Жүгерінің биологиялық ерекшеліктері мен өсіру технологиясы


Slide 1

Жүгерінің биологиялық ерекшеліктері мен өсіру технологиясы

Орындаған: Шайзада А. С.

Қабылдаған: Джумадилова Г. Б.

Қазақ ұлттық аграрлық унверситеті

Slide 2

Жүгері

Дүниежүзінде жиналатын жүгері дәні өнімінің 20-25%-ы азық-түлік ретінде қолданылады, соның өзінде ол, осы мақсатта ең көп пайдаланылатын дақыл болып есептеледі.

Жүгері дәнінен ұн, жарма, барлығы 250-ден астам тағам түрлері дайындалады.

Жүгерінің құрамында:

А, В, С, Е дәрумендері

фолацин

ниацин

тиамин

калий

магний

крахмал

протеин

қант

түрлі пайдалы майлар

аскорбин қышқылы

минералды тұздар

Slide 3

Жүгері түр тармақтарының айырмашылық белгілері

Белгілері

Тіс тәрізді

Кремнийлі

Крахмалды

Тіс тәрізді кремнийлі

Қантты

Жарылмалы

Крахмалды-қантты

Балауыз тәрізді

Қабықты

Эндоспермнің мүйіз тәрізді бөлігі

Дәннің бүйірлерінде дамыған

Дәннің айналасында күшті дамыған жылтыр

Жоқ, немесе дән төбесінде дамыған

Күшті дамыған, әдетте бүкіл дәнді толтырған

Күшті дамыған, әдетте бүкіл дәнді толтырған

Күшті дамыған, әдетте бүкіл дәнді толтырған

Дәннің айналасында күшті дамыған

Дәннің айналасында күшті дамыған, жылтыр емес

Күшті дамыған

Эндосперімнің ұнды бөлігі

Дәннің ортасында ғана және төбесінде

Дәннің ортасында ғана

Күшті дамыған, әдетте бүкіл дәнді толтырған

Дәннің ортасында

Жоқ

Жоқ, немесе ұрық мағында әлсіз дамыған

Дәннің ортасында ғана

Дәннің ортасында ғана

Жоқ

Дән және оның төбесінің пішіні

Ұзынша тегіс бетті, шеттерінде ойықты

Домалақ тегіс және жылтыр бетті

Домалақ тегіс бетті, собықтың ортасындағы дәндердің төбесінде кішігірек ойық бар

Бұрыс (ми) пішініді беттері әжімделген

Домалақ немесе Ұзынша домалақ беттері тегіс, төбесі дмалақтау немесе құс тұмсығы тәрізді үшкірленген күрішті

Бұрыс (ми) пішініді беттері әжімделген

Домалақ тегіс күңгірт- ақ түсті

Ұзынша келген, тегіс бетті

Домалақ тегіс бетті, күңгірт-ақ түсті

Дәннің ірілігі

Ірі

Негізінен ұсақ тұқымды

Ірі

Ірі

Негізінен ірі тұқымды

Ұсақ тұқымды

Ірі

Ұсақ

Ұсақ

Slide 4

Жүгері жапырақтарын

Ұрықтық

Нағыз сабақтық

Төбе

Орауыш

Жапырақ саны 4-7, кейде одан да көп.

Қолтығында бүршіктер үзілетін ж. ж.

Бүріктер қолтығынан шққандар, осыған сәйкес бүйір өркендер түзілмейді

Жапырақ қынабын құрайтын бөлігі

Slide 5

Жоғары өнімді будандар өндіріске ендірілгенінің арқасында көптеген елдер жүгерінің потенциалды өнімділігін алуға қол жеткізіп отыр.

Елдер, әр га орта есепен

Астық өнім, ц

Қытай

45, 5

Иран

76, 2

Египет

71, 1

Канада

78, 2

Германия

72, 2

Испания

74, 4

Франция

71, 7

Slide 6

2007 жылғы алғашқы жеті жүгері өндіруші елдер

Ел

Өндіріс (тонна)

АҚШ

332. 092. 180

Қытай

151. 970. 000

Бразилия

51. 589. 721

Мексика

22. 500. 000

Аргентина

21. 755. 364

Үндістан

16. 780. 000

Франция

13. 107. 000

Slide 7

Жүгері будандары пісу мерзіміне қарай

ерте пісетіндер

орташа мерзімде пісетіндер

ортадан кеш пісетіндер

кеш пісетіндер

өте кеш пісетіндер

ортадан ерте пісетіндер

Вегетациялық кезеңінің ұзақтығы

80-90 күн

Вегетациялық кезеңінің ұзақтығы 90-100 күн

Вегетациялық кезеңінің ұзақтығы 100-115 күн

Вегетациялық кезеңінің ұзақтығы 115-130 күн

Вегетациялық кезеңінің ұзақтығы 130-150 күн

Вегетациялық кезеңінің ұзақтығы 150 күннен

Slide 8

Назар аударғандарыңызға рахмет!


Ұқсас жұмыстар
Жүгері, өсу аймағы, түрлері
ОҚО, Сайрам ауданы, Көмешбұлақ ауылы жағдайында дәндік жүгері дақылынан жоғарғы өнім алудың технологиясын жасау
Жүгерінің сабақ көбелегі (Ostrinia nubilalis)
Егістіктегі арамшөптермен күресу шаралары
Алғы дақылдар
Өсімдіктердің биотехнологиясы өсімдік жасушаларын мәдени өсіруі
Қияр
Дәнді дақылдардың қара күйе ауруы
Алма жеміс
Жүгері дақылдында тыңайтқыштар ды қолдану жүйесі
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz