Тұнба және қайнатпалар түсінігі


Slide 1

ТҰНДЫРМА ЖӘНЕ ҚАЙНАТПАЛАРДЫ ДӘРІХАНАЛЫҚ ЖАҒДАЙЛАРДА АЛУДЫҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫНЫҢ НЕГІЗІ.

Slide 2

ЖОСПАР

Кіріспе

Негізгі бөлім

Тұнба және қайнатпалар түсінігі

Технология ерекшеліктері

Қолданыстағы аппараттар

Қорытынды

Пайдаланылған әдебиеттер

Slide 3

Кіріспе

Қазіргі уақытта сұйық дәрілік түрлер ретінде белгілі бір тұндыру режимінде өсімдік материалдарын сумен өңдеу жолымен алынатын күрделі көп компонентті, аралас дәрілік препараттар кеңінен қолданылады.

Тұнбалар мен қайнатпалар - дәрілік өсімдік шикізатынан су алу болып табылатын сұйық дәрілік түрлер.

Slide 4

Тұнбалар

Бұл өсімдік шикізатынан спирттік сору.

Зауытта дайындалғандықтан ұзақ уақыт сақталуы мүмкін.

Сығындылардан тұнбалар аз концентрациямен ерекшеленеді.

Тұнбалары тамшылап дозаланады .

Slide 5

Тұнбалардың түрлері

Спиртке күшті тұнбалар. Олардың бекінісі-30-60%. Олар шөптерді, жидектерді немесе жапырақтарды талап етеді.

Күштілігі 30-60% дәмді спирт тұнбалары дәмдеуіштерді пайдалана отырып, сүзіп немесе ректификациялық колонкада айдау арқылы дайындалады.

18-25% күшті тәтті сусындар. Оларды дайындау үшін жидектер мен жемістер жақсы. Ликерлерден олар аз мөлшерде қант бар - 1 литр сусынға 150-300 грамм.

Slide 6

Емдік тұнбалардың бірнеше түрі бар:

тәбетті жақсартушы;

ауруды басушы;

дезинфекциялаушы;

қан ұюына ықпал ететін;

тонизирлеуші.

Slide 7

Бұл дәрілік түрлердің ерекшеліктері:

олар енжар, созылмалы ауруларды емдеу үшін қолданылады және алғашқы медициналық көмек көрсету үшін пайдаланылмайды;

ДЗ-тың бұл түрі көбінесе үйде науқастар дайындайды. Осы дәрілік түрдің артықшылығы әсер ететін заттардың табиғи құрамы болып табылады.

Slide 8

НЕГІЗГІ БӨЛІМ. ТЕХНОЛОГИЯ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ

Дәрілік өсімдік шикізаты (ДӨШ) - медициналық қолдануға рұқсат етілген өсімдік тектес дәрілік заттарды (дәрілік заттарды) және дәрілік түрлерді алу үшін кептірілген (кейде жаңа) түрде пайдаланылатын тұтас дәрілік өсімдіктер немесе олардың бөліктері.

Тұнбалар мен қайнатпалар тиісті фармакопеялық мақалалар немесе нормативтік құжаттама талаптарына жауап беретін дәрілік өсімдік шикізатынан алынады. Су алу үшін дәрілік өсімдік шикізаты пайдаланылады: тұтас, ұсақталған, ұнтақ.

Slide 9

Лекарственное растительное сырье

Побеги

Cormus

Жидектер

Baccae

Шөп

Herba

Кора Cortex

Жуашық Bulbi

Түйнек Tubera

Тұқым Semina

Жемістер Fructus

Гүл Alabastrae

Листья Folia

Slide 10

ДӘРІЛІК ӨСІМДІК ШИКІЗАТЫН ҚАЙТА ӨҢДЕУ ЖОЛДАРЫ

Өсірілетін шикізат "ангро" (партиясы)

* тұтас

* бастырылған

* нығыздалған

Жабайы өсетін шикізат "ангро" (партиясы)

* тұтас

* бастырылған

* нығыздалған

Қайта өңдеу кәсіпорындары

Slide 11

Фармацевтикалық

кәсіпорындар

Дәріханалар

Жеке заттардың препараттары

Тұнбалары

Экстрактар

Басқа дәрілік заттар

Су алу(тұнбалар мен қайнатпалар)

Дәрілік шай

Оралған өнім ДЗ; алымдар (серия)

Slide 12

Тұнбалар мен қайнатпалар - дәрілік өсімдік шикізатынан су алу болып табылатын сұйық дәрілік нысандар, сондай-ақ құрғақ немесе сұйық экстрактілердің (концентраттардың) су ерітінділері.

Су алу (сору) - аралас дисперсиялық жүйелер: шынайы ерітінділерді, ЖМС ерітінділерін, коллоидты ерітінділерді, суспензиялар мен эмульсияларды біріктіру.

Құрғақ өсімдік шикізаты

Экстрагент (су)

Белгілі бір тұндыру режимінде:

(температурасы, уақыты)

Су алу

Slide 13

Су алу құрамы

Ілеспе

(баласты) заттар

Фармакологиялық белсенді (әсер етуші) заттар

алкалоидтер,

гликозидтер,

эфир майлары,

илеу заттары және т. б.

қант,

крахмал,

пектиндер,

пигменттер,

шайырлар және т. б

Slide 14

ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕСС

Суды алу кезінде дәрілік өсімдік шикізатын перфорацияланған инфундирлік стаканға, содан кейін алдын ала қайнаған су моншасында 15 мин бойы қыздырылған инфундиркаға салып, су сіңірудің тиісті коэффициентін ескере отырып алынған бөлме температурасының суын құйып, қақпақпен жабады және қайнаған су моншасын тұндырады. Содан кейін инфундирканы су моншасынан алады, бөлме температурасында белгілі бір уақыт бойы ұстайды, содан кейін дәрілік өсімдік шикізатының Сығылған қалдығын сүзеді және су алудың ұйғарылған көлеміне дейін қосады.

Slide 15

Көлемі 1000 - 3000 мл Сулы бөліністерді дайындағанда су моншасында тұндыру уақыты 10 минутқа артады және тиісінше 25 және 40 минутты құрайды.

Құрамында эфир майы бар дәрілік өсімдік шикізаты үшін су моншасында тұндыру уақыты шикізаттың морфологиялық тобына байланысты емес және 15 мин, бөлме температурасында - 45 мин құрайды.

Slide 16

Құрамында күшті әсер ететін немесе улы биологиялық белсенді заттар (жүрек гликозидтері, алкалоидтары) бар дәрілік өсімдік шикізатынан су алу кезінде белгілі бір биологиялық белсенділігі бар (мұз) немесе әсер ететін заттардың белгілі бір пайыздық құрамы бар дәрілік өсімдік шикізатын қолданады. Биологиялық белсенділігі көп немесе әсер етуші заттар көп дәрілік өсімдік шикізатын оны келесі формула бойынша есептей отырып, жазылғаннан аз мөлшерде алады:

Slide 17

Онда

m-су алу үшін қажетті дәрілік өсімдік шикізатының саны, г;

А-дәрілік өсімдік шикізатының тіркелген саны, г;

Б-дәрілік өсімдік шикізатындағы іс-әрекет бірліктерінің нақты саны немесе құрамында 1 г шикізаттағы биологиялық белсенді әсер ететін заттардың болуы. %;

В - дәрілік өсімдік шикізатындағы әсер ету бірліктерінің стандартты құрамы немесе 1 г шикізаттағы биологиялық белсенді әсер ететін заттардың құрамы % - бен.

Slide 18

Шикізаттан экстемпоральды су алу кемшіліктері:

Сақтау кезінде төзбеушілік, өйткені экстрагент су болып табылады, ал ДЗ құрамында микроорганизмдер мен ферменттер бар.

Дәрілік нысаны кез келген жағдайда стандартты емес болып табылады

Дайындау кезінде - ұсақтау, аппаратура және т. б. арнайы тәсілдер қажет

ДЗ-тан су бөлінуін дайындау кезінде дәрілік заттардың концентрацияланған ерітінділерін қолдануға болмайды, өйткені су бөлінісінің сұйылту орын алады.

Slide 19

Су алуды алу үшін пайдаланылатын аппаратура мен шағын механикаландыру құралдары. Аппаратура материалына қойылатын талаптар:

өсімдік материалымен өзара іс-қимыл жасамауы тиіс

алынатын заттармен химиялық реакцияларға түспеу

жақсы жылу өткізгіштігі және механикалық беріктігі болуы

Slide 20

Еңбек өнімділігін арттыру және су алу сапасын жақсарту үшін әр түрлі типтегі инфундир аппараттарын пайдаланады: АИ-3, АИ-3М, АИ-14. Инфундирлік аппараттарда тұнбаларды дайындау процесін автоматтандыруға мүмкіндік беретін қыздыру реттегіштері мен таймерлері болады.

АИ-3

Slide 21

Сақтау


Ұқсас жұмыстар
Дәрігерлік өсімдіктер
Тұнбалар мен қайнатпалар
Органикалық емес табиғаттың жіктелуі және номенклатурасы
Қатты дәрілік қалыптар
ЕМХАНАДА ДӘРІЛІК ҚҰРАЛДАРДЫ САҚТАУ
Дәрілік заттар
Дәрілерді тік ішекке енгізу
ЕРІГІШТІК КӨБЕЙТІНДІ
ГРАВИМЕТРИЯЛЫҚ АНАЛИЗ.ГРАВИМЕТРИЯЛЫҚ АНАЛИЗДІ ЖОСПАРЛАУ,ҰЙЫМДАСТЫРУ. КРИСТАЛДЫҚ,АМОРФТЫ ТҰНБАЛАРДЫ ТҰНДЫРУ
ЭКСТРАКТАР (ЕХ TR АС T А). Дайындау технологиясы. ЖІКТЕЛУІ. СИПАТТАМАСЫ
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz