Лас суларды тазалау және зарарсыздандыру


Slide 1

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ

СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ

АГРАРЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТ

ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯ КАФЕДРАСЫ

Тақырыбы: Ет және сүт өндіріс орындарындағы дезинсекция және дератизация . Лас суларды тазалау және зарарсыздандыру.

Орындаған:Әділханова. Д. С

Тобы: ВС-503

Тексерген:Қойгельдинова. А. С

Семей 2019жыл

СӨЖ

Slide 2

Жоспар

Кіріспе

Негізгі бөлім

2. 1 Ет және сүт өндіріс орындарындағы дезинсекция және дератизация

2. 2 Лас суларды тазалау және зарарсыздандыру.

III. Қорытынды

IV. Пайдаланылған әдебиеттер.

Slide 3

Дератизация (франц. de - жоямын, лат. ratus - егеуқұйрық) - адам мен малға зиян келтіретін кеміргіштерге қарсы шаралар жиынтығы. Кеміргіштер аулау үшін химиялық заттар және механикалық аулау құралдарын пайдаланады

Slide 4

Тышқан тәрізділер: егеуқұйрықтар (сұр, қара, жалпақтісті), үй тышқаны

Атжалман тәрізділер:

сұр тышқандар, құмтышқандар, атжалмандар.

Тиінтектестер: суырлар, саршұнақтар.

Ет-сүт өндіріс орындарында кеміргіштер, егеуқұйрықтар болуы мүмкін. Олар өнімдерді ластап, бөлме ішінде қондырғыларды, еденді, элетр жүйелерін бүлдіреді.

Оларға:

Slide 5

Кемірушілермен жұмыс жүргізгенде оларды қорек пен судан аластап, ін қазатын, балалайтын және тығылатын мүмкіндіктерін жою қажет. Бұның бәрі өндірісте тазалық пен реттілік сақтап, санитариялық шараларды бұлжытпай орындауға әкеліп соғады.

Slide 6

Егеуқұйрықтар мен тышқандарға арналған уларды әр түрлі азықтық заттарға араластырып кемірушілердің ініне, жүретін жолдарына, жиналатын ойнақтарына сеуіп тастайды. Негізінен улы заттарды әр түрлі дән мен жар- маларға, нан мен ботқаға, тартылған ет пен балыққа қосып береді. Сонымен қатар, алдамшы ретінде су немесе сүт, сорпа сияқты тағамдар да

пайдаланылады. Аса улы заттарды іннің аузына, оған жақын маңдағы қабырғаға жағып тастауға да болады.

Slide 7

Кемірушілермен күресте

Механикалық тәсілдер қақпан және басқа да жабдықтардың көмегімен зиянкестерді ұстауға бағытталған. Бұл әдістер сирек қолданылады, бірақ та олардың тиімділі - кемірушілердің өлексесін жинау сияқты аса қиын жұмысты жеңілдетеді.

Slide 8

Химиялық тәсілдер әр түрлі улы заттарды қолдануға негізделген. Ет-сүт өндіріс орындарын дератизациялау үшін қауіпсіз улар антикогулянттарға жататын зоокумарин, дифенацин, фентолацин пайдаланылады.

Slide 9

Биологиялық тәсілдер бірнеше бағытта жүргізіледі. Халық арасында кеңінен белгілі әдіс - мысық, кірпі сияқты тышқанның табиғи жауларын пайдалану болып табылады.

Slide 10

Дезинсекция (франц. des - жоямын, лат. - іпсесtum - жәндік) - бұл табиғатта кездесетін ұзын тұмсықты, көп аяқты шаян - құрттарға қарсы жүргізілетін шаралардың жиынтығы, шыбын-шіркейлерге қарсы күресудің тиімді көзі.

Slide 11

Оларға шыбын, шіркей, маса, сона, бит, бүрге жатады. Сондықтанда зиянды жәндіктермен күрес жүргізу ветеринариялық-санитарияның басты мақсаттарының бірі болып табылады. Ет-сүт өндіріс орындарында зиянды жәндіктермен, әсіресе, шыбын және тарақандармен күресудің ең тиімді жолы - ет-сүт өндіріс орындары мен оның айналасында тазалық сақтап, санитариялық ережелерді бұлжытпай орындау.

Slide 12

Дезинсекцияның механикалық тәсілі тек жәндіктердің кейбір түрлерімен күресу үшін ғана жарамды. Мәселен шыбындарды аулау үшін оларға әр түрлі торлар құрылады және жабыстырғыш қағаздар қойылады.

Бірақ дезинсекцияның механикалық тәсілі кенелермен жәндіктерді толығымен жоя алмайды. Оларды тек физикалық әсіресе химиялық дезинсектанттармен бірге қолданғанда ғана жақсы нәтиже береді.

Slide 13

Дезинсекция жүргізу үшін әр түрлі химиялық заттар - инсектицидтер пайдаланылады. Олар эмульсия немесе ерітінді түрінде, аэрозоль ретінде және ұнтақ дуст ретінде себу арқылы пайдаланылады.

Дезинсекция жасау мақсатында аэрозоль әдісін пайдалану да аса тиімді болып табылады.

Slide 14

Екінші рет тұндырғаннан кейін ағынды су хлор немесе басқа препараттармен залалсыздандырылады.

Лас суды залалсыздандырудың үш әдісі бар:

Лас суларды тазалау және зарарсыздандыру.

Slide 15

Лас суды физикалық әдіспен зарарсыздандыру термиялық өңдеу жолымен, иондалған сәуленің әсерімен жүргізіледі.

Термиялық тәсіл ірі мал кешендерінде сарқынды суларды және сұйық көңді зарарсыздандыру үшін қолданылады. Мал кешендерінен шыққан сұйық көң және лас сулар садыра жинағышқа түсіп, жылу-алмастырғышқа ауысады, мұнда сұйық көң 600С-қа дейін қыздырылады. Мұнан кейін электр қызуының көмегімен 110-120°С-қа дейін кыздырылады да резервуарға жіберіледі, ал 30 минут өткен соң қайтадан жылу-алмастырғышқа ауыстырылып, 400С-қа дейін салқындатылады.

Slide 16

Ионды сәулелендіру - лас суларды зарарсыздандырудың бірден-бір тиімді тәсілі. Ол патогенді микроорганизмдермен, споралармен, вируспен, гельминт жұмыртқаларымен және балаң кұрттарымен зақымданған лас суды зарарсыздандыруға толық мүмкіңдік береді. Неғүрлым лас судың микроорганизмдермен ластану дәрежесі жоғары болса, солғұрлым сәулену дозасы да жоғары болады.

Slide 17
Ұқсас жұмыстар
Жұқпалы аурулардан таза емес шаруашылықтың мекеніндегі ветеринарлық санитарлық шаралар
АҒЫНДЫ СУЛАРДЫ АЛДЫН АЛА ТАЗАРТУ
Механикалық жолмен тазарту әдісі
Табиғи сулардың химиялық ластануы
Ағынды суларды тазарту
Ақаба суларды тазарту әдістері
Ақаба суы
ӨНЕРКӘСІП ОРЫНДАРЫ
Ақаба суларды тазалау әдістері
Суды тазалау әдістері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz