Тұнба және қайнатпалар түсінігі




Презентация қосу
ТҰНДЫРМА ЖӘНЕ
ҚАЙНАТПАЛАРДЫ
ДӘРІХАНАЛЫҚ
ЖАҒДАЙЛАРДА АЛУДЫҢ
ТЕХНОЛОГИЯСЫНЫҢ НЕГІЗІ.
ЖОСПАР
Кіріспе
Негізгі бөлім
Тұнба және қайнатпалар түсінігі
Технология ерекшеліктері
Қолданыстағы аппараттар
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер
КІРІСПЕ
Қазіргі уақытта сұйық дәрілік түрлер ретінде белгілі бір
тұндыру режимінде өсімдік материалдарын сумен өңдеу
жолымен алынатын күрделі көп компонентті, аралас
дәрілік препараттар кеңінен қолданылады.
Тұнбалар мен қайнатпалар – дәрілік өсімдік
шикізатынан су алу болып табылатын сұйық дәрілік
түрлер.
ТҰНБАЛАР
Бұл өсімдік шикізатынан спирттік сору.
Зауытта дайындалғандықтан ұзақ уақыт сақталуы мүмкін.

Сығындылардан тұнбалар аз концентрациямен

ерекшеленеді.
Тұнбалары тамшылап дозаланады .
ТҰНБАЛАРДЫҢ ТҮРЛЕРІ
Спиртке күшті тұнбалар. Олардың бекінісі-30-60%.
Олар шөптерді, жидектерді немесе жапырақтарды
талап етеді.

Күштілігі 30-60% дәмді спирт тұнбалары
дәмдеуіштерді пайдалана отырып, сүзіп немесе
ректификациялық колонкада айдау арқылы
дайындалады.

18-25% күшті тәтті сусындар. Оларды дайындау үшін
жидектер мен жемістер жақсы. Ликерлерден олар аз
мөлшерде қант бар – 1 литр сусынға 150-300 грамм.
ЕМДІК ТҰНБАЛАРДЫҢ
БІРНЕШЕ ТҮРІ БАР:
тәбеттіжақсартушы;
ауруды басушы;
дезинфекциялаушы;
қан ұюына ықпал ететін;
тонизирлеуші.
БҰЛ ДӘРІЛІК ТҮРЛЕРДІҢ
ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ:
олар енжар, созылмалы ауруларды
емдеу үшін қолданылады және алғашқы
медициналық көмек көрсету үшін
пайдаланылмайды;
ДЗ-тың бұл түрі көбінесе үйде
науқастар дайындайды. Осы дәрілік
түрдің артықшылығы әсер ететін
заттардың табиғи құрамы болып
табылады.
НЕГІЗГІ БӨЛІМ.
ТЕХНОЛОГИЯ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ
Дәрілік өсімдік шикізаты (ДӨШ) – медициналық
қолдануға рұқсат етілген өсімдік тектес дәрілік заттарды
(дәрілік заттарды) және дәрілік түрлерді алу үшін
кептірілген (кейде жаңа) түрде пайдаланылатын тұтас
дәрілік өсімдіктер немесе олардың бөліктері.
Тұнбалар мен қайнатпалар тиісті фармакопеялық
мақалалар немесе нормативтік құжаттама
талаптарына жауап беретін дәрілік өсімдік шикізатынан
алынады. Су алу үшін дәрілік өсімдік шикізаты
пайдаланылады: тұтас, ұсақталған, ұнтақ.
Побеги Жемістер
Cormus Fructus
Шөп Тұқым
Herba Semina

Листья Лекарственное Гүл
Folia растительное сырье Alabastrae

Жидектер Түйнек
Baccae Tubera
Кора Жуашық
Cortex Bulbi
ДӘРІЛІК ӨСІМДІК ШИКІЗАТЫН
ҚАЙТА ӨҢДЕУ ЖОЛДАРЫ
Жабайы өсетін шикізат Өсірілетін шикізат
"ангро" (партиясы) "ангро" (партиясы)
* тұтас * тұтас
* бастырылған * бастырылған
* нығыздалған * нығыздалған

Қайта өңдеу кәсіпорындары
Фармацевтикалық
кәсіпорындар Дәріханалар

•Жеке заттардың •Су алу(тұнбалар мен
препараттары қайнатпалар)
•Тұнбалары •Дәрілік шай
•Экстрактар •Оралған өнім ДЗ;
•Басқа дәрілік заттар алымдар (серия)
Тұнбалар мен қайнатпалар – дәрілік өсімдік
шикізатынан су алу болып табылатын сұйық дәрілік
нысандар, сондай-ақ құрғақ немесе сұйық
экстрактілердің (концентраттардың) су ерітінділері.
Су алу (сору) - аралас дисперсиялық жүйелер: шынайы
ерітінділерді, ЖМС ерітінділерін, коллоидты
ерітінділерді, суспензиялар мен эмульсияларды
біріктіру.
Құрғақ өсімдік шикізаты Экстрагент (су)

Белгілі бір тұндыру режимінде:
(температурасы, уақыты)

Су алу
Су алу құрамы

Фармакологиялық Ілеспе
белсенді (әсер етуші) (баласты) заттар
заттар

•алкалоидтер, •қант,
•гликозидтер, •крахмал,
•эфир майлары, •пектиндер,
•илеу заттары және т. б. •пигменттер,
-шайырлар және т. б
ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕСС
Суды алу кезінде дәрілік өсімдік шикізатын
перфорацияланған инфундирлік стаканға, содан кейін
алдын ала қайнаған су моншасында 15 мин бойы
қыздырылған инфундиркаға салып, су сіңірудің тиісті
коэффициентін ескере отырып алынған бөлме
температурасының суын құйып, қақпақпен жабады
және қайнаған су моншасын тұндырады. Содан кейін
инфундирканы су моншасынан алады, бөлме
температурасында белгілі бір уақыт бойы ұстайды,
содан кейін дәрілік өсімдік шикізатының Сығылған
қалдығын сүзеді және су алудың ұйғарылған көлеміне
дейін қосады.
Көлемі 1000 – 3000 мл Сулы бөліністерді дайындағанда су
моншасында тұндыру уақыты 10 минутқа артады және
тиісінше 25 және 40 минутты құрайды.

Құрамында эфир майы бар дәрілік өсімдік шикізаты үшін
су моншасында тұндыру уақыты шикізаттың
морфологиялық тобына байланысты емес және 15 мин,
бөлме температурасында – 45 мин құрайды.
Құрамында күшті әсер ететін немесе улы
биологиялық белсенді заттар (жүрек
гликозидтері, алкалоидтары) бар дәрілік өсімдік
шикізатынан су алу кезінде белгілі бір
биологиялық белсенділігі бар (мұз) немесе әсер
ететін заттардың белгілі бір пайыздық құрамы
бар дәрілік өсімдік шикізатын қолданады.
Биологиялық белсенділігі көп немесе әсер етуші
заттар көп дәрілік өсімдік шикізатын оны келесі
формула бойынша есептей отырып,
жазылғаннан аз мөлшерде алады:
Онда
m-су алу үшін қажетті дәрілік өсімдік шикізатының саны, г;

А-дәрілік өсімдік шикізатының тіркелген саны, г;

Б-дәрілік өсімдік шикізатындағы іс-әрекет бірліктерінің нақты саны
немесе құрамында 1 г шикізаттағы биологиялық белсенді әсер
ететін заттардың болуы. %;

В – дәрілік өсімдік шикізатындағы әсер ету бірліктерінің
стандартты құрамы немесе 1 г шикізаттағы биологиялық белсенді
әсер ететін заттардың құрамы % - бен.
ШИКІЗАТТАН ЭКСТЕМПОРАЛЬДЫ СУ
АЛУ КЕМШІЛІКТЕРІ:
Сақтау кезінде төзбеушілік, өйткені экстрагент су болып
табылады, ал ДЗ құрамында микроорганизмдер мен
ферменттер бар.
Дәрілік нысаны кез келген жағдайда стандартты емес
болып табылады
Дайындау кезінде - ұсақтау, аппаратура және т. б.
арнайы тәсілдер қажет
ДЗ-тан су бөлінуін дайындау кезінде дәрілік заттардың
концентрацияланған ерітінділерін қолдануға
болмайды,өйткені су бөлінісінің сұйылту орын алады.
СУ АЛУДЫ АЛУ ҮШІН ПАЙДАЛАНЫЛАТЫН
АППАРАТУРА МЕН ШАҒЫН
МЕХАНИКАЛАНДЫРУ ҚҰРАЛДАРЫ.
АППАРАТУРА МАТЕРИАЛЫНА
ҚОЙЫЛАТЫН ТАЛАПТАР:

өсімдік материалымен өзара іс-қимыл
жасамауы тиіс
алынатын заттармен химиялық реакцияларға
түспеу
жақсы жылу өткізгіштігі және механикалық
беріктігі болуы
Еңбек өнімділігін арттыру және су алу сапасын жақсарту
үшін әр түрлі типтегі инфундир аппараттарын
пайдаланады: АИ-3, АИ-3М, АИ-14. Инфундирлік
аппараттарда тұнбаларды дайындау процесін
автоматтандыруға мүмкіндік беретін қыздыру
реттегіштері мен таймерлері болады.

АИ-3
САҚТАУ
Тұнбалар сақтау кезінде тұрақты. Сондықтан оларды
көптеген тәсілдерге қауіп төндірмей жазуға болады.
Осылайша, тұнбаларды жазудың эмпирикалық
ережесі миллилитр мөлшерінде пайда болды, олар
тамшылар қанша мөлшерде дозаланады. Бұл ретте
науқас тұнбаның екі есе мөлшерін алады (20 мл = =
40-қабылдаулар; 25 мл = 50 қабылдаулар). Бұл әдіс
тұнбалардың қоспаларын жазып беру кезінде әсіресе
ыңғайлы.
Егер тұнбаның қоспасында көптеген ингредиенттер
бар болса, онда оған әдетте өз аты беріледі (мысалы,
Зеленин тамшысы) және ол дайын патенттелген
дәрілік түрі ретінде жазылады.
ҚОРЫТЫНДЫ
Қорытындылай келе, қазіргі уақытта сұйық дәрілік
түрлер ретінде белгілі бір тұндыру режимінде
өсімдік материалдарын сумен өңдеу жолымен
алынатын күрделі көп компонентті, аралас дәрілік
препараттар кеңінен қолданылады.
Су сорғыштарын (алу) алудың мақсаты — өсімдік
материалының биологиялық белсенді компоненттері
(алкалоидтар, гликозидтер, эфир майлары, илеу
заттары және т.б.) бар өнімді дайындау.
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР
Тихонов А.И., Ярных Т.Г. Технология лекарств: Учеб.
для фармац. вузов и фак.: Пер. с укр. / Под ред.
А.И.Тихонова. – Х.: Изд-во НФАУ; Золотые страницы,
2002. – 704 с.: 139 ил.
Учебное пособие по аптечной технологии лекарств для

самостоятельной аудиторной и внеаудиторной работы
студентов фармацевтических вузов и факультетов /
Под ред. А.И.Тихонова. – Х.: Изд-во НФАУ, 2001. –
239 с.
Технология и стандартизация лекарств. Сборник

научных трудов / Под ред. академика И.А. Украины
В.П.Георгиевского, проф. Ф.А.Конева. – Т.2. –
Харьков: ИГ «РИРЕГ». – 2000. – 784 с.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒ
А РАХМЕТ!!!

Ұқсас жұмыстар
Дәрігерлік өсімдіктер
Тұнбалар мен қайнатпалар
Органикалық емес табиғаттың жіктелуі және номенклатурасы
Қатты дәрілік қалыптар
ЕМХАНАДА ДӘРІЛІК ҚҰРАЛДАРДЫ САҚТАУ
Дәрілік заттар
Дәрілерді тік ішекке енгізу
ЕРІГІШТІК КӨБЕЙТІНДІ
ГРАВИМЕТРИЯЛЫҚ АНАЛИЗ.ГРАВИМЕТРИЯЛЫҚ АНАЛИЗДІ ЖОСПАРЛАУ,ҰЙЫМДАСТЫРУ. КРИСТАЛДЫҚ,АМОРФТЫ ТҰНБАЛАРДЫ ТҰНДЫРУ
ЭКСТРАКТАР (ЕХ TR АС T А). Дайындау технологиясы. ЖІКТЕЛУІ. СИПАТТАМАСЫ
Пәндер