Еттің балаусалығын зертханалық әдістермен тексеру




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы ауыл шаруашылығы министрлігі
Қазақ Ұлттық Аграрлық Университеті
“Ветеринариялық санитариялық сараптау және гигиена”
кафедрасы

Тақырыбы: « Еттің балаусалығын зертханалық әдістермен тексеру»
«Сойыс малдарын тексеру, ет және ет өнімдерін малдәрігерлік-санитариялық
сараптау ережелеріне» (I988) сәйкес, етті ауру, жанталасып жатқан малдан
алынғаны туралы күдіктенген жағдайда, етті сезімдік тексеруден
бактериоскоптаудан баска рН анықталады, пероксидаза реакциясы, әл сиыр етіне
формольды сынақ жүргізіледі.
Еттің сутек иондарының шоғырлануын (концентрациясын) (рН),
перексидаза реакциясын және формолды сынақты жүргізу үшін ет 20-24 сағат
жетілуі қажет. Етті физикалық-химиялық тексеру үшін малдәрігерлік
зертханасына 200 гр үлгі жіберіледі. Сонымен қатар, етті бактериологиялық
тексеру үшін ағзалар және 2-3 лимфа түйіндерінен сынамалар жіберіледі.
Бактериоскоптау. Етті бактериоскопиялық тексеру химиялық, биохимиялық
тексеруден бхрын жүргізіледі. Оның кейбір індетгерді (топалаң, карасан, шошқа
тіпмесі мен пастереллез, дипло және стрептококкты індеттер) анықтауда үлкен
маңызы бар. Соңымен катар еттің және ағзалардың жалпы бактериялық
залалданудын анықтайды.
Бактериоскопиялық тексеру үшін еттің, ағзалардың ішкі қабатынан шыңды
дайындалады. Ол үшін ағзаның беткі қабаты ыстық қалақшамен немесе басқа да
металл күралмен күйдіріліп, ішкі жағынан бір бөлігі кесіліп алынады да, төсеніш
шыньща 2-10 щғьлнды дайындалады. Жиынды ауада кептіріліп, спиргг шамының
жалынында бекітіліп, Г рамм әдісімен боялады. Микроскоптау иммерсиялық
жүйемен жүргізіледі. Сау малдан алынған етте нетізінен микробтар байқалмайды,
ал ауру малдан алынған me map тәріздес немесе әр түрлі таяқша микробтар
кездеседі.
Малдәрігерлік зертханада бактериоскопиялық тексеруден кейін бакте. риологиялық
тексеру жүргізіледі (оны жүргізу әдісі 4 -тарауда әнгімеленген).
pH анықтау
Етгеті сутек иондары концентрациясы малды сою кезіндеті
“көмірсутетінің (углеводтар) шамасына және ет ферменттерінің
белсенділігіне байланысты. Тірі мал етінің реакциясы сілтілеу. Сау
мал сойылғаннан кейін, етгеті ферментациялық қүбылыстар
нәтижесінде сутек иондарының көлемі қышқыл жағына ауысады. Бір
тәуліктен соң рН 5,6-5,8 -ге дейін түседі. Ауру немесе жанталасып
жатқан малдан алынған етте рН төмендеуі баяу жүреді. Шаршаған,
ауру малдан алынған етге рН-тың мөлшері 6,3-6,5, ал сау малдан
алынған етте 5,7-6,2. рН потонциометрлік әдіспен аныкталады.
1-сурет. рН-ты анықтауға арналған әмбебап ионометр ЭВ-74
Патонциометрлік тәсіл. Патонциометрлер сутек иондарының
шоғырлануын (концентрациясын) (рН) электрометрлік әдіспен анықтауға
арналған құралдар рН метр-340, ионометр ЭВ-74 т.б. (1-сурет). РН-ты
анықтау әр қүрапға берілетін нүсқаулар бойынша 1:10 есебіне
дайындалған еттің судағы сығындысымен жүргізіледі. 1:10 есебіндеті
сығындыны дайындау үшін 10 гр. таза етті майдалап турап, фарфор
келішесінде мыжғылайды. Жалпы көлемі 100 мл болатын тазатылған
судан келішете аздап құйып жақсылап араластырьшады. Ет мьшжасын
колбаға салып, фарфор келішесі, келсапты қалған сумен жақсылап жуып,
колбаға қүяды. Колбаны тығындап 3 мин шайқайды да 2 минут
щндырады. Соңан соң тағы да 2 мин шайқап, үш қабат дәкеден, артынша
сүзгі қағаздан өткізеді.
Пероксидазаны анықтау реакциясы. Етте пероксидаза ферменті болса,
сутетінің асқын тотығын ыдыратып, түзілген қышқыл бензидинді тотықтырады.
Реакция нәтиже-сінде пайда болған паранхинондимид, толық тотықпаған
бензидинмен көкшіл-жасыл, кейіннен коңыр түсті қоспа түзеді. Бұл реакция
пероксидаза ферментінің белсенділігіне байланысты. Сау малдан алынған етпе
фермент аса белсенді, ауру немесе жанталат бауыздалған етте ферменттің
белсенділігі төмен.
Пероксидаза ферментінің белсенділігі басқа ферменттер секілді ортаның рН-да
байланысты, детенмен толық сәйкестілік байқалмайды. Сығындынын (}:4) pH 6-дан
төмен болған жағдайда көбіне бензидин реакциясы оң, рН 6,16,2 күмәнді, рН 6,2-
ден жоғары болған жағдайда теріс нәтиже көрсетеді.
Формолды реакция. (Г.В. Колоболөтекий және Б.В. Кисилев бойынша). Қатты
ауырған малдың тірі кезінде етте аюатгың ыдырауынан пайда болатын
полипептидтер, пептидтер, амин қышқылдары, т.б. көгггеп жиналады. Бұл реакция
осы заттарды формальдетид көметімен түндыруға нетізделген. Реакцияны жүргізу
үшін 1:1 есебімен дайындалған сығынды қажет. Бұл үшін сіңірден, майдан
тазартылған 10 гр ет фарфор келішееінде қайшымен майдалап туралады. Оған 10 мл
физиологиялық ерітінді және 10 тамшы 0,| H күйдіргіш натр ерітіндісі қосылады. Ет
келсаптың көметімен мыжьшады. Шыны таяқшаның көметімен, мьшжаны колбаға
ауыстырып, ақ затты түндыру үшін кайнағанға шейін қыздырады. Колбаны шүмектен
ағып түрған суық сумен, салқындатып, қосынды 5 тамшы 5%-ті қымыздық
қышқылымен бейтараптаньшырьшады да пробиркаға қағаз сүзгіден өткізіледі.
Сүзінді Бұлдыр болса, оны екінші рет қағаз сүзгіден өткізеді немесе
центрифугалайды.
Сығынды көбірек қажет болған жағдайда 20 немесе 30 rp ет алып, басқа
қоспаларды да соңша есе көбейту қажет.
Өндірістен шығатын формалин қышқылды болатындыюан, оны бейтараптау кажет.
Ол үшін оған 0,1 н күйдіргіш натр ерітіндісі, бірдей көлемде қосьшған 0,2%-11'
нейтральрот және метил көгі индикаторларының, көк түстен жасьшға ауысқанынша
қосады.
Жұмысты жүргізу тәртібі. Пробиркаға 2 мл сығынды қүйьшып оған l мл
бейтараптандырьшған формалин қосьшады. Жантасып жатқан, қатты ауру малдан
немесе өлексені сойғаннан алынған ет сығындысы Бұл реакцияда тығыз қойыртпақ
түзейді. Ауру малдан алынған ет сығындысында үлпек түзеледі. Сау мал етінің
сығындысы сұйық және мөлдір, кейде аздап бұлыңғырланады. Сау малдан алынған
ет цшасының сыртқы түр-түсі тартымды, уытты микробтар жоқ, рН 5,7-6,2,
пероксидаза реакциясы оң, ал формольды реакциясы теріс нәтиже береді.
Ауру және aca зорыққан малдан алынған er Hamap қансызданған, рН 6,3, 6,5,
псроксидаза реакциясы теріс, ал формольды реакциясы оң (үлпек).
Жангаласып жатқан малды союдан алынған ет нашар қансызданадьд, лимфа
түйіндері көкшіл немесе көкшіп-қызыл, рН 6,6 және одан да жоғары, пероксидаза
реакциясы теріс, ал формольды реакциясы тығыз қойыртпақ түзейді.

Ұқсас жұмыстар
Құс шаруашылығы өнімдерін ветсансараптау
Еттің балаусалығын сезімдік көрсеткіштері арқылы анықтау
ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАУ пәні
Антибиотиктермен емделген немесе аурудың алдын алу үшін берілген жануарлар Антибиотикті қолдану ережесінде көрсетілген уақыт өткенше
Шұжықтың химиялық құрамы
ГОСТ және ОСТ,олардың су,ауа,топырақ,сүт,ет және мал шаруашылығы өнімдерін микробиологиялық және вирусологиялық бағалауға қажеттілігі
Зертханалық зерттеудің мақсаты
Жұқпалы ауруларға қарсы профилактикалық және емдеу шаралары
МАЛ ТҰҚЫМЫ
Улануды емдеудің жалпы принциптері
Пәндер