Ауылшаруашылық дақылдарын өсіру жағдайлары


Slide 1

Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі

Х. Досмұхамедов атындағы Атырау мемлекеттік университеті

География, туризм және су ресурстары кафедрасы

Тақырыбы: Ауылшаруашылық дақылдарын

өсіру жағдайлары

Мамандық: Су ресурстары және суды пайдалану - 5В080500

Орындады: Рахметов Нұрдәулет

Тексерді: Доскалиева Салтанат

Атырау 2020

Slide 2

Ауыл шарушылық дақылдары қоршаған орта жағдайларына белгілі бір талаптар қояды, оларды орындау өсімдіктердің қалыпты өсуі мен дамуына, нәтижесінде максимальды өнім беруін қамтамасыз етеді.

Slide 3

Астық дақылында крахмалмен, майлармен, минералдық заттектермен ерекше химиялық байланыста болатын және суды ұстап тұратын белоктар бар. Осындай комплексті желімтік деп атайды. Ұнның нан пісіру қасиеті желімтіктің сапасы мен мөлшеріне байланысты болады. Желімтіктің әсерінен қамыр серпімді болады, нанды пісіргенде ол жұмсағына кеуектілік береді.

Дәнді дақылдардың майлары биологиялық белсенді заттектерге жатады. Себебі оның құрамында көп қанықпаған май қышқылдары бар. Олар тез тотығады. Сондықтан майдың ашып кетуін болдырмау үшін ұн тартар алдында дәннің бүршігін алып тастайды.

Slide 4

Азық-түлік өнімі ретінде бидайдын көптеген аса бағалы қасиеттері бар. Бидай дәні - аса құнарлы да қуатты азық, оны сақтау да қиын емес, бір жерден екінші жерге тасып жеткізу де оңай және оны өңдеп алуан түрлі өнім алуға болады .

Slide 5

Тары, күріш, арпа, бидайдың тағамдық қасиеті жоғары және жұғымды калориялы болады. Олар балалар мен ауруға шалдыққан адамдарды тамақтандыру үшін ерекше қажет. Бұлар көмірсу мен өсімдік ақуыздарының негізі болып табылады.

Ұлттық тағамдардың жұғымдыларының бірі саналып, біраз ас түрлерінің дәмін келтіретіні - тары. Тары өте құнарлы дақыл. Оның құрамына назар аударсақ, ақуыздың 10-15, көмірсудың 59, майдың 38, күлдің 3, 6 пайызы барын анықтауға болады.

Slide 6

Жоғары және сапалы өнім алуда минералды тыңайтқыштардың орны ерекше. Минералды тыңайтқыштарды қолдану топырақтың агрохимиясына, яғни топырақтағы қоректік заттар құрамына байланысты негізделуі тиіс

Ауыл шаруашылық дақылдарының пайдаланатын су мөлшері олардын даму кезеціиіц ұзақтығына, сыртқы жағдайларға (күн, температура, су, корек және ауа режимдері) және дақылдардын түрі мен сорттарынын биологиялык ерекшеліктеріне байланысты болады.

Slide 7

Дәнді дақылдар зиянкестері - ауылшаруашылық дәнді дақылдарын зияндайтын жәндіктер; бұлар екі топқа бөлінеді:

Slide 8

Ұн дәнді өңдеу өнімі болып табылады. Ұн дайындау үшін қара бидай, бидай, арпа, жүгері, сұлы, күріш, қарақұмық қолданылады. Ұнды дайындау процесі дәнді тазарту мен оны тарту кезеңдерінен тұрады.

Ұнның жетілуі маңызды процесс болып табылады. Жаңа дайындаған ұнның нан пісіру қасиеті төмен. Осындай ұннан дайындалған қамыр былжыр келеді, ал пісірілген нанның кеуектілігі төмен болады.

Астықтан дайындалған ұн тағы да екі- үш тәулік тұрады. Осы уақыттан кейін ғана ол пісіруге жарамды болады.

Slide 9 Slide 10

Пайдаланылғын әдебиеттер тізімі:

Т. Ш. Шарманов, Тағам гигиенасы. Алматы, 2006ж

kk. wikipedia. org

http://stud. kz/

Slide 11

Назарларыңызға рахмет!


Ұқсас жұмыстар
АУЫЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫНДА ГИДРОЛОГИЯЛЫҚ АҚПАРАТПЕН ҚАМТУДЫҢ ЭКОНОМИКАЛЫҚ ТИІМДІЛІГІ
Агрометеорологиялық болжамдар
Ауыл шаруашылығы
Жаңа туған төлді күтіп бағу
Ауыл шыруашылығы
Көпжылдық өсімдік
Агробизнеске түсінік
Жаңбырлатып суару
Жануарлар жасушаларын өсіру ерекшеліктері
Ара шаруашылығы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz