Гравиметриялық анализдеу әдістері




Презентация қосу
Гравиметриялық анализдеу
әдістері

Орындаған:Алмухашова Қамар
Химия-биология 25 топ
Жоспары:
1. Гравиметриялық анализ мәні.
2. Гравиметриялық анализді орындау кезеңдері.
3. Аналитикалық таразылар, олардың құрылысы.
Аналитикалық таразымен жұмыс жасау ережесі және өлшеу
әдістері.
Гравиметриялық анализ мәні.
Гравиметриялық анализ заттың массасын анықтауға негiзделген. Белгiлi
ққрамы бар химиялық қосылыс түрiнде алынған анықталатын
компоненттiң массасы дәл өлшенедi.
Зерттелетiн сынақ құрамындағы химиялық қосылыстың немесе
радикалдың анықталатын элементiнiң массасын және мөлшерiн %-тiк
түрде көрсетедi..

Екiншiден,
Бiрiншiден, құрам Эквиваленттер заңы;
тұрақтылық заңы - (реакцияға түсетiн
(белгiлi зат құрамына элементтер
кiретiн элементтер массаларының бiр-
массаларының бiрiне қатынасы
қатынасы бiрдей әруақытта тұрақты
тұрақты (единство)). және өзгермейдi)
жатады.
Тура және жанама анықтау әдiстерi.
Гравиметриялық анализ әдiстерi үш топқа бөледi:

•Бөлiп алу
әдiстерi
(выделения, •Айдау әдiстерi
•Тұндыруәдiстерi
ығыстыру)
Бөлiп алу әдiстерi
1) Бөлiп алу әдiстерi: әдiс зерттелетiн зат құрамынан анықталатын
компоненттi бос күйiнде бөлiп алып, дәл өлшеуге негiзделген.

m1 (тигель) = 25,4064 г шешуi:
Мысалы,
Мысалы, қатты
қатты 1) Отын дәлөлшенген бөлiгiн
отын
отын құрамындағы
құрамындағы m2 (т + 0) = 26,9225 г табамыз:
күлдiң
күлдiң массалық үлесiн
массалық үлесiн m3 (күл), t0, = 25,5175 г m=m2-m1=26,92256-25,4064=
табу
табу үшiн,
үшiн, отынның
отынның дәл
дәл қыз. болғ. кейiн 1,5161 г.
өлшенген
өлшенген бөлiгiн
бөлiгiн
(навеска)
(навеска) массасы
массасы белгiлi
белгiлi
тигельде алып, жағады, 2) Күл массасын табамыз:
тигельде алып, жағады,
жоғары температурада m=m3-m1=25,5175-25,4064=0,1111 г.
жоғары температурада
тұрақты
тұрақты массасына
массасына дейiн
дейiн 3) Отын құрамының күлдiлiгiн массалық
қыздырады.
қыздырады. Сонан
Сонан соң
соң үлесiн есептеймiз:
тигельде
тигельде қалған
қалған күлдiң
күлдiң
массасын
массасын өлшейдi де
өлшейдi де
массалық үлесiн
массалық үлесiн (%) (%) m0 0,1111 100
есептейдi:
есептейдi: W кул 100% 7,33%
m 1,5161

m0
W кул 100
m
Айдау әдiстерi.
2) Айдау әдiстерi. Айдау әдiстерi зерттелетiн зат құрамында
ұщқыш компонент болғанда немесе анықтап отырған компонент ұшқыш
компонентке айналуы мүмкiн болған кездерде қолданады.

Жанама айдау әдiсi: Зерттеп
Тура айдау әдiсi. Карбонат оырған заттың дәл өлшенген
қосылыстарындағы (мыс. CaCO3) бөлiгiнен ұшқыш компоненттi
көмiртектiң қос тотығын (СО2) айдап,ұшырып, қалған бөлiктi
қайтаөлшейдi. Массалар
анықтауда пайдаланылады.
айырмасы ұшқыш компонент
массасын көрсетедi. Осы әдiспен
CaCO3+HCl CaCl2+H2O+CO2 материал ылғалдығын, топырақ
ылғалдығын анықтайды, BaCl2
2H2O кристалданған су мөлшерiн
анықтайды.
Тұндыру әдiстерi
Анықталатын ионды химиялық құрамы белгiлi аз еритiн
қосылыс түрiнде толық тұнбаға түсiруге негiзделген. Қосылыс
құрамындағы (BaCl2) Ba2+ анықтау үшiн, алдымен ол ионды
(Ва2+) тұнбаға толық түсiретiн лайықты тұндырғыш таңдап
алуымыз керек:
Ba 2 SO42 BaSO 4
Сонымен қатар ерiтiндiден толық бөлiп алу үшiн жасалатын операцияларға
шыдайтын физикалық қасиеттерi болуы керек. Ол қандай операциялар?

1. жуу; 2.құрғату;
3. тұндырылған
формадан
гравиметрлiк
формаға айналдыру
үшiн жоғары
температурада
(600оо, 700ооС)
қыздыру.
Гравиметриялық анализді
орындау кезеңдері.

а) Затты г)Тұнбаға ж) Жоғары
анализге түсiру температурад
дайындау (тұндыру). а қыздыру.

б) Орташа сынақ з)Таразыда
алу, дәл өлшенген д) Фильтрлеу.
бөлiктi алу. өлшеу.

в) Дәл
и)
өлшенген е) Кептiру.
Есептеулер.
бөлiктi ерiту.
Затты анализге дайындау

Затты зерттеу үшiн алдымен –
орташа сынағын дұрыс ала бiлу
керек.
Орташа сынақ алу, дәл өлшенген бөлiктi алу.
Орташа сынақ –құрамы үлкен партиялы зат құрамымен бiрдей, аз мөлшерiн
айтады.
Сұйық заттың орташа сынағын алу оңай, себебi сұйық заттың (гомогендi
ерiтiндiнiң) - кез-келген көлемiнде – құрамы бiрдей.
Қатты заттардың (руда, тас көмiр) орташа сынағын алу мемлекеттiк
стандартқа сәйкес болу керек.
Қатты затты –үлкен партиялы –әр бөлiгiнен алып, ұнтақтайды,
араластырады, лабораториялық мөлшерiне дейiн азайтады. Квартталау тәсiлi
қолданады:

Алынған зерттелетiн заттың тегiс жерге жайып, квадрат
формасына келтiредi де диагональ бойынша төртке бөледi:
қарама-қарсы 2 бөлiгiн алып тастап отырады.
Лабораториялық сынақ мөлшерiне дейін азайтады. Ауа
кiрмейтiн ыдыста ұстайды.
Анализ жасар алдында: дәл өлшенген бөлiктi 0,0002 г.
дәлдiктен алады.
Дәл өлшенген бөлiктi ерiту.

Өлшенген бөлiктi ыстыққа шыдамды стаканға
орналастырып, сәл жылыта отырып сумен ерiтедi.
Тұнбаға түсiру (тұндыру).
Сұйытылған, ыстық ерiтiндiлерден жайлап қозғап отыру арқылы
түсiрiледi.
Тұнба қай уақытта түседi?
Ерiтiндiден тұнба:
Тұнбаға түсiп отырған заттың иондары көбейтiндiсi ерiгiштiк
көбейтiндiсiнен артық болған жағдайда түседi.

И.К. > Е.К.

Дәл өлшенген бөлiктiң шамасына қарап, тұнбаға түсiргiш зат
мөлшерiн бiледi.
Фильтрлеу.
Тұнбаны ерiтiндiден бөлу үшiн фильтрлейдi.
Декантациялайды, сұйықты тұндырып, алдымен
суын, сонан соң тұнбасын өткiзедi. Фильтр әр түрлi
ленталы болады, тығыздығына байланысты. Ақ, көк,
қызыл ленталы. Жұмысқа керегi күлсiз фильтр,
салмағы жоқ.
Кептiру.
Тұнбасы бар фильтрлi воронканы жайлап алып, кептiру
шкафына орналастырады, әлi намдау кезiнде алып бүктеп, тигельге
орналастырады.
Жоғары температурада қыздыру.

Тұнбасы бар фильтр орналастырған тигельдi муфель пешiнiң
алдына қойып, түтiндеп жандырады (лапылдамай), сонан соң
жоғары температуралы орынға орналастырады. 1,5-2 сағаттан соң
эксикаторға салып, суытып, аналитикалық таразыда өлшейдi.

Ұқсас жұмыстар
ГРАВИМЕТРИЯЛЫҚ АНАЛИЗ.ГРАВИМЕТРИЯЛЫҚ АНАЛИЗДІ ЖОСПАРЛАУ,ҰЙЫМДАСТЫРУ. КРИСТАЛДЫҚ,АМОРФТЫ ТҰНБАЛАРДЫ ТҰНДЫРУ
Оптикалық талдау әдістері
Эквиваленттік нүктеде неғұрлым ерігіштігі төмен қосылыс түзілсе, соғұрлым титрлеу қисығында секіріс
Биохимияның зерттеу әдістері
Химиялық талдау әдістері
Клиникалық биохимия пәні
Әлеуметтік - психологиялық тренинг әдістері
Шикізат пен тағам өнімдерін зерттеу әдістері. Спектрлік зерттеу әдістері
Психодиагностикалық инструменттердің классификациясы
Мал қора ауасының шаң - тозаңдармен механикалық қоспалардың, бактериалық ластануын анықтау
Пәндер