәліметтерге сәйкес өкпенің қатерлі ісігінің 90% -дан астамы темекі шегу
тарихымен байланысты . Темекі шегетіндердегі өкпе рагының негізгі
этиологиялық факторлары радон, полони, бензпирол және нитрозаминдер
болып табылады.
85 жасқа дейін өкпе қатерлі ісігінен қайтыс болу қаупі ер адамдар үшін
темекі шегушілер үшін 22,1%, өлімге бәсекелес себептері болмаған
жағдайда әйел темекі шегушілер үшін 11,9% құрайды. Өмір бойы темекі
шекпейтіндер үшін тиісті бағалар - бұл еуропалық тектегі ер адам үшін 85
жасқа дейінгі өкпе обырынан қайтыс болу ықтималдығының 1,1% және әйел
үшін 0,8%.
Сондай-ақ темекі шегу қатерлі ісіктердің басқа түрлерінің пайда болу
ықтималдығын арттырады. Оларға ауыз қуысы, өңеш, ішек, ұйқы безі,
асқазан, тоқ ішек, бүйрек, қуық, бауыр, қатерлі ісіктері жатады .
Сонымен қатар, темекі шегу өкпе эмфиземасын, өкпе тіндерінің қалпына
келмейтін созылмалы ауруды тудырады. Темекі шегу атеросклероздың
миокард инфарктісі сияқты жүрек-тамыр аурулары үшін қауіпті фактор
болып табылады. Шылым шегу тыныс алу жүйесінің жұқпалы ауруларының
дамуына ықпал етеді. Темекі шегу жүктіліктің асқыну қаупін туғызады .
ТЕМЕКІ ТҮТІНІНІҢ
ҚҰРАМЫНДАҒЫ ЗАТТАР
CO2 45-65 мг
CO 10-23 мг
NO2 0,1-0,6 мг
CH3OH 0,08-0,18 мг
C6H6 0,012-0,05 мг
C4H6 0,025-0,04 мг
N-нитросоаминдер 0.00034-0.0027 мг
Формальдегид 0,02-0,1 мг
Ацетальдегид 0,4-1,4 мг
Гидроциан қышқылы 1,3 мг
Никотин 0,8-3 мг
Аминдер 0,00025 мг
ТЕМЕКІ ӨНДІРІСІ
Фабрикада толық өндірістік цикл, схемалық тұрғыдан алғанда, келесідей
жүзеге асырылады:
1.шикізат пен материалдарды сатып алу,
2.темекі жапырағы , фильтрді дайындау
3.темекіні өңдеп шығару.
«Темекілер темекі қоспасының құрамы жағынан бір-бірінен ерекшеленеді:
әрқайсысында 20-дан астам елде сатып алатын темекінің 15-тен 22-ге дейін
түрлері бар» дейді мамандар. Біздің темекінің 80% -ы - өзіміздің
брендтеріміз, 20% -ы - British American Tobacco және Japan Tobacco
International компаниясымен келісімшарттық өндіріс.
Қоймада темекінің белгілі бір маркасын өндіруге қажетті партия құрылды.
Олар брендермен қалыптасады. Престелген темекі қорапшасы кіріс жолына
түседі.
Конвейерде белоруссиялық темекінің маркасын шығаруға арналған. Цехке
кіргеннен кейін шикізат бөлініп, екі жол бойымен жүреді. Бірінде - темекі,
екіншісінде - тамыр (темекі жапырағының орталық бөлігі), ол кез-келген
темекі қалтасының бөлігі болып табылады.
Темекі тамыр: алдымен темекі тамыры ылғалдандырылады, содан кейін
кептіруге арналған силосқа жіберіледі, кесу машинасына, содан кейін
кеңейтуге жіберіледі, онда ол буланады. Содан кейін «жарылған» тамыр
кептіргіш барабанға өтіп, конвейер бойымен темекі қосылған араластыру
сызығына өтеді.
Темекі шикізатының желісі: процестер айтарлықтай ұқсас. Темекі төрт
бөлікке кесіліп, одан кейін дәм беру үшін араматизатор қосылып және
кондициялау процестері жүреді. Содан кейін - ылғалдандыру, кептіру.
Арнайы таразыны қолдана отырып, тамыр мен темекі қажетті аралықта
араласады (темекінің брендіне байланысты), хош иістендіріледі. Нәтиже -
өндірістің келесі сатыларында қолданылатын темекі қалтасы.
Өндіріс процесі сөмкелерді темекі машинасына салудан басталады.
Келесі технологиялық кезең - бұл темекі қалыптастыру. Темекі
қағазы машинаға автоматты түрде беріледі, ал темекі таяқшасы -
ұзын түтік жасалады. Стержень бөлек бөліктерге кесіледі, сүзгі
құрастыру машинасында фильтр өзектері негізге «бекітілген». Бұл
жинақ жиек қағазымен желімделеді, содан кейін екі бөлікке кесіледі.
Темекі дайын болады.
Фотода тек кейбір әрекеттерді көрсетуге болады:
манипуляциялардың көпшілігі машинаның ішінде жасалады және
жоғары жылдамдықта жүреді.
Темекі конвейерден драйв арқылы орау машинасына өтеді - алдымен
пакеттерді, содан кейін блоктарды аламыз.
Барлық процестер автоматтандырылған: жапсырмаларды жапсыру,
ленталарды жапсыру, қалыптастыру, акциздік жапсырмалар
жапыстырылады.
Дайын қораптар қоймаға алып кетеді. Машина өткізу қабілеті
минутына 10000 темекіні құрайды .
ПАЙДАЛАНҒАН
ӘДЕБИЕТТЕР:
1.Тұтынушылық тауарлар :оқу құралы ; Тауартану ; Азық-түлік
емес тауарлар / А. Тулегенов, М. А. Тулегенова. 2-бөлім. -
Қарағанды
2.3935-2000. Сигареты. Общие технические условия (с
изменениями № 1 и 2) / М.: ИПК «Издательство стандартов», 2000г.
3.ГОСТ 30422-96 (ИСО 3612-75). Табак и табачные изделия.
Сигареты. Определение скорости свободного горения
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz