Сүт және сүт қышқыл өнімдеріне глоссарий


Slide 1

Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министрлігі

Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті

Тексерген:Күзеубаева. А. С

Орындаған: Әділханова. Д. С

Тобы: ВС-503

Тақырыбы:Шет тілінде ет және ет өнімдері, сүт және сүт қышқыл өнімдері, сүт ақауларына глоссарий, кроссворд, тезаурусты, терминдерді дайындау.

СӨЖ

Slide 2

Жоспар

І. Кіріспе.

ІІ. Негізгі бөлім

Ет және ет өнімдеріне глоссарий;

Ет және ет өнімдеріне термин және тезаурус;

Сүт және сүт қышқыл өнімдеріне глоссарий;

Сүт және сүт қышқыл өнімдеріне терминдер;

Сүт ақаулары және кроссворд:

ІІІ. Қорытынды.

IV. Пайдаланылған әдебиеттер.

Slide 3

Ет және ет өнімдеріне глоссарий:

Ет

Meat

Ет тіндері

Meat tissue

Қой еті

Lamb meat

Сиыр еті

Meat beef

Шошқа еті

pork

Жылқы еті

horsemeat

Бұзау еті

Veal

Ешкі еті

goat meat

Жүрек

heart

Slide 4

Бауыр

liver

Бүйрек

kidney

Өкпе

recipe

Қабырға

wall

Шұжық

sausage

Құс еті

poultry

Ұша

саrcass

Ет өнімдері

Meat products

Slide 5

Ет және ет өнімдеріне термин және тезаурус:

Slide 6

Сиыр еті-( Meat beef) -- мүйізді ірі қара малдан алынатын өнімдердің бірі, бағалы тағамдық шикізат.

Шұжық - ( sausage) - жылқы етiнiң деликатесi. Онша семiз емес салқындатылған жылқы етiнен не салқындатылған немесе мұздатылған майдан әзiрлейдi

Slide 7

Айран

kefir

Ірімшік

cheese

Қаймақ

sour cream

Кілегей

cream

Май

butter

Сүзбе

cottage cheese

Сүт

milk

Сүт және сүт қышқыл өнімдеріне глоссарий:

Slide 8

Сүт және сүт қышқыл өнімдеріне терминдер:

Slide 9

Ірімшік - (cheese) -сүтті арнайы өңдеуден өткізу арқылы алынатын жоғары калориялы неғұрлым сіңімді тағамдық өнімдерінің бірі.

Сарымай -(butter) - қой, ешкі, сиыр сүтінен алынған қаймақты күбіде пісу арқылы алынатын тағам. Сарымайдың түсі сары әрі сүт тағамдарының ішіндегі ең майлылығы мол, құнарлысы.

Қаймақ -(sour cream) - бұл кілегей, сүттен айырылып шығатын өнім. Көптеген елдердің дәстүрлі өнімі болып табылады.

Slide 10

Сүт ақаулары жемнің сапасыздығына, сүтке микрофлора түсуіне, сүтті дұрыс техникалық өңдемеуге, сүт майының ашуына және басқа себептерге негізделеді. Сүтте туындайтын бактериалды процесстер құрамын өзгертіп, сүттің сыртқы түрінде, дәмі мен иісінде айқындалады.

Сүт ақаулары

Slide 11

Дәм ақаулары - кең тараған ақаулар түрі. Сүт қышқылды немесе ішек таяқшасы бактерия тіршілігі нәтижесінде сүтте қышқыл дәм пайда болады.

Ашыған дәм - төмен температурада ұзақ мерзім сақтау кезінде липаза ферменттері әсерінен сүтте түзіледі. Ашыған дәм сонымен қатар лактацияның соңғы күндері пайда болады.

Ащы дәм - сүтте шіріткіш пептондаушы бактерия тіршілігіне негізделген, сонымен қатар жемде жусан болуынан туындауы мүмкін.

Slide 12

Жағымсыз өзіндік дәм - мал рационында қалақай, сарымсақ, пияз, шалқан, тұрып, дала қышасы болуынан туындайды.

Тұзды дәм - кейбір аурулары кезінде сүтте пайда болады.

Металл дәм - сүтте сүт қышқылы ыдыс металымен әрекеттесуінен пайда болады.

Майлы дәм - сүтті жарықта сақтау кезінде сүт майының ауа оттегісімен тотығу нәтижесінде пайда болады.

Slide 13

Түтін дәмі мен иісі - пакеттің көлденең тігісін жабыстыру кезінде қағаз жануынан стерилденген сүтте пайда болады.

Түс ақаулары - пигменттеуші бактерия әсерінен пайда болып, сүттің қызаруын, көгеруін және сарғаюын тудырады. Ақаулар жем және бактериалды текті болады. Көкшіл түс сүтті сумен сұйылту немесе ішінара майсыздандыру әсерінен туындайды.

Егер сауу кезінде түсі қалыпты, ал сақтау кезінде көкшіл реңге ие болса, онда бұл ақау флуоресцирлейтін микроб әсерінен туындаған. Бұндай сүтте сақтау кезінде тұнатын кілегейде көк дақтар пайда болады, олар біртіндеп көкшіл - жасыл немесе кір сұр түске өтеді. Бұл ақауды тудыратын микроорганизмдер желдетілмейтін мал қораларында немесе сүт сақтау бөлмелерінде дамиды.

Slide 14

Иіс ақаулары - жемнің өзіндік иісіне немесе мал күтілетін орындардың антисанитарлы жағдайларына байланысты. Иіс ақауларына шіріген, ірімшік, сарымсақ және тағы басқа иістері жатады.

Консистенция ақаулары - кейбір микроорганизмдердің өміршеңдігі нәтижесінде түзіледі. Сүт сүт қышқылды бактерия әсерінен қою консистенция ға, шырыш түзетін бактерия әсерінен шырышты немесе созылғыш консистенцияға ие болады. Ішек таяқшасы бактериялар дамуынан сүт ашып көбік түзіледі. Мәйекті фермент түзетін бактериялар түскен кезде сүт аз қышқылдықта да қыздырғанда ұийды.

Slide 15

t

e

u

t

t

a

m

e

l

a

m

b

r

s

n

o

c

r

e

m

p

r


Ұқсас жұмыстар
Қазіргі нарықтағы сүт өнімдері
Сүттің қасиеті
Сүттің құрамы мен қасиеті
Адам тініндегі негізгі көмірсулар және олардың биологиялық мәні. Көмірсулар - жасушаның құрылымдық - функционалдық компоненттері
Сүт және сүт өнімдерінің эпидемиологиялық рөлі
Сүт өңдеу өндірісі
Табиғи және құрғақ сүт
Буйвол сүті
Сүтқышқылды микроағзалардың антагонистік белсенділігі
Микробиология
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz