Сүт және сүт қышқыл өнімдеріне глоссарий




Презентация қосу
Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министрлігі
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік
университеті

СӨЖ
Тақырыбы:Шет тілінде ет және ет өнімдері, сүт және сүт қышқыл
өнімдері, сүт ақауларына глоссарий, кроссворд, тезаурусты,
терминдерді дайындау.

Тексерген:Күзеубаева.А.С
Орындаған: Әділханова.Д.С
Тобы: ВС-503
Жоспар

І.Кіріспе.
ІІ.Негізгі бөлім
1. Ет және ет өнімдеріне глоссарий;
2. Ет және ет өнімдеріне термин және тезаурус;
3. Сүт және сүт қышқыл өнімдеріне глоссарий;
4. Сүт және сүт қышқыл өнімдеріне терминдер;
5. Сүт ақаулары және кроссворд:
ІІІ. Қорытынды.
IV.Пайдаланылған әдебиеттер.
Ет және ет өнімдеріне глоссарий:

Ет Meat
Ет тіндері Meat tissue
Қой еті Lamb meat
Сиыр еті Meat beef

Шошқа еті pork
Жылқы еті horsemeat

Бұзау еті Veal
Ешкі еті goat meat
Жүрек heart
Бауыр liver

Бүйрек kidney

Өкпе recipe

Қабырға wall

Шұжық sausage

Құс еті poultry

Ұша саrcass

Ет өнімдері Meat products
Ет және ет өнімдеріне термин және
тезаурус:

Ет мүшелері - (Meat members)— еттің қазақша
атаулары.

Ет тіндері-- (Meat tissue) -адам мен
жануар организмінде болатын, шығу тегі, құрылысы
және атқаратын қызметі ұқсас жасушалар жүйесі.

Ешкі еті --( Goat Meat )-басқа мал етерімен
салыстырғанда сіңімді диеаталық қасиеті жоғары
болып келеді.

Жылқы еті --(horsemeat)- аса бағалы тағамдық
шикізат, жылқы өнімі.
Шұжық - ( sausage)- жылқы етiнiң деликатесi. Онша семiз емес
салқындатылған жылқы етiнен не салқындатылған немесе
мұздатылған майдан әзiрлейдi

Сиыр еті-( Meat beef)-- мүйізді ірі қара малдан алынатын өнімдердің
бірі, бағалы тағамдық шикізат.
Сүт және сүт қышқыл өнімдеріне глоссарий:

Айран kefir
Ірімшік cheese

Қаймақ sour cream

Кілегей cream
Май butter
Сүзбе cottage cheese
Сүт milk
Сүт және сүт қышқыл өнімдеріне
терминдер:

Қойыртпақ-(Apply) - қатық, айран т.б. сусындарға сүт
қосып ішетін тоқ сусын.Оны
жолаушылар торсыққа құйып, қанжығаларына байлап
жүрген.

Қорықтық –( Fragile)- тек қана қой-ешкінің
сүтінен қойшылар өрісте жүргенде пісіріп ішетін тамақ.

Айран-(kefir) - пісірілген сиыр, қой, ешкі сүтінің жылы
кезінде ашытқы (айран, қаймақ) қосып, ұйытып
дайындайтын қышқыл дәмді ақ тағам түрі.
Ірімшік - (cheese)-сүтті арнайы өңдеуден өткізу арқылы алынатын
жоғары калориялы неғұрлым сіңімді тағамдық өнімдерінің бірі.

Сарымай -(butter)— қой, ешкі, сиыр сүтінен алынған қаймақты
күбіде пісу арқылы алынатын тағам. Сарымайдың түсі сары әрі сүт
тағамдарының ішіндегі ең майлылығы мол, құнарлысы.

Қаймақ –(sour cream)– бұл кілегей, сүттен айырылып шығатын
өнім. Көптеген елдердің дәстүрлі өнімі болып табылады.
Сүт ақаулары

Сүт ақаулары жемнің сапасыздығына, сүтке микрофлора түсуіне ,
сүтті дұрыс техникалық өңдемеуге, сүт майының ашуына және
басқа себептерге негізделеді. Сүтте туындайтын бактериалды
процесстер құрамын өзгертіп, сүттің сыртқы түрінде, дәмі мен
иісінде айқындалады.
Дәм ақаулары – кең тараған ақаулар түрі. Сүт қышқылды немесе
ішек таяқшасы бактерия тіршілігі нәтижесінде сүтте қышқыл дәм
пайда болады.

Ашыған дәм – төмен температурада ұзақ мерзім сақтау кезінде
липаза ферменттері әсерінен сүтте түзіледі. Ашыған дәм сонымен
қатар лактацияның соңғы күндері пайда болады.

Ащы дәм – сүтте шіріткіш пептондаушы бактерия тіршілігіне
негізделген, сонымен қатар жемде жусан болуынан туындауы мүмкін.
Жағымсыз өзіндік дәм – мал рационында қалақай, сарымсақ, пияз,
шалқан, тұрып, дала қышасы болуынан туындайды.

Тұзды дәм – кейбір аурулары кезінде сүтте пайда болады.

Металл дәм – сүтте сүт қышқылы ыдыс металымен әрекеттесуінен
пайда болады.

Майлы дәм – сүтті жарықта сақтау кезінде сүт майының ауа
оттегісімен тотығу нәтижесінде пайда болады.
Түтін дәмі мен иісі – пакеттің көлденең тігісін жабыстыру кезінде
қағаз жануынан стерилденген сүтте пайда болады.

Түс ақаулары – пигменттеуші бактерия әсерінен пайда болып, сүттің
қызаруын, көгеруін және сарғаюын тудырады. Ақаулар жем және
бактериалды текті болады. Көкшіл түс сүтті сумен сұйылту немесе
ішінара майсыздандыру әсерінен туындайды.
Егер сауу кезінде түсі қалыпты, ал сақтау кезінде көкшіл реңге ие болса,
онда бұл ақау флуоресцирлейтін микроб әсерінен туындаған. Бұндай
сүтте сақтау кезінде тұнатын кілегейде көк дақтар пайда болады, олар
біртіндеп көкшіл – жасыл немесе кір сұр түске өтеді. Бұл ақауды
тудыратын микроорганизмдер желдетілмейтін мал қораларында немесе
сүт сақтау бөлмелерінде дамиды.
Иіс ақаулары – жемнің өзіндік иісіне немесе мал күтілетін
орындардың антисанитарлы жағдайларына байланысты.
Иіс ақауларына шіріген, ірімшік, сарымсақ және тағы басқа
иістері жатады.

Консистенция ақаулары – кейбір микроорганизмдердің өміршеңдігі
нәтижесінде түзіледі. Сүт сүт қышқылды бактерия әсерінен қою
консистенция ға, шырыш түзетін бактерия әсерінен шырышты немесе
созылғыш консистенцияға ие болады. Ішек таяқшасы бактериялар
дамуынан сүт ашып көбік түзіледі. Мәйекті фермент түзетін
бактериялар түскен кезде сүт аз қышқылдықта да қыздырғанда ұийды.
l a m b m e a t

c o n s u m e r

p o u l t r y

a c t

e g o r y
c a t

t r a d e
Сүт өніміне кроссворд:

1. Қойдан алынатын ең негізгі өнім?( Қой еті - Lamb meat)
2. Қандайда болсын тауарларды тұтынатын тұлға немесе фирма?
(Тұтынушы -CONSUMER)
3. Әрі жұмсақ, әрі дәмді ет?(Құс еті-poultry)
4. Заңды күші бар ресми құжат.?(акт-ACT)
5. Қайсыбір белгілерімен біріккен жеке тұлғалардың дәрежесі, сорты?
(санат-CAYEGORY)
6. Республиканың экономикалық қызметінің бірден-бір ірі саласы және
оның дамуы – экономиканың табысты жұмыс істеуінің басты
шарттарының бірі?(сауда-trade)
Қорытынды.

Жалпы сүт ақаулары жемнің сапасыздығына, сүтке микрофлора түсуіне , сүтті
дұрыс техникалық өңдемеуге, сүт майының ашуына және басқа себептерге
негізделеді. Сүтте туындайтын бактериалды процесстер құрамын өзгертіп, сүттің
сыртқы түрінде, дәмі мен иісінде айқындалады.
Пайдаланылған әдебиеттер

1.Житенко П.В., Серегин И.Г., Никитченко В.Е. Ветеринарно –
санитарная экспертиза и технология переработки птицы. - М.: ООО
«АКВАРИУМ ТД», 2001.
2.Интернет желісі: https://bigox.kz/sutte-kezdesetin-akaular /

Ұқсас жұмыстар
Қазіргі нарықтағы сүт өнімдері
Сүттің қасиеті
Сүттің құрамы мен қасиеті
Адам тініндегі негізгі көмірсулар және олардың биологиялық мәні. Көмірсулар - жасушаның құрылымдық - функционалдық компоненттері
Сүт және сүт өнімдерінің эпидемиологиялық рөлі
Сүт өңдеу өндірісі
Табиғи және құрғақ сүт
Буйвол сүті
Сүтқышқылды микроағзалардың антагонистік белсенділігі
Микробиология
Пәндер