Машиналар үшін өте ұсақ ұнтақтау
Презентация қосу
«Оңтүстік Қазақстан медицина академиясы»АҚ
«Фармацевттік өндірістің технологиясы»
кафедрасы
Презентация
Тақырыбы: Өндірістік жағдайларда күрделі
{
ұнтақтарды дайындау. Ұнтақтау. Елеу.
Араластыру.
Орындаған:Әбдіқадыр Н
Тобы:В-ФӨТ-ҚА-01-17
Кабылдаған:Бахытжанова А
Жоспар
Кіріспе
Негізгі бөлім
Өнеркәсіптік жағдайларда ішкі және сыртқы
пайдалану үшін күрделі ұнтақтарды
дайындау
Ұнтақтардың номенклатурасы.
Ұнтақтау. Ұсақ және өте ұсақ ұнтақтауға
арналған машиналар.
Елеу. Араластыру.
Фармацевти-калық өндірісте
қолданылатын технологиялық жабдықтар
Кіріспе
Ұнтақтар (Pulveres) – бір немесе бірнеше ұсақталған
дәрілік заттардан тұратын ішке және сыртқа қолдануға
арналған қатты дәрілік түрі.Ұнтақтың құрамына
байланысты бір ингредиенттен тұратын және бірнеше
ингредиенттерден тұратын күрделі (Pulveres compositi)
қарапайым (Pulveres simplices) бөлінеді.
Дозалау сипатына байланысты ұнтақтар жеке
дозаларға бөлінген (Pulveres divisi) және бөлінбеген
(Pulveres indivisi) болып бөлінеді. Қолдану тәсіліне
байланысты ұнтақтар ішкі және сыртқы қолдану үшін
болады.МФҚ анықтамасы бойынша ішкі және сыртқы
қолдануға арналған ұнтақтар ұсақтаудың әртүрлі
дәрежедегі қатты жекелеген сусымалы бөлшектерден
тұратын дәрілік түр болып табылады.
Ұнтақтарға қойылатын
негізгі талаптар:
Сусымалдылығы
Күрделі ұнтақтың барлық массасында
заттардың біркелкі таралуы
Араластыру біртектілігі
Мөлшерлеу дәлдігі, тұрақтылық.
Медициналық қолдануға және ұнтақты
пайдалану тәсіліне байланысты
бөлшектердің белгілі бір мөлшері болуы тиіс.
Дисперсияның оңтайлы дәрежесі
(өлшемібөлшектер 0,16 мм артық емес (егер
өзгелері болмаса жеке НҚ-да))
Ұнтақтарды жіктеу
Ұнтақтар
Ірі d= 0,5м
Дозалау б-ша:
Құрамына Орташа ірі
Жеке
байланысты: d=0,315мм
дозаларға Қолдану б-ша
Күрделі Орташа-ұсақ
бөлінген Ішке
(Pulveres d=0,2мм
(Pulveres Сыртқа(сеппе
compositi) Ұсақ=0,16мм
divisi), т.б)
Қарапайым Өте
Бөлінбеген Иньекционды
(Pulveres ұсақ=0,125мм
(Pulveres
simplices). Майда=0,1мм
indivisi)
Өнеркәсіптік жағдайларда ішкі және
сыртқы пайдалану үшін күрделі
ұнтақтарды дайындау:
Өндірісті дайындау
Шикізатты ұсақтау,елеу
Араластыру
Сапасын бақылау
Орамдау,буып-
тию,таңбалау
Ұнтақтау-материал бөлшектерінің мөлшерін
азайту процесімеханикалық әсер ету
арқылы(бастапқы ДЗ өлшемдері 70- тен 1000
мкм-ге дейін)
Ұнтақтау мақсаттары: * Биологиялық қол
жетімділікті және материалдар беті
түйісуінің ауданы есебінен ДЗ емдік әсерін
арттыру (гетерогенді жүйелер,жақпа-май ,
таблетка) * Материалдардың физикалық-
химиялық қасиеттерін өзгерту, :
- сусымалдығы
– үйілген салмағы
- көлемді тығыздығы•
Ұнтақтау барысында
туындайтын мәселелер
Еркін беттік энергияның ұлғаюы мен заттардың ылғалды
сіңіру қабілеті артады және қоршаған ортадағы газдар ДЗ аз
тұрақты(гидролиз және тотығу)
* Адсорбциялық процестер қарқындылығы артады.Қоршаған
ортаға шаң тартылады
* Қарқынды ұсақтау кезінде бөлшектердің үйкелуі пайда
болады бір-біріне және ұсақтағыш құрылғы корпусы арқылы
бөлшектердің бетінде зарядтар пайда болады, егер әр түрлі
материалдар-тозаң, егер бірдей болса –жабдыққа жабысады.
* Көп мөлшерде шығынмен байланысты ұсақтау кезінде
энергия, оның бөлігі температура түрінде бөлінеді
материал мен жабдық қызады. Осыған байланысты, мүмкін
материалдың ыдырауы немесе өздігінен жану материалдың
қасиеттерін білу және таңдау жүргізу қаже.
Ұнтақтау дәрежесі
Ұнтақтау Ұнтақтауға Ұнтақтаудан кейінгі
дәрежесі дейінгі D (мм) d (мм)
Ірі( жаншу)
Орташа(жанш
у
Ұсақ(жаншу)
Өте ұсақ
(ұсақтау)
Тым ұсақ
(ұсақтау)
а-жаншу; б-жарылу; в-соққы; г-ысқылау; д-
сындыру; е-аралау.
Ұсақтайтын машиналардың
жіктелуі
• Кесу және кесу әсері ( шөп кескіш- сабан кескіштер,
корнерезкалар, дискілі арасы бар машиналар)
• Жарғыш және жарғыш әрекет (ұсақтағыштар)
Ұсақтағыштар-жаншу диірмендері, ойық кедір-
бұдырлы беті бар валкалы ұсақтағыштар)
• Үйкеліс-жаншу әрекеті (дискілі диірмендер —
"Эксцельсиор").
* Соққы әсері (балға диірмендері, дезинтеграторлар,
дисмембраторлар, ағынды диірмендер)
* Соққылау әсері (шар диірмендері, дірілдеткіштер)
* Коллоидты ұсақтағыштар (ағынды, вибрациялы)
Материалдың ұсақталуы
бойынша
Ұсақтағыштар-ірі, орта және ұсақтауға
арналған
Диірмендер-жұқа және коллоидты ұнтақтау
үшін
Жұмыс құралының сипаты бойынша
Дискілік
• Шарлы
• Роторлы
• Білік
• Балға
Жаншып әрекет ететін
машиналар
Валковая уатқыш:
• 1-айналмалы
білік бұл қозғалмай
белгіленген
подшипниктер
* 2-орнатылған
білік жылжымалы
подшипниктерде;
• 3-серіппе
Соққы арқылы ортадан тепкіш әсерлі
машиналар
Балға диірмені• 1-корпус, 2-
Дискілі диірмені
броньды тақталар, 3- Білік, 4-
"Эксцельсиор "»
диск, 5-балға, 6- колосник торы
Соққы арқылы ортадан тепкіш
әсерлі машиналар
Дисмембратор
• 1-айналмалы диск
• 2-айналмалы
саусақты диск
• 3-қозғалмайтын диск
* 4-қозғалмайтын
саусақты диск
• 5-жүктеу бункері
• 6-ұлулар
• 7-корпус
• 8-магнитті сепаратор
Соққы арқылы ортадан
тепкіш әсерлі машиналар
Дезинтегратор
1 және 7-біліктер;
2 және 3-дискілер;
4-саусақтар (бел);
5 және 8 – тиеу және
түсіру воронкалары;
6 және 9-шкивтер.
Тік шарлы диірмен
Бір рет ұсақтаудан кейін біртекті
гранулометриялық құрам өнімін алу тік
шар диірмені қамтамасыз етеді (сурет. 4).
Бұл тік цилиндрлік ыдыс (1) су салқындату
немесе қыздыру үшін көйлек (2).
Цилиндрде біліктен тұратын ротор
орналасқан (3), оған орнатылған дискілері
бар (4). Цилиндр базальттан немесе кварц
шыныдан жасалған диаметрі 0,8—2 мм
шариктермен (5) толтырылған. Сорғының
көмегімен ұсақталатын өнім (6)
цилиндрдегі төменгі тесік арқылы беріледі.
Ротор айналғанда материалдың қатты
бөлшектері ұсақ денелердің үйкелуі
нәтижесінде және бір-біріне ұсақталады.
Дайын өнім цилиндрдің жоғарғы бөлігінде
(7) келте құбыр арқылы шығады. Ұсақ
денелердің шағын өлшемдері және
олардың көп мөлшері ұсақтаудың жоғары
тиімділігін көрсетеді, оның дәрежесі
өнімнің диірменде болу уақытына
байланысты және материалды цилиндрге
беру жылдамдығының өзгеруімен
реттеледі.
Машиналар үшін өте ұсақ
ұнтақтау
Инерциялық үлгідегі дірілді диірмен:
1-корпус, 2-Борлы дене (шарлар), 3-дебаланспен білік,4-
серіппелер, 5-электр қозғалтқышы , 6-муфта
Ұнтақтаудың кейбір ерекшеліктері
Улы немесе тітіркендіргіш шаң түзетін дәрілік заттарды
ұнтақтау. Ең аз шаңды машиналар-шар диірмендері
қолданылады. Жеке қауіпсіздік шаралары –
респираторлар, арнайы киім. Салқындатумен ұнтақтау
(сабын, шайырлар, балауыз қатты майлар) – заттардың
сынғыштығын арттыру үшін. Процесс тоңазытқышта
алдын ала салқындатылғаннан кейін салқын ауаны беру
арқылы жүргізіледі. Сақтау кезінде ұнтақтардың
сапасын нашарлататын майларды алдын ала
майсыздандырғаннан кейін ұнтақтау
Қосымша заттардың көмегімен ұнтақтау. Қиын
ұнтақталатын заттар басқа заттармен араласады, бұл
ретте ұсақтау жақсарады. Мысалы, ванильді ұнтақтау
кезінде ваниль қантпен араласады, ол ванильден
ылғалды сіңіреді.
Елеудің мақсаты: өнімнің
бөлшектердің өлшемдерін бірдей
қалыпқа келтіру
Түрлері (сипаты
бойынша) тор
* а,б – тоқылған
* қалыпталған
* г-өрілген
Тербелмелі елеуіш:
• 1-жүктеу воронкасы
• 2-корпус
• 3-жұмыс беті
• 4-бағыттаушы
* 5-роликтер
• 6-иінді білік
• 7-түсіру воронкасы
• 8-ыдыс
• 9-есік
• 10-электр қозғалтқышы
• 11-шкив
Ұнтақтардың
номенклатурасы.
Тұз карловар жасанды (Sal carolinum factitium – -
ақ порошок, судың 10 бөлігінде ериді. Құрамы:
кептірілген натрий сульфаты – 44 бөлік, натрий
гидрокарбонаты – 36 бөлік, натрий хлориді – 18
бөлік, калий сульфаты – 2 бөлік. Ұнтақтар
ұсақталады және еленеді. Жоғарыда көрсетілген
арақатынаста алынған орташа аз ұнтақтарды
араластырады, електейді (мөлшері 0,2 мм) және
қайтадан араластырады. Препаратты қоспаның
әрбір компонентінің сандық құрамы бойынша
стандарттайды. Препаратты шыны банкаларға
немесе полиэтилен пакеттерге 50-125 г-нан өлшеп-
орайды. Қолданады ретінде өт айдайтын,іш
айдатын қасиеттерге ие.
Мия тамыры ұнтағы
Мия тамыры ұнтағы күрделі (Pulvis Glycyrrhizae
compositus)– жасыл-сары түсті, аскөк иісі, ащы-тәтті
дәм. Құрамы: мия тамыры және Сенна жапырақтары
– 20 бөліктен, фенхель жемістері мен тазартылған
күкірт-10 бөліктен, қант – 40 бөліктен. Аталған
заттардың орташа аздаған ұнтақтарын араластырады,
елейді (мөлшері 0,2 мм) және қайтадан араластырады.
Препаратты қара шыныдан жасалған банкаларға
орайды. Құрғақ, жарықтан қорғалған жерде
сақтайды..
Ұнтақтарды стандарттау
сипаттамасы (түсі, дәмі, иісі);
* шынайылығы;
* ингредиенттердің сандық мазмұны;
* ұнтақтың біртектілігі және дайын
өнімнің дисперсиялық дәрежесі;
* орташа масса және жекелеген
ұнтақтардың массасындағы ауытқу;
* сусымалдылық; * бөгде қоспалар; *
микробиологиялық тазалық;
* қаптаманың сәйкестігі және ресімдеу
құрамына кіретін ингредиенттер.
Назарларыңызға
рахмет!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz