ГАЗБЕН ДЕЗИНФЕКЦИЯЛАУ
Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
АГРАРЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТ
ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯ КАФЕДРАСЫ
СӨЖ
Тақырыбы:Ет сүт өндірісі орындарындағы дезинфекциялық заттар.
Олардың түрлері мен қолдану реті. Құрал-жабдықтардың,өндіріс
орындардың дезинфекциялық сапасын бағалау.
Орындаған:Әділханова.Д.С
Тобы: ВС-503
Тексерген:Қойгельдинова.А.С
Семей 2019жыл
Жоспар
I. Кіріспе
II. Негізгі бөлім
2.1 Ет сүт өндірісі орындарындағы дезинфекциялық заттар.
Олардың түрлері мен қолдану реті. Құрал-
жабдықтардың,өндіріс орындардың дезинфекциялық сапасын
бағалау
III.Қорытынды
IV.Пайдаланылған әдебиеттер.
Дезинфекция деп сыртқы ортадағы жұқпалы аурулардың қоздырушылары –
зардапты микробтарды жою шараларын айтады. Ет-сүт өндірісін
дезинфекциядан өткізу үшін химиялық, физикалық және биологиялық
заттар қолданылады.
Дезинфекциялаушы заттар тобы – сілтілер, хлорактивті препараттар
және тағы да басқа микроб клеткасына әсер ете отырып, онда биохимиялық
және морфологиялық өзгерістерге әкеліп соғады
ДЕЗИНФЕКЦИЯЛЫҚ ШАРАЛАРДЫ ЖҮРГIЗУ ҮШIН
КЕЛЕСI ЖАБДЫҚТАР БОЛУ КЕРЕК
1. гидропульт (чехолмен);
2. эмальденген шелектер немесе 1,5 және 10л деген жазуы бар ыдыстар;
3. дезинфекциялаушы камераға заттарды тасымалдау үшiн кленкалы
қаптар;
4. дезинфекцияланатын затқа арналған үлкен ыдыс;
5. таза заласызданған ветошь;
6. қолданылған ветошьтар және қолданылған арнайы киiм
комплектерiнiң кленкалы қаптары;
7. сортировкасы жасалған дезинфекциялық заттар;
8. арнайы киiм: халаттар, қалпақтар, респираторлар, қорғайтын
көзiлдiрiк, резиналы перчаткалар;
ГАЗБЕН ДЕЗИНФЕКЦИЯЛАУ
Газдардың әсерімен әр түрлі заттарды газ камераларында
зарарсыздандыруға болады жэне аэрозольдік дезинфекция
тэрізді бұл әдіспен қора-жайды да зарарсыздандырады.
Дезинфекциялық камераларда әсіресе булы формалин
камераларында жүмыс киімдерін зарарсыздандыру кеңінен
тараған. Өйткені бұл әдіс оңай және матадан жасалған заттарды
бүлдірмейді. Бұл үшін ОКЭМБ (окись этилена-бромистый
метил) пайдаланылады. Ол этилен тотығының бір салмақ
бөлігінен және бромды метилдің 2,5 салмақ бөлігінен түрды.
Оны болаттан жасалған балондарда шығарады. Қайнау
температурасы қалыпты атмосфералық қысым жағдайында
8,5°С болғандықтан өте тез газ күйіне ауысады. ОКЭМБ газы
аса улы, онымен противогаз киіп жұмыс істейді.
Химиялық заттар. Сенімді
зарарсыздандырушы әсері бар,
құрылғыларды зақымдамайтын, суда
жақсы еріп және онда тұрақты
ерітінді түзетін, өткір жағымсыз иісі
жоқ, сонымен қатар адам мен
жануарлыр өміріне қауіпсіз, арзан әрі
тасымалдауға оңай
дезинфекциялаушы байланысты
қолдану тиімді болып табылады.
Бірақ осы аталған сұраныстарға
жауап беретін әмбебап зат әзірше
жоқ. Сондықтан дезинфектант
таңдаған кезде әрбір нақты жағдайды
ескерген жөн.
Ветеринария тәжірибесінде дезинфекциялау
үшін:
Қышқылдар
крезолдар мен
Сілтілер ксиленолдар
Тотықтырғыштар фенолдар
Сілтілер (Alcalia) – бұл суда еритін, теріс зарядталған
гидроксильді аниондар бөліп шығаратын қосылыстар.
Ветеринарлық дезинфекцияда күйдіргіш натрий, күйдіргіш калий,
сөндірілген әк, көмірқышқылды натрий (сода), көмірқышқылды
калий (поташ), аммиактың судағы ерітіндісі сияқты сілтілер
қолданылады.
Сілтілер микробтардың ph
дәрежесін жоғарылатып,
протоплазмасының
бұзылуына әсер етеді.
Сілтілердің 70% ерітіндісі
әсіресе күйдіргіш натрий
аусыл, шошқа обасы,
жылқының инфекциялық
анемиясы өте күшті
залалсыздандырғышәсер
етеді.
Қышқылдар (Acida) – құрамында сутегі бар,
металлдармен байланысқан тұз түзе алатын қосылыстар. Мал
шаруашылығы нысандарын дезинфекциялау үшін тұз-, сүт-,
сірке- және құмырсқа қышқылдары қолданылады.
Хлорлы заттар. Бұл препараттар қатарына хлорлы әк,
хлорамин, гипохлориттер және ерітіндіде тек қана хлор емес,
сонымен қатар оттегін де бөліп шығаратын тағы да басқа
қосылыстар жатады.
Хлорлы әкті мал шаруашылығы ғимараттарын, жануартектес
шикізаттарды, ауыз және сарқынды суларды, көңді, көң
садырасын сақтауға арналған қоймаларды және жануарларды
тасымалдағаннан кейін вагондарды дезинфекциялау үшін
пайдаланады.
Спора түзбейтін микроорганизмдер бар нысандарды
дезинфекциялау үшін хлорлы әктің құрамында 2% белсенді
хлоры бар ағартылған ерітіндісі, ал спора түзуші
микрооргаизмдерге қарсы - 5% белсенді хлоры бар ерітіндісін
қолданады.
Бір хлорлы йод - өзгеше иісі бар, суда
түгел еритін, сарғыш қоңыр түсті
сұйық зат. Оны лаборатория
жағдайында шыны ыдыста 10 г йодты
қышқылды калий мен 11г иодты
кальцийді 875 мл езілмеген тұз
қышқылында шайқап араластырады
да 1л жеткізіп су құяды. Бұны 100%-
ға балайды да, қажетінше ерітінді
әзірлейді. Қысағаны емдеу және
тоңазытқыштағы зеңді (плесень) жою
үшін 7%-ды ерітіндіні пайдаланады.
10%-ды ерітінді топалаң
қоздырушысының спорасын өлтіреді.
Ветеринариялық дезинфекциялауға ет,сүт өндірісі орындары
жатқызылады. Дезинфекцияны 2 кезеңде өткізеді.
Бірінші кезеңі-тазалау. Құрал-саймандардың,ыстық және суық судың,
қысымның көмегімен ет және сүт өңделетін орындары механикалық
тазартудан өткізу. Бөлмелер осы кезеңнен жақсы өтсе, таза болса
дезинфекция деңгейі де жоғары болады.
Еріксіз дезинфекция- Профилактикалық
Қорытынды өндірісте жұқпалы ауру дезинфекция-ет,сүт
дезинфекция-ауру пайда болғанда,не ол өндіріс орындарында
ошағындағы патогенді аурулардан зақымданған патогенді
микробты толық жою жерлерден келген ет,сүт қоздырғыштарды
үшін қолданылатын өңделген соң болдырмау үшін
дезинфекция жүргізілетін жүргізілетін
дезинфекция дезинфекция
Өндірісте тазалау тәртібі мен ережелері қатаң
сақталады.
Тазалау күніне 2 рет 2% сабынды-содалы немесе 2%
ыстық синтетикалық жуу ерітісінің ылғалды тәсілі
жүргізіледі.
Қорытынды
Жалпы ет-сүт өндірісін дезинфекциядан өткізу үшін химиялық,
физикалық және биологиялық заттар қолданылады. Дезинфекциялаушы
заттар тобы – сілтілер, хлорактивті препараттар және тағы да басқа
микроб клеткасына әсер ете отырып, онда биохимиялық және
морфологиялық өзгерістерге әкеліп соғады
Пайдаланылған әдебиеттер тізімі
1. Қырықбайұлы, С. Ветеринарлық-санитарлық сараптау практикумы / С.
Қырықбайұлы, Т.М. Тілеуғали. - Алматы, 2007.
2. Дунченко, Н.Н. Экпертиза молока и молочных продуктов. Качество и
безопасность / Н.Н. Дунченко, А.Г. Храмцов, И.А. Макеева. –
Новосибирск, 2007.
3. Позняковский, В. М. Экспертиза мяса и мясопродуктов. Качество и
безопасность : учеб.-справ. изд. / В. М. Позняковский. - 3-е изд., испр.-
Новосибирск : Сиб. унив. изд., 2005
4. Интернет желісі.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz