Тұнба және қайнатпалар түсінігі



ТҰНДЫРМА ЖӘНЕ ҚАЙНАТПАЛАРДЫ ДӘРІХАНАЛЫҚ ЖАҒДАЙЛАРДА АЛУДЫҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫНЫҢ НЕГІЗІ.

ЖОСПАР
Кіріспе
Негізгі бөлім
Тұнба және қайнатпалар түсінігі
Технология ерекшеліктері
Қолданыстағы аппараттар
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер

Кіріспе
Қазіргі уақытта сұйық дәрілік түрлер ретінде белгілі бір тұндыру режимінде өсімдік материалдарын сумен өңдеу жолымен алынатын күрделі көп компонентті, аралас дәрілік препараттар кеңінен қолданылады.
Тұнбалар мен қайнатпалар - дәрілік өсімдік шикізатынан су алу болып табылатын сұйық дәрілік түрлер.

Тұнбалар
Бұл өсімдік шикізатынан спирттік сору.
Зауытта дайындалғандықтан ұзақ уақыт сақталуы мүмкін.
Сығындылардан тұнбалар аз концентрациямен ерекшеленеді.
Тұнбалары тамшылап дозаланады .

Тұнбалардың түрлері
Спиртке күшті тұнбалар. Олардың бекінісі-30-60%. Олар шөптерді, жидектерді немесе жапырақтарды талап етеді.
Күштілігі 30-60% дәмді спирт тұнбалары дәмдеуіштерді пайдалана отырып, сүзіп немесе ректификациялық колонкада айдау арқылы дайындалады.
18-25% күшті тәтті сусындар. Оларды дайындау үшін жидектер мен жемістер жақсы. Ликерлерден олар аз мөлшерде қант бар - 1 литр сусынға 150-300 грамм.

Емдік тұнбалардың бірнеше түрі бар:
тәбетті жақсартушы;
ауруды басушы;
дезинфекциялаушы;
қан ұюына ықпал ететін;
тонизирлеуші.

Бұл дәрілік түрлердің ерекшеліктері:
олар енжар, созылмалы ауруларды емдеу үшін қолданылады және алғашқы медициналық көмек көрсету үшін пайдаланылмайды;
ДЗ-тың бұл түрі көбінесе үйде науқастар дайындайды. Осы дәрілік түрдің артықшылығы әсер ететін заттардың табиғи құрамы болып табылады.

НЕГІЗГІ БӨЛІМ. ТЕХНОЛОГИЯ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ
Дәрілік өсімдік шикізаты (ДӨШ) - медициналық қолдануға рұқсат етілген өсімдік тектес дәрілік заттарды (дәрілік заттарды) және дәрілік түрлерді алу үшін кептірілген (кейде жаңа) түрде пайдаланылатын тұтас дәрілік өсімдіктер немесе олардың бөліктері.
Тұнбалар мен қайнатпалар тиісті фармакопеялық мақалалар немесе нормативтік құжаттама талаптарына жауап беретін дәрілік өсімдік шикізатынан алынады. Су алу үшін дәрілік өсімдік шикізаты пайдаланылады: тұтас, ұсақталған, ұнтақ.

Лекарственное растительное сырье
Побеги
Cormus
Жидектер
Baccae
Шөп
Herba
Кора Cortex
Жуашық Bulbi
Түйнек Tubera
Тұқым Semina
Жемістер Fructus
Гүл Alabastrae
Листья Folia

ДӘРІЛІК ӨСІМДІК ШИКІЗАТЫН ҚАЙТА ӨҢДЕУ ЖОЛДАРЫ
Өсірілетін шикізат "ангро" (партиясы)
* тұтас
* бастырылған
* нығыздалған
Жабайы өсетін шикізат "ангро" (партиясы)
* тұтас
* бастырылған
* нығыздалған
Қайта өңдеу кәсіпорындары

Фармацевтикалық
кәсіпорындар
Дәріханалар
Жеке заттардың препараттары
Тұнбалары
Экстрактар
Басқа дәрілік заттар
Су алу(тұнбалар мен қайнатпалар)
Дәрілік шай
Оралған өнім ДЗ; алымдар (серия)

Тұнбалар мен қайнатпалар - дәрілік өсімдік шикізатынан су алу болып табылатын сұйық дәрілік нысандар, сондай-ақ құрғақ немесе сұйық экстрактілердің (концентраттардың) су ерітінділері.
Су алу (сору) - аралас дисперсиялық жүйелер: шынайы ерітінділерді, ЖМС ерітінділерін, коллоидты ерітінділерді, суспензиялар мен эмульсияларды біріктіру.
Құрғақ өсімдік шикізаты
Экстрагент (су)
Белгілі бір тұндыру режимінде:
(температурасы, уақыты)
Су алу

Су алу құрамы
Ілеспе
(баласты) заттар
Фармакологиялық белсенді (әсер етуші) заттар
алкалоидтер,
гликозидтер,
эфир майлары,
илеу заттары және т. б.
қант,
крахмал,
пектиндер,
пигменттер,
шайырлар және т. б

ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕСС
Суды алу кезінде дәрілік өсімдік шикізатын перфорацияланған инфундирлік стаканға, содан кейін алдын ала қайнаған су моншасында 15 мин бойы қыздырылған инфундиркаға салып, су сіңірудің тиісті коэффициентін ескере отырып алынған бөлме температурасының суын құйып, қақпақпен жабады және қайнаған су моншасын тұндырады. Содан кейін инфундирканы су моншасынан алады, бөлме температурасында белгілі бір уақыт бойы ұстайды, содан кейін дәрілік өсімдік шикізатының Сығылған қалдығын сүзеді және су алудың ұйғарылған көлеміне дейін қосады.

Көлемі 1000 - 3000 мл Сулы бөліністерді дайындағанда су моншасында тұндыру уақыты 10 минутқа артады және тиісінше 25 және 40 минутты құрайды.
Құрамында эфир майы бар дәрілік өсімдік шикізаты үшін су моншасында тұндыру уақыты шикізаттың морфологиялық тобына байланысты емес және 15 мин, бөлме температурасында - 45 мин құрайды.

Құрамында күшті әсер ететін немесе улы биологиялық белсенді заттар (жүрек гликозидтері, алкалоидтары) бар дәрілік өсімдік шикізатынан су алу кезінде белгілі бір биологиялық белсенділігі бар (мұз) немесе әсер ететін заттардың белгілі бір пайыздық құрамы бар дәрілік өсімдік шикізатын қолданады. Биологиялық белсенділігі көп немесе әсер етуші заттар көп дәрілік өсімдік шикізатын оны келесі формула бойынша есептей отырып, жазылғаннан аз мөлшерде алады:

Онда
m-су алу үшін қажетті дәрілік өсімдік шикізатының саны, г;
А-дәрілік өсімдік шикізатының тіркелген саны, г;
Б-дәрілік өсімдік шикізатындағы іс-әрекет бірліктерінің нақты саны немесе құрамында 1 г шикізаттағы биологиялық белсенді әсер ететін заттардың болуы. %;
В - дәрілік өсімдік шикізатындағы әсер ету бірліктерінің стандартты құрамы немесе 1 г шикізаттағы биологиялық белсенді әсер ететін заттардың құрамы % - бен.

Шикізаттан экстемпоральды су алу кемшіліктері:
Сақтау кезінде төзбеушілік, өйткені экстрагент су болып табылады, ал ДЗ құрамында микроорганизмдер мен ферменттер бар.
Дәрілік нысаны кез келген жағдайда стандартты емес болып табылады
Дайындау кезінде - ұсақтау, аппаратура және т. б. арнайы тәсілдер қажет
ДЗ-тан су бөлінуін дайындау кезінде дәрілік заттардың концентрацияланған ерітінділерін қолдануға болмайды, өйткені су бөлінісінің сұйылту орын алады.

Су алуды алу үшін пайдаланылатын аппаратура мен шағын механикаландыру құралдары. Аппаратура материалына қойылатын талаптар:
өсімдік материалымен өзара іс-қимыл жасамауы тиіс
алынатын заттармен химиялық реакцияларға түспеу
жақсы жылу өткізгіштігі және механикалық беріктігі болуы

Еңбек өнімділігін арттыру және су алу сапасын жақсарту үшін әр түрлі типтегі инфундир аппараттарын пайдаланады: АИ-3, АИ-3М, АИ-14. Инфундирлік аппараттарда тұнбаларды дайындау процесін автоматтандыруға мүмкіндік беретін қыздыру реттегіштері мен таймерлері болады.
АИ-3

Сақтау
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz