Ауылшаруашылық дақылдарын өсіру жағдайлары




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі
Х.Досмұхамедов атындағы Атырау мемлекеттік университеті
География, туризм және су ресурстары кафедрасы

Тақырыбы: Ауылшаруашылық дақылдарын
өсіру жағдайлары

Мамандық: Су ресурстары және суды пайдалану – 5В080500
Орындады: Рахметов Нұрдәулет
Тексерді: Доскалиева Салтанат

Атырау 2020
Ауыл шарушылық дақылдары қоршаған
орта жағдайларына белгілі бір
талаптар қояды, оларды орындау
өсімдіктердің қалыпты өсуі мен
дамуына, нәтижесінде максимальды
өнім беруін қамтамасыз етеді.
Астық дақылында
крахмалмен, майлармен,
минералдық заттектермен
ерекше химиялық
байланыста болатын және
суды ұстап тұратын белоктар
бар.Осындай комплексті
желімтік деп атайды. Ұнның
нан пісіру қасиеті
желімтіктің сапасы мен
мөлшеріне байланысты
болады. Желімтіктің
әсерінен қамыр серпімді
болады, нанды пісіргенде ол
жұмсағына кеуектілік береді.
Дәнді дақылдардың майлары
биологиялық белсенді
заттектерге жатады. Себебі
оның құрамында көп
қанықпаған май қышқылдары
бар. Олар тез
тотығады.Сондықтан майдың
ашып кетуін болдырмау үшін
ұн тартар алдында дәннің
бүршігін алып тастайды.
Азық-түлік өнімі ретінде бидайдын көптеген аса
бағалы қасиеттері бар. Бидай дәні - аса құнарлы да
қуатты азық, оны сақтау да қиын емес, бір жерден
екінші жерге тасып жеткізу де оңай және оны
өңдеп алуан түрлі өнім алуға болады .
Тары, күріш, арпа,
бидайдың тағамдық Ұлттық тағамдардың
қасиеті жоғары және жұғымдыларының бірі
жұғымды калориялы саналып, біраз ас
болады. Олар балалар түрлерінің дәмін
мен ауруға шалдыққан келтіретіні – тары. Тары
адамдарды өте құнарлы дақыл. Оның
тамақтандыру үшін құрамына назар аударсақ,
ерекше қажет. Бұлар ақуыздың 10-15,
көмірсу мен өсімдік көмірсудың 59, майдың
ақуыздарының негізі 38, күлдің 3,6 пайызы
болып табылады. барын анықтауға болады.

ТАРЫНЫҢ ҚҰРАМЫ
Жоғары және сапалы өнім алуда
минералды тыңайтқыштардың
орны ерекше. Минералды
тыңайтқыштарды қолдану
топырақтың агрохимиясына, яғни
топырақтағы қоректік заттар
құрамына байланысты негізделуі
тиіс
Ауыл шаруашылық дақылдарының
пайдаланатын су мөлшері олардын
даму кезеціиіц ұзақтығына, сыртқы
жағдайларға (күн, температура, су,
корек және ауа режимдері) және
дақылдардын түрі мен
сорттарынын биологиялык
ерекшеліктеріне байланысты
болады.
Дәнді дақылдар зиянкестері — ауылшаруашылық дәнді
дақылдарын зияндайтын жәндіктер; бұлар екі топқа
бөлінеді:

насекомдар:
шегірткелер, гессен
сүтқоректілер: сартышқ
және швед шыбыны,
ан,
пырылдақ қоңыздар,
қаптесер, қосаяқ,атжал
даланың көзсіз
ман және басқалары
көбелегі, лепті кебелек
және басқалары
Ұн дәнді өңдеу өнімі
болып табылады. Ұн
дайындау үшін қара
бидай, бидай, арпа,
жүгері, сұлы, күріш,
қарақұмық
қолданылады. Ұнды Ұнның жетілуі
дайындау процесі маңызды процесс
дәнді тазарту мен оны болып табылады.
тарту кезеңдерінен Жаңа дайындаған
тұрады. ұнның нан пісіру
қасиеті
төмен.Осындай ұннан
дайындалған қамыр
былжыр келеді, ал
пісірілген нанның
кеуектілігі төмен
Астықтан болады.
дайындалған ұн
тағы да екі- үш
тәулік тұрады.Осы
уақыттан кейін
ғана ол пісіруге
жарамды болады.
Түсі Иісі Дәмі

• Әрбір • Сапалы • Сапалы
ұнның ұнның ұнның
түрі мен жағымды жағымды
сортына , балауса тәттілеу
тән түсі иісі дәмі болу
болады. болуы керек. Ал
Қара керек. бөгде
бидай Сапасыз ащы
ұнына ұнның және
сұрғыш- көгерген, қышқыл
ақшыл шіріген, дәмі
түс тән. қышқылд болмау
Бидай ау иісі керек.
ұнына болады.
сары реңі
бар ақ
түс тән.
Пайдаланылғын әдебиеттер тізімі:

1.Т.Ш.Шарманов, Тағам
гигиенасы. Алматы, 2006ж
2.kk.wikipedia.org
3.http://stud.kz/
Назарларыңызға рахмет!

Ұқсас жұмыстар
АУЫЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫНДА ГИДРОЛОГИЯЛЫҚ АҚПАРАТПЕН ҚАМТУДЫҢ ЭКОНОМИКАЛЫҚ ТИІМДІЛІГІ
Агрометеорологиялық болжамдар
Ауыл шаруашылығы
Жаңа туған төлді күтіп бағу
Ауыл шыруашылығы
Көпжылдық өсімдік
Агробизнеске түсінік
Жаңбырлатып суару
Жануарлар жасушаларын өсіру ерекшеліктері
Ара шаруашылығы
Пәндер