ШОШҚАНЫ АЗЫҚТАНДЫРУ




Презентация қосу
1. ҚҰСТАРДЫ АЗЫҚТАНДЫРУ
2. ШОШҚАНЫ АЗЫҚТАНДЫРУ

Орындаған:вс-21 Агишева Э.Р.
Тексерген: Батырғалиев Е.А
Құс шаруашылығы
Құс шаруашылығы – бағалы құс еті және
жұмыртқамен, қауырсынмен қамтамасыз ететін
шаруашылық саласы.Жоғары сапалы толық
рациондармен азықтандырғанда тауық
мекиендері жылына 240-280 жұмыртқа береді, әр
1000 жұмыртқаға – 1,5-1,7 ц азық өлшемі
жұмсалады. Тор ішінде өсірілетін ет бағытындағы
балапандар 49-57 күнде 1,5-1,7 тірілей салмақ
тартып, әр 1 кг қосымша салмаққа 1,9-2,4 кг
құрама жем жұмсалады. Өзінің тәуліктік
салмағын өмірінің алғашқы 50күнінде тауық және
үйрек балапандары 40-45 есе, қаз бен күрке
тауық балапандары 30-35 есе өсіріп, адам
Құстың өнімділігі мен беретін
өнімдерінің сапасы

Құстың өнімділігі мен беретін өнімдерінің сапасы
оны азықтандыру деңгейіне байланысты. Құстың
тез өсіп жетілгіштігі және жоғары өнімділігі
олардың организімінде зат алмасуының жедел
өтуіне негізделеді. Басқа малмен салыстырғанда
олардың дене жылуы жоғары (40-42) тынысы ме
тамыр соғысы жиі, тірілей салмақ өлшеміне
оттегін жұмсауы көбірек. Мұның бәрі ас қорыту
жедел жүргендн ғана орын алады. Өндірісте
құрама жем құрамына кіретін дәнді алдымен
ұнтақтап, мұқият аралстырады да бидай дәнінің
көлеміндей етіп түйіршіктейді. Балапандарға ірі
Құс азығындағы протеин
мен алмасу энергиясының
арақатынасын құс түріне,
жасына,
жынысына, физиологиялық
жағдайына,
өнімділігне, өнім бағытына,
өсірілу технологиясына
байланысты энергия
протеиндік қатынас (ЭПК)
арқылы бақылайды. ЭПК -1
кг азықтағы «шикі»
протеиннің әр 1 пайызына
келетін алмасу
энергисының мөлшерін
көрсетеді. Оны қажетті
деңгейде сақтау арқылы
Құстарда зат алмасу жедел
жүретіндіктен құс
витаминдердің
жетіспеушілігіне тез
шалдыққыш келеді. Сондықтан
құрама жемді витамин
қосындыларымен байытады.
Құстың негізгі өнімінің бірі –
жұмыртқамен денеден
күнделікті көп минералды
заттар, әсіресе кальций мен
фосфор шығарылатындықтан,
оларды міндетті түрде
минералды қосындылармен
қамтамасыз ету қажет. Бұл
мақсатпен бор, әк, ұлу
ШОШҚАНЫ АЗЫҚТАНДЫРУ

Басқа шаруашылық малдрына
қарағанда шошқа өсімтал, тез
жетілгіш келеді. 114 тәулік
буаздықтан кейін әр мегежін
орташа 10-12 торай тауып, олар
7-8 айлығында 110-120кг–ға
жетіп, қосылған әр 1 кг
салмаққа небәрі 4-6 а.ө.
жұмсалатындықтан, шошқадан
жыл бойында молд да арзан ет
өндіріледі және ол азық
талғамайды.
Шошқа бір қарынды болғандықтан
асқорыту негізінен ішекте өтеді.
Көп қарынды күйісті малға
қарағанда ас қорыту жолдарында
микробиологиялық түзілу онша
өріс алмағандықтан, оны
азықтандырудың биологиялық
сапасына баса көңіл аударады. Осы
себептен де олардың
рационындағы қиын қорытылатын
клетчатка мөлшерінің белгілі бір
деңгейде аспауын жіті
қадағалайды.
Берілетін астықты алдын ала
өңдеуден өткізіп, ірі тамыр
жемістілерді, дәнді азықтарды,
күнжараны ұнтақтап, картопты
Шаруашылықтағы азық
қорына байланысты
шошқаларды жемді,
жемді – картопты, жемді–
тамыржемісті азықпен
қоректендіреді. Жемді
типтес рациондар
құрамында қыста 75-80,
жазда 80-90 пайыз жем
болады. Рационның 20-30
пайызы тамыр түйнекті
жемістілер, көк азық,
құрама сүрлем, шөп ұны
құрғақ қызылша жомы
секілді азықтар
Ұрықтанғаннан кейін мегежіндерді жан-жақты толықтырылға
рационмен азықтандырады. Азықтандыру деңгейі әсіресе,
буаздықтың аяққы үштен біріне сәйкес келетін соңғы айында
жоғары боуға тиіс. Буаз кезінде сақа мегежіндер 30-40, жас
мегежіндер 50-55 кг салмақ қосуы керек. Буаздықтың екінші
жартысында олардың организіміндегі энергетикалық алмасу
25-45 пайызға жоғарылап, туылатын торайлар денесіндегіден
1,5-2 есе көп белок пен минералды заттар қорын жинайды.
Іштегі ұрықтың дұрыс өсіп – жетілуі үшін рациондағы
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ)))

Ұқсас жұмыстар
Құстарды азықтандыру
Шошқаны азықтандыру ерекшеліктері
ШОШҚАНЫ БОРДАҚЫЛАУ ТҮРЛЕРІ
ТАСЫМАЛДАУ ТӘСІЛДЕРІ: АВТОКӨЛІКПЕН, ТЕМІРЖОЛ, СУ ҚАТЫНАСЫ АРҚЫЛЫ, АЙДАП ЖЕТКІЗУ
Шошқаның африкалық обасы
Жылқы малдарын азықтандыру және суару
Қойды азықтандыру
Ауески ауруының сипаттамасы, диагностикасы, алдын алуы
Қой малын азықтандыру
Құрама жеммен, күнжарамен және шротпен малды азықтандырғанда туындайтын токсикоздар
Пәндер