Кептірілген жемістер мен қауын




Презентация қосу
Қазақ ұлттық аграрлық
университеті
«Технология және биоресурстар»
факультеті

Кептірілген
жемістер мен
қауын

Орындаған:ТПП-307п Қайнарбек Ә
Тексерген: Муратбекова Қ
Жоспар
Кіріспе
Негізгі бөлім
Кептірілген жемістер мен қауын
Кептірілген жемістердің адам
денсаулығына пайдасы
Кіріспе
Кептірілген жеміс-жидек ежелгі Қытай елінде тас
ғасырынан бері үйлену тойына берілетін зат ретінде
танылған. Орта ғасырда кептірілген жемістер жеңсік
ас (деликатес) саналған. Қазіргі таңда мұндай өнім
түрі тағамға қосуға, сусын дайындауға және басқа да
қолданыстағы азық.
Негізгі бөлім
Қақ жасау - көкөніс, жеміс-жидектерді үй жағдайында кептіру.
Көкөністерді: сәбіз, сельдерей, петрушка, аскөк, эстрагон, базилика жән
е пастернак тамырларын суық сумен жуып, тазалайды. Содан кейін
тілімдеп немесе қырлы етіп кесіп, ортасына селдір мата немесе жіңішке
жіптен тоқылған тор керілген ағаш рамаға жұқалап жаю керек. Торды
пештегі от жанып біткен соң, 2—3 сағаттан кейін, температурасы 70°С-
дан артпаған жағдайда кірпіштердің үстіне немесе духовкаға қоюға
болады. Кептіру, әдетте, 5—6 сағатқа созылады. Туралған өсімдіктердің
сарғайған және бүлінген жапырақтарын алып тастайды да, кептіруге
арналған көкті салқын сумен мұқият жуып, сосын суын сорғытады,
сабақтарды біріктіріп, шағын буда етіп бастайды. Жылы күндері
будаларды шатырдың астына, сарайда, үйдің төбесінде және басқа да
желдің өтіндегі жерлерде жіпке немесе сымға іліп қойып келтіреді.
Одан кейін оларды ақырына дейін духовканың есігін ашып қойып сонда
кептіруге болады. Ылғалды күндері көкті жуып, майдалап турап, плита
немесе духовкада, 40—50°С температурада 2,5-3,5 сағат кептіру керек
(петрушка үшін 65-70°С). Бұдан жоғары температурада оның хош иісті
заттары буланып ұшып кетеді және витаминдері жойылады. Көктің әр
түрін жеке-жеке кептіреді. Кебуіне қарай көк пен тамырларды
араластырып салқындатады. Сосын тығыз жабылатын банкаға немесе
қаңылтыр қалбырларға салып құрғақ жерде сақтау керек.
Өрік пен шабдалы
Кептіру үшін тек піскен жемісті ғана алу керек. Оны жуғаннан кейін
ортасынан жарып сүйегін ажыратады, Сосын бір қатарға кесілген жағын
жоғары қаратып ыдысқа қою керек. Күн көзінде кептіру 4-5 күнге
созылады. Түнге қарай үйге кіргізіп қою керек, өйткені шық басқан
жемістер ылғалданып қалуы мүмкін. Жеміс жақсы қақталған кезде
оларды бір подносқа қалыңдау етіп жайып, көлеңкеде әбден кептіруге
болады. ЬІдыстарға салынған жемісті пеште немесе духовкада 60-70°С
температурада 10-12 сағат кептіреді. Жүзімді, әдетте, күннің көзінде 4-9
күн бойы кептіреді. Оны кептірер алдында 3—5 секунд ас содасының
қыздырылған (95-97°С-ге дейін) 5 проценттік ерітіндісіне салып алған
жөн. Одан кейін дереу таза сумен жуып ыдысқа салады. Бұлайша өңдеу
кептіруді тездетуге ықпал етеді. Өйткені, жүзімнің сыртында көптеген
майда тесіктер пайда болады. Пеште кептіргенде температура 65-70°С
болу керек. Жүзімді егістікте де кептіруге болады, бұл үшін жүзім
шоғын сырғауылға тартылған сымға байлап қояды.
Қара өрік пен құрма
• Қара өрік қағын жасау үшін тек әбден
піскен жемістерді іріктеп алған соң оны
жуып, жүзімді өңдегендей содамен
өңдеу керек. Қара өрікті күндіз күнге
кептіргеннен кейін түнге қарай татырлық
астына қояды. Оны пеште бірден
кептірмейді, салқындату үшін кідіртіп
алып, екі түрлі әдіспен кептіреді.
Алғашында (3-4 сағаттай) 40-50°С
Құрманы (кептіру үшін піскен, бірақ әлі
температурада келтіреді, сосын 4-5 сағат қатты жемісті құрманы пайдаланады)
кідіртеді. Екінші рет 55-60°С қабықсыз, бойлай немесе көлденеңінен
температурада 10-12 сағат бойы әбден кесіп кептірген дұрыс. Жемістерді
кептіреді. кескенде құрма қарайып кетпес үшін
тоттанбайтын болаттан жасалған
пышақты пайдаланған жөн. Кеплтірілген
құрманың бетінде қантты жұқа қабат
пайда болады және түрі мен
дәмі цукатқа ұқсайды. Қайнату кезінде
оның қышқылтым дәмі қайта
шығатындықтан, кептірілген құрма
компот жасауға жарамсыз.
Алма мен алмұрт қағы
Алма мен алмұрт қағын жасау үшін жемісті ең алдымен жақсылан
жуып, жел қақтырады, сосын қалыңдығы 0,51 ем бөліктерге бөліп,
тұқымын алып тастайды. Ақ түсін сақтап қалу үшін кескен алмаларды
2-3 минут тұз ерітіндісіне (1 л суға 20 г тұз) салады, ал алмұртты оның
буына ұстайды. Қақты шатыр үстіне, үй төбесіне, шошала ішіне
жаняды. Күн көзіне жайылған қақ 3-4 күнде тобарсып қалады.
Духовкада алманы 65-85°C температурада (5-6 сағат), алмұртты 65-
75°C температурада (8-12 сағат) әбден кептіруге
болады. Таңқурай, қара бүлдірген, қарамық жидектерін, сондай-
ақ шиені пеште немесе духовкада шиені 70-75°C температурада (10-12
сағат), жидектерді 40-60°C температурада (2-4 сағат) кептіреді.
Алмұрт:Жемістің құрамында биологиялық белсенділігі өте күшті
заттар иммунитетті көтеріп, ағзадағы зиянды токсиндерді шығарады.
100 гр кептірілген алмұрт құрамында 2,3 гр ақуыз, 62,12 гр көмірсу,
257 ккал бар.
Қауынқақ
Қауынқақты қыста шәйға,нанға қосып жеген жақсы. Жазда
жесең, тәттілігінен ауыз ойылуы мүмкін.Қауынды қабығынан
ажыратып, дәнін алып тастаймыз. Бірақ дәні аяқасты
қалмауы керек. Дәнді бассаң көзің ауырады. Қауынды
жіңішкелеп кесеміз де, іліп қоямыз. Қақ кептіру оңай. Күннің
түсуі мен желдің өбуіне байланысты бір аптадай жайылып
тұрады. Арасында қақтың екі бетін ауыстырып отыру керек.
Сонда бірдей кебеді. Кепкен соң бәрін жинап алып қарбыздың
суымен жуып отырып, шаш өргендей өріп шығады.
Қарбыздың суы шаң-тозаңды жуып қана қоймай, қаққа дәм
үстейді. Оң қолға үшеуін, сол қолға үшеуін алып өрген
соң, тағы да кептіріп қояды. Әбден кепті-ау дегенде шәйға
әкеліп жеуге болады.
• Кептірілген манго. Бұл жеміс ағзаны қажетті барлық
минералдармен қоректендіріп, қандағы қант құрамын
төмендетеді. Теріні жасартатын қасиеті де бар. 100 грамда 9,5 гр
ақуыз, 57,6 гр көмірсу, 640 ккал болады.

• Кептірілген банан. Жемістің бұл түрінде қанттың құрамы өте
көп. Сондықтан ол адамға қуатты мол береді. 100 гр кептірілген
банан құрамында 4,5 гр ақуыз, 54,6 гр көмірсу, 295 ккал бар.

• Кептірілген інжір. Жемістің құрамындағы ерекше ферменттер ас
қорытуды жақсартып, ағзаны темірге байытады. Ал басқа
жемістермен салыстырғанда калийге өте бай. 100 гр кептірілген
інжірде 4,5 гр ақуыз, 54, 6 гр көмірсу, 298 ккал болады.

Ананас. Оның құрамында дәрумендер өте көп. Әсіресе А, С,
көмірсу, жаснұқ, магний, йод және беромелин ферментіне өте бай.
Осы элементтердің арқасында асқорытуды жақсартады. 100 гр
кептірілген түрінде 0,8 гр ақуыз, 82,6 гр көмірсу, 339 ккал болады.
Кептірілген жемістердің адам
денсаулығына пайдасы

Кептірілген жеміс-жидектердің құрамындағы пайдалы
элементтер қан қысымын қалпына келтіріп, шаштың түсуін
тоқтатады. Сонымен қатар, тырнақты қатайтады, жүрек
жұмысын жақсартып, жүйкені тыныштандырады және
ағзадағы артық суды шығарады. Одан өзге қандағы
гемоглобинді бір қалыпта ұстап, барлық клеткаларды
оттекпен қоректендіреді. Асқазан және ішек жұмыстарын
бір қалыпқа түсіреді.
Кептірілген жемістер — тәттісіз өмір сүре алмайтындар
үшін таптырмайтын азық. Жемістің бұл түрінде сахароза,
фруктоза, глюкоза көп болғанымен, калориясы екі есе аз.
Олар ағзаға тез сіңіп кетпей, аз мөлшерде еріп түседі
де, басқа тәттілермен салыстырғанда, қандағы инсулинді
көтермей бір қалыпта ұстайды.

Ұқсас жұмыстар
ҚАСИЕТТЕРІН ЖАҚСАРТУҒА АРНАЛҒАН ОЛАРДЫҢ ҚОСПАЛАРЫ
Ауыр енбекпен жә не спортпен айналысатындардың тамактану ерекшелігі Азық тү лік тауарларының сапасын бақ ылау
Өсімдік - тірі организм
Жапырақты ағаштар
Қауын шыбыны: зияндылығы, биологиясы, морфологиясы, анықтау әдістемесі және күресу шаралары
Түйнек жемістілер
Тамыр түйнектілерді және балауса картопты сараптау
Жидекті жеміс
Сүйекті шырынды жеміс
Құрғақ жемістер
Пәндер