Лас суларды тазалау және зарарсыздандыру




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
АГРАРЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТ
ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯ КАФЕДРАСЫ

СӨЖ

Тақырыбы: Ет және сүт өндіріс орындарындағы дезинсекция және
дератизация . Лас суларды тазалау және зарарсыздандыру.

Орындаған:Әділханова.Д.С
Тобы: ВС-503
Тексерген:Қойгельдинова.А.С

Семей 2019жыл
Жоспар
I. Кіріспе
II. Негізгі бөлім
2.1 Ет және сүт өндіріс орындарындағы дезинсекция және
дератизация
2.2 Лас суларды тазалау және зарарсыздандыру.
III.Қорытынды
IV.Пайдаланылған әдебиеттер.
Дератизация (франц. de – жоямын, лат. ratus –
егеуқұйрық) - адам мен малға зиян келтіретін
кеміргіштерге қарсы шаралар жиынтығы. Кеміргіштер
аулау үшін химиялық заттар және механикалық аулау
құралдарын пайдаланады
Ет-сүт өндіріс орындарында кеміргіштер, егеуқұйрықтар
болуы мүмкін. Олар өнімдерді ластап, бөлме ішінде
қондырғыларды ,еденді, элетр жүйелерін бүлдіреді.

Оларға:

Тышқан Атжалман
тәрізділер: тәрізділер: Тиінтектестер:
егеуқұйрықтар сұр тышқандар, суырлар,
(сұр, қара, құмтышқандар,
жалпақтісті), үй саршұнақтар.
атжалмандар.
тышқаны
Кемірушілермен жұмыс
жүргізгенде оларды қорек пен
судан аластап, ін қазатын,
балалайтын және тығылатын
мүмкіндіктерін жою қажет. Бұның
бәрі өндірісте тазалық пен
реттілік сақтап, санитариялық
шараларды бұлжытпай орындауға
әкеліп соғады.
Егеуқұйрықтар мен тышқандарға
арналған уларды әр түрлі азықтық
заттарға араластырып кемірушілердің
ініне, жүретін жолдарына, жиналатын
ойнақтарына сеуіп тастайды. Негізінен
улы заттарды әр түрлі дән мен жар-
маларға, нан мен ботқаға, тартылған
ет пен балыққа қосып береді. Сонымен
қатар, алдамшы ретінде су немесе сүт,
сорпа сияқты тағамдар да
пайдаланылады. Аса улы заттарды іннің
аузына, оған жақын маңдағы қабырғаға
жағып тастауға да болады.
КЕМІРУШІЛЕРМЕН КҮРЕСТЕ
Механикалық тәсілдер қақпан және басқа да
жабдықтардың көмегімен зиянкестерді ұстауға
бағытталған. Бұл әдістер сирек қолданылады, бірақ та
олардың тиімділі - кемірушілердің өлексесін жинау
сияқты аса қиын жұмысты жеңілдетеді.
Химиялық тәсілдер әр түрлі улы заттарды қолдануға
негізделген. Ет-сүт өндіріс орындарын дератизациялау
үшін қауіпсіз улар антикогулянттарға жататын
зоокумарин, дифенацин, фентолацин пайдаланылады.
Биологиялық тәсілдер бірнеше бағытта
жүргізіледі. Халық арасында кеңінен белгілі әдіс
- мысық, кірпі сияқты тышқанның табиғи
жауларын пайдалану болып табылады.
Дезинсекция (франц. des - жоямын,
лат. — іпсесtum - жәндік) - бұл
табиғатта кездесетін ұзын тұмсықты,
көп аяқты шаян – құрттарға қарсы
жүргізілетін шаралардың жиынтығы,
шыбын-шіркейлерге қарсы күресудің
тиімді көзі.
Оларға шыбын, шіркей, маса, сона, бит, бүрге жатады. Сондықтанда
зиянды жәндіктермен күрес жүргізу ветеринариялық-санитарияның
басты мақсаттарының бірі болып табылады. Ет-сүт өндіріс
орындарында зиянды жәндіктермен, әсіресе, шыбын және
тарақандармен күресудің ең тиімді жолы - ет-сүт өндіріс орындары
мен оның айналасында тазалық сақтап, санитариялық ережелерді
бұлжытпай орындау.
Дезинсекцияның механикалық тәсілі тек
жәндіктердің кейбір түрлерімен күресу үшін ғана
жарамды. Мәселен шыбындарды аулау үшін оларға
әр түрлі торлар құрылады және жабыстырғыш
қағаздар қойылады.

Бірақ дезинсекцияның механикалық тәсілі
кенелермен жәндіктерді толығымен жоя
алмайды. Оларды тек физикалық әсіресе
химиялық дезинсектанттармен бірге
қолданғанда ғана жақсы нәтиже береді.
Дезинсекция жүргізу үшін әр
түрлі химиялық заттар -
инсектицидтер пайдаланылады.
Олар эмульсия немесе ерітінді
түрінде, аэрозоль ретінде және
ұнтақ дуст ретінде себу арқылы
пайдаланылады.
Дезинсекция жасау мақсатында
аэрозоль әдісін пайдалану да аса
тиімді болып табылады.
Лас суларды тазалау және зарарсыздандыру.

Екінші рет тұндырғаннан кейін ағынды су хлор немесе
басқа препараттармен залалсыздандырылады.
Лас суды залалсыздандырудың үш әдісі бар:

физикалық,

химиялық

биологиялық.
Лас суды физикалық әдіспен зарарсыздандыру термиялық өңдеу
жолымен, иондалған сәуленің әсерімен жүргізіледі.
Термиялық тәсіл ірі мал кешендерінде сарқынды суларды және сұйық
көңді зарарсыздандыру үшін қолданылады. Мал кешендерінен
шыққан сұйық көң және лас сулар садыра жинағышқа түсіп, жылу-
алмастырғышқа ауысады, мұнда сұйық көң 600С-қа дейін
қыздырылады. Мұнан кейін электр қызуының көмегімен 110-120°С-қа
дейін кыздырылады да резервуарға жіберіледі, ал 30 минут өткен соң
қайтадан жылу-алмастырғышқа ауыстырылып, 400С-қа дейін
салқындатылады.
Ионды сәулелендіру — лас суларды
зарарсыздандырудың бірден-бір тиімді тәсілі. Ол
патогенді микроорганизмдермен, споралармен, вируспен,
гельминт жұмыртқаларымен және балаң кұрттарымен
зақымданған лас суды зарарсыздандыруға толық
мүмкіңдік береді. Неғүрлым лас судың
микроорганизмдермен ластану дәрежесі жоғары болса,
солғұрлым сәулену дозасы да жоғары болады.
Ең көп тараған залалсыздандыру әдісі – ол химиялық әдіс болып
табылады. Химиялық әдісте негізінен хлорлау жиі қолданылады.
Хлордың мөлшері микроорганизмдердің төзімділігіне, лас судың
сипатына, оның тазалану дәрежесіне, хлормен жанасу уақытына
байланысты. Ресми норма бойынша биологиялық тазалаудан өткен лас
суға қажетті хлордың мөлшері 70 мг/л.
Қорытынды

Ветеринарлық-санитарлық шаралар арқылы сыртқы ортаны жұқпалы
аурулардың қоздырушыларынан зарасыздандырып, олардың тірі
тасымалдаушылармен күрес жүргізіледі. Бұл шаралар қоздырушылар
мен олардың тасымалдаушыларына тікелей әсер етуімен қатар
таралуына тосқауыл болатындай санитарлық реттілікті қамтамасыз
етеді. Ауру қоздырушы микробтарды сыртқа ортада жою – дезинфекция,
зиянкес жәндіктерді жою – дезинсекция, микроб тасымалдаушы
кемірушілерді жою – дератизация шаралары арқылы іске асырылады.
Пайдаланылған әдебиеттер тізімі

1. Қырықбайұлы, С. Ветеринарлық-санитарлық сараптау практикумы / С.
Қырықбайұлы, Т.М. Тілеуғали. - Алматы, 2007.
2. Дунченко, Н.Н. Экпертиза молока и молочных продуктов. Качество и
безопасность / Н.Н. Дунченко, А.Г. Храмцов, И.А. Макеева. –
Новосибирск, 2007.
3. Позняковский, В. М. Экспертиза мяса и мясопродуктов. Качество и
безопасность : учеб.-справ. изд. / В. М. Позняковский. - 3-е изд., испр.-
Новосибирск : Сиб. унив. изд., 2005
4. Интернет желісі.

Ұқсас жұмыстар
Жұқпалы аурулардан таза емес шаруашылықтың мекеніндегі ветеринарлық санитарлық шаралар
АҒЫНДЫ СУЛАРДЫ АЛДЫН АЛА ТАЗАРТУ
Механикалық жолмен тазарту әдісі
Табиғи сулардың химиялық ластануы
Ағынды суларды тазарту
Ақаба суларды тазарту әдістері
Ақаба суы
ӨНЕРКӘСІП ОРЫНДАРЫ
Ақаба суларды тазалау әдістері
Суды тазалау әдістері
Пәндер