Маринадталған орамжапырақтың санитарлық бағасын бағалау




Презентация қосу
Қазақстан Республикасының Білім және ғылым министірлігі
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті

Маринадталған
орамжапырақтың санитарлық
бағасын бағалау
ЖОСПАР

I. КІРІСПЕ
II.НЕГІЗГІ БӨЛІМ
III. ҚОРЫТЫНДЫ
IV.ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР
Кіріспе
Маринад - көкөніс, саңырауқұлақ, жеміс -
жидектерден дайындалады. Оған әр түрлі дәмді сірке
суы қышқылы, тұз бен құмшекер қосылады. Маринадтың
жағымды дәмі және хош иісі болады. Оны қою
тағамға, винегрет пен салаттарға тұздық ретінде
пайдаланады. Көкөніс
маринадтарын қиярдан, томаттан, орамжапырақтан,
пияздан, қызылшадан, сарымсақтан, тәтті қызыл
бұрыштан, қабықты бұршақтай, патиссон және
нортулактан (қараот) жасауға болады.
Орамжапырақ өзегінен және жапырақтардан құралады.
Ақ орамжапырақтың пішіні – домалақ, сопақ және сүйір, консистенциясы –
борпылдақ, орташа тығыздықты, тығыз, пісу мерзіміне байланысты – ерте пісетін,
кеш пісетін болып бөлінеді. Ұзын емес ішкі өзегімен және ақ сөлді, тығыз
жапырақтарымен, тығыз ақ орамжапырақ жоғары аспаздық қасиетке ие.
Орамжапырақтың ерте пісетін сұрыптары 0,6-3 кг, орташа тығыздықты, жақсы дәмді.

Орамжапырақтардың орташа кеш пісетін сұрыптары 2-4кг, тығыз, жақсы дәмді,
ақпан-наурызға дейін сақталады, балғын түрде және ашытуға қолданылады.
Орамжапырақтың кеш пісетін сұрыптары 2,5-6,5 кг, ірі, тығыз, жақсы дәмді.
Ашытуға және балғын түрде ұзақ сақтауға қолданылады.
ОРАМЖАПЫРАҚТАРДЫҢ АУРУЛАРЫ
• Саңырауқұлақтармен
• Бұл кезде зақымдалған
туындайды, бұл кезде
жапырақтар
зақымданған жапырақтар
шырыштанады және ақ
шырыштанады, сұр қақпен
түсті қақпен қапталады
қапталады Сұр Ақ шірік
шірік

Тамырлы Теңбілдену
• Орамжапырақ жапырақтарының • Физиологиялық ауру
бактериоз
сабақшаларын қара дақтар түрінде болып табылады және
зақымдайды, жапырақтың өзі сұр немесе қара түсті
сарғаяды, кеуіп кетеді ұсақ нүктелер түрінде
көрінеді
Орамжапырақты Олардың
ашыту мен Ұзақ дәмін және
тұздау екі уақытқа қоректік
мақсатта қасиеттерін
жүргізіледі: сақтау жақсарту
Ашытылған және тұздалған
көкеністердің сапасын органолептикалық
және зертханалық талдау нәтижелері
негізінде анықтайды. Ашытылған
орамжапырақтың, тұздалған қиярлар мен
қызанақтардың топтарының жалпы
мөлшерінің 5%-на дейін сынамаларды
іріктейді. Ашытылған орамжапырақтың,
тұздалған қиярлар мен қызанақтардың әрбір
ашылған бөшкесінен әр тұсынан және
қабаттарынан 1 кг-нан кем емес және 0,5 л
тұздықтан сынама алады.
Тұздалған немесе маринадталған
орамжапырақтар таза ағаш, шыны ыдысьа
әкелінуі тиіс. Олардың органолептикалық
белгілері бөлме температурасында
анықталады.
Санитарлық бағасы
Өзекшенің діңді және қатты бөлшектерінсіз, ірі кесіктерсіз, жапырақтарсыз, біркелкі
туралған немесе шабылған; дәмдеуіштері біркелкі тараған; ашты және бөгде дәмі жоқ,
жағымды қышқыл-тұздалғаан дәмді, сарғыш реңді ашық-сары түсті, тістегенде-
сытырлайды, серпімді, сөлді болуы керек.
Иісі ашытылған өнімге немесе оған қосылған қоспаларға тән, хош иісті болады.
Сөлі аздап майлы, орамжапыраққа қарағанда көбірек өткір дәммен және хош иіспен
сипатталады.
Тұздығы майлы және айқын қышқыл-тұзды дәмге, жасылдау реңді ашық-сары түске ие,
аздап қытырлақ және консистенциясы нығыз.
Зиянкестермен желінген, зақымданған, шіріген және үсіген орамжапырақтардың
өзектердің үлкен кесектері болса, ұсақталған беткі жапырақтармен, ластанған,
өңезделген, шырыштанған, сұр түсті, жұмсақ консистенциялы, жағымсыз ашты
немесе қышқыл дәмді ашытылған орамжапырақтарды сатуға рұқсат берілмейді.
Пайдаланылған әдебиеттер тізімі:
1. В.А.Макаров, В.П.Фролов, Н.Ф.Шуклин “ветеринарно-санитарная
экпертиза с основами технологии и стандартизации продуктов
животноводства”Москва, 1991 жыл
2. Қ.Б.Бияшев,А.С.Тәжібаев “Ветеринариялық санитариялық сараптау
практикумы” Алматы, 2013 жыл
3. Дюсембаев С.Т. Ветеринариялық - санитариялық сараптау. Алматы
2013ж
4. Т. Телеуғали., С. Қырықбайұлы., Мал дәрігерлік – санитарлық сараптау
және мал шаруашылығы өнімдерінің технологиясы мен стандарттау
негіздері. –Алматы, -1998ж.
5. Интернет желісі.
Назарларыңызға рахмет!!!

Ұқсас жұмыстар
Маринадталған жемістер
Металл қоспаларының мөлшері
Орамжапырақ
КӨШЕТТІК ӘДІСТІҢ МАҢЫЗЫ
Көктемде тамақтану
Бірінші ұрпақ будандары үшін будандастыру кезінде көбінесе гетерозис тән қасиет
Диета түрлері
Копенгаген қаласы болса, Geranium бесінші орында
Тауарлы балық
Сын есім туралы түсініктерін қалыптастыру
Пәндер