Алма шырыны


Slide 1

Презентация

Қазақстан Республикасы ауыл шаруашылығы министрлігі Жәңгір-хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

Орындаған: ТПП-23 топ студенті Құтжан Т. Қ.

«Алма шырыны өндірісінде қолданатын үрдістер және аппараттар»

Slide 2

Жоспар:

Алма жемісі мен алма шырыны

Алма шырыны өндірісі үшін шикізатқа қойылатын талаптар

Алма шырыны өндірісінің техникалық үрдісі

Алма шырыны өндірісінің техникалық үрдістеріне сипаттама

Алма шырыны өндірісінде қолданылатын технологиялық аппараттар

Slide 3

Алма жемісі бәрімізге белгілі дәруменге бай дәнді жеміс. Адамдардың тамаққа қолданатын жемістерінің 4/5 - бөлігі - алма жемісі. Оны ежелден ем - дәмдік тағам ретінде және ас қорытуы бұзылуын реттеу үшін, дәрумен жетіспегенде, безгекке қарсы және тәнге күш алу үшін қолданған.

Алма шырыны қантқа, пектин заттарына және минералды тұздарға, соның ішінде темірге, дәрумендерге өте бай. Сондықтан құрамындағы темір қосылысына байланысты анемиямен зардап шегетін адамдарға алма шырынын ішу ұсынылады.

Алма шырыны ең алғаш Англияда жасалған. Алма шырынын басқа жеміс немесе жидек шырындарымен араластыруға болады. Жоғары қышқылдығы бар жемістерді қолданғанда шырынға 5% қант қосылады.

Slide 4

Алма шырыны

Көмірсу атау

Мөлшері, гр

Глюкоза

2, 0

Сахароза

1, 5

Гемицеллюлоза

0, 4

Жасұнық

1, 5

Крахмал

0, 8

Пектин

1, 0

100 г алма құрамындағы көмірсулар

Жақсы алманың құрамында 83 - 88 % су, 7, 5 - 16 % қант, 0, 2 - 0. 8 % қышқыл, 9, 5 - 18, 5 % құрғақ қалдық, А, В1, В2, В6, С, РР дәрумендері, көптеген минералды заттар бар.

Slide 5

Алма шырыны өндірісі үшін шикізатқа қойылатын талаптар

Ең алдымен дәм

Хош иіс

Қоректік және физиологиялық белсенді заттар бағаланады

Шырынның шығымдылығын арттыру үшін жеміс-жидектің жетілу деңгейі ескеріледі

Slide 6

Өнімді қабылдау

Өнімді тексеру

Өнімді жуу

Өнімді ұсақтау d-2-6мм

Өнімді пресстеу

Шырынды сүзу Р-70-80 кПа

Ферменттермен өңдеу t=30-95ºC t = 90мин

Ультрасүзу Р=0, 1-0, 8 мПа

Концентрлеу t=40-55мин

Стирелдеу t=140-160мин

Ыдыстарға құю

Сақтау

Алма шырыны өндірісінің техникалық үрдісі

Slide 7

Қабылданғаннан кейін жемістер мен көкөністердің саны мен сапасы талдау үшін орташа (4-15 кг) іріктеу арқылы анықталады. Шикізаттың ГОСТ талаптарына сәйкестігі органолептикалық және химиялық көрсеткіштер бойынша, белгілі бір ақаулардың болуына байланысты бағаланады.

Барлық жемістер тексеріліп, стандартты емес (жетілмеген, шамадан тыс, зиянкестер мен ауылшаруашылық зиянкестерімен ауырған), сонымен қатар қоспаларды алып тастайды.

Өңдеуге алынған жемістердің минералды немесе органикалық шығу тегі ластанған. Бұл ластаушы заттардың едәуір бөлігі шаңмен енгізіледі. Жемістің беті қоршаған ортадан шыққан және жәндіктер алып жүретін әртүрлі микроорганизмдермен (эпифитті микрофлорамен) толтырылған.

Пайдалы жемістер алма 2-6 мм бөлшектерге ұсақталған пышақ тәрізді ұнтақтағышта беріледі. Ұнтақтау дәрежесі алма тығыздығына байланысты реттеледі.

Өнеркәсіптік ортада жеміс шырындарын алудың негізгі әдісі - мерзімді және үздіксіз әрекеттерді престеу. Престеу кезінде целлюлоза біртіндеп артып келе жатқан қысымға ұшырайды, бұл шырынның шығуына әкеледі.

Қабылдау

Шикізатты тексеру

Жуу

Ұсақтау

Пресстеу

Slide 8

Сүзу

Жеміс шырындары тұрақты және төмен қысыммен сүзіледі.

Жеміс-жидек шырындарын сүзу үшін сүзгі пресстері, аллювиальды сүзгілер және барабанды вакуумдық сүзгілер қолданылады. Сүзілген шырын мөлдірлікке жеткенге дейін қайта өңделеді.

Температурасы шамамен 35-400С болатын шырын араластырғышпен резервуарға түседі, онда 90 минут ішінде пектоликалық ферменттермен өңделеді.

Ферментпен өңдеу

Ферменттермен емдеуден кейін шырын арнайы құрылғылардағы жартылай өткізгіш мембраналар көмегімен 0, 1-0, 8 МПа қысыммен сүзіледі.

Ультрафильтрация

Концентрацияланған шырындар көбінесе булану арқылы алынады, мұздату және кері осмос, хош иісті заттарды ұстап, дайын өнімге қайтару арқылы.

Концентрлеу

Консервіленген тағамның сапасы және бұзылмай сақтау мерзімі олардың зарарсыздандырылуы қаншалықты мұқият және дұрыс жүргізілгеніне, микроағзалар өліп, микробтардың спораларының дамуы тоқтайтын жағдайларға байланысты болады.

Стерилизация

Өнімдер мұқият жуылған контейнерлерге салынған. Сонымен қатар, әр құмыраға өнімнің нақты белгіленген мөлшері толтырылған (белгіленген нормадан ауытқулар 1 . . . 2% шегінде рұқсат етіледі)

Құю

Өнімдер жақсы желдетілетін қоймаларда 75% -дан аспайтын салыстырмалы ылғалдылықта ағаш сөрелерде немесе поддондарда сақталады.

Сақтау

Slide 9

Алма шырыны өндірісінде қолданылатын технологиялық аппараттар

Оның құрамына 1, 9, 17 және 24 сорғылар, 2 бұрандалы сепаратор, 3 және 6 элеваторлар, 4 шайба, 5 конвейер, коллекторлар 7, 13, 15, 18, 19 және 22, ұнтақтағыш 8, пресс 10, пастератор кіреді. салқындатқыш 11, пастератор 12, 14 және 16 сүзгілері, салқындатқыш 20, құбырлы статикалық араластырғыш 21 және диспетчер 23 пектолитикалық препараттардан тұрады.

Шырын өндірісі жеміс пен жидек жинаудан басталады. Бір қызығы, алмалар тек ағаштардан ғана емес, жерден де жиналады. Сонымен қатар, шіріген, зақымдалған және піспеген жемістерді пайдалануға тыйым салынады. Піскен жемістер ағаш жәшіктерге салынады және жүк тиегіш көмегімен зауытқа піскен жемістерді жеткізетін жүк көліктеріне орналастырылады.

Slide 10

Су құятын сепаратордан келетін және құрамында үлкен қоспалары бар (тастар, бұтақтар, жапырақтар және т. б. ) көлбеу түтік конвейердің жүктеу ваннасына кірді ұстап, алып тастайтын тесілген түбі бар.

Тазартылған су ваннаға (шұңқырға) түседі, содан кейін қайтадан пайдалану үшін 1 суасты сорғысын пайдаланып жемістермен бетон ванналарына қайта жіберіледі.

Жуылған жемістер 5 конвейерде тексеріліп, өңдеуге жарамсыз жемістерді алып тастайды, ал 6 лифт 7-ші жинау қорабына көтеріліп, жемістерді таза сумен шайып тастайды.

Жемістерді жуғыш машина

Ұнтақтағышқа қажетті мөлшердегі алма (престегіш аппарат өнімділігіне байланысты) беріледі 8.


Ұқсас жұмыстар
Натурал алма шырынының құрғақ заты
Анар шырыны
Бизнес-жоба шағын Шырын Өндірісін ашу
Раушангүлділер тұқымдасы
Анардың пайдасы мен зияны
Жан қиналмай жұмыс бітпес, талап қылмай мұратқа жетпес бітпес, талап қылмай мұратқа жетпес
Ағаштар мен бұталардың жеміс беруі. Оның ішінде алма ағашы. Орман тұқымын сақтау және тасымалдау
Зерде зияткерлік ойыны
Шырынды жеміс Құрғақ жеміс
Картоп, көкөніс, жемістерд өңдеу және сақтау
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz