Түйе сүті




Презентация қосу
Сүт және сүт өнімде-
рінің түрлері
Жоспар
1.Сүт және сүт өнімдерінің түрлері.
2.Мал мүліктің сүттері.
3.Сүттің құрамы.
Сүт және сүт өнімдерінің түрлері.

Сүт-басқа ешқандай азық-
түлік тең келмейтің аса
бағалы тағамдық өнім.Өйткені
организмге оның құрамды
бөлігінің 95-98 пайызы сіңеді.
Сондай-ақ сүт амин
қышқылдарының, макро және
микроэлементтерінің,
витаминдерінің
таптырмайтын көзі. Сүт
және оның өнімдерінің
құрамында жеңіл сіңетін
құраушылар бар. Олар бізге
кальцийді, дәрумендерді (А, В2,
В1, Е, Д, С), сондай-ақ
көптеген басқа қоректік
құндылықтарды жеткізеді.
Cүт тағамдары-сүттен жасалатын әртүрлі өнімдер.
Оларды дайындау кезінде сүттің сақталу мерзімін ұзарту
және оның құрамындағы пайдалы заттар мен жұғымдылық
сапасын сақтау мақсаты да көзделеді. Сары май және
ірімшік , сүт консервілерін(Қойытылған сүт, т.б),
ашытылған сүт(айран, қатық, құрт, қымыз, сүзбе, шұбат,
т.б) дайындау ісі ертеден белгілі.

Қазіргі уақытта Қазақстанда “Фуд мастер”, “Адал” , “Смак”,
“Қайсар” , “Агропродукт” , қымыз және шұбат өнімдерін
шығаратын “Саяқ”, т.б шетелдік және отандық компаниялар
сүт өнімдерімен қатар сүтке әр түрлі биоқоспалар қосып ,
тәтті “БИО-С” , “Пеппи”, т.б өнімдерін шығарды.
Сүттен жасалатын тағамдар
Айран-ұйытылған сүт. Оны қаймағы алынған сүттен де, алынбаған
сүттен де дайындауға болады. Айранды сусын ретінде де тағам ретінде де
пайдалануға болады.

Қаймақ- сиырдың, қойдың, ешкінің пісірілген сүтінің бетіне
жиналатын майлы құрамы.Қаймақ қалыңдығы сүттің
құнарлылығына байланысты.
Құрт- сүттен дайындалып, ұзақ уақыт сақтауға арналған тағам.
Қайнатқан құрттың өзі екі түрлі болады: ақ құрт, қара құрт.

Шұбат-түйенің сүтінен дайындалады. Ол әрі сусын, әрі тағам,
өйткені түйе сүтіне қарағанда бие сүті майлы келеді.

Қымыз-бие сүтінен дайындалатын сусын. Қымыздың ашытқысы
қор деп аталады. Қымыз бірнеше түрге бөлінеді:уыз қымыз, бал
қымыз, бесті қымыз, дуас қымыз, дөнен қымыз, сары қымыз, түнеме
қымыз.

Сүзбе- айраннан немесе қайналған іркіттен дайындалады.
Сондықтан ол екіге бөлінеді:қатық сүзбе, құрт сүзбе.
Мал сүтінің құрамы
Мал мүлігі Құрғақ зат Майлылы- Белогы Лактоза Күйі
ғы
Сиыр сүті 125 38 33 47 07
Бие сүті 103 125 215 65 04
Ешкі сүті 134 44 36 49 08
Қой сүті 182 67 63 43 09
Түйе сүті 136 45 36 510 07
Сүттің құрамы. Сүт судан
және оның құрамында
қоректік заттар- майлар,
белоктар, көміртекті
сулар, ферменттер,
витаминдер, минерал
газдар, бар Осы заттар су
мен газды шығарған соң,
сүттің құрғақ қалдығы деп
аталады.
Қорытынды

Сүт-сапалы, қоректік қасиеті жоғары, бірақ тез
бұзылатын өнім. Оның түсі – ақ немесе аздап
сарғылт, дәмі – тәтті, құрамында су,май, белок,
сүт қанты, минералдық заттар, витеминдер,
ферменттер, гармондар бар. Адам ағзасы оның
құрамындағы қоректік заттарының 98-99 %
пайдаланады.
Сүт технологиялық ұқсатудың нысаны ретінде
мынадай негізгі көрсеткіштермен сипатталады:
құрамы, тазалық дәрежесі, органолептикалық,
биохимиялық қасиеттеріне , сонымен қатар ішінде
улағыш және нейтраль заттардың болуымен

Ұқсас жұмыстар
Түйе сүті Сиыр сүті
Түйе жануары, ерекшеліктері
Төрт түлік туралы жырлар
Іңгендерді сауудың гигиенасы
Шұбаттың экономикалық тиімділігі
Түйенің өркеші
Қазақстандағы түйе шаруашылығы
Буйвол сүті
АЛЬБУМИНДІ СҮТКЕ БИЕ МЕН ЕСЕКТІҢ СҮТІ
Шұбатты лабораториялық зерттеу
Пәндер