Қолдан ұрықтандыру


Slide 1

Тақырыбы: Қолдан ұрықтандыру.

Slide 2

Жоспар

Кіріспе

Негізгі бөлім

Қолдан ұрықтандыру.

Шәуеттің құрылысы.

Спермийдің қасиеті.

Қойды қолдан ұрықтандыру.

Қорытынды

Пайдаланған әдебиеттер тізімі

Slide 3

Кіріспе

Мал шаруашылығы өнімдері өндірісінің жоғарлауы ауыл шаруашылық малдарының ұдайы өсуін ұйымдастыру деңгейіне тікелей байланысты. Қолдан ұрықтандыру ірі көлемді селекцияның ұйымдастырушылық-техникалық негізі ретінде, өнімділігі жоғары өндіруші аталықтарды кең көлемде пайдалану есебінен, өнімділік көрсеткіштері төмен малдардың сапасын жақсарту қарқынын жеделдетуге мүмкіндік туғызады. Қазіргі таңда етті ірі қара мал шаруашылығының асыл тұқымдық базасын құру мақсатында, шет елдерден етті бағыттағы тұқымдардың өнімділіктері жоғары малдарын біздің елімізге алып келіп, репродукторлық шаруашылықтар құру бойынша инвестициондық жобалар іске қосылуда. Еліміздің мамандарының алдына үлкен талап қойылды - ол, осы шет елдерден алып келінген малдардың генетикалық потенциалын сақтап қалу және оны одан әрі дамытып жақсарту.

Slide 4

Ауыл шаруашылық малдарында табиғи ұрықтандырудың екі типі қолданылады:

Жатырлық ұрықтану

( бие, мегежін)

Қынаптық ұрықтану

(сиыр, саулық, ешкі) .

Slide 5

И. И. Ивановтың (1899) қолдан ұрықтандыруды ауылшаруашылық малдарының жалпы сапасын жақсарту әдісі ретінде ұсынуы - малдарды қолға ұстау мен үйретуден кейінгі малшаруашылық саласында ең үлкен жаңалық.

Қолдан ұрықтандыру

Slide 6

Қолдан ұрықтандыру әдістері мүмкіндік туғызды:

Құс тұқымдарын шығаруға;

Ет, жұмыртқа,

мамық өнімдерін жоғарлатуға.

Slide 7

Ұрық - ұрық сұйығы (плазма) мен сперматозоидтардан тұратын лай түсті, жабысқақ, иісті, ақ сұрғылт зат. Бір шағылыс уақытында аталықтан алынған ұрықты шәует деп атайды.

Ұрық

Slide 8

Аталық малдардың шәуеттерінің көлемдері мен құрамдары олардың жыныс мүшелерінің және шағылыс сатыларының ерекшеліктеріне байланысты әртүрлі болады.

Қолдан ұрықтандыру

Slide 9

Шәует аталық малдың жыныстық мүшелері бөліп шығаратын ұрығы. Оның құрамында аталық ұрық торшалар (спермийлер) бар, еннің ирек түтікшелерінде пайда болады, ал сұйық бөлігі (плазма) ен қосалқысы мен ұрық түтікшесінің және қосымша жыныстық бездердің секреттерінен құралады. Химиялық құрамы өте күрделі.

Шәует

Slide 10

Шәует құрамында:

пероксидаза

трипсин

каталаза

Гиалуронидаза

муциназа

амилаза

Slide 11

Муциназа - жыныстық жолдардағы қою шырышты сұйылтып спермийлердің қозғалуына көмектеседі.

Глауронидаза спермийдің аналық ұрық торшасының сыртқы тәж қабатын тесіп өтуіне көмектеседі.

Slide 12

Химиялық құрамы жағынан ұрық организмнің өте күрделі сұйықтығына жатады. Ұрықтың салмағы 90 -98% шамасында судан, 2-10 % құрғақ заттан тұрады. Құрғақ заттың 60 % белок құрайды.

Slide 13

Көмірсулар спермийлердің қозғалуы үшін қажетті күш - қуат көзі болып табылады.

Спермийлер - өте ұсақ, ұзындығы 50-70 микрон, жай көзге көрінбейтін ірі торшалар.

Slide 14 Slide 15 Slide 16

Бұқада 4-5 және 15 мл

Айғырда орта есеппен шәует көлемі 50-100 мл, көп дегенде 600мл

Қабанда 200-400 және 1000мл

Әтеште 0, 3 - 2мл

Аталық малдардың шәуеттерінің көлемдері:

Қошқарда 1-2 және 3-5 мл

Slide 17

1- Бұқа;

2 -Айғыр;

-

3- Қабан;

4-Қошқар.

Slide 18

Малдың түріне байланысты ұрықтың концентрациясы да әртүрлі болады. Қынап тәсілімен ұрықтанылатын малдарда ұрықтың концентрациясы жатыр арқылы ұрықтанылатын малдарға қарағанда 5-10 есе жоғары болып келеді.

Мысалы: 1мл қошқар ұрығында 2, 5-3, 5 млрд, ал қабанның 1 мл ұрығында 0, 15 - 0, 21 млрд ұрық болады.

Slide 19 Slide 20

Шәуетте қозғалмайтын, яғни өлі спермийлер көп болса - не кроспермия

Спермийлердің ағысқа қарсы жылжу қабілеті реотаксис

Slide 21

Шәуетке сыртқы ортаның әсері.

Бұқадан, қошқардан т. б. малдан шәует алғанда, оны тасымалдағанда, сақтағанда сыртқы ортаның әсерін ескеруіміз керек.

Slide 22

Бұқадан алынған спермий

Slide 23

Температура.

Спермийлердің өмір тіршілігіне ең қолайлы температура дене температурасы (38-40t) болып табылады, бұл кезде оның қозғалу белсенділігі өте жоғары. Бірақ мұндай жағдайда спермийлер көпке шыдамайды, қоректік заттар қоры тез таусылып, ортаның қышқылдығы артады, жоғары +40+45 t температурада олардың ұрықтандыру қасиеті төмендей береді де, 50 t күйіп өледі.

Slide 24

Осмостық қысым.

Шәуеттің осмостық қысымы тұрақты бір деңгейде болады, оның плазмасындағы қысым мен спермийлердің ішкі қысымы бірдей, яғни изотониялық қысым болады. Гипертониялық немесе гипотониялық қысым спермийлерді өлтіреді.

Slide 25

ҚОЛДАН ҰРЫҚТАНДЫРУҒА АРНАЛҒАН ҚҰРАЛ-САЙМАНДАР 1. Дьюар ыдысы - ауыл шаруашылық малдарының ұрықтарын ұзақ уақыт бойы сұйық азотта сақтауға арналған. 2. Қысқыш (пинцет) - пайеттерді ыдыстан алып шығуға арналған. 3. Пайеттерді еріткіш - пайеттердегі ұрықтарды ерітуге арналған. 4. Салфеткалар - пайеттерді сүртуге арналған. 5. Пайеттерді кескіш немесе қайшылар - пайеттің жабық шетін кесуге арналған. 6. Шприц - катетер - пайеттерді ұрықпен толықтыруға және жатырдың денесіне ұрықты еңгізуге арналған. 7. Чехолдар - сиырдың жыныс жүйесінің кілегей қабығын темір шприц-катетермен зақымдаудан сақтап қалуға арналған. 8. Бір рет пайдаланылатын қолқаптар - малдарды ұрықтандыру кезінде гигиеналық-қорғауыш құрал ретінде пайдаланылады. 9. Майлауыш-гель - бір рет пайдаланылатын қолқаптарды майлауға арналған.

Slide 26

Дьюар ыдысы

Қысқыш (пинцет)

Шприц, қатетер

Бірреттік қолғаптар

Slide 27

Өндіруші бұқаның ұрығымен жұмыс істеу кезінде ұрықтын тіршілікке бейімділігіне төмендегідей факторлар әсер ететіндігін естен шығармау қажет: - жарық - күн сәулелері ұрықтардың өлуіне әкеп соғады, сол себепті ұрықтарды күн сәулесі түспейтін, қаранғы жерде сақтау қажет, ал ұрықтармен күн сәулесі батқан уақытта немесе электр жарығымен жұмыс істеу керек. Ұрықпен жұмыс істеуге қажетті столды жарық тура түспейтін орынға орналастыру қажет;

Slide 28

-температура - ұрықтарды 42°С-ге дейін қыздыру және минус 1°С-ге дейін мұздату қауіпті болып саналады. Сол себепті ұрықтарды температураның күрт төмендеуін немесе күрт жоғарлауына жол бермей, белгіленген бір тұрақты температурада сақтау қажет, ал ұрықтармен жұмысты ұрықтандыру пункттерінде, бөлмелік температурада істеу қажет

Slide 29

- су - ұрықтарды бірден өлімге ұшыратады, сол себепті ішінде ұрықтары бар пайеттерді ішіне су кіріп кетпейтіндей етіп салфеткамен әбден құрғатып сүрту қажет; - спирт - ұрықтын өлуіне әкеп соғады, сол себепті құрал-саймандармен ыдысты спиртпен зарарсыздандырғаннан кейін натрийдің бикарбонатының 1 %-дық стерилді ерітіндісімен немесе натрийдің лимонқышқылды 2, 9%-дық ерітіндісімен қайта жуу қажет.

Slide 30

Қойды қолдан ұрықтандыру

Бұл маусымды, күзді күндері жүргізілетін жұмыс. Оған мұқият дайындалу керек, яғни қой қашыру науқаны басталғанға дейін 1, 5-2 ай бұрын қойды қозыларынан бөліп, жақсы жайылымдарға шығарады, нашарларын бөлектеп үстемелеп жемдейді.

Slide 31

Күйлеген қойды, ешкіні арнайы станокка бекітіп ұстап тұрады да, оның құйрығын жоғары көтеріп сарпайын жуып -сүртеді. Ұрықтандырушы техник станоктың арт жағында қазылған шұңқырға түсіп отырып жұмыс істейді.

Slide 32
Ұқсас жұмыстар
ҚОЛДАН ҰРЫҚТАНДЫРУ КЕЗІНДЕ
Малды ұрықтандыру
СИЫРДЫ ҚОЛДАН ҰРЫҚТАНДЫРУ ӘДІСТЕРІ
Акушерлік аурулар
ЖАНУАРЛАРДЫ ЖАСАНДЫ ҰРЫҚТАУ ПУНКТТЕРІН ҰЙЫМДАСТЫРУ
Биені қолдан ұрықтандыру
Биені қолдан ұрықтандыр
Аталық қошқардың шәуетін саулықтарды экстракорпаралды ұрықтандыруға дайындау технологиясын жетілдіру
ДНҚ фрагментациясын анықтауда қолданылатын компонеттер
Донор мен реципиентті анықтау және оны дайындау
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz