Азықтың протеиндік қоректілігі




Презентация қосу
Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық техникалық
университеті
Ветеринария және мал шаруашылығы институты

ПРЕЗЕНТАЦИЯ
Тақырыбы:
Орындаған:ВС-21 топ
Азықтың сапалық көрсеткіштері
студенті Агишева Э.Р.
1. Азықтың протеиндік қоректілігі
Протеиннің игерілу деңгейі
Тексерген: Батырғалиев
2. Азықтың минералдық қоректілігі
Е.А.
3. Азықтың витаминдік қоректілігі
Азықтың протеиндік қоректілігі
Азықтың протеиіндік қоректілігі- желінген азық
протеинінің, ас қорыту барысында мал денесі мен
өнімінің белогына айналуымен бағаланадыОны
бағалаудың негізгі тәсілі болып, төл өсуімен өлшенетін
биологиялық тәсіл табылады. Азық протеинінің
биологиялық құндылығы аминқышқылдық құрамына
тәуелді. Азық протеинінің құндылығын бағалауда, оның
су мен тұзда ерігіштігін ескерген жөн
1)Мал азығымен биотүзуге қажет аминқышқылдары
неғұрлым толық жеткізілсе, соғұрлым протеиннің
игерілу коэффициенті (ПИК) жоғарылайды. Ол
коэффициентте Томас-Митчеллдің организм өсуі мен
тіршілігін қамтамасыз етуіне желінген азық азотының
пайдаланымын көрсететін, академик М.И.Дьяков
өңдеген, формуласымен есептейді:
ПИК = (Азық N - Тезек N - Зәр N) : Азык N - Тезек N
x 100, %
2) Протеиннің биологиялық құндылығын (у)
жүмыртқа ағы құрамымен салыстырмалы
түрде бағалауды Mitchell лимиттік
аминышқылы (х) жетіспеушілігімен (%)
есептеуді ұсынды:
у = 100- 0,634х
Азықтың минералдық қоректілігі

Микроэлемент
Макроэлемент
тұздар
Na+,
К+,
Са+,
Mq+
Азық құрамында минералды заттар жеткілікті
мөлшерде болмаса мал ауруға шалдығады.Эндемиялық
ауруға шалдықтырмау үшін мал азығының әр 1 қүрғақ
затында:
100 мг темір,
6,2 мг мыс,
24,0 мг мырыш,
50,0 мг марганец,
3,2 мг кобальт,
0,20 мг йод шоғырланып, олардың йодқа қатынасы,
осы ретпен, 200, 31, 120, 250 және 1,1 болуын
қамтамасыз ету керек.
Азықтың витаминдік қоректілігі

Азық қоректік заттары зат алмасу барысында қажетті
тотығу-тотықсыздану реакциялары арқылы игерілуін
биологиялық катализаторлар –ферменттер
реттестіреді. Ферменттер пәрменділігін белсендіруші
қосындылар, яғни коферменттер қызметін витаминдер
(vita... латынша... өмір) атқарады. Витаминдер
жетіспеушілігінен ферменттер белсенділігі төмендеп,
алмасу үрдісі бүзылады да, мал гипо- (аз) және а-(жоқ)
витаминоздарға үшырайды. Соның салдарынан төл
өсуі тежеліп, сақа мал өнімділігі кемиді. Мал азығының
витаминдік қоретілігі осы, организмде түзілмейтін
маңызды биологиялық пәрменді қосындылардың
жеткіліктілігіне байланысты.
ВИТАМИНДЕР

суда еритіндерге С
мен В тобының
Майда еритіндерге
витаминдері
А, Д, Е, К
жатады.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ!!!

Ұқсас жұмыстар
Шошқаны азықтандыру ерекшеліктері
ШОШҚАНЫ БОРДАҚЫЛАУ ТҮРЛЕРІ
Ауыл шаруашылық малы өнімділігінің түрлері
Сүттің майлылығы
Жылқы малдарын азықтандыру және суару
Құстарды азықтандыру
СТРОМАЛЫҚ - ҚАНТАМЫРЛЫҚ ПРОТЕИНДІК ДИСТРОФИЯЛАР
ПРОТЕИНДІК ПАРЕНХИМАЛЫҚ ДИСТРОФИЯЛАР
Көк азықтар - ірі қараның жазғы уақыттағы негізгі азығы
Шығыс ешкішөбі: биологиялық, морфологиялық ерекшеліктері, таралуы, шаруашылық маңыздылығы
Пәндер