Қазақстан Республикасына құс етін импорттауға қойылатын ветеринариялы - санитариялық талаптар




Презентация қосу
Қазақстан Республикасына
құс етін импорттауға
қойылатын ветеринариялы-
санитариялық талаптар
Сабақтың мақсаты:

Мемлекет аймағына
импортталатын құс етіне
қойылатын ветеринариялық-
санитариялық талаптарды игеру
Қазақстан Республикасы аумағына
мемлекеттік ветеринариялық қызметінің
бақылауында болатын, өнімді экспортқа
шығару туралы мемлекеттің орталық
ветеринариялық қызметінің рұқсаты
бар,мекемелерде сау құстарды өңдеуден
өткен және сойылған жерден алынған құс
еті әкелінуге рұқсат етіледі.
Бройлер еті

Бройлер тауығы
Қазақстан Республикасына экспортталануға
арналған құс еті сойыс алдындағы ветеринариялық
қарауға жатқызылады, ал ұшалары мен ағзалары
сойғаннан кейінгі ветеринариялық-санитариялық
зерттеуге жатқызылады.
Ет жұқпалы аурулардан таза, әкімшілік аумақтар
мен шаруашылықтардан шыққан сау сойылған
құстардан алынады.
Сонымен қатар: үйрек және қаз шаруашылықтары
соңғы 6 айда Ньюкасл ауруының,орнитоздан,
үйрек балапандарының вирусты гепатитінен,
тұмаудан сау болуы керек.
Түйеқұс еті
Күркетауық еті өндірісі
Қаз еті
Құс етінің балаусалығын
анықтау

Құс етінің балаусалығын анықтау, ол сезімдік,
химиялық, микроскопиялық анализдер жүргізу
үшін бір партиямен келген құс етінің, таңдалған
жәшіктерінен үш құс ұшасы алынады. Алынған
үлгі пергамент қағазына оралып, сүргі басылып
жолдама хатпен зертханаға жіберіледі. Негізінен,
құс етінің балаусалығы сезімдік зерттеу әдісімен
анықталады. Егер ет ескірген деген күдік туса
химиялық микроскопиялық анализдер жүргізіледі.
ҚР Статистика комитетінің мәліметіне сүйенсек, 2019
жылдың бірінші жарты жылдығында құс еті 5,4%-ға
қымбаттады. Оған дейінгі жылдары да баға тұрақты
түрде өсіп келгені белгілі. Бұған себеп, құс етінің 50%
-ы елімізге Ресей мен Беларусь елінен әкелінеді. Әйтсе
де, алдағы жылдары бұл олқылықтың орны толуы
мүмкін. Құс өсірушілер одағының президенті Руслан
Шарипов жыл соңына дейін отандық құс фабрикалары
ішкі нарықтың 60%-ын қамтитынын айтты. Бұған басты
себеп жақында «ҚазРосбройлер» құс фабрикасының
жұмыс істей бастауы.
Бірінші реттік фабрикалар екінші реттік фабрикаларға арнап
«асыл тұқымды» өнім мен гибридтік формалар шығарады.
Ал екінші реттік өндіріс - аталық пен аналықтарды қосып,
гибрид жұмыртқалар алуға негізделеді. Нәтижесінде олар
құс фабрикаларының инкубациялық цехтарына жеткізіледі.
Осылайша Қазақстанда құстарды репродукциялау шетелден
келетін құстарға тәуелді болып отыр. «Біздің «Алатау» деген
мекиен тауығымыз болған. Ол біздің климатқа бейімделген
еді. Шетелден келетін тауыққа уақытында су бермесең, айлап
жұмыртқа ала алмайсың. Ал «Алатау» күннің суығында да,
ыстығында да өнім беретін. Қазір бұл мекиен тауығымызды
Башқұрстанда өсіреді. Олар бұл тауық тұқымын ауыл
шаруашылығы құлдыраған жылдары алып кеткен», – деп
атап өтті одақ басшысы.
Жақында Ауыл шаруашылығы министрі
Сапархан Омаров 2021 жылы Қазақстан 300
мың тонна құс етін дайындап, нарықтағы
сұранысты толықтай қамтитынын айтқан.
Егер министрдің айтқаны орындалса, құс еті
нарығы 50%-дық импортқа тәуелділіктен
арылып, баға тұрақтауы мүмкін. Өйткені
отандық құс етінің құны Ресей мен
Беларусьтен төмен.
Назар қойып
тыңдағандарыңыз
ға рахмет!!!

Ұқсас жұмыстар
Консервілер сапасына қойылатын талаптар
Қазақстан Республикасына ет консервілерін импорттауға қойылатын ветеринариялық санитариялық талаптар
Тағамның санитариялық қауіпсіздігіндегі ветеринариялық қызметтің маңызы
Жануарларды тасымалдауға дайындау және тасымалдау кезіндегі мемлекеттік бақылау жүргізу
Тауықтарды торға тасымалдау
ЖАНУАРЛАРДЫ ТАСЫМАЛДАУҒА ДАЙЫНДАУ БАРЫСЫ
Жануарларды тасымалдауға дайындау
Құс шаруашылығы өнімдерін инфекциялық аурулар кезінде ветеринариялық - санитариялық сараптау. Құс шаруашылығы өнімдерін инвазиялық аурулар кезінде ветеринариялық - санитариялық сараптау
Құс шаруашылығы өнімдерін инфекциялық және инвазиялық аурулар кезінде ветеринариялық - санитариялық сараптау
Құс етінің классификациясы. Жұмыртқаны жинау, сорттау, буу және тасымалдау
Пәндер