Жүгерінің биологиялық ерекшеліктері мен өсіру технологиясы



Жүгерінің биологиялық ерекшеліктері мен өсіру технологиясы
Орындаған: Шайзада А. С.
Қабылдаған: Джумадилова Г. Б.
Қазақ ұлттық аграрлық унверситеті

Жүгері
Дүниежүзінде жиналатын жүгері дәні өнімінің 20-25%-ы азық-түлік ретінде қолданылады, соның өзінде ол, осы мақсатта ең көп пайдаланылатын дақыл болып есептеледі.
Жүгері дәнінен ұн, жарма, барлығы 250-ден астам тағам түрлері дайындалады.
Жүгерінің құрамында:
А, В, С, Е дәрумендері
фолацин
ниацин
тиамин
калий
магний
крахмал
протеин
қант
түрлі пайдалы майлар
аскорбин қышқылы
минералды тұздар

Жүгері түр тармақтарының айырмашылық белгілері
Белгілері
Тіс тәрізді
Кремнийлі
Крахмалды
Тіс тәрізді кремнийлі
Қантты
Жарылмалы
Крахмалды-қантты
Балауыз тәрізді
Қабықты
Эндоспермнің мүйіз тәрізді бөлігі
Дәннің бүйірлерінде дамыған
Дәннің айналасында күшті дамыған жылтыр
Жоқ, немесе дән төбесінде дамыған
Күшті дамыған, әдетте бүкіл дәнді толтырған
Күшті дамыған, әдетте бүкіл дәнді толтырған
Күшті дамыған, әдетте бүкіл дәнді толтырған
Дәннің айналасында күшті дамыған
Дәннің айналасында күшті дамыған, жылтыр емес
Күшті дамыған
Эндосперімнің ұнды бөлігі
Дәннің ортасында ғана және төбесінде
Дәннің ортасында ғана
Күшті дамыған, әдетте бүкіл дәнді толтырған
Дәннің ортасында
Жоқ
Жоқ, немесе ұрық мағында әлсіз дамыған
Дәннің ортасында ғана
Дәннің ортасында ғана
Жоқ
Дән және оның төбесінің пішіні
Ұзынша тегіс бетті, шеттерінде ойықты
Домалақ тегіс және жылтыр бетті
Домалақ тегіс бетті, собықтың ортасындағы дәндердің төбесінде кішігірек ойық бар
Бұрыс (ми) пішініді беттері әжімделген
Домалақ немесе Ұзынша домалақ беттері тегіс, төбесі дмалақтау немесе құс тұмсығы тәрізді үшкірленген күрішті
Бұрыс (ми) пішініді беттері әжімделген
Домалақ тегіс күңгірт- ақ түсті
Ұзынша келген, тегіс бетті
Домалақ тегіс бетті, күңгірт-ақ түсті
Дәннің ірілігі
Ірі
Негізінен ұсақ тұқымды
Ірі
Ірі
Негізінен ірі тұқымды
Ұсақ тұқымды
Ірі
Ұсақ
Ұсақ

Жүгері жапырақтарын
Ұрықтық
Нағыз сабақтық
Төбе
Орауыш
Жапырақ саны 4-7, кейде одан да көп.
Қолтығында бүршіктер үзілетін ж. ж.
Бүріктер қолтығынан шққандар, осыған сәйкес бүйір өркендер түзілмейді
Жапырақ қынабын құрайтын бөлігі

Жоғары өнімді будандар өндіріске ендірілгенінің арқасында көптеген елдер жүгерінің потенциалды өнімділігін алуға қол жеткізіп отыр.
Елдер, әр га орта есепен
Астық өнім, ц
Қытай
45, 5
Иран
76, 2
Египет
71, 1
Канада
78, 2
Германия
72, 2
Испания
74, 4
Франция
71, 7

2007 жылғы алғашқы жеті жүгері өндіруші елдер
Ел
Өндіріс (тонна)
АҚШ
332. 092. 180
Қытай
151. 970. 000
Бразилия
51. 589. 721
Мексика
22. 500. 000
Аргентина
21. 755. 364
Үндістан
16. 780. 000
Франция
13. 107. 000

Жүгері будандары пісу мерзіміне қарай
ерте пісетіндер
орташа мерзімде пісетіндер
ортадан кеш пісетіндер
кеш пісетіндер
өте кеш пісетіндер
ортадан ерте пісетіндер
Вегетациялық кезеңінің ұзақтығы
80-90 күн
Вегетациялық кезеңінің ұзақтығы 90-100 күн
Вегетациялық кезеңінің ұзақтығы 100-115 күн
Вегетациялық кезеңінің ұзақтығы 115-130 күн
Вегетациялық кезеңінің ұзақтығы 130-150 күн
Вегетациялық кезеңінің ұзақтығы 150 күннен

Назар аударғандарыңызға рахмет!
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz