Тағамдық бояулар мен консерванттар


Slide 1

Тағамдық бояулар мен консерванттар

Орындаған: Шалғынбай Г.

Тұрдыбаева А.

Тілеубай Б.

Тұралиева Г.

Қабылдаған:Ырғынбаева Ш. М.

Slide 2

Жоспары:

Кіріспе

Негізгі бөлім

Тағамдық бояғыштардың жіктелуі

Табиғи бояғыштар және оның өкілі

Синтетикалық бояғыштар және оның өкілі

Консерванттар

Қорытынды

Slide 3

Кіріспе:

Қазіргі кезде тағам технологиясы заманға сай жылулық өндеу олардың ішінде қайнату, стерилдеу, қуыру, сонымен қатар тағам өнімдерін сақтаған кезде алғашқы түсін өзгерту үшін тағамдық бояуларды қолданады.

Slide 4

Қолданылуы

Бояуларды тағамдық өнімдерге қосу себебі:

Өңдеу немесе сақтау процесі кезінде жойылған табиғи түсін қалпына келтіру;

табиғи түсін жетілдіру;

түссіз өнімдерді бояу, тартымды түс беру үшін қолданылады.

Slide 5 Slide 6

Тағамдық қоспалар классификациясы:

Антиоксиданттар

Тұрақтандырғыш және қоюлатқыштар

Тұрақтандырғыш және қоюлатқыштар

Эмульгаторлар. Соңғы кездерде өнеркәсіпте жасанды эмульгаторлар кеңінен қолданылады, Мысалы: Е510, Е513, Е527 эмульгаторлары өте қауіпті, бауырға, асқазанға зиян келтіреді.

Дәмдеуіштер. Қазіргі кезде кең таралған дәмдеуіштің бірі - натрий глутаматы Е621. Натрий глутаматын жиі қолданатын адамдардың 30% бас ауруына, жүрек қағысының өзгерісіне, бұлшық еттегі әлсіздікке, кеуденің қысылуына, тершеңдікке шағым жасайды

Көпсіткіштер

Хош иістендіргіштер

Тәттілеуіштер. аспартам 600 түрлі тағамның құрамына кіреді. Ол 30 градус температурада метил спиртіне және формальдегидке ыдырайды. Олар өте қауіпті канцерогенді заттар. Оны үнемі қолданған адамдардың басы ауырады, құлағында шу пайда болады, аллергияға, депрессияға үшырайды. Цекломат тәттілеуші қолданыстан шығып қалды. Себебі ол бүйрек жеткіліксіздігіне ұшыратады

Көбіктендіргіштер

Slide 7

Азық-түлік бояуы - бұл халықаралық жіктеуде E100-ден E199-қа дейінгі кодтармен көрсетілген қоспалардың категориясы. Олардың басты мақсаты - азық-түлік өнімдерін сырлау, оларды сыртқы жағымды және тәбетті ету.

Классификация:

Slide 8 Slide 9

Табиғи бояғыштар

Негізінен табиғи химиялық қосылыстардан, құрамы шикізат пен алыну технологиясына байланысты болады. Оның тұрақтылығы өте күрделі. Табиғи бояғыш ішінен ерекше каротиноидті, антоцианді, флавоноидті, хлорофиллді атаған жөн. Олар токсиндік қабілетке ие емес. Бірақ кейбір бояғыштарға тәуліктік қабылдау дозасы белгілеген. Табиғи бояғыш заттар биологиялық активті, тағамның тағамдық құндылығын жоғарлатады. Шикізат ретінде жабайы және мәдени өсімдіктер алынады, қалдықтарын қайта қалпына шарап жасау, шырындар жасау және консерві жасау саласында қолданады.

Slide 10

Синтетикалық бояғыштар

Көптеген табиғи бояғыштардан қарағанда технологиялық тиімді ерекшеліктері бар. Олар ашық, жақсы сінетін түс, технологиялық өндеу кезінде көптеген факторларға төзімді.

Синтетикалық бояғыштар бірнеше органикалық қосылыс түзеді:

азбояғыштар (тартразин - Е102; сары «күннің баттуы» - Е110; кармуазин - Е122; «жарқыраған қара» - Е151)

триариметил бояғыштары (көк патентті - V - E131; жарқыраған көк - Е133; жасыл S - Е142) ;

хинолиндік (сары хинолиндік - Е104) ;

индигоидтік (индигокармин - Е132) .

Бұл қосылыстардың барлығы суда жақсы ериді, көпшілігі ион металдарымен еримейтін комплекс түзеді, олар ұнтақ тәрізді өнімдерді бояуға қолданылады.

Slide 11

Минералды (бейорганикалық бояғыштар) .

Код

Атауы

Майлы және сулы ерітінді түстері

Е152

Көмір

Қара

Е153

Көмір

Қара

Е170

Кальцийдің көмірқышқыл тұзы

Ақ

Е171

Титан диоксиді

Ақ

Е172

Темір оксидіҚара (і) темір (+2; +3) оксиді

Қызыл (іі) темір (+3) оксиді

Сары темір (+3) оксиді(ііі)

Қара Қызыл

Сары

Е174

Күміс

Е175

Алтын

Slide 12

Тағамдық қоспалардың адам ағзасына зияны

Бұл заттардың зияндылығы Тағамдық бояғыштар, барлық басқа тағамдық қоспалар сияқты, адам ағзасына зиян тигізуі мүмкін. Мұндай заттарды қамтитын өнімдерді тұтынудың ең көп таралған салдары - бұл аллергиялық реакциялардың әртүрлі түрлері. Алайда, бұл жағдайда белгілі бір бояудың белгілі бір адамға әртүрлі жолмен әсер ететінін ескеру қажет. Мұның бәрі дененің сипаттамаларына байланысты. Сондай-ақ аурулар, әсіресе созылмалы сипаттағы аурулар маңызды рөл атқарады.

Тағамдарды бояудың зияны туралы айтатын болсақ, оны шамадан тыс қолданғанда мүмкін болатындығын атап өтуге болмайды. Барлық дерлік заттар үшін оны тұтынудың күнделікті нормасы бар. Одан асып кету жағымсыз салдардың себебі болуы мүмкін.

Slide 13

Синтетикалық бояғыштардың сипаттамасы

Индекс

Атауы

Мазмұны негізгі бояғыштың%, кем емес

Сулы ерітіндінің түсі

Судағы ерігіштігі, г / л

Тәуліктік қабылдаудың рұқсат етілген мөлшері, дене салмағының мг / кг

Е122

Кармуазин

85

Күлгін

120

4

Е124

«Понсо 4R»

80

Қызыл

300

4

Е102

Тартразин

85

Сары

120

7, 5

Е110

«Солнечный закат»

85

Қызғылт сары

120

2, 5

Е132

Индигокармин

85

Көк

15

5

Е133

Синий блестящий

85

Көгілдір

250

12, 5

Е155

«Шоколадно коричневый»

80

Қоңыр

90

3

Slide 14

Зияны

Ұлыбритания мамандары жүргізген зерттеулер E-102 (тартразин), 104 (хинолин сары), 110 (сары «күн батуы»), 122 (кармуазин), 124 (ponso 4R), 129 сияқты тағамдық түстердің қолданылуын көрсетті. (сүйкімді қызыл) ересектер мен балаларда келесі асқынуларды тудырады:

жүйке жүйесінің тітіркенуі,

есте сақтау қабілеті мен назарының нашарлауы,

бақыланбайтын көңіл-күйдің өзгеруі,

ауыр аллергиялық реакциялар,

дисбиоз

оттегі ашығуы

ісіктің дамуы

Slide 15 Slide 16

Ісік тудырушы бояғыштар

Ағартқыш өнімдерге қосылған титан диоксиді (бояу E171) қатерлі ісік ауруын тудыруы мүмкін, деп хабарлайды New Atlas.

Бұл кеміргіштермен тәжірибе жүргізген Сидней университетінің қызметкерлері жасаған тұжырым. Олардың пікірінше, E171 ішек бактерияларына жанама әсер етеді.

Сондай-ақ, E171 әсерінен бактериялық қабықтардың пайда болуы ішектің жұмысына теріс әсер етеді. Нәтижесінде қабыну пайда болуы мүмкін және кейінірек онкологиялық ауру тудырады.

Ғалымдар қатерлі ісік ауруы мен тамақ құрамында титан диоксидінің болуы арасындағы тікелей байланысты анықтамағанын ескеріңіз. Алайда, олар тақырып жабық емес және E171 қоспаларын қатаң бақылау керек дейді.

Естеріңізге сала кетейік, титан диоксиді өнімге ақ түс беретін зат ретінде белсенді қолданылады. Ол кондитерлік өнімдерде, консервілерде, ірімшікті тазарту үшін, сонымен қатар косметикалық өнімдерде қолданылады.

Slide 17

Зияндылығы

Red 40 (Allura Red, Food Red 17) . Бұл жағдайда бояғышта бензидин бар - канцероген. Көбінесе ғалымдардың айтуы бойынша, Red 40 пісірілген өнімдерде, тәттілер мен сусындарда жасырылады. Оның ықтимал қауіпсіз мөлшері дене салмағының килограмына 7 мг құрайды.

Blue 1 (E133, Brilliant Blue FCF) . Бұл жүйке жасушаларының бұзылуына, хромосомалық зақымдану, аллергиялық реакциялар және тіпті қатерлі ісік ауруының қаупін арттырады. Кәмпиттер, десерттер мен ауыз қуысына арналған гигиеналық өнімдерінде болады. Ықтимал қауіпсіз доза - дене салмағының килограмына 12 мг

Yellow 5 (Е102, Acid Yellow 23) . Витаминдер мен дәрі-дәрмектер өндірісінде кеңінен қолданылатын тартразин (басқа атау) ауыр аллергиялық реакцияларды тудыруы және жасушалардың тұтастығын бұзуы мүмкін.

Yellow 6 (E110, Sunset Yellow FCF. Зерттеулерге сәйкес, бұл ұрық бездері мен бүйрек үсті бездерінің ісігін тудыруы мүмкін.

Е150, карамельный краситель. аммиак-сульфит өндірісінде оның құрамында 2-метилидазол және 4-метилидиазол немесе 2-МИ және 4-МИ сияқты ісік тудыратын заттар бар

Slide 18

E103

Алканет

красный

Канцерогенный эффект (вызывает рак)

E105

Жёлтый прочный AB (жёлтый кислотный G)

жёлтый

Канцерогенный эффект (вызывает рак)

E106

Натриевая соль рибофлавин-5'-фосфата

жёлтый

Канцерогенный эффект (вызывает рак)

Е111

Оранжевый GGN, оранжевый альфа-нафтол

оранжевый

Канцерогенный эффект (вызывает рак)

E125

Понсо, пунцовый SX

красный

Запрещен: канцероген и мутаген

Е130

Синий индантрен RS

синий

Канцерогенный эффект (вызывает рак) ; негативно влияет на ЖКТ

E131

Синий патентованный V

синий

Канцерогенный эффект (вызывает рак)

E132

Индиготин, индигокармин

синий

Канцерогенный эффект (вызывает рак) ; влияет на артериальное давление

E133

Синий блестящий FCF

синий

Канцерогенный эффект (вызывает рак) ; негативно влияет на ЖКТ

Slide 19

Консерванттар

Консерванттар - бұл өнімдердің сақтау мерзімін едәуір арттыратын арнайы тағамдық қоспалар. Олардың әрекеті тамақтың бүлінуінен қорғайтын патогендік микроорганизмдердің (бактериялар, зең және ашытқы) дамуына жол бермейді. Консерванттардың түрлері екі топқа бөлінеді - табиғи және синтетикалық. Табиғи заттар адамға зиянды әсер ете алмайды деп айтудың қажеті жоқ. қалыпты қолданылған кезде ғана Олардың барлығы зиянсыз болып табылады

Қолданылу спектрі:

нан

ірімшік және сүт өнімдері;

кондитерлік өнімдер, шоколад;

шарап

май және маргарин;

балық өнімдері;

тұздықтар - майонез, кетчуп;

шұжықтар;

алкогольсіз сусындар мен шырындар;

жедел сорпалар және тағы басқалар.

Slide 20

Название

Индекс Е

Применение

Кислота сорбиновая, ее соли

Е200, Е303

варенья, маргарин, майонезы, вина, деликатесы

Кислота бензойная, ее соли

Е210, E211, E212, E213

консервированные фрукты и овощи, майонез, маринады

Эфиры парагидроксибензойной кислоты

Е214 - Е219


Ұқсас жұмыстар
Абиоз принципі
Тағам қоспаларын пайдалану
Тағам шикізаты мен дайын өнімдердің микробиологиялық және тотығу барысындағы бұзылуды бәсеңдететін тағамдық қосылыстар
Бензой қышқылы
Факторлардың экогенетикалық әсері
Аллергиялық аурулар кезінде науқастарға күтім жасау ережелері
Нитриттер және басқада тамақтық қоспалар мен улану
Сүт және сүт өнімдерін бұрмалау
Стандартты микробиологиялық зертхана
Алкогольсіз сусындардың ассортиментін зерттеу және сапасын анықтау
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz