Қамырды дайындау


Slide 1

Нан пісіру өндірісі

Орындаған: Кадыркешева Мадина

Қоңырат Айдын

Тобы: МН-31

Slide 2

Өндірістің жалпы технологиялық сызбасы

1. Əртүрлі сұрыпталымдағы нан-тоқаш өнімдерін өндірудің технологиялық үлгісі мынадай кезеңдерден тұрады:

негізгі және қосымша шикізатты өндіріске қабылдау, сақтау және дайындау;

жартылай фабрикаттарды дайындау; қамырды бөлу және толықсыту;

өнімдерді пісіру; өнімді суыту, қаптау және сақтау.

Нан-тоқаш өнімдерін өндірудің технологиялық үдерісінің құрылымдық сызбасы келесі суретте көрсетілген, массасы 0, 5 кг болатын жоғары сұрыпты бидай ұнынан ашыту арқылы жасалған қамырдан бөлшек-нанды дайындаудың технологиялық сызбасы секілді жеті сатыдан тұрады.

Slide 3

Нан өндірісінің технологиялық сызбанұсқасы

Slide 4

1. Ашытқы қамыр - ұннан, судан және ашытқыны аралас- тырып, ашыту арқылы жасалған жартылай фабрикат. Дайын ашытқы қамырды дайындауға түгелімен пайдаланылады.

2. Қамыр - ашытқы қамыр, ұн, су және қосымша шикізаттарды рецептуралар мен технологиялық тәртіпке сәйкес араластыра отырып алынған нан пісіру өндірісінің жартылай фабрикаты.

Slide 5

Шикізатты қабылдау және сақтау

Slide 6

1 кезең - шикізатты қабылдау және сақтау.

Шикізат нан пісіру кәсіпорындарына ыдысқа салынып және ыдыссыз жеткізіледі. Сондықтан нан зауыттары әртүрлі типтегі қоймалармен жабдықталады. Ұн өндіріске арнайы автоұнтасушы көлікпен (ыдыссыз тәсіл) немесе қаппен (ыдысты тәсіл) жеткізіледі. Ұнды ыдыссыз сақтау қоймасы (ЫСҚ) ұнды 6 . . . 7 күндік сақтауға арналған. ЫСҚ қоймаларында көп дегенде 8 бункер орналастырылады, оның бірі - қосалқы болып саналады. Бун- керлердің сыйымдылығы - 14, 63 тонна. Ұн бункерлерге автоұнтасушы көліктің цистернасынан құбыр желісі арқылы тығыздалған ауаның - аэрзольтранспорт немесе пневмотранспорттың көмегімен толтырылады. Ұнды ыдыссыз жеткізу мен сақтау тиеу-түсіру жұмыстарын механи- зациялауға, қойманың санитарлы жағдайын жақсартуға, ұнды ысырап етуді 2, 3 есеге төмендетуге мүмкіндік береді. Ұнды ыдыста сақтау қоймаларында (ЫСҚ) ұн қаптары биіктігі еденнен 15 см ағаштан жасалған стеллаждарға орналастырылады. Қаптар биіктігіне қарай 10 . . . 12 қатар болып қойылады. Кертік батондарды өндіру барысында ұннан басқа жылдам бұзылатын азық-түліктер де қолданылады (ашытқы, сүт және сүт өнімдері, майлар, жұмыртқа) . Оларды сақтау үшін нан зауыттарында мұздатқыш камералар қойылады.

Slide 7

Шикізатты өндіріске дайындау

Slide 8

ІІ-кезең - шикізатты өндіріске дайындау

Яғни араластыру, еріту, тортасын айыру, сүзу және басқа да операциялар жүргізу. Бұл санитарлық қалпын және технологиялық қасиеттерін жақсартуға мүмкіндік береді. Шикізаттың ластануы мен оған бөтмен заттардың түсіп кетуінің алдын алу үшін мына талаптарды қатаң сақтау керек: шикізат арнайы оқшау бөлмеде ыдысынан босатылады; сусымалы өнімдер шаң мен ластан шөткемен тазартылады; қаптың аузы мұқият сөгіледі; жіптің қалдықтарын арнайы жинағышқа салады; барлық сусымалы өнімдер сүзіліп, магниттер арқылы металл қоспалардан тазартылады; шикізат салынған жәшіктер мен бөшкелер жаңасы, шегелері мен сымдары шикізатқа түсіп кетпейтіндей мұқият ашылады; ашар алдында банка мен бөтелкелерді мұқият сүртеді немесе сумен жуады. Бункерлер мен қаптардан шыққан ұн бөтен және металл қоспалардан тазартылып, содан кейін автоматты таразыларда өлшеніп, өндірістік бункерлерге жіберіледі. Одан ары қамыр илейтін машиналарда орналасқан дозаторларға кеп түседі. Ұнды транспорттау иірмектер және нориялардың немесе пневмо- және аэрозольстранспорттар көмегімен жүзеге асырылады.

Slide 9

Баспаланған ашытқы суспензия алу үшін суда ерітіледі. Тұз бен қант құрғақ күйінде қолданылады, кейде сүзгіден өтіп, металл қоспаларынан тазартылады. Майлар май ерітетін қондырғыларда ерітіліп, сүзгіленеді. Сұйық түріндегі шикізаттар құбыр желілері арқылы шығындық бөшкелерге сорғымен қотарылады. Одан ары технологиялық үдерістер арқылы жартылай фабрикаттарды илеу үшін мөлшерлегіш қондырғыларға кеп түседі. Нан зауыттарында бидай және қарабидай ұнынан қамыр дайындаудың әртүрлі тәсілдері қолданылады. Əдетте, ашыту тәсілі жиі қолданылады.

Slide 10

ІІІ-кезең - ашытқы қамырды дайындау.

Бұл үшін ұн, су, ашытқы мөл- шерленіп алынып, қамыр илейтін машинаға салынады. Машина ашытқы қамырды илейді. Əбден тленген ашытқы қамыр ашуы үшін біршама уақытқа қойылады.

Slide 11

IV -кезең - қамырды дайындау үшін әртүрлі қондырғылары бар қамыр илеу машиналары қолданылады.

Бұл машиналар белгілі бір өнімнің ассортиментіне қажетті рецептурада көрсетілген әртүрлі компоненттерден біртекті масса алуға арналған. Қамырды илеу ұзақтығы ұнның нан пісіру қасиеттеріне, дайындау технологиясы мен қамыр илеу машинасының маркасына тікелей байланысты. Қамыр иленгеннен кейін ашытылады. Ашитын жартылай фабрикаттарда спирттік және сүтті-қышқылдық ашу, қопсу процестері жүзеге асады. Қамырдың құрамы мен қасиеттерін жақсарту үшін ашыту барысында қамырдың иінін қандыру керек. Иінін қандыру - қамырды 30 . . . 40 минут сайын 1 . . . 2 минут бойы қайта-қайта илеу. Ашытқы қамырдың ашу ұзақтығы - 3 . . . 5 сағат арасында, қамырдың ашу ұзақтығы - 1 . . . 1, 5 сағат. Қамырдың ашығанын органлептикалық көрсеткіштеріне (көлемінің ұл- ғаюы, дөңестелуі, торлануы, спиртті иістің шығуы) және қышқылдығына қарай анықталады. Қамырдың қышқылдығы - 0, 5 градус болуы шарт. Яғни дайын өнімнің жұмсақ бөлігінің қышқылдығынан жоғары болуы керек. Қышқылдық градусы - қышқылды нейтрализациялауға түскен бір нормалы NaON ерітіндісінің саны, 100 г өнімнің құрамында болады. Ашыған қамыр бөлшектеуге түседі.

Slide 12

Қамырды бөлшектеу

Slide 13

V -кезең - қамырды бөлшектеу.


Ұқсас жұмыстар
Сұйық ашытқы дайындау технологиясы
Қамыр дайындау тәсіліне қарай
Үгілмелі торттар
Печенье жəне галета өндірісі
Макарон қамырын дайындау
Бидай және қара бидай қамырын дайындау сxемасы
Бидай және қара бидай қоспасынан жасалынған нан пісірудің технологиялық режимдерінің өнімдерінің және рецептурасының сипаттамасы
Тағамдық биотехнология
Тағам биотехнологиясы
Кептірілген нан, печенье және өзге де нан пісіру өнімдері цехын құру
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz