Сүт және сүт қышқыл өнімдеріне глоссарий



Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министрлігі
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті
Тексерген:Күзеубаева. А. С
Орындаған: Әділханова. Д. С
Тобы: ВС-503
Тақырыбы:Шет тілінде ет және ет өнімдері, сүт және сүт қышқыл өнімдері, сүт ақауларына глоссарий, кроссворд, тезаурусты, терминдерді дайындау.
СӨЖ

Жоспар
І. Кіріспе.
ІІ. Негізгі бөлім
Ет және ет өнімдеріне глоссарий;
Ет және ет өнімдеріне термин және тезаурус;
Сүт және сүт қышқыл өнімдеріне глоссарий;
Сүт және сүт қышқыл өнімдеріне терминдер;
Сүт ақаулары және кроссворд:
ІІІ. Қорытынды.
IV. Пайдаланылған әдебиеттер.

Ет және ет өнімдеріне глоссарий:
Ет
Meat
Ет тіндері
Meat tissue
Қой еті
Lamb meat
Сиыр еті
Meat beef
Шошқа еті
pork
Жылқы еті
horsemeat
Бұзау еті
Veal
Ешкі еті
goat meat
Жүрек
heart

Бауыр
liver
Бүйрек
kidney
Өкпе
recipe
Қабырға
wall
Шұжық
sausage
Құс еті
poultry
Ұша
саrcass
Ет өнімдері
Meat products

Ет және ет өнімдеріне термин және тезаурус:

Сиыр еті-( Meat beef) -- мүйізді ірі қара малдан алынатын өнімдердің бірі, бағалы тағамдық шикізат.
Шұжық - ( sausage) - жылқы етiнiң деликатесi. Онша семiз емес салқындатылған жылқы етiнен не салқындатылған немесе мұздатылған майдан әзiрлейдi

Айран
kefir
Ірімшік
cheese
Қаймақ
sour cream
Кілегей
cream
Май
butter
Сүзбе
cottage cheese
Сүт
milk
Сүт және сүт қышқыл өнімдеріне глоссарий:

Сүт және сүт қышқыл өнімдеріне терминдер:

Ірімшік - (cheese) -сүтті арнайы өңдеуден өткізу арқылы алынатын жоғары калориялы неғұрлым сіңімді тағамдық өнімдерінің бірі.
Сарымай -(butter) - қой, ешкі, сиыр сүтінен алынған қаймақты күбіде пісу арқылы алынатын тағам. Сарымайдың түсі сары әрі сүт тағамдарының ішіндегі ең майлылығы мол, құнарлысы.
Қаймақ -(sour cream) - бұл кілегей, сүттен айырылып шығатын өнім. Көптеген елдердің дәстүрлі өнімі болып табылады.

Сүт ақаулары жемнің сапасыздығына, сүтке микрофлора түсуіне, сүтті дұрыс техникалық өңдемеуге, сүт майының ашуына және басқа себептерге негізделеді. Сүтте туындайтын бактериалды процесстер құрамын өзгертіп, сүттің сыртқы түрінде, дәмі мен иісінде айқындалады.
Сүт ақаулары

Дәм ақаулары - кең тараған ақаулар түрі. Сүт қышқылды немесе ішек таяқшасы бактерия тіршілігі нәтижесінде сүтте қышқыл дәм пайда болады.
Ашыған дәм - төмен температурада ұзақ мерзім сақтау кезінде липаза ферменттері әсерінен сүтте түзіледі. Ашыған дәм сонымен қатар лактацияның соңғы күндері пайда болады.
Ащы дәм - сүтте шіріткіш пептондаушы бактерия тіршілігіне негізделген, сонымен қатар жемде жусан болуынан туындауы мүмкін.

Жағымсыз өзіндік дәм - мал рационында қалақай, сарымсақ, пияз, шалқан, тұрып, дала қышасы болуынан туындайды.
Тұзды дәм - кейбір аурулары кезінде сүтте пайда болады.
Металл дәм - сүтте сүт қышқылы ыдыс металымен әрекеттесуінен пайда болады.
Майлы дәм - сүтті жарықта сақтау кезінде сүт майының ауа оттегісімен тотығу нәтижесінде пайда болады.

Түтін дәмі мен иісі - пакеттің көлденең тігісін жабыстыру кезінде қағаз жануынан стерилденген сүтте пайда болады.
Түс ақаулары - пигменттеуші бактерия әсерінен пайда болып, сүттің қызаруын, көгеруін және сарғаюын тудырады. Ақаулар жем және бактериалды текті болады. Көкшіл түс сүтті сумен сұйылту немесе ішінара майсыздандыру әсерінен туындайды.
Егер сауу кезінде түсі қалыпты, ал сақтау кезінде көкшіл реңге ие болса, онда бұл ақау флуоресцирлейтін микроб әсерінен туындаған. Бұндай сүтте сақтау кезінде тұнатын кілегейде көк дақтар пайда болады, олар біртіндеп көкшіл - жасыл немесе кір сұр түске өтеді. Бұл ақауды тудыратын микроорганизмдер желдетілмейтін мал қораларында немесе сүт сақтау бөлмелерінде дамиды.

Иіс ақаулары - жемнің өзіндік иісіне немесе мал күтілетін орындардың антисанитарлы жағдайларына байланысты. Иіс ақауларына шіріген, ірімшік, сарымсақ және тағы басқа иістері жатады.
Консистенция ақаулары - кейбір микроорганизмдердің өміршеңдігі нәтижесінде түзіледі. Сүт сүт қышқылды бактерия әсерінен қою консистенция ға, шырыш түзетін бактерия әсерінен шырышты немесе созылғыш консистенцияға ие болады. Ішек таяқшасы бактериялар дамуынан сүт ашып көбік түзіледі. Мәйекті фермент түзетін бактериялар түскен кезде сүт аз қышқылдықта да қыздырғанда ұийды.

t
e
u
t
t
a
m
e
l
a
m
b
r
s
n
o
c
r
e
m
p
r
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz