Шырыштар мен шырышты өсімдіктер және шикізат
Презентация қосу
Өсімдіктекті шикізаттан
алынатын дәрілік
препараттар технологиясы
Орындаған: Сатибалдиева А.Н.
Тобы: ТФП-34
Қабылдаған: Мукушева Г. К.
Жоспар:
1 Кіріспе
Шырыштар мен шырышты
2 өсімдіктер және шикізат
3 Зығыр тұқымы
4 Қорытынды
5 Пайдаланылған əдебиеттер
Кіріспе
Өсімдік – химиялық құрамы бойынша да, атқаратын
қызметтері бойынша да күрделі организм.
Өсімдіктер зат алмасудың керемет әртүрлілігіне ие
және органикалық емес қосылыстардан әртүрлі
Бейорганикалық заттардың үлкен мөлшерін
синтездеуге қабілетті. Өсімдіктерде Менделеев
кестесінің ең элементі табылды, олардың 16 (Н, С,
N, О, Р, S, Na, К, Са, Mg, CI, Mu, Fe, Co, Cu, Zn),
барлық тірі жүйелерде кездеседі, ал 5 - В, А1, V, Mo,
I - тек кейбір түрлерде кездеседі.
Шырыштар мен шырышты өсімдіктер
және шикізат
Құрамында шырыш бар дәрілік шикізаттан
су алу (Mucilagines) дайындайды, олар
асқазан-ішек жолдарының катарларында
және рефлекторлы жоғарғы тыныс алу
жолдарының тітіркенуінде қолданылады.
Жергілікті аттанатын тітіркендіргіш
заттардың тітіркендіргіш әсерін төмендету
үшін шырышты кеңінен қолданады.
Зығыр тұқымы ( зығыр тұқымы) -
Semen Lini
Химиялық құрамы. Тұқымдарда 5-12% шырыш, 30-
48% май, 18-33% ақуыз заттар бар. Шырышты
гидролиз кезінде галактоза, галактоурон қышқылы,
ксилоза, арабиноза және рамноз пайда болады.
Дәрілік шикізат. Ұзындығы 3-5 мм тұқым,
жұмыртқа тәрізді, бір ұшынан өткір, екіншісінен
дөңгелектелген. Түсі қоңыр-сары, беті жылтыр,
тегіс. Дәмі шырышты-майлы, иісі жоқ. Ұрық қабығы
көп қабатты, оның ең сыртқы қабаты шырышты
және эпидермистің түссіз жасушаларынан тұрады.
Тұқым суға батқан кезде бұл жасушалардың ішіндегі
заттар суда ериді, жасушалар ісінеді, олардың
қабықтары жыртылады және шырышты ағады.
Қолдану. Mucilagines semenis Lini түрінде ішектің
тітіркенуі кезінде айналмалы құрал ретінде
қолданылады. Тяньды Күнжара ұнтағы (Farina Lini)
жұмсақ пісіруге арналған сыртқы қолданылады.
Құрамында пектиндер бардәрілік
өсімдіктер
• Пектиндер жасушалық қабырғалардың
полисахаридтері болып табылады.
Пектинді полисахаридтердің негізгі
компоненті полиурон қышқылдары
болып табылады. Жоғары өсімдіктерде
олар С1-С4-байланыстарға байланысты
D-галактурон қышқылының
қалдықтарынан тұрады.
Таңқурай жемісі
Fructus Rubi idaei
Дәрілік шикізат. Жабайы өсетін және
өсірілетін өсімдіктерден жинайтын
кептірілген жемістер. Гүлсіз
жиналған және көптеген, бір-бірімен
өсіп келе жатқан ұсақ дөңгелек
сүйектерден тұратын жемістер.
Ұрықтың түбінен түстер
жойылғаннан кейін қалған қуыс
тереңге түседі. Жеміс мөлшері
көлденең-1-2 см, олар сұр-қызыл,
хош иісті иісі, тәтті-қышқыл дәмі
бар. Кептіру алдында жемістерді
күнге байлайды, кептіру жылы.
Ылғалдылығы 15-16% жоғары емес.
Каротиноидтары бар өсімдіктер мен
Гүлшоған - Herba Bidentis
шикізат
• Химиялық құрамы. Шөпте каротин (60 мг/100 г
дейін), аскорбин қышқылы (70 мг/100 г дейін), аз
эфир майы, ащы, шырыш, сондай-ақ флавоноидтар,
кумариндер және илеу заттары бар.
Микроэлементтер құрамында-Mn. Co, Se және т. б.
• Дәрілік шикізат. Жапырақтары мен бұтақтарын үзіп,
гүлденгенге дейін жинайды. Шикізат бутондармен
немесе ішінара босаған гүл себеттерімен бірге
ұзындығы 15 см-ден аспайтын жеке жапырақтар мен
жекелеп ұштары-өсімдіктердің қоспасы болып
табылады. Жапырақтары қара-жасыл, жалаңаш,
ланцет тәрізді ара-тісті бөліктермен. Өсімдіктердің
ұштары сорпақсыз, ұсақ жалпақ жапырақтары бар
жұқа сабақтардан тұрады. Әрбір себет екі қатарлы
ораумен қоршалған, 5-8 жасыл өткір ұсақ үгінді
сыртқы жапырақтармен қоршалған, олар себеттер
ұзын, ішкі жапырақтары үлдірлі, ұзын, сыртқы
қысқа. Түтік сары гүлдер. Иісі әлсіз, дәмі аздап ащы
Технологиялық нұсқа
1. Өсімдік шикізатын дайындау (ұсақтау, елеу, өлшеу)
2. Экстрагентті дайындау (сулы-спирт қоспалары, хлороформды су,
қышқыл немесе аммиак
қосылған су);
3. Алғашқы сүзіндіні алу;
4. Соруды балластты заттардан тазарту (Тұндыру, сүзу, спиртті
тазалау және т. б.);
5. Буландыру
6. Құрғату (құрғақ экстрактілер үшін);
7. Стандарттау (талдау, кондицияға жеткізу);
8. Өлшеп-орау және буып-түю.
Шикізат алу үшін қалың және құрғақ
сығындылар өндірісінде әртүрлі әдістер
қолданылады:
1) ремацерация және оның нұсқалары;
2) перколяция;
3) реперколяция;
4) циркуляциялық экстрагирлеу;
5) циркуляциялық араластыру бар перколяторлар батареясында қарсы
экстрагирлеу;
6) шикізат пен экстрагентті ауыстыра отырып, үздіксіз қарсы экстрагирлеу.
Экстрагент ортасында шикізатты ұсақтауды қамтитын басқа да әдістер;
құйынды экстракция; электромагниттік тербелістерді, ультрадыбысты,
электрлік
разрядтарды, электрплазмолизді, электродиализді және т. б. пайдалана
отырып
экстракция.
Бұл әдістің артықшылықтары:
1. Алу процесінің үздіксіздігін қамтамасыз етеді.
2. Экстракция процесін толығымен автоматтандыруға мүмкіндік береді, ал
осыдан төмен өзіндік құн, өнімнің жоғары сапасы, өндірістің
ырғақтылығы.
3. Экстракция процесінің қысқа мерзімділігі – арықтау 1-3 сағатқа
созылады, демек, соруда жасушалық қабық арқылы диффундирлеуге
үлгермейтін ең аз ӘТК бар.
Қорытынды
Емдік шөптермен және басқа да табиғи шикізат
көздерімен емдеу адамзат бесігімен бірге жүрді.
Медицина бастауынан бүгінгі күнге дейін адам
көптеген емдеу әдістері мен құралдарын байқап
көрді. Дәрігерлік тәжірибеде медициналық
білімдердің жетілдірілуіне қарай барлық жаңа емдеу
құралдары пайда болды, бірақ олардың
кейбіреулері
ұзақ мерзімді, көп ғасырлық тексеруден кейін
жалпыға бірдей мойындауға лайық және емдеу
құралдары арсеналында әлі күнге дейін сақталған.
Бұл, атап айтқанда, фитотерапияға жатады –
ежелгі
дәуірде пайда болған өсімдіктермен емдеу.
Пайдаланылған әдебиеттер
1. Баширова Р.М., Усманов И.Ю., Ломаченко Н.В. Вещества
специализированного обмена растений: Учебное пособие./
Издательство БГУ. – Уфа. 2008.
2. Головкин Б.Н. О чем говорят названия растений. – М.: Колос,
2002.
3. Гончарова Т.А. Энцеклопедия лекарственных растений: - М.: Изд.
Дом МСП, 2007.
4. Жизнь растений. В 6-ти тт. Т.5(2). – М. Просвещение, 1981.
5. Замятина Н.Г. «Лекарственные растения». Энциклопедия
природы
России. Справочное издание. Издательство «ABF», Москва, 2007.
6. https://iq-provision.ru/ - Обучающая платформа для провизоров и
фармацетевтов
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz