Алма шырыны
Презентация қосу
Қазақстан Республикасы ауыл шаруашылығы министрлігі
Жәңгір-хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-
техникалық университеті
Презентация
«Алма шырыны өндірісінде қолданатын үрдістер және
аппараттар»
Орындаған: ТПП-23 топ студенті
Құтжан Т. Қ.
Жоспар:
1. Алма жемісі мен алма шырыны
2. Алма шырыны өндірісі үшін шикізатқа
қойылатын талаптар
3. Алма шырыны өндірісінің техникалық үрдісі
4. Алма шырыны өндірісінің техникалық
үрдістеріне сипаттама
5. Алма шырыны өндірісінде қолданылатын
технологиялық аппараттар
Алма жемісі бәрімізге белгілі дәруменге бай дәнді жеміс. Адамдардың тамаққа қолданатын
жемістерінің 4/5 – бөлігі – алма жемісі. Оны ежелден ем – дәмдік тағам ретінде және ас қорытуы
бұзылуын реттеу үшін, дәрумен жетіспегенде, безгекке қарсы және тәнге күш алу үшін
қолданған.
Алма шырыны қантқа, пектин заттарына және минералды тұздарға, соның ішінде темірге,
дәрумендерге өте бай. Сондықтан құрамындағы темір қосылысына байланысты анемиямен
зардап шегетін адамдарға алма шырынын ішу ұсынылады.
Алма шырыны ең алғаш Англияда жасалған. Алма шырынын басқа жеміс немесе жидек
шырындарымен араластыруға болады. Жоғары қышқылдығы бар жемістерді қолданғанда
шырынға 5% қант қосылады.
Алма шырыны
жеміс жұмсағысыз жеміс жұмсағымен
(престелген) (біртекті)
Алма
шырыны
100 г алма құрамындағы
көмірсулар
Көмірсу атау Мөлшері, гр
Глюкоза 2,0
Жақсы алманың құрамында
Сахароза 1,5 83 — 88 % су, 7, 5 — 16 %
Гемицеллюлоза 0,4 қант, 0, 2 — 0. 8 % қышқыл,
9, 5 — 18, 5 % құрғақ
Жасұнық 1,5
қалдық, А, В1, В2, В6, С, РР
Крахмал 0,8 дәрумендері, көптеген
минералды заттар бар.
Пектин 1,0
Алма шырыны өндірісі үшін тікелей өндіру
шикізатқа қойылатын
талаптар
Ең алдымен дәм
Хош иіс Алма
Қоректік және физиологиялық жаңа шырынын шоғырланған
сығылған
өндірудің алма шырыны
белсенді заттар бағаланады шырын
Шырынның шығымдылығын түрлері
арттыру үшін жеміс-жидектің
жетілу деңгейі ескеріледі
диффузиялық
шырын
Алма
ұсақтау d-2-
шырыны
Өнімді
6мм
Өн
у
пре мді
ссте
өндірісінің
імд
Өні
і жу
техникалы зу
сү а
у
қ үрдісі Ө н ды кП
те нім ы 80
кс ді
ер ыр 70-
у Ш Р-
рмен
Ферментте
-95ºC
Өнімді өңдеу t=30
қабылдау t = 90мин
У
Р= льт
у 0,1 рас
қ та -0 , үзу
С а 8м
Па
Ко 40-5
құю тарға
t=
нц 5м
ен
ыс
Стирелдеу
тр ин
Ыд
ле
t=140-160мин
у
Қабылдау Жуу
Қабылданғаннан кейін Шикізатты тексеру Өңдеуге алынған
жемістер мен көкөністердің жемістердің минералды
саны мен сапасы талдау үшін немесе органикалық
орташа (4-15 кг) іріктеу шығу тегі ластанған. Бұл
Барлық жемістер
арқылы анықталады. ластаушы заттардың
тексеріліп, стандартты
Шикізаттың ГОСТ талаптарына едәуір бөлігі шаңмен
емес (жетілмеген,
сәйкестігі органолептикалық енгізіледі. Жемістің беті
шамадан тыс, зиянкестер
және химиялық көрсеткіштер мен ауылшаруашылық қоршаған ортадан
бойынша, белгілі бір зиянкестерімен ауырған), шыққан және жәндіктер
ақаулардың болуына алып жүретін әртүрлі
сонымен қатар қоспаларды
байланысты бағаланады. микроорганизмдермен
алып тастайды.
(эпифитті
микрофлорамен)
толтырылған.
Ұсақтау Пресстеу
Пайдалы жемістер алма 2-6 мм Өнеркәсіптік ортада жеміс
бөлшектерге ұсақталған пышақ шырындарын алудың негізгі әдісі -
тәрізді ұнтақтағышта беріледі. мерзімді және үздіксіз әрекеттерді
Ұнтақтау дәрежесі алма престеу. Престеу кезінде
тығыздығына байланысты целлюлоза біртіндеп артып келе
реттеледі. жатқан қысымға ұшырайды, бұл
шырынның шығуына әкеледі.
Сүзу
Сақтау
Жеміс шырындары тұрақты және
төмен қысыммен сүзіледі. Ферментпен өңдеу
Жеміс-жидек шырындарын сүзу
үшін сүзгі пресстері, аллювиальды
Температурасы Өнімдер жақсы желдетілетін
сүзгілер және барабанды
шамамен 35-400С болатын қоймаларда 75% -дан аспайтын
вакуумдық сүзгілер қолданылады.
шырын араластырғышпен салыстырмалы ылғалдылықта ағаш
Сүзілген шырын мөлдірлікке
резервуарға түседі, онда 90 сөрелерде немесе поддондарда
жеткенге дейін қайта өңделеді.
минут ішінде пектоликалық сақталады.
ферменттермен өңделеді.
Ультрафильтрация
Ферменттермен Құю
емдеуден кейін шырын
арнайы құрылғылардағы Өнімдер мұқият жуылған
жартылай өткізгіш контейнерлерге салынған.
мембраналар көмегімен 0,1- Сонымен қатар, әр құмыраға
0,8 МПа қысыммен сүзіледі. өнімнің нақты белгіленген
мөлшері толтырылған
Стерилизация
Концентрлеу (белгіленген нормадан
ауытқулар 1 ... 2% шегінде
Концентрацияланға рұқсат етіледі)
Консервіленген тағамның сапасы және
н шырындар көбінесе бұзылмай сақтау мерзімі олардың
булану арқылы алынады, зарарсыздандырылуы қаншалықты мұқият
мұздату және кері осмос, және дұрыс жүргізілгеніне, микроағзалар
хош иісті заттарды ұстап, өліп, микробтардың спораларының дамуы
дайын өнімге қайтару тоқтайтын жағдайларға байланысты
арқылы. болады.
Алма шырыны өндірісінде қолданылатын технологиялық
аппараттар
Оның құрамына 1, 9, 17 және 24 сорғылар,
2 бұрандалы сепаратор, 3 және 6 элеваторлар,
4 шайба, 5 конвейер, коллекторлар 7, 13, 15,
18, 19 және 22, ұнтақтағыш 8, пресс 10,
пастератор кіреді. салқындатқыш 11,
пастератор 12, 14 және 16 сүзгілері,
салқындатқыш 20, құбырлы статикалық
араластырғыш 21 және диспетчер 23
пектолитикалық препараттардан тұрады.
Шырын өндірісі жеміс пен жидек жинаудан
басталады. Бір қызығы, алмалар тек
ағаштардан ғана емес, жерден де жиналады.
Сонымен қатар, шіріген, зақымдалған және
піспеген жемістерді пайдалануға тыйым
салынады. Піскен жемістер ағаш жәшіктерге
салынады және жүк тиегіш көмегімен зауытқа
піскен жемістерді жеткізетін жүк көліктеріне
орналастырылады.
Жемістерді жуғыш
Су құятын сепаратордан келетін және машина
құрамында үлкен қоспалары бар (тастар, бұтақтар,
жапырақтар және т.б.) көлбеу түтік конвейердің
жүктеу ваннасына кірді ұстап, алып тастайтын
тесілген түбі бар.
Тазартылған су ваннаға (шұңқырға) түседі,
содан кейін қайтадан пайдалану үшін 1 суасты
сорғысын пайдаланып жемістермен бетон
ванналарына қайта жіберіледі.
Жуылған жемістер 5 конвейерде тексеріліп,
өңдеуге жарамсыз жемістерді алып тастайды, ал 6
лифт 7-ші жинау қорабына көтеріліп,
Ұнтақтағышқа жемістерді
қажетті таза
мөлшердегі
сумен шайыпалма
тастайды.
(престегіш аппарат өнімділігіне Ұсақталған жеміс массасы дереу
байланысты) беріледі 8. 9 сорғымен 10 пресске жіберіледі,
пресс қондырғысындағы алынған
шырын ықтимал үлкен бөлшектерден
тазарып, пастератор-салқындатқыш
11-нің біріне жіберіледі. Сығымдау
сығымдары суды қосып
араластырғышқа құйылып, ашыту
цистерналарына жіберіледі. Бұл шырын
13 коллекциялық контейнерде жиналады,
содан кейін бөтелкедегі буып-түю орнына
жіберіледі.
Қойма операциялары:
шырындар жақсы желдетілетін
және құрғақ қоймаларда 15-20 ºC
температурада сақталады, 0-20 º
C температура рұқсат етіледі.
Шырындарды сақтау
температурасы витаминдер мен
бояғыш заттардың жойылуына
ықпал етеді. Шырындар жақсы
желдетілетін жерлерде ағаш
сөрелерде немесе поддондарда
сақталады. Шыны және
Әрі қарай, техникалық бақылау полимерлі мөлдір
бөлімі жұмысқа кіріседі, ол партияның контейнерлерге салынған
шырынын дәмдейді. шырындар күн сәулесінің тікелей
Сарапшылар шырынның сапасын түсуінен қорғалған бөлмелерде
келесі параметрлер бойынша сақталады.
анықтайды: түсі, дәмі, хош иісі. Дайын
өнім мөлдір және қышқыл емес, қоңыр
реңкті және алма хош иісі болуы керек.
Дайын өнім қоймаға жіберіледі.
Шырындардың жарамдылық мерзімі 0
күннен бастап 25 ºС дейінгі температурада
шығарылады
- шыны ыдыста 2 жыл,
- металда 1 жылға дейін,
- зарарсыздандырылған (пастерленген)
жылу алмастырғыштарда және 9 ай ішінде
аралас материалдардан тұтыну қаптамасына
салынған.
Пир-Пак сияқты қағаз немесе картон,
пластик пленка және алюминий фольгадан
жасалған аралас материалдардан жасалған
тұтыну қаптамасында (қапшықтарда) 2-ден 10
ºC дейінгі температурада шырындардың
жарамдылық мерзімі - 6 айдан аспайды.
Этикеттеу. Жапсырмалар кептірілген
банкаға заттаңбалау машинасын қолданып
таңбаланған.
Егер үлгі көрсетілген талаптарға сай
болса, партия сатуға жіберіледі
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz