Жүгерінің биологиялық ерекшеліктері мен өсіру технологиясы




Презентация қосу
Қазақ ұлттық аграрлық унверситеті

Жүгерінің биологиялық
ерекшеліктері мен өсіру
технологиясы

Орындаған: Шайзада А. С.
Қабылдаған: Джумадилова Г. Б.
Жүгері

o Дүниежүзінде жиналатын жүгері дәні өнімінің 20-25%-ы азық-түлік ретінде қолданылады, соның
өзінде ол, осы мақсатта ең көп пайдаланылатын дақыл болып есептеледі.
o Жүгері дәнінен ұн, жарма, барлығы 250-ден астам тағам түрлері дайындалады.

Жүгерінің құрамында:
• А, В, С, Е дәрумендері
• фолацин
• ниацин
• тиамин
• калий
• магний
• крахмал
• протеин
• қант
• түрлі пайдалы майлар
• аскорбин қышқылы
• минералды тұздар
Жүгері түр тармақтарының айырмашылық белгілері

Белгілері Тіс Кремнийл Крахмалд Тіс тәрізді Қантты Жарылма Крахмалд Балауыз Қабықты
тәрізді і ы кремнийлі лы ы-қантты тәрізді
Эндоспермнің Дәннің Дәннің Жоқ, немесе Күшті Күшті Күшті Дәннің Дәннің Күшті
мүйіз тәрізді бүйірлерінде айналасында дән төбесінде дамыған, дамыған, дамыған, айналасында айналасында дамыған
бөлігі дамыған күшті дамыған әдетте бүкіл әдетте бүкіл әдетте бүкіл күшті күшті
дамыған дәнді дәнді дәнді дамыған дамыған,
жылтыр толтырған толтырған толтырған жылтыр емес

Эндосперімні Дәннің Дәннің Күшті Дәннің Жоқ Жоқ, немесе Дәннің Дәннің Жоқ
ң ұнды бөлігі ортасында ортасында дамыған, ортасында ұрық мағында ортасында ортасында
ғана және ғана әдетте бүкіл әлсіз дамыған ғана ғана
төбесінде дәнді
толтырған
Дән және Ұзынша тегіс Домалақ тегіс Домалақ тегіс Бұрыс (ми) Домалақ Бұрыс (ми) Домалақ тегіс Ұзынша Домалақ тегіс
оның бетті, және жылтыр бетті, пішініді немесе пішініді күңгірт- ақ келген, тегіс бетті, күңгірт-
төбесінің шеттерінде бетті собықтың беттері Ұзынша беттері түсті бетті ақ түсті
пішіні ойықты ортасындағы әжімделген домалақ әжімделген
дәндердің беттері тегіс,
төбесінде төбесі
кішігірек дмалақтау
ойық бар немесе құс
тұмсығы
тәрізді
үшкірленген
күрішті
Дәннің ірілігі Ірі Негізінен Ірі Ірі Негізінен ірі Ұсақ тұқымды Ірі Ұсақ Ұсақ
ұсақ тұқымды тұқымды
Жапырақ саны
Ұрықтық 4-7, кейде одан
да көп.

Қолтығында
Нағыз
бүршіктер
сабақтық үзілетін ж. ж.
Жүгері
жапырақтарын
Бүріктер қолтығынан
Төбе шққандар, осыған
сәйкес бүйір
өркендер түзілмейді

Жапырақ
қынабын
Орауыш құрайтын
бөлігі
Жоғары өнімді будандар өндіріске ендірілгенінің арқасында көптеген
елдер жүгерінің потенциалды өнімділігін алуға қол жеткізіп отыр.

Елдер, әр га орта есепен Астық өнім, ц

Қытай 45, 5

Иран 76, 2

Египет 71, 1

Канада 78, 2

Германия 72, 2

Испания 74, 4

Франция 71, 7
2007 жылғы алғашқы жеті жүгері өндіруші елдер

Ел Өндіріс (тонна)

АҚШ 332.092.180

Қытай 151.970.000

Бразилия 51.589.721

Мексика 22.500.000

Аргентина 21.755.364

Үндістан 16.780.000

Франция 13.107.000
Жүгері будандары пісу мерзіміне қарай

ерте орташа
кеш
пісетіндер мерзімде
пісетіндер
пісетіндер

ортадан ортадан өте кеш
Вегетациялық ерте кеш
кезеңінің Вегетациялық Вегетациялық пісетіндер
ұзақтығы пісетіндер кезеңінің пісетіндер кезеңінің
80-90 күн ұзақтығы 100- ұзақтығы 130-
115 күн 150 күн
Вегетациялық Вегетациялық Вегетациялық
кезеңінің кезеңінің кезеңінің
ұзақтығы 90- ұзақтығы 115- ұзақтығы 150
100 күн 130 күн күннен
Назар аударғандарыңызға рахмет!

Ұқсас жұмыстар
Жүгері, өсу аймағы, түрлері
ОҚО, Сайрам ауданы, Көмешбұлақ ауылы жағдайында дәндік жүгері дақылынан жоғарғы өнім алудың технологиясын жасау
Жүгерінің сабақ көбелегі (Ostrinia nubilalis)
Егістіктегі арамшөптермен күресу шаралары
Алғы дақылдар
Қияр
Өсімдіктердің биотехнологиясы өсімдік жасушаларын мәдени өсіруі
Дәнді дақылдардың қара күйе ауруы
Алма жеміс
Жүгері дақылдында тыңайтқыштар ды қолдану жүйесі
Пәндер