Біртекті емес жүйелерді ажырату




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ АУЫЛ
ШАРУАШЫЛЫҒЫ МИНИСТРЛІГІ
Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-
техникалық университеті

Азық-түлік өңімдерін

өңдіру кезіндегі
шикізатты өңдеудің
физика-
механикалық
әдістері
Жоспар

1.Кіріспе
Азық –түлік өнімдерін сорттау,майдалау,
араластыру
2.Негізгі бөлім
Біртекті емес жүйелерді ажырату
Өнімдерді қысыммен өңдеу
3.Қорытынды
Қолданылған әдебиеттер
Азық-түлікті
алғашқы өңдеу:
азық-түлікті
жуу;
тазарту;
жеуге
келмейтін
заттардан
арылту;
кесу;
уату
(майдалау); т.б.
Тағамды
негізгі өңдеу

бұқтыру, әуелі
қайнатып пісіру
қайнатып, содан
мен қуыру
кейін қуыру.

Қосалқы
өңдеу

пісірер
азық-түлікті алдында ыстық
аздап қуыру суға бөктіру,
булау.
Азық-түлікті өңдеу тәсілдері
Физикалық өңдеу. Оның екі түрі бар:
1. механикалық - ұсақтау, жұмсарту немесе дәмін

өзгерту үшін суға салып қою, қышқыл дәмдерін
алу үшін алдын ала қайнату, қоюлату (ұн,
жұмыртқа қосып), сүзу, елеу, жаю (қамыр),
нақыштау (ішекті етпен), тағам түрлерін бір-
бірімен аралстыру , т.б.;
2. термиялық:
жылыту (қайнату, қуырау, пісіру(нан),
жидіту,күйдіру, қуыру, қақтаудың ыстық түрі
бұқтыру, булау т.б.;
тоңазыту (азық-түлікті бүлінуден сақтау, қатыру,),
суыту. Химиялық өңдеу - консервілеу, маринадтау,
тұздау, жібіту, т.с.с.
Табиғи өңдеу - кептіру (күнге, көлеңкеде), қақтау,
сүрлеу (тұзбен, түтінмен), еріту.
Қайнату, булау, бұқтыру

Біртекті емес жүйелерді
классификациялау.

Фильтрлеу және фильтрлеуші
заттар.
Біртекті емес жүйелер деп-екі немесе одан
көп, бір-бірінде ерімейтін фазалардан тұратын
жүйелерді атайды.
Тағам өндірісінде көптеген технологиялық
үрдістер кейін бөлуді қажетсінетін біртекті емес
жүйелердің түзілуімен байланысты. Ауаны
шаңнан, жуғыш ерітінділерді қатты
бөлшектерден тазалаған дұрыс.
Біртекті емес жүйелерді бөлу үрдісін
классификациялау.

Қозғаушы күш түрі бойынша біртекті емес жүйелерді бөлу
үрдістерін механикалық және гидромеханикалық үрдістерге
жатады. Жүйелер мен бөлу әдістерінің түрлері бір-біріне
ұқсамайтын үрдістер өтетін аппараттарды ойлап табуға алып
келді.
Ауырлық күші әсерінен жүретін тұну үрдістері.Тығыздығы
әртүрлі компоненттерден тұратын жүйеде қолданылады. Бұл
әдістер ірі суспензияларды және кейбір өндірістік шаңды бөлу
үшін қолданылады.
Центробежді аудан ы қолдану қозғаушы күшті
көбейтеді. Ауырлық күші центробежді күшпен
алмастырылады. Әдісті ұсақ суспензиялар мен лайды бөлуде
қолданады.
Газды жүйелерде шаңды анықтау үшін иондалған
азотпен бөлшектердің әрекеттесуі нәтижесіңде жүретін тұну
жүретін электростатикалық өріс қолданылады.

Фильтрлеу.
Фильтрлеуші зат арқылы елеу арқылы біртектігазды
жүйелерді бөлу үшін қолданылады. Қозғаушы күш

ретінде ауырлық күші қолданылады, мысалы нутч-
фильтде суспензияларды бөлу. Фильтрлеуші заттың
әртүрлі жақтарындағы қысым айырмасын қолданған
нәтижелі.Фильтрлеуді центробрежді өрісте де
өткізуге боладыФильтрлеу кезінде көзшелері бар
заттар арқылы сұйық немесе газды фаза-фильтрат
өтеді.. Фильтрлеу үрдісін ұйымдастыру үшін
суспензия концентрациясы қабат түзу үшін
жеткілікті болуы тиіс. Соңдықтан өндірістік
технология фильтрлеуші затта қабат түзу үшін ұсақ
дисперсті қатты фазаның көп мөлшерін ерітіндіге
енгізу қарастырылады
Тұндыру.
Гравитация өрісінде тұндыру.
Ауырлық күші әсерінен тұндыру

суспензиялар, эмульсиялар,
түтіндер, шаңдарды бөлу үшін
өндірістің әртүрлі салаларында
кең қолданылады. Үйкелу күшіне
байланысты тұну жыылдамдығы
жоғары емес, сондықтан аудан
өнімділігін арттыру үшін
өндірістік бөлмелер мен
аудандардың үкен көлемі мен
ауданды алып жататын
аппараттар құрайды.
Фильтрлеу үрдісінің қозғаушы күші
фильтрлеуші заттың бір немесе екінші

жағында қысым айырмасы болып
табылады.
Бұл айырма ауырлық күші есебінен
алынуы мүмкін-гидролитикалық қысым
күші. Өндірістік аппараттарда ауырлық
күші үрдіс нәтижесіне әсер етпейді,
сондықтан ол ескерілмейді. Кысым
айырмасын біртекті емес қоспа жағында
артық қысым түзу арқылы немесе газ
немесе сұйық –фильтрат жиналатын
жағынан вакуум түзу арқылы алуға
болады.
Қолданылған әдебиеттер

1.Технология пищевых производств / Под

ред. Л.П. Ковальской. – М., 1997.
2.Карпов В.И. Технологическое оборудование
рыбообрабатывающих предприятий. – М.,
1993.
3.Кошевой Е.П. Технологическое
оборудование предприятий производства
растительных масел. – Санкт-Петербург,
2001.
4.Панфилов В.А. Технологические линии
пищевых производств (теория
технологического потока). – М., 1993.
5.Скрыпников ЮТ., Гореньков Э. С.
Оборудование предприятий по хранению и
переработке плодов и овощей. – М., 1993.

Ұқсас жұмыстар
Астық өнімдерін кептіру кезінде механикалық күштерді пайдалану
Сүзу центрифугалар
Идеалды ерітінділер
Коллоидтық химия туралы
Ерітінділерге кіріспе
Ерітінділер дайындау технологиясы
Микроорганизмдерді өсіруде қолданылатын құрал - жабдықтар
Ерітінділердің жалпы сипаты
ҚАБЫЛДАУДАҒЫ ИЛЛЮЗИЯ ЖӘНЕ ГАЛЛЮЦИНАЦИЯ ЖӘНЕ ОНЫҢ ТҰЛҒААРАЛЫҚ КОММУНИКАЦИЯҒА ӘСЕРІ ТУРАЛЫ
Тіл мен сөйлеу
Пәндер