Мал азығының сапалық көрсеткіштері және олардың бағалау әдістері


Slide 1

Тақырыбы:

Азықтың сапалық көрсеткіштері

1. Азықтың протеиндік қоректілігі Протеиннің игерілу деңгейі

2. Азықтың минералдық қоректілігі

3. Азықтың витаминдік қоректілігі

Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық техникалық университеті

Ветеринария және мал шаруашылығы институты

Орындаған:ВС-21 топ студенті Агишева Э. Р.

Тексерген: Батырғалиев Е. А.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ

Slide 2

Азықтың протеиндік қоректілігі

Азықтың протеиіндік қоректілігі- желінген азық протеинінің, ас қорыту барысында мал денесі мен өнімінің белогына айналуымен бағаланадыОны бағалаудың негізгі тәсілі болып, төл өсуімен өлшенетін биологиялық тәсіл табылады. Азық протеинінің биологиялық құндылығы аминқышқылдық құрамына тәуелді. Азық протеинінің құндылығын бағалауда, оның су мен тұзда ерігіштігін ескерген жөн

Slide 3

1) Мал азығымен биотүзуге қажет аминқышқылдары неғұрлым толық жеткізілсе, соғұрлым протеиннің игерілу коэффициенті (ПИК) жоғарылайды. Ол коэффициентте Томас-Митчеллдің организм өсуі мен тіршілігін қамтамасыз етуіне желінген азық азотының пайдаланымын көрсететін, академик М. И. Дьяков өңдеген, формуласымен есептейді: ПИК = (Азық N - Тезек N - Зәр N) : Азык N - Тезек N x 100, %

2) Протеиннің биологиялық құндылығын (у) жүмыртқа ағы құрамымен салыстырмалы түрде бағалауды Mitchell лимиттік аминышқылы (х) жетіспеушілігімен (%) есептеуді ұсынды: у = 100- 0, 634х

Slide 4

Азықтың минералдық қоректілігі

Макроэлемент

тұздар

Микроэлемент

Na+,

К+,

Са+,

Mq+

Slide 5

Азық құрамында минералды заттар жеткілікті мөлшерде болмаса мал ауруға шалдығады. Эндемиялық ауруға шалдықтырмау үшін мал азығының әр 1 қүрғақ затында:

100 мг темір,

6, 2 мг мыс,

24, 0 мг мырыш,

50, 0 мг марганец,

3, 2 мг кобальт,

0, 20 мг йод шоғырланып, олардың йодқа қатынасы, осы ретпен, 200, 31, 120, 250 және 1, 1 болуын қамтамасыз ету керек.

Slide 6

Азықтың витаминдік қоректілігі

Азық қоректік заттары зат алмасу барысында қажетті тотығу-тотықсыздану реакциялары арқылы игерілуін биологиялық катализаторлар -ферменттер реттестіреді. Ферменттер пәрменділігін белсендіруші қосындылар, яғни коферменттер қызметін витаминдер (vita . . . латынша . . . өмір) атқарады. Витаминдер жетіспеушілігінен ферменттер белсенділігі төмендеп, алмасу үрдісі бүзылады да, мал гипо- (аз) және а-(жоқ) витаминоздарға үшырайды. Соның салдарынан төл өсуі тежеліп, сақа мал өнімділігі кемиді. Мал азығының витаминдік қоретілігі осы, организмде түзілмейтін маңызды биологиялық пәрменді қосындылардың жеткіліктілігіне байланысты.

Slide 7

ВИТАМИНДЕР

Майда еритіндерге А, Д, Е, К

суда еритіндерге С мен В тобының витаминдері жатады.

Slide 8 Slide 9

НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА

РАХМЕТ!!!


Ұқсас жұмыстар
Тауар түрлері мен жіктелуі және олардың сапалық көрсеткіштері
Мал азығының микробиологиясы: құрамы, түрлері және сіңімділігі
Мал азығының микробиологиясы: даярлау, сақтау және сүрлемдегі микрофлора
Мал шаруашылығында қанның биохимиялық көрсеткіштері және олардың өзгерістері
Сапалық клиникалық зерттеулер: әдістері, сандық талдаумен салыстыру және мақалаларды бағалау критерийлері
Жаңа сойылған және ауру мал етін ветеринарлық-санитарлық бағалау, залалсыздандыру және қоректік-сапалық сараптау
Кәсіпорынның экономикалық тиімділік көрсеткіштері және олардың есептеу әдістері
Кәсіпорынның негізгі қорлары және олардың өндірістегі рөлі: құрылым, бағалау және тиімді пайдалану көрсеткіштері
Бизнес-жоспар жағдайындағы қауіп-қатер көрсеткіштері: сандық және сапалық талдау
Өндірістің экономикалық тиімділігі: көрсеткіштері мен бағалау әдістері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz