Құстарды азықтандыру
Презентация қосу
Тақырыбы:
Құстарды
азықтандыру.
Шошқаны
азықтандыру
Орындаған: ВС – 21 топ студенті Мұратбай
С.А
Тексерген: Батыргалиев Е.А
Құс шаруашылығы – бағалы құс еті
және жұмыртқамен, қауырсынмен
қамтамасыз ететін шаруашылық
саласы.Жоғары сапалы толық
рациондармен азықтандырғанда тауық
мекиендері жылына 240-280 жұмыртқа
береді, әр 1000 жұмыртқаға – 1,5-1,7 ц
азық өлшемі жұмсалады. Тор ішінде
өсірілетін ет бағытындағы балапандар
49-57 күнде 1,5-1,7 тірілей салмақ
тартып, әр 1 кг қосымша салмаққа 1,9-
2,4 кг құрама жем жұмсалады. Өзінің
тәуліктік салмағын өмірінің алғашқы
50күнінде тауық және үйрек
балапандары 40-45 есе, қаз бен күрке
тауық балапандары 30-35 есе өсіріп,
адам тағамына қажетті бағалы да
дәмді ет береді.
Құс өнімділігіне энергиядан кейін күшті ықпал ететін екінші бір
көрсеткіш — азықтың протеині (жалпы өнімділігінің 20-25% соған
тәуелді)- Оның энергиямен арақатынасы 1 кг азықтағы 1% протеин
үлесіне тиетін алмасу энергиясымен есептеледі, мұны энергиялық-
протеиндік қатынас (ЭПҚ) деп атайды. Бұл арақатынас бұзылып,
протеин жетіспесе, ақзат түзілу барысы қамтамасыз етілмейді де,
құстың өсімталдығы мен өнімділігі төмендейді, ал керісінше, протеин
шектен тыс болса, ол тиімсіз энергетикалық мақсатқа жұмсалады.Құс
азығындағы протеиннің аминқышқыддық құрамы да сапалы болуға
тиіс. Осы мақсатпен протеин құрамындағы лизин, метионин + цистин,
триптофан, аргинин, гистидин, лейцин, изолейцин,
фенилаланин, тирозин, треонин, валин мен глицин мөлшері,
олардың бір-бірірінің сіңіріліп, игерілуіне әсер ететін арақатынасы
бақылауға алынады.Протеиннің аминқышқылдык, құрамы құс
азығының витаминдік (әсіресе В тобы витаминдері бойынша)
қоректілігіне де ықпал етеді.
Құстарда зат алмасу жедел жүретіндіктен құс витаминдердің жетіспеушілігіне
тез шалдыққыш келеді. Сондықтан құрама жемді витамин қосындыларымен
байытады.
Құстың негізгі өнімінің бірі – жұмыртқамен денеден күнделікті көп минералды
заттар, әсіресе кальций мен фосфор шығарылатындықтан, оларды міндетті
түрде минералды қосындылармен қамтамасыз ету қажет. Бұл мақсатпен бор, әк,
ұлу қабыршағын, сүйек ұнын, кальций фосфаттарды, фторсызданған
фосфаттарды құрама жемге қосып береді.
Шошқа бір қарынды малға
жатады. Ол әдетте азық,
талғамайды, көбін жей береді.
Шошқа азықтандыруда құнарлы
жеммен қатар оған 20-30%-тей
шырынды азық (құрама сүрлем
тамыр-түйнек жемістілер), асхана
қалдығы мен көк балауса беруге
болады. Сонда ғана оның өнімі
арзандайды. Сонымен қатар, бір
қарынды малдың ас қорыту
ерекшелігі ескеріліп азықтандыру
сапасын жақсарту керек. Шошқа
— көп төлді өсімтал мал,
сондықтан оны жеткілікті де
құнарлы азықтандыруға ерекше
талап қойылады.
Шошқа рационы тез қорытылатын, энергиясы мол протеині
амин қышқылдарына бай, витаминді азықтардан тұруға
тиіс. Өнімділігі артқан сайын азық құрғақ загындағы алмасу
энергиясы мен қоректік затгар дәрежесі арта түседі. Броди
деректері бойынша өсіп келе жатқан шошқа денесінде 1 г
ақзат түзуге 41,8-48,1 кДж, ал 1 г май жинауға 53,5-54,2
кДж алмасу энергиясы жұмсалады екен. Демек, өсіп
есейген сайын шошқа денесінде май түзілуі басым болады
да, салмақ қосуға (1 кг-на шаққанда) жұмсалатын энергия
шығыны өсе түседі 20-30 кг аралығында 18,4 МДж болса,
90-100 кг аралығында одан жарты есе өседі. Азық шығыны
4-5 азық өлшемінен 6-8 азық өлшеміне деиін көбейеді.
Шошқаны азықтандыру түрлері. Шошқаны азықтандыру
түрі мен азық рациондарының құрамы аймақтық
топырақ - климат және экономикалық жағдайларға
қарай анықталады. Қара топырақты емес аймақта жем
рационда 60-70%, шырынды азық 30- 35% болады.
Негізгі дәнді азық – арпа, ал шырынды азықтан – картоп
пен бұршақты дақылдардың шөбі. Шошқаға азық
берудің кең тараған түрі – жемкартоп. Қара топырақты
аймақта жердің көпшілігі жыртылғандықтан рационның
75- 80% жем, 15-20% шырынды және көк азықтар. Дәнді
дақылдардан қолайлы деп танитыны - арпа мен жүгері,
шырынды азықтардан - қант қызылшасын, біренсаран
бақша дақылдарын, көк азықтан - жоңышқаны
пайдаланады. Шошқаны азықтандыруда негізінен
тамыр жеміс түрі қолданылады. Далалық және
жартылай аудандарда шошқа азығы ретінде арпа,
жүгері, бидай сияқты дәнді дақылдар пайдаланады.
Мұндай азық үшін дәнді 9 дақылдарды қолдану
өнімділігі жағынан да, өзіндік құны жағынан да
қолайлы болып саналады. Бұл аймақтарда шошқаны
Назарларыңызға
рахмет!!!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz