Сүтті Роз - Бенгал сынағымен зерттеу




Презентация қосу
Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министрлігі
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік
университеті

СӨЖ
Тақырыбы:Бруцеллезді серологиялық балау.

Тексерген:Нуркенова.М.К
Орындаған: Әділханова.Д.С
Тобы: ВС-503
Жоспар

І.Кіріспе.
ІІ.Негізгі бөлім
1. Бруцеллалардың антигендік құрылымы.
2. Сүтті Роз-Бенгал сынағымен зерттеу.
3. Бруцеллезді болдырмау шараларын ұйымдастыру.
ІІІ. Қорытынды.
IV.Пайдаланылған әдебиеттер.
Бруцеллез (brucellessis) – жануарлар мен адамдарда болатын созылмалы жұқпалы
ауру. Көптеген жануарларда іш тастаумен және шуы түспеумен, ені қабынумен, өмір
сүру қабілеті жоқ төлдердің тууымен және қысырлықпен байқалады.
Бруцеллездің қоздырғыштары 1866 жылы ешкілер мен қойлардың мальта
безгегі (Brucella melitensis) ауруына себеп болған ешкі сүтінде табылған
бактерияларды анықтаған Д. Брюс атымен аталған Brucella тобы болып табылады.
Бруцеллез әлемнің көптеген елдерінде – Африкада, Орталық және Оңтүстік
Америкада, Азия және Еуропаның, оның ішінде ТМД-ның кейбір елдерінде
(Украина, Ресей, Қазақстан) кең таралған.
Бруцеллалардың антигендік құрылымы.
Бруцеллезбен ауырған не бруцелла микробын еккен
жануарлардың қанында тиісті аниттелалар түзіледі. Көптеген
өзімізге белгілі организмнің осы қасиетін ауруды анықтап,
бруцеллалардың түрлерін табу үшін пайдаланады.
Агглютинация реакциясы арқылы бруцелланың сыртқы
қабатындағы антигендерді анықтап, диссоциацияға түскен R
формасымен диссоциацияға түспейтін S формасын ажыратуға
болады. Меер мен Фезье (1921) осы бағытта жұмыстар
жүргізгенде жай агглютинация (РА) реакциясымен қатар
Кастелланидің агглютининдерді адсорбциялау әдісін
пайдаланады.
Бруцеллезге жаппай тексеру үшін
әлбетте әртүрлі серологиялық әдістерді
қолданады, олардың ішінде ресми
тестілердің нәтижелері ең дұрысы деп
саналады.
Бруцеллездің диагностикасы үшін
ресми тестілер болып комплементі
байланыстыру реакциясы (КБР) және
иммуно-ферменттік анализ (ИФА)
табылады. Ал іш тасталған төлді
бруцеллездің антигенін табу үшін
биологиялық сынама қойып
бактериологиялық зерттеулер жүргізіп
тексереді.
Сүтті Роз-Бенгал сынағымен зерттеу.

Бұл реакция негізінен ірі қара мен қой
және ешкі малдарының қаймағы
алынбаған жас сүтін сарыпқа қарсы
зерттеуге негізделген. Сондай-ақ әдейі
формалин қосып сақталған сүттерді де
реакцияға қолданылуға бола береді. Ол
үшін 10 мл сүтке 1 тамшы - 0,03мл
10%-тік формалин ерітіндісін қосқан
жөн. Сонымен бірге желінсаумен
ауырған малдардың, сүтін суалып
кеткен немесе тууға жақын қалған және
туғаннан соң алғашқы 12-тәулік
аралығында алынған сүттерді бұл
реакциямен зерттеуге болмайды.
Реакцияны қою үшін негізінен қанның сарысуын Розбенгал
әдісімен зерттегендегі құрал-саймандар қолданылады және оған
қосымша мына дәрмектерде қажет:

тексерілуге алынған сауын сиырдың сүті;

бенгаль қызғылтымен бояуланған сарып антигені;

7%-тік ас содасы (натридің сукабонаты);

ірі қара малдың сарыпқа оң реакция көрсететін сары суы;

физиологиялық ерітінді;

тазартылған су.
Реакцияны таза әдейі арналған, бір немесе бірнеше ойық шұңқыры бар, ақ
пластинкаларда, бөлме температурасында қояды. Пластинканың әр бір
шұңқырына 0,03мл тексерілуге алынған сүтті микропипетканың
жәрдемімен тамызады. Әр бір жеке сүтті тамызып болғанан соң
микропипетканың ұшын үш рет таза дистерленген сумен немесе ауыз сумен
шайып соңынан сүзгіш қағаздармен кептіріп отырады.
Реакцияның барлық қоспаларын
жоғарыда айтылған құрал арқылы тағы
бір рет тыңғылықты біртүсті болғанша
араластырып шығады. Бұдан кейін 4
минут уақыт бойы реакцияны қолмен
немесе автоматтық құралдың көмегімен
қисайтып қозғап араластырып тұрады.
Арналған уақыт өткеннен соң реакцияның
көрсеткішін жай көзбен көріп оқиды. Ол
үшін реакция қойылған пластинка сәл
ғана қисайтып ұстаса болғаны.

Егер де реакцияның сұйығы сәл
мөлдірленсе және де оның ішінде үлкенді-
кіші аглютинациялық қызғылт түсті
түйіршіктер пайда болса, онда реакцияны
«оң» деп есептейді.
Негізгі реакцияның дұрыс жүруіне
қадағалау үшін 3-шұңқырға тексеру
реакциясын жүргізеді.

1) сүттің ұюын тексеру (0,03мл сүтке
0,015мл натридің, сукарбонатын қосып
араластырады да үстіне 0,015мл
антиген тамызады).

2) Антигеннің кездейсоқ, ішкі
себептерден болатын аглютинациясын
тексеру (0,03мл антигенге 0,03мл
физиологиялық ерітінді қосады).

3) Сүтті тексеру (1 мл сау сиырдың
сүтіне 2 тамшы сарыпқа оң реакция
беретін қанның сары суын қосады).
Алдын алу

Бруцеллезге қарсы күрес жүргізгенде мал дәрігерлік – санитарлық және
ұйымдастыру – шаруашылық шараларды іске асыру үшін мал арасында
аурудың таралуы және даму бағыттарына сәйкес әр шаруашылықты, мал
фермалары мен елді мекендерді шартты түрде екіге бөледі: мал іші
бруцеллезден таза және таза емес шаруашылықтар.

Мал іші бруцеллезден таза табындарда, фермаларда, шаруашылықтарда,
елді мекендерде, аудан және облыстарда кезекті тексерулерде ауру малдар
бөлінбейді. Егер ауру малдар тұрғылықты бөлініп тұрса ол аурудан таза
емес деп аталады.
Ал алдыңғы тексерулерде ауру мал анықталмай, соңғы тексергенде ауру
малдар шықса, онда ол табынды, ферманы немесе шаруашылықты мал іші
аурудан таза емес деп есептеп, аудандық атқару комитетінің қарарымен
бекітеді.
Бруцеллезді болдырмау шараларын ұйымдастыру.
Бруцеллездің алдын алу және оны жою жөніндегі
шараларды дер кезінде ұйымдастыру және оның
орындалуын бақылау аудан, облыс және республика
көлемінде күн ілгері жасалып,бекітілген жоспар бойынша
жүргізіледі. Бруцеллезді болдырмау және жою жөніндегі
шараларға арналған жоспар әр елді мекенге, ферма
шаруашылықтарына арнап жасалуы тиіс.
Бруцеллез ауруы шыққан табын не ортаға елді
мекендердегі, не фермалардағы аудандық бас мал
дәрігерінің хабарламасына сәйкес аудандық әкімшіліктің
қарары бойынша тежеме шаралар және бруцеллезді жою
жөніндегі шаралары бекітіледі.
Ауру мал тұрған қораларға дезинфекция жүргізеді (әрбір ауру мал
анықталғаннан соң). Ауырған жануар тұрған қора жайларды
дезинфекциялау үшін - хлорлы әктің судағы ерітіндісімен; құрамында 2
процент белсенді хлоры бар немесе ДП-2 препаратымен;
формальдегидтің ерітіндісімен (70 процент формалин және 3 процент
күйдіргіш натрий); 2 процент күйдіргіш натрийдің ыстық ерітіндісі; 2
процент формальдегидтің ерітіндісі; 0,5 процентті глутарь альдегидтің
ерітіндісі; 5 процент техникалық фенолды натрий немесе карбол
қышқылы; эстостерил-1 құрамында 0,5 процент мүсәтір қышқылы бар;
немесе басқада дезинфекциялық заттар пайдалынады.
Қорытынды.

Қазіргі кезде республикамыздағы шаруашылықтардың жағдайы жақсарды,
бруцеллез ауруының табыннан шығуы азайды, мал фермаларының санитарлық
жайы жақсарумен бірге, өндіріске ауруды анықтаудың жетілдірілген тәсілдері
енгізіліп, ауру малдың орнын толтыру үшін ұрғашы малдардан қосалқы
фермалар ұйымдастырылады.
Пайдаланылған әдебиеттер.

1.Булашев. А. Иммунология, Астана,2002
2. Омарбеков Е.О.Вирусология пәнінің зертханалық сабақтары. Семей,2001
3.Толысбаев Б.Т, Шоқанов Н, Булашев А, Бияшев Қ, Мал дәрігерлік
микробиология. Алматы,1999

Ұқсас жұмыстар
Бруцеллезды балау әдістері туралы ақпарат
Қан тізімін өңдеу журналы
Ешкі шаруашылығы
Ситуациялық сұрақтар
Сүт - адам мен сүтқоректі жануарлардың сүт безінде лактация кезеңінде түзілетін сұйық зат
Көксағыз(каучук) синтезі
Өнеге отбасынан
Сүттің бактериялармен ластануын
Қауіпсіздік ережелері
Йогурт пайдалы тағам
Пәндер