Балық өндірісі




Презентация қосу
Тағам өнімдері
Тағам өнімдері өндірісі саласының күрделі
топтары:
Ет өндірісі
Сүт өндірісі (май-ірімшік өндірісі )
Балық өндірісі
Өндірілетін өнімдер
Ұн-жарма өндірісі
Ет өндірісі
Сүт өндірісі (май-ірімшік өндірісі
)
Балық өндірісі
Өндірілетін өнімдер
Ұн-жарма өндірісі
Дән-ұн тауарлары - кайта өңдеудің дәні мен өнімдері (ұн, бидай,
нан және макаронды тағамдар).
Көкөніс тұқымдастық тауарлар - жаңа тұқымдар, көкөністер,
саңыраукұлактар мен қайта өңдеудің өнімдері енеді.
Крахмал өнімдеріне, қанттарға және кондитер өнімдеріне - бал,
конфеттер, карамель, жеміс өнімдері, шоколад, какао-содасы,
кондитерлік ұн тағамдары, сағыздар.
Тәтті тағамдар - ірімшік, аз ішімдікті және алькогольсіз шырындар,
шәй, кофе, тұз, тағамдық қышқылдар, табак және табак өнімдері.
Сүтті тауарларға — сүт және сүт өнімдері кіреді: сүзбе, кілегей, сүт
қышкылды өнімдер, майлар, ірімшіктер, құрғақ сүтті өнімдер және
т.б.
Тағамдық майлар группасы - өсімдік және жануарлар майы,
маргарин, кулинарлы майлар, майонез.
Етті тауарлар группасына - мал еті және ауыл шаруашылық
құстары, шұжық өнімдері, ет консервілері.
Жұмыртқа тауарларына - жұмыртқа мен қайта өңдеу өнімдері
кіреді.
Балық тауарлары группасына - балық және оның қайта өндіру
өнімдері, балық емес сулы шикізаттар.
Тағамдық концентраттар - бұл бірінші, екінші
ассортименттің концентраттары, ұн қоспалары,
балалық және диеталық тамақтануының құрғақ
өнімдері, сулы диеталық өнімдер, құрғақ таңғы
астар.
Азық-түлік тауарлары сатып алуда нан, көкөніс
тұқымдастар, кондитерлік, вино-шараптық, сүтті-
майлы, ет, балық, жұмыртқа, тағамдық майлар,
тамақ өнімдері және т.б. бөлінеді. Бұл жағынан
тауарларды бакалейлі және гастрономиялық түрге
бөледі.
Бакалейлі - жарма, ұн, ашытқылар, макаронды
өнімдер, кептірілген тұқымдар, саңыраукұлақтар,
крахмал, қант, тұз, кофе, шай, тәттілер.
Гастрономиялық — қолдануға дайын өнімдер: сүт
тағамдары, алкогольды шараптар, шұжықтар, ет,
сырлар, ет консервілері мен көкөніс тұқымдары.
Өндірісте өндірілетін азық-түлік тағамдары әр түрлі өндіріс
кәсіпорындарына бөлінеді:
Нан өндірісі
Макарон өндірісі
Көкөніс өндірісі
Қант өндірісі
Кондитерлік өндіріс
Ішімдік өндірісі
Ликер ішімдік өндірісі
Шарап өндірісі
Крахмал өндірісі
Шай өндірісі
Тұз өндірісі
Азықтық концентрат өндірісі
Алкогольсіз ішімдіктер өндірісі және т.б.
Тағам өндірісінде шикізаттарды әр түрлі өңдеу әдістері
қолданылады, адам денсаулығының қауіпсіздігі және олардың
дәмдік сапасын және биологиялық құндылығын жоғарлату үшін.
Көптеген тағам өнімдерінің компоненттері табиғи түрінде
жағымсыз заттардан тұрады немесе жақсы сінбейді, сондықтан
табиғи түрінде көп қолданылмайды.
Тағамдық тағамдарды қолдану үшін, азық-түлік тағамдары
технологиясы үрдісінің көмегімен дайындайды. Азық-түлік
тағамдарды өндіру кезінде арнайы құрал-жабдықтар
қолданылады. Қолданылатын жабдықтарды механикалық,
электро физикалық және тағамдарды жылумен өңдеу
жабдықтарына бөлуге болады. Барлық азық-түлік тағамдары
осындай құрал-жабдық түрлерімен дайындалады. Мысалы,
механикалық және гидромеханикалық үрдістер азық-түлік
шикізаттары - көкөністер, жемістер, дақылдарды жуу кезінде қол
еңбегімен алмастырылады. Жемістерді мен көкөністерді
калибрлеу және сорттау инспекциялық транспортер көмегімен
жүзеге асырылады.

Сүт өндірісінде, сепатор, фильтрлеу
құрылғысы, мембраналық аппарат,
пресстеу, май бөлгіш аппараттары
қолданылады. Осындай сүт өндірісі
міндетті түрде механикаландырылған.
Сүт, ірімшік, сүзбе, қаймақ
технологиялық үрдістерін
операторлар қадағалайды.

Тұшпара өндірісі қол еңбегінен және
автоматтандырылған жүйеден тұрады.
Автоматтандырылған жүйе арқылы
дайын рецептуралы тұшпара
дайындалады, бұл үрдісті технолог
қадағалайды. Қолмен тұшпара жасау
жүйесі механикалық үрдіс арқылы
жүреді. Дөңгелек кесілген фаршты
қамыр қолмен түйіледі.


Ірімшік өндірісі алты негізгі
этаптан тұрады. Алдымен сүтті
негізгі әдіспен өңдейді,
қойыртпақ бөлінеді, ірімшікті
қалыптайды. Осыдан кейін
ірімшіктің өзі формаланады,
әдетте оны арнайы қалыптайды.
Артық ылғалды жою үшін
ірімшікті пресстейді, тұздайды
және жетілдіруге қалдырады.
Ет және ет өнімдерінің Көкөніс өнімдері және картоп
саудасы саудасы
Картоптың негізгі сату түрі балғын
Ет және ет өнімдері сауда күйінде сатылады. Негізінде, қайта
орындарының ең негізгі сауда көзі өңдеуге картоптың 2–3 % жұмсалады.
болып табылады.Сонымен қатар сүт АҚШ елдерінде картоптың 60 %-ын
және балық өнімдері, себебі бұл қайта өңдеуге жібереді, 50- ден астам
өнімдер тамақтану рационының түрлерінен дайын өнімдер және
негізгін құрайды.Ет және ет жартылай фабрикаттар дайындалады.
өнімдері сауда орындарында Жеміс және көкөніс өндірісі – ауыл
арнайы тоңазытқыштарды талап шаруашылығының негізгі саласы. Бұл
етеді. өндіріс саласы тамақтану саласында
ерекше дәмімен, адам организмін
дәрумендермен, қышқылдармен,
минералды және биологиялық
заттармен қамтамасыз етуімен
ерекшеленеді.


Астық және дәнді дақылдар өндірісі

Әлемдегі негізі өнімдерінің түрлеріне астық өнімдері,
басты түрлеріне бидай,ал кем түрлеріне қара бидай
мен күріш кездеседі. Қайта өңделген астық
өнімдеріне- ұн, жарма, спирт, глюкоза, әртүрлі
тағамдық және азықтық қоспалар,жануарларға
арналған комплексті азықтар, медициналық және
фармацевтикалық өнімдер және де басқа құнды
өнімдер болып табылады.

Кондитерлік өнімдер және
Өсімдік майы саудасы
қант саудасы
Көптеген сұраныс бойынша сауда
Көптеген сауда орындарындағы
орындарында 86 % өсімдік майы
зерттеулер бойынша кондитерлік
сұраныста. Екінші орында 4,8 % жүгері
өнімдер жоғары сұранысқа ие.
майы, ал өсімдік майымен
Сонымен қатар кондитер өнімдерін
салыстырғанда жүгері майының бағасы
шығарушы кәсіпорындардың
жоғары, бірақ төмен сұраныста. Зәйтүн
маркетингтік белсенділігі өсуде.
майы сауда орындарындағы сұранысы
Қант және кондитер өнімдерінің
0,6 % құрайды. Барлық зәйтүн майлары
негізгі сауда көлемі – 82,5 % және
Ресей сауда орындарында кездеседі
90,9 %-ға сәйкес келеді, қалғаны сауда
және шет елдерге импортталады. Рапс,
орындарына және базарларға келіп
соя, арахис, мақта майларының сауда
түседі.
орындарындағы 8,5 % .

Балық саудасы және теніз өнімдері

Қазіргі таңдағы қымбат емес асханалық балықтар –
сельди, хека, минтая, путассу, горбуша. Сонымен қатар
делаикатес топтарына сұраныс жоғары. Балық
өнімдерінің қайта өңделген өнім түрінде – балық
филесі, қақталған, түздалған,консервіленген балық
сұранысқа ие. Қапталған балық және теңіз өнімдері
қазіргі Ресей сауда орындарында өте жоғары
қолданыста, сонымен қатар теңіз деликатестері –
осьминдер, кальмарлар, мидий, теңіз
саңырауқұлақшалары және т.б.

Ұқсас жұмыстар
Балық өнеркәсібі
Тауарлы балық
Сүт өндірісі
Тамақ өндірісіндегі биотехнология
Балық өнімдері
Екіншідүниежүзілік соғыс басталар қарсаңында Қазақстан қорғасын өндіруден
Тамақ және жеңіл өнеркәсібі
Балық консервілері жоғары құнды өнімдер
Ауылшаруашылық инфрақұрылымын дамыту
Лавсаннан және капроннан талшықтың синтетикалық өндірісі. Ор
Пәндер